Харків. Хроніки атаки на місто, день 50-й (14.04.2022)

Вже 50 днів Харків тримає оборону від московитів. Кількість обстрілів рашистів трохи менша, і рівень гучності нерівномірний по районам. Місто живе весною – прибирають і причепурюють.

Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

Після сильного обстрілу різних районів міста вчора ввечері кількість рашистських обстрілів сьогодні дещо зменшилась, хоч не усіх районах. Найбільш інтенсивними вони були зранку і ввечері (мабуть, далася взнаки інформація, що “Москва” втопилася). Вдень було більш-менш тихо. Райони, які обстрілюються московитськими військами ті ж самі – різні райони Салтівки (особливо її північна частина), селище Жуковського, П’ятихатки, Обрій, ХТЗ, Нові Будинки та Олексіївка.

У приміській зоні сьогодні обстрілювали Дергачі, смт Слатине та інші села Дергачівської міської громади. Ситуація там складна через проблеми з комунальною сферою, люди поступово евакуюються.

Комунальники продовжують прибирати завали в різних районах міста, які відносно безпечні. Там, де в принципі є сенс для такого прибирання. От на Північній Салтівці його нема від слова зовсім – там постійно щось прилітає та руйнується. Серйозно пошкоджені будинки продовжують руйнуватися під дією вітру, дощу і сонця – приміром, може відвалитися якась стінка панельки.

Час від часу московити обстрілюють ядерну установку “Джерело нейтронів” на П’ятихатках, але будівля міцна і турбуватися не варто.

У місті висаджують в парках і скверах квіти. Мабуть, це зараз не головне або є віра, що влітку ми матимемо можливість хоча би частково повернутися до мирного життя. Також сьогодні саджали у сквері на майдані Свободи саджанці гібіскусів, передані Харкову Надією Крупенич з Бурштина.

Що стосується області, то ситуація сьогодні трохи загострилась. Тривають бої в районі Ізюма та на Барвінківському напрямі. На Ізюмському напрямку в результаті підриву мосту українськими ССО за підтримки артилерії ЗСУ було знищено колону з 4 машин забезпечення. В районі Балаклії збито московитський безпілотник. Крім того, з Барвінкового та Лозової триває евакуація населення. Загалом з цих населених пунктів вже виїхало понад половину населення.

Частина московитських військ вирішила піти на Святогірськ через Борову і тепер в районі Борової ідуть бої, частина Борівської селищної громади окупована – туди зайшли московити. Сьогодні на територію області залетіли два московитські вертольоти, які обстріляли смт Золочів, а також села Одноробівку та Олександрівку Золочівської селищної громади. Є пошкоджені та зруйновані будівлі, а Олександрівці під час обстрілу було поранено двох дітей, яких госпіталізували до лікарні.

На окупованій території Харківщини також процвітає насилля, мародерство, яке чинять рашистські військові. Вигрібають з хат все, що вони вважають цінним. Таке відбувається у селах Шевченківської селищної громади.

Також сьогодні московитські війська обстріляли деякі райони Сумщини та Чернігівщини. зокрема, смт Велику Писарівку та околиці міста Городня.

Ситуація в зоні ООС напружена, але українські військові стримують наступ московитів. Тривають бої за Рубіжне та Попасну, в районі Сєвєродонецька. Ці міста обстрілюють. На південному фланзі зони ООС – бої в районі Вугледара та Великої Новосілки.

Після майже доби боротьби за живучість ракетного крейсера “Москва” він таки, за офіційною версією московитів, потонув. У спецоперації з відволікання уваги брали участь Байрактари, а модернізована анало говнет система ППО не помітила наближення двох Нептунів, які добряче влупили по “Москві”. Ракетний крейсер (він один у московитів на Чорному морі) – це не просто великий корабель з ракетами, у т.ч. й ядерними боєголовками, а ще й пункт управління флотом та з’єднанням кораблів, можливість ударів по різним цілям ракетами з великої відстані, радіолокація далекої дії, ППО далекої дії С-300 Ф для прикриття з’єднання і ще багато чого. Фрегати, а тим більше корвети не володіють такою електронікою – вони можуть виконувати лише тактичні чи оперативні завдання. Тому загроза з моря для Одеси в принципі минула, бо атакувати без прикриття крейсера – це дати можливість перебити фрегати і корвети, які не мають потужного радіолокаційного обладнання. Тому все з’єднання рашистів, яке було біля наших берегів, швидко відійшло до берегів Криму під захист ППО окупантів. Двома влучаннями “Нептунів” ми здобули велику перемогу та ганьбу для московитів на морі! Та й назва утопленика дуже символічна, прямо знакова!

Про потоплення саме “Москви” я мріяв десь так з середини 2000-х років. Бачте, мрії збуваються!!

Московити шукають casus belli для початку, очевидно, великої мобілізації, щоби пояснити своєму народонасєлєнію чому вона оголошена. Тому постійно трапляються інциденти у прикордонних областях московії. Ввечері Бєлгороді трапився черговий хлопок та загоряння. За день були обстріляні: села Журавльовка та Сподарюшино Бєлгородської області, село Клімово та територія Клімовського району Брянської області. В усіх випадках московити в обстрілі звинуватили військових ЗСУ.

Верховна Рада України ухвалила постанову зі зверненням до парламентів і урядів країни світу визнати дії московитів на території України як геноцид українського народу. Крім того, відтепер заборонено використовувати символіку військ вторгнення в Україну, символіку підрозділів збройних сил московії, а також органів її влади.

Премія дарвіна сьогодні відправляється московитам колективно за те, як вони не хотіли визнавати, що їх крейсер “Москва” “она утонула” (с, хло) і що затоплення цього корабля трапилося після влучання української зброї. Емоції на це від московитів – безцінні. Там справді палає, жорстко!

Дякую силам оборони Харкова та України за ще один день. Підтримуймо волонтерів, медиків, рятувальників і комунальників. Допомагаймо один одному і наближаймо день нашої перемоги!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії