Харків. Хроніки атаки на місто, день 46-й (10.04.2022)

Загалом сьогодні був тихіший день. Після трьох днів сильних обстрілів міста московитськими військами сьогодні інтенсивність обстрілів впала. Це не означає, що їх не було зовсім, але менше обстрілів – менше і пошкоджень і потерпілих від них. Та й можна трохи перевести подих.

Рашистських обстрілів сьогодні поменшало порівняно із вчорашнім днем. Ніч була не зовсім спокійна, Були і обстріли з боку московитів, і наші давали гідну відповідь. Зранку обстріли також були, відносно інтенсивні. І хвилями. але в середині дня вони майже припинилися у всіх районах міста. Лише пізно ввечері знову московити взялися обстрілювати місто. Загалом прилітало по Салтівці (більше всього Північній), Великій Данилівці, Кулиничам, селищу Жуковського та П’ятихаткам, Олексіївці, а також ХТЗ та по Холодній Горі.

Зруйнована адміністративна будівля у Дергачах Фото: Наталія Зубар, ліцензія CC BY-SA 4.0.
Зруйнована адміністративна будівля у Дергачах Фото: Наталія Зубар, ліцензія CC BY-SA 4.0.

Проте відносна тиша у Харкові не означає, що всюди було так само тихо. Сьогодні найдужче рашисти обстрілювали Дергачі та села громади, смт Слатине Дергачівської міської громади, де за сьогодні від обстрілів загинуло 2 людини, а за 2 дні – аж п’ятеро людей, а також смт Золочів (це були найсильніші обстріли за весь час), зокрема і касетними снарядами, – пошкоджено та зруйновано житлові будинки, обстріляли лікарню. Загалом в Золочеві поранено 4 людини. Також московитським обстрілам було піддано смт Пісочин, де від уламків снарядів загинуло двоє людей, є поранені. пошкоджені житлові будинки.

Також поблизу Харкова зафіксовані факти використання московитами мін із затримкою детонування, які заборонені до використання.

У Харкові – весна і цієї ночі на частині дерев вже з’явились перші листочки. Погода сьогодні радувала теплом. У магазинах загалом немає проблем з продуктами, проте не завжди можна легко дістати весь асортимент господарських товарів. Зрозуміло, що це стосується районів, які не піддаються інтенсивним обстрілам, як Північна Салтівки та частина мікрорайонної номерної Салтівки, а також Обрій. Водночас, деякі магазини госптоварів вже працюють в різних районах міста (там, де немає сильних обстрілів).

В районах міста, які обстрілюються, люди самоорганізовані. Серед них подекуди трапляються гарні організатори, які налагоджують процеси виживання в укриттях, зокрема, із доставкою достатньої кількості гуманітарної допомоги. Такі люди та їх досвід в екстремальних умовах будуть дуже в нагоді після нашої перемоги у війні при відбудові міст і сіл України, які зазнали руйнувань.

До речі, за даними прокуратури у селі Вільхівка біля Харкова, де жило багато небідних людей, переважна більшість будівель пошкоджені або зруйновані, сильно пошкоджена школа, знищені невеликі магазинчики в селі. “РуSSкій мір” пройшовся катком по Вільхівці…

У самому ж Харкові, за інформацією міського голови Тєрєхова, пошкоджено 1617 житлових будинків. Загальна кількість пошкоджених споруд – вже близько 2 тисяч будівель.

Те, що голова Харківської ОВА Олег Синєгубов каже, що з міста не планується евакуація і Харків добре захищений – це правда. Тут навіть самі військові в очікуванні трохи накришити московитів. Але місто і далі обстрілюватимуть. Щодо інтенсивності – не знаю, ймовірно, сильно. Щодо того – чи попруть чи ні на Харків – тут ніхто не знає. Рішення щодо виїзду з міста у безпечні місця кожний ухвалює сам. Якщо у вас слабкі нерви, ви змучені, втомлені і тому подібне – їдьте. Ви тут навряд чи чимось допоможете. Зрештою, кожний ухвалює рішення сам і сам несе відповідальність за свої дії. До слова, з Барвінкового та Лозової триває евакуація населення.

Керівництво Екопарку Фельдмана звернулося до поліції щодо факту викрадення рашистами продуктів харчування (моркви, буряка та капусти) на суму 50 тис. грн. Поліція підтвердила, що буде розслідувати цей злочин

Що стосується ситуації по області. В районі Ізюма та в напрямку Барвінкового тривають бої і у московитів немає успіхів в них. При цьому українські артилеристи знищили склад боєприпасів завдяки аеророзвідці прикордонників. Також, кажуть, що завдяки нашим військовим поменшали колони московитських військ (офіційно йдеться про одну колону, яка прямувала на Ізюм). А ще на Харківщині вже знищено 2 рашистські безпілотники за допомогою британських ПЗРК Starstreak. Сьогодні Харківщина запалює в прямому сенсі цього слова!

Також сьогодні московити обстріляли Балаклію – 3 людей загинуло, зокрема, 7-річна дитина, зруйновані житлові будинки.

Спроби московитів прорвати оборону на північному фланзі зони ООС (Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна) не мають успіхів – наші військові тримають оборону. Але ці міста разом з Лисичанськом сильно обстрілюють. Так само і на південному фланзі зони ООС – спроби пройти Вугледар та Велику Новосілку блокуються. У Маріуполі тривають бої. Там поранений прикордонник підірвав себе разом з радіостанцією, відправивши в ефір свої останні слова: “Слава Україні!”. Дякую герою за боротьбу до останнього подиху і вічна йому пам’ять!

“Слава Україні” – це наше гасло, яке є і привітанням, і бойовим кличем, і прощанням з побратимами. Не так багато країн у світі мають подібне гасло. Вже за конотацією можна зрозуміти, що це свої. І ми поступово привчаємо світ до нього та поваги до нас. Для нас воно більше, ніж гасло – це вираз нашого ставлення і до своєї держави, і до самих себе!

Рашисти продовжують наносити потужні ракетні удари по Дніпропетровщині та Дніпру, зокрема, по Миколаєву. Під час повторного обстрілу аеропорту в Дніпрі поранено шестеро рятувальників, найважче – начальницю відділу зв’язків зі ЗМІ ДСНС в Дніпропетровській області Євгенію Дудку.

На окупованих територіях зникають люди, їх катують, вбивають. У Херсоні на катівню перетворили, кажуть, місцеве СІЗО. А у с. Капитолівка, що біля Ізюма, наприкінці березня був затриманий та викрадений московитами український письменник, літератор, волонтер та дописувач української Вікіпедії Володимир Вакуленко разом зі своїм сином, який страждає від аутизму. Їх доля невідома. Це перший відомий випадок зникнення дописувача української Вікіпедії на тимчасово окупованій території.

Примусово вивезеним громадянам України московити роздають свої паспорти. За даними омбудсмена Людмили Денисової, вже роздали понад 10 тисяч книжечок із двоголовою куркою.

Спроба провести акцію у Херсоні у пам’ять жертв рашистського вторгнення закінчилася тим, що людей розігнали із застосуванням автоматичної зброї. На щастя, обійшлося без жертв. А от у Голій Пристані на Херсонщині, яка також окупована, пройшов футбольний турнір під українськими прапорами.

Знову неспокійно у Курській області московії. Відзавтра там встановлюють жовтий рівень терористичної небезпеки. Що, шукатимуть українську ДРГ?

Смішне. Московитський БПЛА “Орлан-10”, який потрапив до рук наших військових після приземлення, схоже, є новітньою нанотехнологічною розробкою Сколково: у якості камери – звичайна дзеркалка Canon, а для заливання палива пристосували горлечко від пластикової пляшечки з кришечкою на мотузочці. Нанокулібіни, йопти!

Сьогодні премію дарвіна отримують:

– рашистські пропагандони за спробу показати відосик із начебто українським розвідником, який здався у полон у Маріуполі. Найсмішніше, що того алкаша з Лівого берега достатньо швидко впізнали (там ще й по пропитому голосу чутно, що розвідник ряжений). Ну а найбільший епік – намальована татуха летючої миші, яка є символом ГРУ, а от на емблемі ГУР МО України – сова. Гарна спроба, але ніт.

– московитські нальотчики, які високоточною ракетою Х-29 високоточно влучили у туалет типу сортир у місті Гуляйполе Запорізької області. Туалет як стратегічний військовий об’єкт – це щось новеньке, хоча для московитів з якихось далеких сіл може так воно і є…

Віримо в наші ЗСУ і сили оборони України, допомагаймо волонтерам, медикам, рятувальникам і комунальникам. тримаймо серце гарячим, а голову холодною. І знаємо, що все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії