Харків. Хроніки атаки на місто, день 83-й (17.05.2022)

Обстрілів московитів міста не було, але як і раніше обстріли є на північ від Харкова, в районі Чугуєва, знову обстріляно Печеніги. а також Мерефу. На північ від міста – бої, московити сильно впираються. Так само бої і на південному сході області.

Сьогодні московити не обстрілювали Харків. Натомість обстріли були на північ від Харкова – смт Слатине, Прудянка, село Руська Лозова та Питомник Дергачівської міської громади. а також Циркуни та Руські та Черкаські Тишки Циркунівської сільської громади.

Також московити обстріляли села Уди та Гур’їв Козачок Золочівської селищної громади – пошкодження житлових будинків. У Гур’євому Козачку, яке знаходиться на самому кордоні з московією, історично жили московити-старовіри. Звідси походять пращури московитського бізнесмена та колишнього члена Радбезу московії Андрій Гур’єв, який наразі із сином перебувають під санкціями. Обстрілам піддавалися Мерефа (пошкоджено житлові будинки та високовольтну лінію), район Чугуєва та смт Печеніги (центр Печенізької селищної громади). де поранення отримала одна особа.

Один з частково зруйнованих будинків на Обрії Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY SA 4.0.
Один з частково зруйнованих будинків на Обрії Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY SA 4.0.

На північ від Харкова тривають бої. Рашисти перекинули сюди додаткові підрозділи з метою утримати плацдарм в районі Козачої Лопані, Гоптівки та Липців. Буквально, кожний визволений метр дається великим потом і кров’ю. 227-й батальйон 127-ї бригади територіальної оборони ЗСУ повідомив про загибель п’яти своїх військових під час визволення Старого Салтова та Ізбицького у Харківській області. Звідси можна зробити висновок, що крім село Тернова Липецької сільської громади визволене і село Ізбицьке Вовчанської міської громади.

До Циркунів, Черкаських та Руських Тишків. Руської Лозової приїжджають волонтери з гуманітарною допомогою, але вони мають все зробити дуже швидко, бо наявність руху та скупчення людей московити фіксують і починають обстріл. Туди навіть приїхати небезпечно. не кажучи про повернення. Але! Як тільки люди масово рвонули назад до Харкова, то і мешканці північних передмість також почали повертатися. Так само люди подумали, що можна повертатися до Дергачів, які щодня під обстрілами. Місцева та обласна влада, військові постійно закликають людей не повертатися у північні передмістя, але деяких дуже складно зупинити. Що керує цими людьми і чи є у них хоча би залишки здорового глузду – питання…

Люди також намагаються повернутися на Північну Салтівку, селище Жуковського та П’ятихатки. Проте там немає світла (лише де-не-де є), газу, подекуди води. Там немає магазинів та будь-якої іншої інфраструктури. Максимум що можна зробити – перевірити чи вціліла квартира, забити вікна ДСП, взяти речі і повертатися туди, де ви жили. Або спробувати знайти житло в Харкові. До речі, ринку житла в місті немає. Вартість оренди впала і тепер найбільшим попитом користуються південні райони міста, де обстрілів та бомбардувань було небагато і де рівень пошкоджень найменший у місті. До речі, це було очевидно для мене. Власне, ринок, як тільки він активізується, сам все вирішить. А найдешевше житло було у північних районах міста – на тій же Олексіївці. Саме через більші ризики небезпеки, хоч там інфраструктура і не сильно постраждала.

У Харкові відновлюють роботу комунікацій- ремонтують електромережі на Салтівці й Північній Салтівці, селищі Жуковського, П’ятихатках. Так само ремонтують газо- та водопроводи, хоча це більш повільний процес.

У місті працює електротранспорт. От потестував роботу тролейбусів. Інтервали великі і в денні години тролейбус реально набитий під зав’язку. Люди, яким не так далеко їхати, готові пройтися, бо відвикли від натовпів плюс банально спекотно в такому переповненому транспорті. Протягом тижня маршрути запускаються – в основному вони зв’язують центр з околицями. Також люди обговорюють і запуск метро найближчим часом – обговорюють технічні аспекти цілісності тунелів та метромосту.

Машин та людей більшає на вулицях щодня. Ще у квітні після третьої дня місто ставало пустим. Тепер це трапляється не раніше 19-ї години. Поступово запускається або готується до запуску бізнес. В основному малий та середній. Звісно, йдеться про тих, у кому війна не завдала великих збитків.

У Харкові та області знову заборонили продаж алкогольних напоїв до кінця воєнного стану, крім пива та слабоалкогольних напоїв з обмеженням на продаж з 9 до 15 години, а для закладів громадського харчування з 9 до 21 години. З точки зору безпеки – правильне рішення, але в дечому вони все-таки суперечливе (зокрема, з точки зору запуску економіки).

У Харкові з 18 травня розпочинають роботи ЦНАПи. Наразі перелік послуг достатньо обмежений, але це безумовно позитивні зміни.

Рятувальники продовжують роботи із розбирання завалів пошкоджених багатоповерхівок по місту – знімають елементи конструкцій, що небезпечно звисають. Таких будівель по місту ще чимало як і подібної роботи.

На південному сході області тривають бої – на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Через активні бойові дії на Барвінківському напрямку сильно розбиті села Комишуваха та Грушуваха Барвінківської міської громади.

Московити активно атакують на Лиманському. Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському, Гуляйпільському та Оріхівському напрямках. Обстрілюють міста Донецької області. Щоби відтягнути частину наших військ з цих напрямків ініціюють обстріли та провокації у Сумській та Чернігівській областях.

На московії не спокійно. Чергові “хлопки” у Бєлгороді. Крім того, московити самі себе обстріляли у Курській області.

Ну а премію дарвіна отримує якийсь московит з якогось села Усольського району Іркутської області, який настільки гарно напився на 9 мая, що після суперечки з сестрою. що та не пішла на акцію “Бєссмєртний полк” в їх селі, взяв – і зарізав її. Побєдобєсіє вбиває і виїдає мозок.

Віримо в наших захисників, в наші ЗСУ! Допомагаймо волонтерам, медикам, рятувальникам. І знаємо, що все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії