Харків. Хроніки атаки на місто, день 52-й (16.04.2022)

Сьогодні Харків черговий важкий день. По місту сьогодні вдарили “Калібром”, що принесло чергові жертви. Також обстріляли один з житлових районів. І це при тому, що загальні кількість артилерійських обстрілів сьогодні значно впала, порівняно навіть із вчорашнім днем.

Як не дивно, але кількість московитських обстрілів сьогодні відчутно менша, ніж вчора. В багатьох районах міста були тривалі проміжки тиші, незвичної тиші. Рашисти проявляли активність зранку та ввечері, вдень переважно було тихо. Обстрілювали різні райони Салтівки, околиці П’ятихаток, селища Жуковського, Олексіївки, а також ХТЗ.

Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

Пізнього ранку по району Кінного ринку було завдано ракетного удару “Калібром”. Це достатньо активне місце, люди стояли в черзі до магазинчиків, аптеки – і тут удар ракетою. Є пошкодження житлових будинків, пошкоджено ринок, автомобілі тощо. Загинули двоє людей. Кількість поранених за даними прокуратури – 18 осіб, а за даними міського голови Тєрєхова, – аж 32 людини Ввечері московити обстріляли ХТЗ – зайнялася пожежа, загинула одна людина, а двоє отримали поранення. Нарешті, ввечері стало відомо, що сьогодні під час робіт з розмінування територій під Харковом через вибух касетного боєприпасу загинуло троє піротехніків, а ще четверо отримали важкі поранення. Дуже сумні новини. І те свідчить про те, що ходити неперевіреними стежками в районах, де були бойові дії буде тривалий час небезпечно.

Вчора і сьогодні повітряна тривога спрацьовувала ледь не що пів години протягом дня. Навіть в деяких місцевих пабліках почали жартувати, що вже немає сенсу давати відбій, а просто на весь день дати рекомендацію лишатися в укриттях. Звісно, на це вже ніхто не реагує, але така інтенсивність тривоги по місту і області все ж свідчить про багато що…

В приміській зоні були обстріли Дергачів та інших населених пунктів громади. Неспокійно було і на Чугуївському напрямку. Щодо Чугуєва – там пошкоджено десь 40 багатоквартирних будинків, а також близько 300 приватних будинків.

Проте є і хороші новини. Журналісти ТСН повідомили, що села Бобрівка та Байрак, які за окружною дорогою з боку Північної Салтівки, звільнені від московитів. У тому районі знаходиться таємна військова частина, яка в перший день була ракетними ударами знищена (ну не таємна, а відома багатьом – командний пункт ППО там був). Також за їх інформацією, йдуть бої за селище Кутузівка (старосалтівський напрямок). Короткий коментар: ну от нащо наші військові проговорилися і звозили журіків до повної зачистки місцевості та виконання операції?

У Харкові кілька днів на центральних вулицях та складних перехрестях працюють світлофори. Водії і пішоходи знову звикають до них, бо за понад 1,5 місяці без їх відсутності трохи втратили навички.

В області як і раніше ідуть бої в районі Ізюма та на Барвінківському напрямі. Також сьогодні вже повністю окуповано Борівську селищну громаду на Харківщині – там проблеми з продовольством, немає зв’язку, триває мародерство та насилля над жителями з боку окупантів. Територія громади блокована на виїзд на підконтрольну українському уряду територію. Також з Ізюма вивезено понад 50 людей до Куп’янськ і далі до московії, що активно висвітлювалося московитськими пропагандистськими ресурсами.

Поряд з цим, з Барвінкового та Лозової триває евакуація населення. Так, з Лозової виїхало вже понад 2/3 населення.

В зоні ООС тривають важкі бої, як на північному фланзі – за Рубіжне та Попасну з неперервними обстрілами Сєвєродонецька та Лисичанська, в центральній частині – бої за Авдіївку та Мар’їнку, так і в південній частині – в районі Вугледара та Великої Новосілки Донецької області. У Маріуполі московити вимагають здатися від наших військових, але оборонці міста відповіли на це відмовою.

Московити обстріляли Лисичанський нафтопереробний завод, який вже давно не працює, але там зайнялася пожежа – горіли залишки нафтошламу.

Ніч з п’ятниці на суботу була напруженою по Україні – ракетні удари по Києву, Полтаві, Львову, іншим містам України. Це справді схоже на помсту за “Москву”, і, схоже, московитів ще ковбаситиме кілька днів. Тому бережіть себе.

А от в окупованому рашистами Токмаку на Запоріжжі трапився “хлопок” і особовий склад, який розвантажувався ешелон з боєприпасами, анігілювався. Ймовірно, така сама доля спіткала і боєприпаси. Схоже, хтось знову покурив не в тому місці, як і на крейсері “Москва”. Також в Енергодарі московити перефарбували стелу на в’їзді у місто із синьо-жовтих кольорів на свій триколор. Для них символіка має значення і є різниця чий прапор, чия мова та яка шкільна програма з історії. До речі, вчителів з тимчасово окупованих територій рашисти планують влітку перевчати за московитськими шкільними програмами, щоби викладали правильну та єдину точку зору і програму.

В околицях села Білки Тростянецької міської громади на Сумщині знайдено залишки хімічної зброї (зарин та інші речовини), які там залишили окупанти під час своєї втечі з території України. Тобто питання використання хімічної зброї масово проти українців все-таки стояло на порядку денному у рашистів – тепер це факт.

У Херсоні, за інформацією омбудсмена пані Денисової, на початок травня готується “референдум” за створення “ХНР”. Ніби вже друкують бюлетені і протоколи. Як проводяться подібні акції ми чудово знаємо. Також там вже мовить окупаційне телебачення, яке поширює меседжі рашистської пропаганди, наприклад, про “біолабораторії” і все таке інше.

15 квітня у госпіталі в Севастополі помер командир великого десантного корабля “Саратов” Володимир Хромченков. ВДК “Саратов” був потоплений Точкою-У 24 березня у порту Бердянська, А сам Хромченков – зрадник України. У березні 2014 року він здав московитам ВДК “Кіровоград” ВМС України, заявивши, що з ним українське керівництво не зв’язувалося, хоча це було брехнею, перейшов на бік рашистів і продовжив там військову кар’єру. І от розплата зраднику прилетіла і поставила точку / крапку в його житті. Земля бітоном!

Сьогодні премію дарвіна отримують московити, які на Запоріжжі (о, так сьогодні багато новин звідти!) відібрали в місцевих жителів нібито бензовоз, який насправді виявився асенізатором (автоцистерна з відкачки гівна, наприклад, з вигрібних ям у приватних домоволодіннях). Схоже, подібної техніки в рашистських єбєнях не водиться… Невідомо, чи заправляли окупанти лайном свою техніку чи ні, але свої знаки на цю диво-машину нанесли.

Віримо і допомагаємо силам борони Харкова і України! Підтримуймо волонтерів, медиків, рятувальників і комунальників. Підтримуймо один одного, бодай добрим словом! І віримо в Україну!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії