Харків. Хроніки атаки на місто, день 35-й (30.03.2022)

Після кількох днів відносного затишшя сьогодні стало набагато більше обстрілів.
Вранці була невелика активізація московитів по обстрілам, яка в середині спала нанівець. Просто з навечір’я поступово почалося нарощування інтенсивності обстрілів і ввечері рашисти сказилися: б’ють з усього, в основному з реактивних систем залпового вогню. Найбільше потерпає Північна Салтівка та інші частини Салтівки, Обрій, ХТЗ, Нові Будинки, Олексіївка, були удари і по району Холодної Гори. На Салтівці потрапили у дещо серйозне, бо пожежа настільки сильна, що заграву на добрий шмат неба видно в різних районах міста.
Один із супермаркетів на Салтівці. Автор: Наталія Зубар, ліцензія CC BY-SA 4.0.
Один із супермаркетів на Салтівці. Автор: Наталія Зубар, ліцензія CC BY-SA 4.0.
Обстріли були і в приміській зоні – Дергачі та сусідні села, Чугуїв та околиці. У Дергачах зруйнували будівлю міськради, пошкоджені лінії електропередач та підстанції, є потрапляння у житлові приватні будинки, внаслідок чого спалахнули пожежі. Одна людина загинула, є поранені, відомо, щонайменше про 3 осіб. Також Дергачі під сильним обстрілом ввечері. Неспокійно і в Чугуєві.
При цьому московити не проявляють наземної активності – а тупо гатять по населеним пунктам з метою тотального винищення житлових будівель та всієї інфраструктури. Наша команда фіксаторів московитських злочинів визначила, що рашисти б’ють по низці важливих цілей:
– будь-які важливі адміністративні будівлі;
– склади пального, АЗС та будь-які складські приміщення, щоби позбавити нас можливостей забезпечувати паливом військову техніку та іншу логістику, як на передовій, так і в тилу
– пожежні частини для позбавлення можливості надавати допомогу населенню, відділи поліції
– системи життєзабезпечення: електрика, газопроводи, розподільчі станції, підстанції, лінії постачання
– зв’язок (мобільний та стаціонарний, інтернет)
– пункти видачі гуманітарної допомоги населенню
– супермаркети та ринки в обстрілюваних районах
– будь-які освітні заклади, які можуть використовуватися як бомбосховища з метою деурбанізації території в майбутньому (нема освіти – нема сімей з дітьми)
– пологові будинки та лікарні
– транспортні мережі та депо
– хаотичні обстріли по житлових будинках з метою завдати найбільших руйнувань
У сільській місцевості московити б’ють по важливих сільгосспорудах, місцях розташування сільгосптехніки. Мета – знищити сільське господарство та організувати у нас голод, щоби після виснаження України захопити нас. Це найважча посівна кампанія і це будуть найважчі рік – два, зважаючи на збитки для сільського господарства, кількість замінованих полів і тому подібне.
Водночас, триває зачистка та розмінування тільки звільнених місцевостей. Поблизу Харкова збили московитський винищувач та безпілотник. Також у Харківській області збито ще 2 літачки. Військові закликають поки не їхати з Чугуєва до Харкова і навпаки через реальну небезпеку, бо все навколо заміноване. Так, сьогодні внаслідок підриву на міні машин на дорозі з Чугуєва та Харкова двоє людей загинуло, а ще 5, зокрема, і дитина поранені. Московити дуже щільно мінують територію, яку залишають. На жаль, після перемоги ми ще багато років знаходитимемо такі “подарунки”, а люди підриватимуться на неперевірених стежках. Піти в ліс, де були рашисти, – забудьте років 10 для власної безпеки. Це стосується не лише Харкова, а усіх місцевостей, які поступово звільняються від окупантів.
При цьому поступово відкривається різні заклади сфери обслуговування. Вчора і сьогодні була нарада в ОВА щодо перезапуску економіки в області і місті. Є логістичні проблеми. Без громадського транспорту, звісно, фірми не запрацюють. Але зупинки громадського транспорту можуть стати черговою ціллю окупантів. Це означає, що у спальні райони (які, власне, і є під обстрілами) транспорт пускати може бути небезпечно, але як дістатися людям на роботу і з неї – питання. Про проблему метро я вже казав, бо метродепо – в зоні ураження. Не те, щоби я проти запуску транспорту, але поки це може бути дуже небезпечно. Тим, хто живе в центрі – більш-менш безпечно (і тому вони підтримують відновлення і транспорту і всього), а от райони під обстрілами, де в основному жили і живуть люди – не знаю. Поки в мене сумніви. Особливо, зважаючи, на дуже гучний сьогоднішній вечір.
Щодо економіки: багато людей виїхало і перезапуститися фірмі і цих умовах буде складно – по суті, треба шукати нових співробітників, нові логістичні зв’язки. Для економіки Харкова багато викликів.
Найгарячіша і найскладніша точка – Ізюм. Там дуже важкі бої. Стало відомо, що один із зрадників, Анатолій Фомичвський, з опездеже, допоміг московитам зайти в Ізюм безпечним для них шляхом.
Внаслідок обстрілу селища Слобожанського Балаклійської міської громади загинула мати із хлопчиком. Тривають обстріли Барвінкового та населених пунктів Барвінківської міської громади. При цьому на лівому березі Дінця в населених пунктах Балаклійської громади ЗСУ також ведуть бої, щоби блокувати Барвінківський напрямок для рашистів. І не тільки це.
Вже очевидно, що сили, які відводяться від Києва (особисто я вважаю, що ще один чи два штурми міста неодмінно будуть, коли нашкребуть підкріплення), перекидаються на Ізюмський напрямок, на Рубіжне – Сєвєродонецьк та інші напрями наступу в Донецькій області. бо всі спроби проривів наші військові заблокували.
Обстріли Рубіжного, Сєвєродонецька та Лисичанська посилюються. Там також важка ситуація. Також прильоти по нафтобазі у Дніпрі, а також підприємство у Новомосковську.
У московитів є списки активістів з адресами. В деяких окупованих містах вже не просто затримують на вулицях, а обходять за цими адресами. При чому не лише відомих активістів, а фактично всіх більш-менш засвічених за останні роки. Як розумію, це все “трибунали новоросій” та списки активістів, які передавали зрадники.
Московити маскують успіхи наших військових на окремих ділянках фронту тим, що Київ та його околиці, а також Харків винищують “нацисти”, які ескадронами смерті залякують і розстрілюють мирне населення. В самій московії від багатьох чиновників рівня глав областей звучать заклики воювати до повної перемоги над українцями.
Все більше історій про розстріли цивільних, ґвалтування жінок та дівчат по всій території України. Від цього кров стигне в жилах навіть в мене, достатньо неемпатичної та раціональної людини. Ми обов’язково за кожну скалічену долю, кожного вбиту людину, кожний зруйнований будинок помстимося.
У Балаклії Харківської області, яка окупована, хлопець намагався із щогли над міськрадою скинути триколорну ганчірку, але по нього московити відкрили вогонь з калашів. Хлопець ніби лишився живий, подальша доля невідома. Але це героїчний та мужній вчинок!
Вже пройшла доба, а московитороту Вікіпедію на московії так і не заблокували. Вилучати статтю про московитське вторгнення до України не збираються, міняти також. Що ж ти фраєр здав назад? Чи сцикотно блоканути Вікіпедію, га?
Сьогоднішня премія дарвіна присуджується московитам з Бєлгорода та Курська, які так перелякалися та обісралися після нашестя українців в їх паблікі, що сьогодні влада Курської області навіть випустила оголошення, що жодних авіаударів та обстрілів не буде – зберігайте спокій. А ще сьогодні замінували адміністративні будівлі, суди та офіси ЗМІ у Бєлгороді. Десь навіть знайшли щось схоже на вибухівку, але це не точно. Оце так переляк!
Допомагаймо нашим військовим із сил оборони України, підтримуймо волонтерів, медиків, рятувальників та комунальників. Піклуймося про один одного і наближаймо день нашої перемоги!
Сергій Петров
About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії