Харків. Хроніки атаки на місто, день 66-й (30.04.2022)

Сьогодні кількість московитських обстрілів збільшилася порівняно із вчорашнім днем, але загалом їх було небагато. Ці обстріли були в основному по Салтівці. На жаль, є пошкоджені будинки, є зруйновані підприємства. є поранені.

Водночас, є позитивні новини – наші військові продовжують звільняти населені пункти в приміській зоні. Відбувається евакуація жителів із звільнених сіл.

Закінчився квітень. Вже понад 2 місяці українські війська тримають оборону Харкова і роблять це успішно. Кількість московитських обстрілів порівняно із п’ятницею незначно, але збільшилася. При цьому основна частина їх прийшлася на ніч, яка в різних районах Салтівки була неспокійною, була активність зранку і ввечері. Найбільше дісталось Салтівці, як Північній, так і Східній. Серйозно пошкоджено перинатальний центр (пологовий будинок), куди і до того вже прилітало (при цьому до цього було пряме потрапляння в дах, яке ми от-от документували), Дісталося і Немишлі, де обстріляли склади та одне з промислових підприємств. Пожежа від нічого обстрілу рятувальники гасили аж до середини дня. Зрідка, але прилітало і по П’ятихаткам та селищу Жуковського. Чогось серйозного по іншим районам не прилітало.

Тривали обстріли приміської зони – Дергачівської міської громади, були обстріли села Уди Золочівської селищної громади, яке тривали з ночі до ранку, де пошкоджено понад 10 житлових будинків, магазин, школа та дитсадок. На щастя, в Удах поранених немає.

Є й позитивні новини. Після звільнення Кутузівки наші військові також звільнили села Верхня Роганка та селища Слобідське і Прелесне Вільхівської сільської громади. Це означає, що всі населені пункти Вільхівської громади звільнені. Як я і казав, що тепер є перспектива рухатися далі на схід по Старосалтівській трасі до Шестакового та Федорівки, звідки московити продовжують час від часу обстрілювати місто. Але обстрілів зараз не так багато, оскільки наші військові примушують займатися рашистів іншими речами.

В Кутузівку доправили гуманітарну допомогу, також вивезли тих людей, хто бажав евакуюватися у безпечні місця. Триває евакуація і з Руської Лозової. Усюди, де були окупанти вони мородерили – крали усе: від приладдя і інструментів до унітазів та дитячих іграшок. Села сильно побиті, багато пошкоджених та поруйнованих будинків.

Що стосується Харкова, то місто продовжує жити у воєнних умовах. Розбирають завали, садять квіточки. Парк Горького постить фоточки в інстаграмі як він виглядає без людей. Це одна сторона медалі. Інша – це небезпека, яка загалом трохи зменшилася, проте поодинокі обстріли різних районів створюють більше ризиків через оцю “російську рулетку”.

На Північній Салтівці та П’ятихатках лишаються жити люди. Їх небагато – по кілька людей на будинок в середньому. Вони не виїхали оскільки немає куди їхати (не мають грошей на оренду житла, їх ніде ніхто не чекає та й покинути свою домівку – мають проблеми зі здоров’ям чи відчувають обов’язок охороняти житло та район. Дехто з таких, хто має сили бореться, наскільки є можливості з мародерами. які протягом кількох останніх тижнів масово обносять квартири в пустих районах (передусім це стосується саме Північної Салтівки, деяких мікрорайонів номерної мікрорайонної Салтівки, селища Жуковського, Обрію). Про це знаю не чуток – таких фактів достатньо багато. знаю і від знайомих, деякі квартири в моєму будинку також зламані. Правоохоронні органи та тероборона як можуть борються з цим.

Ситуація в Харкові стабілізувалася в певній точці. Якихось нових змін в самому міському житті немає, тому останнім часом я не багато пишу замальовки про описи життя харків’ян.

В області ситуація складна. Ідуть бої на Слов’янському та Барвінківському напрямку, але наші мужні воїни зупиняють атаки московитів і не дозволяють їм просуватися вглиб. Щодня обстрілюють місто Барвінкове з артилерії. Багато вирв, в яких тепер плавають птахи, багато пошкоджених і зруйнованих будинків. Але і там лишаються люди, які не хочуть виїздити з різних причин.

На тимчасово окупованих територіях Харківщини людей продовжують вивозити до московії, при чому ретельно перевіряють чоловіків, змушуючи їх роздягатися до пояса, перевіряють особисті речі та телефони. У Борівській громаді в магазинах є продукти харчування, але їх асортимент дуже невеликий разом з великими цінами на них. Також гостро бракує хліба.

Також на Харківщині на підконтрольних уряду територіях триває посівна. За даними Харківської ОВА буде засіяно 60-80% площ, все залежить від інтенсивності бойових дій.

На Дергачівщині затримали одного попа РПЦвУ, який поширював в соцмережах московитські меседжі та бажав приходу окупантів. Тепер він розкаюється перед загрозою реального тюремного строку.

Тривають бої в зоні ООС: в районі Лиману (з боку Рубців та Зарічного Лиманської міської громади), за Рубіжне та Попасну, біля Сєвєродонецька. Також проводяться штурмові дії рашистів і на Авдіївку, Мар’їнку, Велику Новосілку Донецької області, в напрямку Гуляйполя Запорізької області.

Московити завдають артилерійських та ракетних ударів по Запоріжжю, населеним пунктам області, по Дніпропетровській області. Ракетні обстріли здійснюються і по Одесі, де зруйновано злітно-посадкову смугу аеропорту.

Колаборант – керівник адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо заявляє, що це -Херсонська область України, яка знаходиться під контролем московії (дуже цікаве формулювання). При цьому вже з 1 травня на окупованій частині Херсонщини вводиться московитських рубль.

У Новій Каховці рашисти встановили пам’ятник лєніну. Переконуюся вкотре, що пам’ятники всім комуністичним діячам треба було відправити або на переплавку, або розтрощити вщент, щоби не було чого відновлювати і встановлювати А от у Токмаку на Запоріжжі окупанти зняли з міськради Герб України. І так, окупантам є різниця який пам’ятник стоїть і як названа вулиця, і які символи висять на адмінбудівлях.

На московії не спокійно. Хлопки та обстріли в Бєлгородській та Курській області, а ще зайнялася велика пожежа на Сахалінській ГРЕС-2, яка була введена в експлуатацію тільки у 2019 році.

Смішне. Міша Добкін, який пропав з радарів, хоч і обіцяв допомагати нашим військовим, тепер диякон РПЦвУ. Його бачили в одному з храмів Харкова, здається. Він завжди мав якусь особливу чуйку робити все через одне місце. Залишу це без коментарів.

Премію дарвіна отримує група московитів, які лазили по одному із сіл в районі Ізюма в зоні відповідальності 92-ї механізованої бригади імені Івана Сірка. В результаті двох скинутих бомбочок з дрона усі з групи мародерів або поранені, або убиті. Особливо епічним було пряме потрапляння в люк жигулів. По-перше, це було красиво.

Сергій Петров

Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії