Харків. Хроніки атаки на місто, день 57-й (21.04.2022)

Інтенсивність обстрілів московитами цього дня відносно невелика, хоча і збільшилася порівняно із середою у кількісному відношенні. Обстріли переважно відбуваються по околицям та вже пристріляним районам.

Що стосується обстрілів Харкова московитськими військами, то загалом їх інтенсивність була не надто великою, а у кількісному вираженні десь середньою до активізації в середині другої декади квітня. Обстріли в різних районах нерівномірні за кількістю та інтенсивністю. Московити знову проявили активність зранку. після чого переважно в день було зменшення інтенсивності (подекуди було деяке затишшя), а ввечері знову був спалах активності. Обстрілювали різні райони Салтівки, селище Жуковського, П’ятихатки, ХТЗ, а також Олексіївку та Нові Будинки. На селищі Жуковського снаряд потрапив прямо в автівку, і дві людини, які в ній перебували, загинули, а сам автомобіль вигорів вщерть. Також у місті через нічні обстріли з середи на четвер згоріли ще 2 ринки.

Один зі згорілих ринків на Салтівці. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.
Один зі згорілих ринків на Салтівці. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

В приміській зоні так само московити обстрілюють Дергачі та населені пункти Дергачівської міської громади, а також Чугуївський напрямок. Також обстрілам рашистських військ піддалося село Уди Золочівської селищної громади, де зруйновано 6 будинків, а понад 30 пошкоджені. Оскільки жителі відразу ховаються з початком обстрілів у підвали чи погреби, то ніхто, на щастя, не постраждав.

Як і раніше, місцева влада у Харкові закликає без надмірної потреби не виходити з дому. А ще міський голова Терехов озвучив заклик до містян, щоби вони евакуювалися з тих районів, які піддаються постійним обстрілам. Як на мене, його потрібно було озвучити набагато раніше. З другого боку, у найбільш обстрілюваних районах на цей час лишаються одиниці людей, які відмовляються навідріз виїжджати. Що робити з такими – складне питання, але без застосування примусової евакуації навряд чи обійтися, оскільки волонтери чи поліцейські, які підвозять таким людям продукти харчування їдуть в небезпечні райони і наражають себе на небезпеку.

У центральній частині Харкова висаджують квіти, що контрастує з тим, що відбувається в обстрілюваних районах. Зрештою, навіть за потоком машин чітко можна визначити які райони є умовно безпечними та небезпечними. Загалом же у Харкові зовсім безпечних районів немає, бо, як показує практика, московити можуть обстріляти будь-який район і будь-коли.

Комунальники взагалі якісь нереальні у місті, оскільки будь-яке затишшя вони використовують для прибирання та ремонту мереж. Звісно, у прибиранні їм ще й допомагають місцеві жителі, які залишилися у Харкові. Харківські комунальники точно увійдуть в історію оборони Харкова та всієї війни як один з бастіонів, завдяки яким місто має сили та можливості успішно оборонятися.

Що стосується області. то тут все по-різному. Продовжуються складні бої в районі Ізюма та на Барвінківському напрямку. В цьому районі за день наші військові збили два літачка – Су-34 та Су-35, а також безпілотник.

На окупованих територіях люди заблоковані, їх не випускають, а волонтерів, які їхали з Шевченкового та підконтрольну українському уряду територію, розстріляли. Місцеве населення у заручниках у московитів. Так само вони пропонують єдиний варіант виїзду – виїхати до московії, а так як пощастить або дістатися кордону з Естонією та Латвією (навіть без закордонного паспорта) і таким чином бути в безпеці, або бути примусово депортованим до Сибіру чи ще кудись із забороною виїжджати з московії протягом двох років.

З’явилася інформація по керівнику окупаційної адміністрації Липців (на північ від Харкова). Ним виявився депутат Липецької сільської ради Вадим Кудіков. І ні, він не з партії опездеже, а з партії “Слуга народу”. Більше того, він був помічником колишнього голови Харківської облради (від цієї ж партії) Артура Товмасяна. Тут було би цікаво запитати що про це думають у керівництві партії. Бо питання по людям, які підозрюються у держзраді – завжди на часі. Ну і вишенька на тортику – Кудікова постійно звинувачували у нечесному сільгоспбізнесі, зокрема, у рейдерстві. Якщо додати, що його брат – працівник поліції у Липцях, то картина стає повнішою. Цей колаборант показував кращі шляхи пересування громадою, а також зливав дані про воїнів АТО/ООС та їх родини. Проти нього вже відкрита кримінальна справа щодо державної зради.

Так само тримають бої за Кремінну, Рубіжне та Попасну. Вже втретє (!!!) московити оголосили, що встановили контроль над Рубіжним, хоче це не так.

Повторюється історія з Маріуполем якоюсь мірою. Та й своє населення треба тримати в тонусі щодо постійних перемог – все одно там забувають які міста вони взяли, а які ще ні. Так само тривають бої в районі Авдіївки та за Мар’їнку, а також біля Вугледара та Великої Новосілки Донецької області. Московити намагаються наступати на Гуляйполе Запорізької області.

У Маріуполі наші захисники тривають оборону. Проте відсутність істотних успіхів у просуванні на всіх ділянках донбаського фронту примусило хла вчергове оголосити про взяття Маріуполя, хоч десь засіла “невелика група” українських військових, яких дана команда блокувати, але не штурмувати. Штурм Азовсталі – це кілька тисяч трупів рашистів, мінімум. Зрештою, значну частину військ вирішили перекинути на інші ділянки фронту. Поспішність цих дій (повне взяття Маріуполя готували до Великодня) означає, що наступ іде не зовсім за планом і наявних сил та ресурсів в окупантів банально не вистачає. Відповідно, не спрацював і гуманітарний коридор з Маріуполя та Запоріжжя.

У Мангуші поблизу Маріуполя московити облаштували братську могилу мешканців міста довжиною понад 300 метрів. Є припущення, що в ній може бути поховано від 4 до 9 тисяч людей.

Московити завдають ракетних ударів по Миколаєву та по Дніпропетровській області. Зокрема, в районі Новомосковська пошкоджена залізниця. До речі, жителі цього міста виступили з ініціативою перейменувати його і повернути давню назву – Самар (місто на березі річки Самари).

У смт Якимівка (центр Якимівської селищної громади) Мелітопольського району Запорізької області, яка зараз знаходить у тимчасовій окупації московитами, невідомовий патріот зняв із флагштоку триколорну окупантську ганчірку. Честь і хвала!

У Херсоні рашисти готують псевдореферендум з проголошення т.зв. “ХНР”, який планують провести 1 травня. (ще одна символічна дата). Після цього вони планують провести “перепис населення” і вже заборонено пересуватися між населеними пунктами в сільських районах окупованої частини Херсонської області. Також московити вже оголосила примусову мобілізацію чоловіків – громадян України – в окупантську армію ще до “референдуму”.

В Україні триває деколонізація та завершення декомунізації. Демонтують пам’ятники московитським окупаційним військам та перейменовують вулиці, пов’язані із московитськими топонімами, діячами культури, політиками, військовими. Приміром, у Чернігові знесли пам’ятник Зої Космодем’янській, а у Дніпрі переймеували частину вулиць. Так, вулицю Хабаровську перейменували на Салтівську. Як мешканець Салтівки (принаймні за пропискою) – красно дякую!

Естонія стала першою країною у світі, як визнала московитське вторгнення та дії до населення на території України геноцидом українського населення. Також подібне рішення ухвалено і в Латвії.

Дуже неспокійно у московії. У Твері згорів науково-дослідний інститут Міноборони московії, який займався розробкою систем управління ППО та балістичних ракет. Загинула 1 людина, а ще десь із 30 отримали поранення.

Цікаво, знову коротке замкнення сталося? А ще у сталася пожежа на Дмітровском хімзаводі у місті Кінєшма Івановської області, який виробляє промислові розчинники. Щось вогненний четвер був на московії, мабуть, до очищення від скверни…

Сьогодні номінації премії дарвіна не буде – якихось смішних випадків не сталося. А вірю, що новий день принесе нових номінантів, чи ви можете завжди пропонувати варіанти у мене в коментарях.

Віримо в нашу армію! Допомагаймо волонтерам. медикам, рятувальникам і комунальникам. Віримо в один одного і наближаймо нашу перемогу!

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії