Харків. Хроніки атаки на місто, день 45-й (09.04.2022)

Ще один день оборони Харкова. Тривають інтенсивні московитські обстріли, переважно північних районів міста. Разом з цим в решті міста починає активізовуватися життя. Страху немає, є лише лють до ворога, але і спокій – частково вже через звиклість до обстрілів, а частково через настання весни.

Загалом інтенсивність рашистських обстрілів не знижується. Найсильніше окупанти обстрілюють Салтівку (у першу чергу – Північну Салтівку), Олексіївку, П’ятихатки та селище Жуковського. Також сьогодні прилітало по Великій Данилівці, Павловому Полю, Сортувалці, Обрію та ХТЗ. Є руйнування житлових будинків – від незначних до серйозних або вщент зруйнованих.

Одна з пошкоджених багатоповерхівок у Харкові. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0
Одна з пошкоджених багатоповерхівок у Харкові. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

Рашисти сильно обстрілюють Дергачі та навколишні села – є руйнування житлових будинків. Внаслідок обстрілів московитськими військами смт Слатине Дергачівської міської громади загинуло двоє людей..

У Харкові вже 2 дні поспіль московити використовують касетні снаряди, що спускаються на парашуті (ймовірно, 9М55К1), які запускаються, як кажуть фахівці, із РСЗВ “Смерч” та мають голівку теплонаведення (наприклад, наводяться на автівки). Вони не мають характерного звуку при паданні, а отже в людей, які перебувають поза укриттями, менше часу на те, щоби відреагувати на них.

За даними міськради, у місті пошкоджено 1716 будівель. Майже всі, за винятком кількох сотень, – житлові будинки. Достатньо багато пошкоджених чи зруйнованих будинків у приватному секторі чи невеликих двоповерхових багатоквартирних будинків старої забудови. За інформацією поліції, станом на сьогоднішній вечір в Харківській області (крім тимчасово окупованих територій) від початку широкомасштабного вторгнення московії на територію України загинуло 454 особи, зокрема, 21 дитина.

Наші військові стали один за одним збивати московитські БПЛА “Орлан”, а сьогодні приземлили новітній БПЛА “Оріон”. При тому, що вони стали літати все вище, але у наших військових з’явились можливості їх деактивувати. Це радує.

На дороги у Харкові повернулись 90-сті. Машин стало незвично багато (це свідчить, що великих проблем із пальним вже немає), хоч це і не той трафік, що був до початку атаки на Харків, у кілька разів менше, але правил дорожнього руху мало хто дотримується і перехрестя з достатньо інтенсивним трафіком (як для тих, де нема світлофора) буває нелегко проїхати. При цьому багато хто тупить. Лише за сьогодні бачив кілька ДТП… Полтавський анекдот, що швидше загинеш під колесами автівки з харківськими номерами. ніж від рашистської зброї, здається, поступово стає актуальним і в самому Харкові…

Незвично бачити як зранку місто прибирають комунальні машини від пилу та бруду. Багато бригад комунальників працює в різних районах міста. І це у воєнному місті, яке постійно обстрілюють. Так, це у спокійних районах, але все одно це весь час рве шаблон.

На одній з околиць міста рятувальники витягли з під завалів зруйнованого будинку кота “Балбеса”, який просидів там аж 2 тижні – і вижив. У Бородянці шафка з півником тримається, в у Харкові коти виживають під завалами. Якщо собаки мають травмовану психіку від обстрілів, то коти ведуть себе як ніби немає жодної війни – цілком спокійно та стоїчно. І це в різних районах міста. Я не знаю як це їм вдається!

Анна Шаригіна, одна з лідерок ЛГБТ-спільноти у Харкові, організаторка Харків-прайду, провела сьогодні акцію під колишнім московитським консульством, і принесла туди речі для дружин рашистських ґвалтівників. Сильно та символічно! А консульства окупантів у Харкові більше не буде! Ніколи!

В області тривають бої в районі Ізюма та на Барвінківському напрямку. За скупими повідомленнями Генштабу стає зрозуміло, що наступ, який вони розпочали йде дуже важко. Навіть у величного “стратега” грушника Гіркіна підгорає. Триває евакуація з Лозової та Дергачів.

А от у селі Вільхівка, яка нещодавно була звільнена від окупантів, знайшли братську могилу рашистів. “Потєрь нєт”, але є братські могили тих, кого нібито свої не кидають.

З окупованих територій області інформації мало. По-перше, московити глушать зв’язок мобільних операторів, а по-друге, поки що особливо кричущих подій не відбувається. Щоправда. вчора ввечері московити на окупованій ериторії розстріляли авто керівника Вовчанського лісгоспу Сергія Пієва, який помер на місці.

Тривають бої за Рубіжне, Кремінну та Попасну. Ці міста обстрілюються, а також Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Є руйнування, загиблі та поранені. Триває евакуація у напрямку Бахмута. На південному фланзі району ООС наступ рашистів на Вугледар та Велику Новосілку також не дається – наші військові відбивають атаки окупантів.

На окупованих територіях півдня України триває терор проти українських патріотів. З самого Херсону можливий виїзд у напрямку Миколаєва, але за умови роздавання хабарів на блокпостах окупантів у вигляді сигарет та горілки. Разом з тим, на тих окупованих територіях є проблеми з базовими продуктами харчування…

З епічного. Агентство національної безпеки та розвідки Японії виключила “Азов” зі списку терористичних та неонацистських угрупувань, вибачилась перед ними та визнала, що включення до списку було через наявність такої інформації в загальнодоступних джерелах (афільованих з московитами). Також в Японії на травень готується реліз манги “Привид Києва”. Наш героїчний опір московитів буде оспіваний та переосмислений у японському мистецтві, яким захоплюється чимало людей у світі.

Неспокійно вже й в Курській області московії. Місцевий “губєрнатор” заявив, що українці обстріляли прикордонний пост з гранатомета. Коротше, треба менше бухати і не будуть ввижатися бойові голуби з гранатометами зі шприцами з біологічною зброєю (в народі – “бєлочка”).

Смішне. Московити таки пішли в наступ на Харків. З тим, щоби зайти у багатостраждальний Фельдман Екопарк (на північ від П’ятихаток та окружної) і тупо стирити у тварин моркву, буряк та капусту. “Друга армія світу” краде хавчік у тварин із зоопарку. А Ви там про пралки та жіночі труси питаєтеся – нащо вони їм. Воєни, курва!

Сьогодні премію дарвіна розділяють між собою:

– московитські військові, які вдруге у Рубіжному влучають у ємність із азотною кислотою, хмара якої вдруге йде прямо на окупантів. Це в них забавка така чи вони наркомани на городі від азотної кислоти? У них хоч є прогноз погоди? Хоча і так підійде.

– міша добкін, який завжди відрізнявся “відмінною” політичною “чуйкою моменту”, – і от зараз під час війни він став дияконом РПЦвУ. Його “чуйка” завжди вірний орієнтир, що” всьо хуйня, міша, давай сначала!”

Допомагаймо нашим захисникам із ЗСУ, НГУ, ТрО, інших сил оборони. Підтримуймо тих, хто тримає тил. Бережіть себе і віримо в Україну!

Сергій Петров

Одна з пошкоджених багатоповерхівок у Харкові. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії