Харків. Хроніки атаки на місто, день 51-й (15.04.2022)

П’ятниця з одного боку видалася навіть трохи спокійнішою за четвер у загальній ситуації по обстрілам московитам Харкова, але з другого – через масований обстріл вдень району ХТЗ велика кількість загиблих і поранених.

Відразу заспокою читачів, що я пишу свій звіт за п’ятницю аж зранку – зі мною все гаразд, але написати звіт за день ввечері / вночі не зміг з деяких об’єктивних обставин.

Як не дивно, цього дня кількість обстрілів міста була навіть дещо меншою, ніж попереднього. Проте розширюється географія обстрілів. Так, зранку було обстріляно Саржин Яр – один з парків, який є одним з улюблених місць відпочинку у місті, а також житлові будинки приватного сектору поблизу нього – деякі будинки було зруйновано чи пошкоджено, були пожежі. В усьому іншому райони обстрілів ті самі – різні райони Салтівки, селище Жуковського, П’ятихатки, Олексіївка, Павлове Поле, Обрій, ХТЗ.

Одна із частково зруйнованих шкіл Харкова. Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.
Одна із частково зруйнованих шкіл Харкова. Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

На ХТЗ вдень через обстріл реактивною системою залпового вогню “Ураган” трапилась одна з найбільших трагедій в місці за кількістю жертв. В результаті обстрілу району (а пакет “Ураганів” має достатньо широкий розліт) касетними боєприпасами, коли на вулиці було відносно багато людей і дітей на майданчиках, загинуло 10 людей, а ще 35 (за даними прокуратури) / понад 40 (за даними медиків) отримали поранення. Серед загиблих – семимісячна дитина, а серед поранених також є діти. На жаль, люди через чудову весняну погоду розслабилися і дещо забули про правила безпеки… А ще.. відомо, що одна з жертв загинула на балконі, коли вийшла просто покурити… До речі, за кілька годин до обстрілу люди помітили дрон, який сів на одному із подвір’їв, викликали поліцію, яка його забрала. А за потім у т.ч. і по цьому двору прилетіло…

Обстріл Саржиного Яру у п’ятницю разом з обстрілами парку Горького трохи раніше дає змогу додати до класифікації об’єктів, які піддаються обстрілам у Харкові ще один пункт: парки, сквери, відносно тихих районів, місця відпочинку в місті, які є символічними місцями. Так, московити луплять по символічним місцям. Як на мене, такий обстріл є відповіддю на потоплення ракетного крейсера “Москва”, який більше ніж крейсер, а був великим символом для рашистів. Для них символізм має велике значення (це знову ж про те – який пам’ятник де стоїть чи як називається вулиця).

За моїми відчуттями, московити у наступні кілька днів можуть реально мститися Харкову, Києву, Одесі, іншим містам, зокрема, і Львову через втрату “Москви”. Тому можуть бути масовані ракетні удари чи обстріли (як у Харкові), зокрема, і по житловим районам. Тому треба ще кілька днів справді перечекати, щоби убезпечити себе, можна виїхати де-інде, але повертатися у великі міста, зокрема, до Харкова, ще трохи зарано.

У суботу мав пройти міський суботник з прибирання, але це дуже погана ідея була від самого початку, бо були відомі місця збору волонтерів і т. ін. Врешті, після подій на ХТЗ міська влада все ж скасувала суботник, бо це могло призвести до багатьох жертв.

У приміській зоні обстрілам піддаються Дергачі з найближчими селами громади та смт Слатине. Також обстріляли і населені пункти Солоницівської селищної громади, через що загинула одна людина, ще двоє отримали поранення. Є пошкоджені будинки. Обстріли і по Чугуївському напрямку. До смт Рогань (є житловий масив Рогань у Харкові, а є смт Рогань, центр Роганської селищної громади Харківського району) приїздив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Багато ЗМІ написали, що Рогань звільнена. Ну дивіться, реально вона не була окупована, хоча на її околицях були вогневі точки московитів, які контролювали трасу на Чугуїв. Також селище постійно обстрілюється рашистами (гадаю, десь із старосалтівської траси – приблизно з Шестакового чи десь з того району). Як аргумент, що її звільнили не сьогодні і не вчора – це відновлення електропостачання ще у четвер у селищі. Її звільнили від московитів ще одночасно з Малою Роганню, але, як і в Малій Рогані та Вільхівці, тут тривав довгий період зачистки та розмінування. Дорогу на Чугуїв відкрили вже тижні півтора тому, а смт Рогань обабіч неї і навпроти Малої Рогані. Коротше, наші ЗМІ (через обтічні твердження голови Харківської ОВА) написали трохи маячню та дружно надругалися над малою рогатою худобою (бідна кізонька!!), бо вміти у фактчек – то треба трошки подумати, але думати і просто скопіювати новину – це різні речі, це дуже складно. Вибачте, наболіло.

У смт Рогань багато пошкоджених та зруйнованих будинків – 27 вигоріли вщент, 50% від усіх будівель без дахів, а 70% – без вікон. Поступово налагоджують роботу комунальних служб, відновлюють функціонування селища. Є багато пошкоджених будівель і у селищі Докучаєвському цієї громади, зокрема, школа.

По області ситуація так само складна і напружена. В районі Ізюма тривають бої, наші військові не дають просунутися у бік Слов’янська, так само не мають успіхів московити і на Барвінківському напрямку, через що обстрілюють або ж завдають авіаударів час від часу і по місту Барвінкове і по селам Барвінківської міської громади. Неподалік Балаклії воїни 93-ї механізованої бригади знищили черговий анало говнет гелікоптер Ка-52, пілоти якого загинули, а група їх порятунку також отримала на горіхи. Тривають обстріли Балаклії – поранена 1 людина. З Барвінкового та Лозової триває евакуація.

Масовані обстріли у п’ятницю трапилися у Золочівській селищній громаді – московити обстріляли села Уди, Лютівка та Олександрівка. По Лютівці рашисти били цілий день – зруйновані школа та сільгосппідприємство. В інших селах – є пошкоджені та зруйновані житлові будинки. Від обстрілів загинула одна людина, а ще одна – отримала поранення. Загалом по області за день згинуло 11 людей, а ще 74 людини отримали поранення, у т.ч. і 12 дітей.

У четвер рашисти розстріляли евакуаційний автобус біля смт Борова Харківської області, яка нині перебуває в окупації. В результаті, за даними прокуратури, загинуло 7 людей, а ще 27 отримали поранення. У Борівській селищній громаді через постійні обстріли та бої немає газу в 9 населених пунктах.

А от міський голова Куп’янська Геннадій Мацегора, який став колаборантом і пішов на співпрацю з окупантами, разом із сім’єю втік на території московії. Раніше те саме зробив мер-колаборант із Балаклії Іван Столбовий. Нічого, від відплати не втечеш!

Стало відомо, що за 51 день опору московистській навалі у складі 92 механізованої бригади загинуло 23 військовослужбовці, зокрема, 1 жінка. Всього ж, за словами Зеленського, загинули близько 3 тисяч військових, а ще близько 10 тисяч – отримали поранення.

Тримають бої за Рубіжне та Попасну. Обстрілюють Сєвєродонецьк, Лисичанськ. У Сєвєродонецьку зі 130 тисяч жителів у місті залишилися десь із 20 тисяч, а саме місто зруйноване на 70%. Так само на південному фланзі зони ООС біля Вугледара та Великої Новосілки московити не мають успіхів. Але вони обстріляли місто Василівку поблизу Запоріжжя – 1 людина загинула, 5 поранено, є пошкодження будинків та інфраструктури.

У Маріуполі українські військові героїчно тривають оборону від московитів. Від безсилля рашисти вже використовують стратегічну бомбардувальну авіацію – дальніми бомбардувальниками Ту-22М3 завдано ракетно-бомбових ударів по місту, які відчутних успіхів не принесли. У Маріуполі, за попередньою інформацією, московити вже завершили спалення трупів, які лежали на вулицях, і тепер проводять ексгумацію поховань. На жаль, точну кількість загиблих в результатів знищення міста під час облоги Маріуполя ми ніколи не дізнаємося через рашистів, які роблять все, щоби скрити реальні дані щодо втрат серед мирного населення міста.

В окупованому Мелітополі рашисти роздають листівки з закликом розбудовувати місто з окупаційною владою, а підприємцям – сплачувати податки. Також в ній йдеться, що на ці терени московія прийшла назавжди і вороття до України ніколи не буде. Як на мене, дуже самовпевнена заява окупантів.

Протягом п’ятниці московитські війська щонайменше тричі обстрілювали позиції прикордонників та військових у Сновській громаді на Чернігівщині. У суботу до Чернігова та Ніжина, до речі, прибудуть перші потяг з гуманітарними вантажами. За вкрай короткий строк залізничники змогли відремонтувати пошкоджені внаслідок боїв колії та мости – це ще одні герої тилу та забезпечення України. Загалом, за даними Міністерства інфраструктури України внаслідок московитського вторгнення зруйновано близько 300 мостів на території України.

Московити все ж підтвердили, що ракетний крейсер “Москва” затонув. За їх версією – при буксируванні через пошкодження корпусу та погану погоду. При цьому вони не визнають, що це сталося в результаті потрапляння двох “Нептунів” у корабель. За інформацією з рашистських форумів, одна ракета прилетіла в борт в район пускової установки комплексу ППО С-300 Ф (у кормовій частині) з детонуванням боєкомплекту і виходом з ладу силової установки, а у інша – у носову частину корабля – також з детонуванням боєкомплекту. Детонування двох арсеналів в різних частинах корабля – це завжди майже 100% кінець. А враховуючи особливість компоновки проєкту 1164 “Атлант” – це без шансів для “Москви”. Пентагон вже підтвердив, що результатом затоплення флагмана Чорноморського флоту московії є влучання українських “Нептунів”. До речі, командир корабля – капітан 1-го ранку Антон Купрін, який і говорив з островом Зміїним оте от “рускій воєнний карабль”, – пішов на дно із кораблем. Точна кількість загиблих на кораблі невідома, є припущення. що понад 400 осіб. У Севастополі вчора пройшла неофіційна народна церемонія прощання із “Москвою”. У рашистів – траур, а в українців – перемога на морі. Зрештою, тепер жодна військова операція окупантів на морі неможлива. Та й прикриття угрупування московитів в Херсонській області також під питанням. Це перший крейсер, потоплений у бою за 40 років (останній був – аргентинський у 1982 році під час Фолклендської війни). і точно найбільший та наймогутніший з часів Другої світової війни. Московити увійшли в історію хоч так!

Услід за Красноградом почалася деколонізація і в смт Кегичівка, центр Кегичівської селищної громади, на Харківщині – вулицю Квіткову перейменували на Героїв Маріуполя, а також ухвалили рішення демонтувати пам’ятник Горькому на залізничному вокзалі у селищі.

Неспокійно знову у прикордонних з Україною районах московії – у Бєлгороді над містом знову зафіксовано “хлопок”. Ні дня без “хлопка” чи що?

Сьогодні премію дарвіна отримують тік-ток війська кадирівців, які вчергове для ілюстрації полонених військових використовують алкоголіків з Маріуполя, у т.ч. отого знайомого алкаша з Лівого берега. Ну і їх бої з повітрям та дверима – це вже “класика”.

Віримо і допомагаємо ЗСУ! Підтримуймо волонтерів, медиків, комунальників і рятувальників. Віримо у себе і докладаємо всіх зусиль для перемоги!

Сергій Петров

Одна із частково зруйнованих шкіл Харкова. Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії