Війна очима Сніговика

Перемикач мов

Наша команда моніторів воєнних злочинів РФ в Харкові – то не тільки я, Наталія Зубар, та наш невтомний хронікер Сергій Петров, а ще інші безстрашні люди, результати роботи яких ми поки не можемо оприлюднювати повністю, але ж ми можемо розповідати про них, вирішила я.

Євген Титаренко, широковідомий у волонтерських колах Харкова як Сніговик, професійний фотограф і ремонтер фото і відеотехніки, з перших днів війни став волонтером в дуже популярному жанрі “дістати, довезти, вивезти”. Він прийшов до нас спочатку як водій за рекомендацією нашої партнерської організації Інформаційно-аналітичний центр “Євро-Харків”, більше відомої в народі як НАМЕТ “Все для перемоги”.

Я попросила Женю показати фотографії, які йому найбільше запам’яталися і прокоментувати їх.

Оце він сам в воронці від півтонної авіаційної бомби ФАБ-500, яка спускається на парашуті,  на житловому районі Горизонт. Його так вразив розмір тої воронки, що він попросив колегу зробити його фото.

Фото надане Євгеном Титаренком

Фото знищеної авіаударом аптеки він зробив в той момент, коли я записувала відео враженого об’єкта навпроти. Женя побачив як з під тліючих розвалин виходив котик, живий та цілий і хотів поїсти. Женя почав за ним полювати, але котик з кадру втік.

Фото: Євген Титаренко, ліцензія CC BY-SA 4.0

А це просто спалена частина ринку Барабашово.

Чому саме це фото? Ну, мабуть, в кожного документатора злочинів РФ в Харкові є фото з цього гігантського ринку. В мене навіть відео є. Неможливо втриматися, щоб пройти повз.

Фото: Євген Титаренко, ліцензія CC BY-SA 4.0

А ще результат попадання “огірка” в смітник недалеко від Женіного будинку. Огірком Женя називає протитанкову міну, яка самоліквідується, і яка вистрілює з зброї РФ, яка називається “Земледелие”. “Прилетіли три міни, денацифіцировалися і самоліквідувалися, просто в сміттєвий бак”, – сміється Жаня.

Фото: Євген Титаренко, ліцензія CC BY-SA 4.0

“Чому огірок? Тому що вони зелені і великі, як огірки”, – каже Женя.

Фото: Євген Титаренко, ліцензія CC BY-SA 4.0

Це фото Женя зробив в Соборі, коли на Великдень святили паски і готували їх до відправки у військо. З усіх численних дитячих малюнків він вибрав саме цій, де трактор тягне танк.

Фото: Євген Титаренко, ліцензія CC BY-SA 4.0

“Що мені зараз кидається у очі найбільше? – відповідає на моє питання  Женя, – Вчора в нас було волонтерсько-воєнне весілля і ми в машини повставляли жовто-блактині прапорці. І всі нам махали, нас уступали дорогу. Патріотизм навколо, в Харкові, настільки виріс, що аж неймовірно.”

Довідково:
Євген Титаренко (“Сніговик”) – волонтер Інформаційно-аналітичного центру “Євро-Харків” (намету “Все для перемоги”), фотограф, водій. Освіта – Харківське вище професійне училище сфери послуг (за фахом – радіомеханік). Має досвід ремонту різноманітної радіо- та фототехніки. Займається волонтерством з 2015 року. Активний період волонтерства – з початком широкомасштабного російського вторгнення. Займається розвезенням гуманітарної допомоги, зокрема, в постійно обстрілювані райони Харкова (Північна Салтівка, П’ятихатки, селище Жуковського, Обрій). Хобі: фотографія, веломандрівки, туризм, футбол.

Інтерв’ю взяла Наталія Зубар

About Nataliya Zubar 2357 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair