Харків. Хроніки атаки на місто, день 40-й (04.04.2022)

Вже 40 днів триває атака на місто і 40 днів місто під обстрілами. Сьогодні був гучніший день, ніж вчора. І основними цілями стали передмістя Харкова.

Сьогодні обстріли були із самого ранку різної інтенсивності та хвилеподібно. Проте сьогодні гучніший день, ніж було, приміром вчора. Після обіду все стихло і невелика інтенсивність спостерігається ввечері. Обстрілювали Салтівку, Обрій, Рогань, ХТЗ, Олексіївку, П’ятихатки. Також прилетіло і по району Кулиничі, де під обстріл потрапили лікарня, дитсадок та житлові будинки. У місті триває розбирання завалів після обстрілів – так, витягли з-під них 3 загиблих та 1 поранену людину.

Сьогодні достатньо серйозно дісталося передмістям. У Дергачах через обстріли пошкоджені та зруйновані житлові будинки та електропідстанція, через що у значній частині міста немає світла. Також прилетіло по території церкви РПЦвУ в Дергачах – трохи її пошарпало та вибило вікна. Війна з умовно своїми – то вже традиція. Вкотре прилетіло і по стадіону у місті. Також московити обстріляли смт Золочів – пошкоджено редакцію місцевої газети. Також обстріляли один з районів Чугуєва – є зруйновані приватні житлові будинки, пошкоджені багатоповерхівки. Загинули двоє людей.

В магазинах поступово розширюється асортимент товарів. В деяких мережах залежно від магазину він неоднорідний, в деяких – він стабільний по мережі. Черги невеликі. На каси в сенсі. Нагадую, що на початку війни черги в магазинчики розтягувалися на годину – дві – дві з половиною години залежно від району. Асортимент продукції в середині певної позиції в місцевих мережах може змінюватись – залежно від того, що привезуть, бо старі логістичні зв’язки порушені. Проте в національних мережах такої проблеми немає. Інша справа черги за гуманітарною допомогою, які достатньо великі. Поступово відкриваються інші магазинчики – одягу, салони краси, кав’ярні чи місця, де можна придбати каву, хоча по місту їх ще небагато, не всі знають про роботу тих чи тих закладів, і всі стікаються у відомі кілька точок в центрі міста.
Інший бік відсутності черг – це те, що з міста виїхало понад 50% населення. Більшість людей рідко виходить на вулицю, хіба що у важливих справах. Стабільно – лише власники собак.

Що стосується області, то тривають бої на околицях Ізюма. Центр міста контролюють московити і в одній зі шкіл міста вони розгорнули польовий госпіталь. Те, що вони завжди використовують як свої бази соціальну інфраструктуру я вже писав неодноразово, бо туди ж наші не битимуть. Також а місті проводиться перевірка жителів, які лишилися у місті (що це таке – ми знаємо: зникнення активістів та проукраїнських людей, ґвалтування, тортури і всі інші умиротворчі заходи “руSSкава міра”). Крім того, жителів Ізюма примусово вивозять на територію московії.

Сьогодні знову обстріляли Барвінкове. Є пошкодження житлових будинків, сільгосптехніки. Міська влада закликає евакуюватися. Про необхідність евакуюватися оголосили в смт Борова (схід Харківської області), а також в Лозовій. При цьому, міська влада міста закликає медиків лишитися, щоби надавати допомогу лозівчанам.

На Ізюм московити підтягують техніку та сили, але поки не атакують. Сьогодні Генштаб оголосив про високу ймовірність наступу ращистів на Харків з новою силою. Наші воїни також часу не гають і готуються до всіх варіантів. Чесно, я не знаю на що вони розраховують. Абсолютно. Активних спроб атакувати вже тривалий час не спостерігається – лише обстріли міста. До того ж за цей час ми відсунули рашистів на деяких ділянках від міста. Але з московитами можливо все. Я не виключаю, що під час цієї спроби значно посиляться обстріли міста, тому треба бути максимально обережними. Якщо Ви живете поблизу об’єктів, які наша команда документаторів класифікувала як цілі ураження московитів, – будьте обачні.

Продовжуються бої за Рубіжне. Обстрілами піддається як саме Рубіжне, так Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Їдуть бої за Попасну. Очікується, що саме на цих ділянках фронту почнеться найближчими днями московитський наступ.
Територія Сумської області звільнена від московитів, наші війська вийшли до державного кордону України. З-під Чернігова рашисти відходять неквапливо, наші військові примушують їх активніше рухатися у бік БССР. Ще одна битва – Битва за Суми завершена перемогою українських військ.
Сьогодні зранку жорстоко касетними снарядами обстріляли зупинку громадського транспорту та дитячу лікарню у Миколаєві – загинуло 10 людей, у т.ч. 1 дитина, а ще 46 людей травмовано. Вони луплять по скупченням людей та по лікарням.

Вчора ввечері наші військові підбили над Азовським морем повітряний командний пункт – Іл-22, внаслідок чого той екстренно сів у Ростові. А у Чорному морі завдано пошкодження новітньому московитському фрегату “Адмірал Ессен”, з якого обстрілював Сирію та Україну.
Масштаби Бучанської різанини вразили світ і багатьох українців. За інформацією Генпрокуратури, ситуація у Бородянці та її околицях ще жахливіша, ніж у самій Бучі… Проте, якщо зважити на публікацію державного ресурсу “РИА Новости”, де опубліковано статтю про те як денацифікувати Україну, а також на те, що подібні статті від різних авторів вийшли на декількох московитських ресурсах, то це виглядає як цілковита заява з повинною, зміст якої зводиться до проведення геноциду щодо українців, ліквідації України та українців. Фізичної.
Вони хочуть ліквідувати всіх нас. Вирізати. Вирізати всіх, хто чинить спротив чи є активістом будь-яких проукраїнських рухів. Всіх неактивних патріотів перевірити через концентраційні табори, примусово денацифікувати та відправити у новітній ГУЛАГ відбудовувати московію. Всіх, кого лишать живих, вони хочуть асимілювати, заборонивши назви “Україна” чи “українці”, адже існує лише один народ, і крапка! А от захід України, який за їх планами стане окремим державним утворенням, має бути демілітаризованим та нейтральним із забороною формальних ознак українства.

Тому мета московитів – ліквідація України та української нації. Їх вторгнення до України від самого початку мало на меті провести геноцид на території України з ліквідацією незалежності України.

Бої тривають у промзоні Маріуполя. Але рашисти вже формують окупаційну адміністрацію міста – знайшли собі гауляйтера з числа депутатів міськради колаборантської партії опездеже – Костянтина Іващенка. При чому для “легітимності” процесу його було обрано депутатами міськради фракції опездеже, а також представників влади та депутатів різних фракцій, яких примусово звезли на це зібрання. Секретарем типу цієї ради обрали ще одного з опездеже – Хармишева. На зібранні колаборантів було “ратифіковано” референдум 2014 року.

А от премію дарвіна сьогодні отримує громадянин московії, якого при спробі виїхати з Харкова затримали на одному з блокпостів і виявили в нього наркотики. Але це ще не все. Він намагався виїхати з Харкова за підробними українськими документами. Коротше, це тотальний роял-флеш!

Допомагаймо нашому війську та волонтерам. медикам, комунальникам і рятувальникам. Підтримуймо один одного. Тримаймо стрій і все буде Україна!

Сергій Петров

Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії