Харків. Хроніки атаки на місто, день 63-й (27.04.2022)

Сьогодні загалом кількість обстрілів московитів трохи збільшилась. Найбільше дістається Салтівці та північним передмістям міста. В самому місті ситуація загалом спокійна.

Сьогодні московитських обстрілів побільшало, порівняно з попередніми кількома днями. Виділити якийсь окремий період дня складно – вона була протягом дня більш-менш однакова. Найбільше рашисти обстрілювали різні райони Салтівки. Також обстрілам піддавалися північні околиці міста – П’ятихатки, Олексіївка, а також Обрій, ХТЗ, Нові Будинки. На жаль, є пошкоджені будинки, загиблі та поранені. А от на селище Жуковського московити знову закинули міни із уповільненим таймером підриву і вибухотехніки протягом дня їх знешкоджували.

Московити обстрілювали і північні приміські території – Дергачі, смт Слатине та Прудянка, а також інші населені пункти Дергачівської міської громади. За даними місцевої влади відомо про двох загиблих, а кількість поранених уточнюється. У частині Дергачівської громади пошкоджено газові мережі, через що понад 10 населених пунктів залишилося без газу. Також обстрілювали Чугуїв та населені пункти Чугуївського району. Вдень у Чугуєві було поранено двох людей, а до вечора стало відомо і про поранену 14-річну дитину.

Під Харковом наші військові взяли в полон п’ять окупантів – обмінний фонд завжди добре.

Ситуація місті загалом стабільна. Зрештою, через відсутність роботи все більше людей стоїть в чергах за гуманітарною допомогою. Найскладніша ситуація в тих районах, де зруйновані магазини та ринку, де немає світла і газу – приміром на Обрії та частині ХТЗ. Туди гуманітарку привозять волонтери. Салтівка все більше розділяється на район абсолютної пустки (Північна Салтівка та кілька мікрорайонів номерної мікрорайонної Салтівки) та райони, де люди продовжують жити більш-менш мирним життям. Люди, які лишаються на частині Салтівки, що стала пусткою, всіляко залежать від волонтерів та поліції, які привозять їм гуманітарну допомогу. Але, як я казав, небажання виїжджати для когось стало якось мантрою.

Міський голова Ігор Терехов на 63-й день війни нарешті визнав. що необхідно провести деколонізацію у Харкові – позбавитися всіх назв, які пов’язані з московитськими географічними об’єктами та діячами. Багато харків’ян вже і не сподівалися почути таку заяву найближчим часом (бо ж відомо, що кернес та тєрєхов з 2019 року боролися за проспект Жукова (перейменований у 2016 року на проспект Петра Григоренка) та відмовлялися зносити пам’ятник Жукову, який мали демонтувати у 2016 році. Дійсність – невблаганна. На жаль, лише щоденні обстріли міста протягом 63 днів таки прочистили мозок…

Можу сказати, що громадськість від Харківської топонімічної групи та Північно-східний відділ Українського інституту національної пам’яті вже працюють і над переліком топонімів, які необхідно перейменувати, а також чіткими критеріями за відсутності відповідного закону, який визначає такі рамки. Скажу одне: топоніміка – це прикладна наука і має свої правила і норми, у т.ч. регламентовані законодавством. і фінальні варіанти мають готувати фахівці. щоби мінімізувати конфлікти (вони все одно будуть) і не доводити багато речей до абсурду (як з тим же Рєпіним в Івано-Франківську чи пропозиціями у Києві, які викликали обурення тих, хто хоча би читав про цих людей у Вікіпедії).

В області ситуація складна. Московити атакують на Слов’янському та Барвінківському напрямку. Причому на Барвінківському найбільш активно, щоби перерізати залізницю, яка веде до Слов’янська і Краматорська. На кількох дорогах Барвінківського напрямку ведуться дуже важкі бої. Щодня вже із два тижні тижні Барвінкове обстрілюють. До речі. наступом на цих напрямках командує особисто начальник гештабу московії валєрій гєрасімов. Якщо вже НГШ командує одним із напрямків операції, то ситуація або повний бардак, або операція на грані провалу. При цьому гєрасімов вже приїхав під Ізюм.

На окупованих територіях Харківщини чоловіків намагаються мобілізувати чи схилити на співпрацю з окупантами. При цьому ретельно доглядають на відсутність татуювань чи якоїсь проукраїнської символіки. Також поширюють свою пресу (газетка називається “Харьков Z”; це про те. що Харків все одно є метою для московитів, але ним стане після операції на Донбасі – тому наше завдання їх максимально перемолоти там і не допустити виконання їх цілей в цьому районі). Так, в цій пресі розповідають про “успіхи” на окупованих територіях, інтерв’ю колаборантів і все таке. На місцевих радіостанціях транслюють московитське радіо.

Багато шкіл на території Борівської селищної громади, яка знаходиться у тимчасовій окупації) зруйновано, пошкоджено та розграбовано. Повністю зруйновано школи в селах Гороховатка та Ізюмське, В інших селах, зокрема, і самому смт Борова школи розграбовані та пошкоджені.
В окупованому Ізюмі ситуація складна. Там лишається 10-12 тисяч людей. але продуктів мало, а ті, що є – ціни космічні. Крім того, московити пропонують працювати на розбиранні завалів будинків за пайок, а люди відмовляються.

За даними офіційних осіб Ізюмської міської ради, в Ізюмі загинув один з працівників Ізюмської міської ради Віктор Бєльський, який був у складі диверсійної групи ізюмчан, що напала на блокпост рашистів. де чоловіків насильно викрадали, а жінок змушували роздягатися. Під час цієї акції було знищено із десяток московитів. Віктор Бєльський загинув, прикриваючи відхід групи.

Тривають важкі бої в зоні ООС: район Лимана, Рубіжне, околиці Сєвєродонецька, Попасна, Авдіївка, Мар’їнка, Велика Новосілка та напрямок на Гуляйполе. Де-не-де просування московитів кілометр – два і то ціною вщент зруйнованої та випаленої території.

Маріуполь продовжують бомбардувати і обстрілювати зі всього що тільки можна. Ситуація в укриттях Азовсталі відверто критична, бо проблема із запасами води, а також там перебуває багато поранених в антисанітарних умовах.

У Херсоні сьогодні відбувся мітинг на підтримку України і проти псевдореферендуму та створення “ХНР”. Окупанти розігнали людей світлошумовими гранатами і четверо людей отримали поранення. А ввечері щось вибухнуло біля телевежі і припинився показ рашистських каналів. Але відразу там виявилася знімальна група московитів, яка показала незрозумілі уламки ракети без пошкоджень території навколо. А сам цей ролик знято… так, ви здогадалися, за рашистської традицією, до того як стався бадабум у Херсоні…

На Херсонщині мобілізаційна кампанія провалилася і чоловіків викрадають і вивозять до Криму як заручників, яких планують міняти на московитських військових. Тому взяття полонених важливо хоча би тому, що це дозволить витягнути і наших полонених, і цивільних заручників.

Більше того, з Херсонщини масово вивозять зерно. Запит на це зробила Красноярская областная дума, яка назвала це “експропріацією надлишків”, оскільки через введені західні санкції у московії проблеми з продуктами харчування – тими ж овочами. Тому ця “експропріація” (грабунок) дозволить стаблізіувати продовольчу ситуацію в московії. Цього року 90-ті роковини Голодомору – геноциду українців, влаштованого московитами у 1932-1933 роках. І за ці 90 років нічого не змінилося – ті самі методи, ті самі назви (так, і тоді була “експропріація надлишків” у селян) і відповідні наслідки – голод у селах.

На московії не спокійно. По-перше, якісь “хлопки” у Курську та Воронежі. Воронезька влада взагалі заявила про збиття безпілотника силами ППО. По друге, у селі Сарая Нєлідовка Бєлгородського району Бєлгородської області стався великий “хлопок” – схоже. здетонував склад з боєприпасами. Це не може не радувати.

Смішне. У прикордонних з Україною селах Бєлгородської області місцева влада організувала загони дружинників – роздала їм бронежители та металеві каски. Чуваки у броніках та металевих касках ще совєтських часів і у спортивних штанах з кросівками виглядають феєрично.

А от у Старому Осколі (Бєлгородська область) влада настільки злякалася, що спорядила гелікоптер із чиновниками та попами РПЦ на борту. Попи взяли ікони, кадила і молитви, щоби у такий спосіб “захистити” місто від “хлопків”. Згадується, що крейсер “Москва” оберігали мощі, але “захист” не спрацював і кораблик потонув від двох українських “Нептунів”.

Сьогодні премію дарвіна отримують:
– двоє московитських окупантів, які провели операцію із “звільнення” одного з будинків від зайвого – вкрали каструлю та наплічник. При цьому їх обличчя та дії зафіксовані камерами спостереження. Нагорода має знайти героїв, у т.ч. на сайті “Миротворець”
– воєнкомат в Уфі, який знову підвела неякісна фарба, яка вицвіла на повітрі і перетворила на банері про призов до війська московитський триколор на біло-бідо-голубий-блідо-жовтий “прапор”. Коротше, знову диверсія “укр-ДРГ” або “іноземних агентів”, а насправді криворукість московитів, які не можуть зробити добре і якісно (насправді, роблять подешевше, а гроші крадуть норм

Віримо та підтримуймо наших військових та ЗСУ! Ми обов’язково переможемо!

Сергій Петров
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY-SA 4.0.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії