У Харкові пройшов тренінг з тактичної медицини для волонтерів

Перемикач мов

У Харкові пройшов тренінг з тактичної медицини із зупинки кровотечі для волонтерів з різних організацій, які допомагають силам оборони Харкова та довозять гуманітарну допомогу жителям найбільш постраждалим від обстрілів районів, які переховуються в укриттях.

Сьогодні, 30 квітня, Голова Правління ІЦ”Майдан Моніторинг” Наталія Зубар передавала досвід колегам з волонтерських організацій Харкова з основ тактичної медицини із надання першої домедичної допомоги для зупинки кровотечі за протоколами програми Stop the Bleed Американської колегії хірургів. Тренінг відбувався в одному із надійних укриттів Харкова.

Як свідчить статистика втрат американської армії, більшість смертей в бойових умовах, яким можна було би запобігти, стається саме від великої втрати крові. Застосування тактичної медицини із першочергової зупинки кровотечі показала свою ефективність під час війни в Афганістані (2001—2021)  та війни в Іраку (2003—2011), а також інших військових конфліктів початку XXI століття.

Тому вміння надання правильної та швидкої допомоги із зупинки кровотечі (у т.ч. і собі) в екстремальних умовах та умовах бойових дій (Харків — це район бойових дій) є надзвичайно важливим. Особливо це стосується волонтерів, які їздять у небезпечні райони міста та можуть потрапити під обстріл московитських військ.

Сьогодні учасники розглянули що має обов’язково включати тактична аптечка (в першу чергу, правильний турнікет та ізраїльський бандаж), отримали  а також попрактикувалися із тампонування та зупинки кровотечі осколкових поранень тулубу з використанням піддослідних добровольців.

Основні етапи надання допомоги цивільними особами включає 3 етапи:

  • виявлення місця кровотечі;
  • зупинка сильної кровотечі за допомогою турнікета чи тапмонування;
  • максимально швидке транспортування до лікарні або до фахового лікаря для надання кваліфікованої медичної допомоги.

Перед наданнями допомоги цивільна особа, яка володіє навичками тактичної небезпеки, має обов’язково визначити наскільки безпечне це місце, чи можливо швидко пораненого перенести у безпечне місце для надання першої домедичної допомоги, оскільки краще залишитися живим, ніж потенційно тут буде 2 трупи.

Також, за можливості, перед наданням допомоги слід викликати швидку допомогу або попрохати про це іншу людину, яка знаходиться поруч.

На тренінгу було дуже багато практики. Також його учасники активно ділилися своїми знаннями та досвідом надання першої допомоги пораненим після обстрілів у Харкові.

Надалі учасники пройдуть ще й тренінг з сертифікованих тренером програми, практикуючим хірургом, який сьогодні не зміг бути присутнім через невідкладну операцію.

Раніше Наталія Зубар разом з колегами з команди, яка займається фото- та відеофіксацією та документуванням пошкоджень і руйнувань цивільної інфраструктури, успішно пройшла тренінг за програмою Stop the Bleed.

Тактичні аптечки для тренінгу, щоб їх повністю розібрати, нам надала Незалежна Медіа Профспілка України,  яка підтримує нас найоперативніше з усіх наши партнерів.

Довідково: Американська колегія хірургів (The American College of Surgeons) — це американська освітня організація, яка була створена ще у 1913 році. Управлінням програмою здійснює Комітет травми Американської колегії хірургів (ACS Committee on Trauma), який був створений у 1922 році. Програма Stop the Bleed має урядову підтримку в США від Штабу Ради національної безпеки та Білого Дому.

Сергій Петров, ІЦ “Майдан Моніторинг”, журналіст та документатор руйнувань цивільної інфраструктури у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії