Харків. Хроніки атаки на місто, день 102-й (05.06.2022)

Перемикач мов

Московити знову обстрілювали північні околиці Харкова, а ввечері нанесли ракетного удару по району промзон у Харкові, через що в когось зникла електрика, в когось відбувся скачок напруги. Так само тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – є загиблі та поранені. Начальник Харківської ОВА спростував чутки, що найближчими днями буде наступ московитів на місто, але підтвердив, що така вірогідність зберігається, оскільки рашисти не відмовилися від планів оточити та взяти Харків. На території Харківської школи № 134, в якій 27 лютого відбувся бій з однією з диверсійно-розвідувальних груп московитів відбувся прощальний вальс. А ще поліція оновила інформацію про кількість загиблих на Харківщині внаслідок широкомасштабного вторгнення московії до України – це вже 791 осіб.

Обстріли міста посилилися. На зміну поодиноким московитським обстрілам північних околиць міста протягом дня, ввечері, десь після 6-ї години почався сильний обстріл Салтівки та селища Жуковського. Разом з цим завдано ракетних ударів по району промзон у Харкові. Внаслідок цього у когось зникла електрика, а ледь не в усьому місті воно зникало на кілька секунд, у когось був скачок напруги. А ще в когось став слабнути тиск води. Ракети вчергове випущені з району Бєлгорода – фактично відразу після прильотів у Харкові з’являються відео у тамтешніх пабліках з відеодоказами пусків ракет.

Обстріли продовжуються і в північних передмістях – Руські та Черкаські Тишки, Циркуни, Руська та Черкаська Лозова, смт Прудянка, Слатине, Дергачі. У Черкаській Лозовій через обстріли загинув чоловік. Також обстріли тривають і по Золочівській селищній громади – московити гатили по селам Уди, Леміщине, Олександрівка та Чорноглазівка. У Чорноглазівці від обстрілу загинула жінка, а в Леміщиному зруйнована електропідстанція. Також рашисти завдали ударів по Старому Салтову, Чугуєву та його околицям. У Чугуєві загинула одна людина, ще одна зазнала поранень.

Зруйнована 134 школа у Харкові
Фото: Євген Титаренко. CC BY-SA 4.0

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що наразі ресурсів у московитів для відновлення наступальних дій у найближчі дні немає, а тому інформація про таке – лише чутки з метою посіяти паніку. Проте від стратегічних намірів оточити та взяти Харків рашисти не відмовилися. Ніхто звісно не каже, що це буде завтра. Ні, не завтра. Все залежить від успіхів московитів на Донбасі і їх спроможностей взяти не лише Сєвєродонецьк та Лисичанськ, а й почати наступ на Слов’янськ, Краматорськ та Бахмут. І якихось успіхів на цих напрямах. Як тільки ці успіхи будуть, то безумовно буде спроба наступати на Харків. З цієї точки зору до кінця літа для міста є потенційна небезпека, що ситуація навколо може погіршитися.

Недільний день – і як наслідок особливих новин немає. Місто прийшло до якоїсь своєї максимальної точки сталості. З одного боку, людей на вулицях не багато, працюють заклади харчування, різні магазини, а з іншого – багато хто розслабився, з’являються звичні новини про ДТП, часто із постраждалими. І от великі прильоти по Харкову, які останнім часом повторюються з регулярністю у кілька днів чи тиждень, стають певним “протверезінням”. Обстріли та ракетні удари триватимуть, тому місто ще небезпечне ля людей, які хочуть повернутися до звичного безпечного життя. Такого у Харкові ще довго не буде.

Загалом, чимало знайомих скаржаться на емоційні гойдалки. Це нормально. Це наслідок війни: в якийсь день є гарні новини та піднесення, в якийсь приходять суцільно негативні новини, і є спад. Ми всі хочемо зміни ситуації на фронтах і це також впливає на наших емоційний стан. Приходить розуміння, що купа людей ще на невизначений період залишаться у підвішеному стані через війни і це також накладатиме відбиток на життя. Це все нормально. З цим треба і можна жити. Все залежить від ставлення, оцінки ризиків та меж можливого.

У Харківській школі № 134 на вулиці Шевченка, в якій 27 лютого отаборилася одна з диверсійно-розвідувальних груп московитів, що зайшли у місто, і яка була цілковито зруйнована після бою з окупантами, відбувся прощальний вальс. На нього завітали і бійці спецпідрозділу Kraken, які брали участь в тому бою.

Наприкінці березня – на початку квітня зі складів харківських видавництв Vivat та “Основа” було евакуйовано книги до Рівного. Там зараз зберігається 250 тис, примірників літератури.

На південному сході області тривають бої. На цей час основні удари припадають на Слов’янський напрямок. На окупованих територіях тривають обстріли – так через це поранено двох людей у Балаклії.

Поліція Харківської області включила у список загиблих внаслідок широкомасштабного вторгнення московії до України ще 33 людей, у т.ч. 1 дитини. 28 людей з цього числа загинули на окупованих територіях в районі Ізюма. Інформація з окупованих територій приходить із запізненням, в основному від тих, хто зміг евакуюватися чи передати якусь інформацію на вільну Україну, за зверненнями громадян. Крім того, поліція фіксує і факти смерті поранених внаслідок обстрілів людей в лікарнях. На цей час на Харківщині зареєстрували загибель вже 791 осіб, у тому числі 39 дітей.

Загинув ще один московитський генерал – генерал-майор Роман Кутузов, типу командувач 1-го армсійського корпусу т.зв. “ДНР”, який також брав участь і у війні в Сирії. В районі Попасної наші військові передали йому квиток на концерт Кобзона.

Ну а премія дарвіна сьогодні присуджується одному крадію, якого впіймали у метро у Харкові – у вестибюлі станції метро “Академіка Павлова” поліцейський виявив чоловіка, який перебував у розшуку з листопада 2020 року. Невдача спіткала спортсмена із переховування)))

Підтримуймо наших захисників! Віримо в ЗСУ! І знаємо, що все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії