Харків. Хроніки атаки на місто, день 101-й (04.06.2022)

Перемикач мов

Поодинокі обстріли північних околиць Харкова протягом дня. Більш активні та інтенсивні обстріли північних і східних передмість так само тривають. Ракетні обстріли близько опівночі по аеродрому “Коротич”, де базуються спортивні літаки” та навчально-тренувальній базі “Металіст” у смт Високий, де пошкоджено споруди та футбольні поля. Біля Дзеркального струменя висадили клумбу на честь Збройних сил України. Метро стало довше працювати, продовжується реорганізація тролейбусних та автобусних маршрутів. Заява начальника Харківської ОВА про неможливість відновлення будівлі Харківської ОДА, яка є пам’яткою архітектури, викликала значний резонанс серед архітекторів, які наполягають, що відновити можливо. Пізніше надійшло уточнення, що наразі є результати візуального огляду будівлі. А ще запрацював телеграм чат-бот “Харків – Твій дім” щодо стану будинків у Харкові та наявності підключених комунальних послуг, але одразу виявилося, що інформація у ньому у багатьох випадках некоректна та помилкова щодо масштабів руйнувань і пошкоджень.

День був загалом тихим у Харкові. Були поодинокі московитські обстріли північних околиць Харкова – Північної Салтівки, Великої Данилівки, селища Жуковського та П;ятихаток. Наразі інтенсивність обстрілів знизилася настільки, що інколи справді складно відстежувати факт самих обстрілів – вони вдень можуть тонути у міському шумі, якщо ти живеш не близько до цих районів і уважно не відстежуєш “повітря”. Частково це досягається за рахунок того, що відбувається “перегрупування” московитських військ та сковування їх діями силами оборони України.

По передмістям Харкова ситуація інакша. Тривають обстріли по всім північним і східним передмістям – Руські і Черкаські Тишки, Циркуни, Руська Лозова, смт Прудянка, Слатине, Безруки, а також Дергачі. В районі села Черкаські Тишки рашисти застосували заборонені конвенціями фосфорні боєприпаси. Так само обстріли були і по району Чугуєва та самому Чугуєву. У Чугуєві поранено місцевого жителя, ще одна людина поранена у селі Коробочкине. Також двоє людей поранено у смт Малинівка (центр Малинівської селищної громади).

Один зі зруйнованих житлових будинків на Північній Салтівці
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

Прильоти були біля опівночі – кілька ударів завдано по аеродрому “Коротич”, внаслідок чого пошкоджено будівлі і споруди та пошкоджено чи істотно пошкоджено 10 цивільних літаків, а також знищено 1 літак малої спортивної авіації. Ввечері ще раз прилетіло по аеродрому – зруйновано ангари, пошкоджено та знищено ще більше спортивних літаків. Також одна з ракет вдарила по Навчально-тренувальній базі “Металіст” у смт Високий на південь від Харкова. В результаті ракетного удару є вирва глибиною 5 метрів, У будівля вибито майже всі вікна, сильно пошкодило фасади та внутрішні приміщення і деякі комунікації, знищено частину закупленого обладнання та екіпірування команди на новий сезон. Пошкоджено футбольні поля.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої різної інтенсивності. Так, за даними західних військових аналітиків, 2 червня московити все ж спробували почати наступ в районі Тернової у бік Шестакового, щоби оточити Старий Салтів, проте ця спроба виявилася для рашистів неуспішною і вони відійшли на початкові позиції після втрат. При цьому ця “спроба” призвела до звільнення села Веселе, про що повідомляв телеграм-канал, близький до Офісу Президента України. Це також означає, що питання оточення і блокування Харкова не знята з порядку денного у московитського командування, а тому говорити про завершення битви за Харків ще рано. Те, що тут не відбувається чогось “надактивного” не означає, що немає локальних і невеликих спроб змінити ситуацію з боку рашистів. Інша справа, що українські військові блокують ці спроби. Так само тривають бої за Цупівку та Великі Проходи, про що повідомляє вже кілька днів Голова Дергачівської міської громади Вячеслав Задоренко.

Місто оживає. Більше стає безтурботних людей, які прогулюються. Хоча порівняти їх кількість з тим, що було влітку рік тому неможливо – людей небагато. Надвечір Харків знелюденіє – фактично можна зустріти лише тих, хто повертається з роботи чи після справ або ж вигулює собак. Але ще на початку квітня вже о 3-й годині дня на вулицях було зовсім пусто.

З другого боку, безпека оманлива. Поки наші воїни нав’язують бої – по Харкову не б’ють сильно. Як тільки ситуація стабілізується – удари посилюються. Це означає, що попри цю розслабленість треба завжди бути готовим: щоби з півночі (північного заходу чи північного-сходу – залежно від району) прикривала стіна, а також падати при звуку прильоту.

Також відкриваються все нові і нові магазинчики. Не лише продуктові, а й інших товарів. В центрі з цим складніше – багато фасадів після ракетних та авіаударів побито. Десь власники відновлюють, десь ні. Тому активний в минулому у торговельному сенсі центр зараз виглядає білою плямою. А от у вцілілих частинах центру чи на периферії все інше. Разом з цим, і купівельна активність, і кількість відкритих точок ще далека від навіть хорошої ситуації, що була рік тому. В основному це продуктові магазинчики та кіоски, товари першої необхідності. З одягом та взуттям ситуація стає трохи кращою, але за ним все ж треба їхати у тил, якщо є якісь специфічні запити. Про виробничу галузь поки не йде мови – тут радше працюють ті, хто пов’язаний з будматеріалами. Всі інші – на паузі до нормалізації безпекової ситуації.

У Харкові біля одного із символів міста Дзеркального струменя висадили клумбу на честь Збройних сил України.

Метро тепер працює з 6-30 до 20-ї години, а інтервали зберігаються як і були раніше. Також реорганізовані маршрути транспорту – відновлюють тролейбусні маршрути, реорганізовані автобусні, планується подальша реорганізація маршрутів громадського транспорту.

Після заяви начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, що будівля Харківської ОДА не підлягає відновленню, у колах архітекторів та соцмережах розгорілася дискусія. У Харківській ОВА уточнили, що поки триває візуальне обстеження і зафіксовано аварійний стан будівлі. Так, центральний блок будівлі отримав найбільші ушкодження: після ракетного удару відбулося наскрізне руйнування від покрівлі до підвалу. Через ураження на рівні підвалу зруйновано фасадну стіну у цокольній частині – несучі стіни та сходова клітина у цій частині зруйновані. По всій будівлі є тріщини різного розміру, а дах будівлі зруйнований майже повністю. Але остаточні висновки оприлюднять після лабораторних, геологічних досліджень та геодезичного моніторингу.

Разом з цим, харківські архітектори, реставратори та захисники культурної спадщини, звернули увагу, що аварійний стан не привід для знесення будівлі, бо у такому стані багато пам’яток історії та архітектури у Харкові. Аварійну будівлю можна відновити та реставрувати. Більше того, Будівля Харківської ОДА – це пам’ятка архітектури місцевого значення і охороняється законом. Її так просто зносити не можна. Також висловлена думка, що необхідно створити незалежну громадську комісію з фахівців, яка проведе обстеження будівлі.

Також міський голова Терехов заявив, що запрацював телеграм чат-бот “Харків – Твій дім” щодо стану будинків у Харкові та наявності підключених комунальних послуг. Це, за словами, Терехова, дозволить краще ухвалювати рішення про повернення до міста. Він зазначив, що через масштабність ушкоджень ще не всі будинки обстежені і щодо таких буде сповіщення “інформація відсутня”. Але відразу на чат-бот почалися скарги: десь будинок трохи пошкоджений, але чат-бот подає інформацію, що він зруйнований, десь в будинку зруйнований один під’їзд повністю, “у хлам”, але чат-бот пише, що в будинку все ок. В моєму будинку пошкоджені сходи та сходові клітини в одному з під’їздів, в тому ж під’їзді ліфт знищений (тобто шахта є, але двері вибиті, ліфт злетів), але чат-бот пише, що все гаразд, істотних руйнувань немає, але хоч визнано, що “будинок аварійний”. Коротше, поки на цей бот надто покладатися не можна.

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що під знесення підпадають 34 житлових багатоквартирних будинків, а без житла залишилось 15 тисяч харків’ян. Як на мене, це не повні цифри. Є припущення, що ці 15 тисяч саме з тих будинків, які підпадають знесення. Також багато людей втратили фактично житло через руйнування квартир після потрапляння снарядів по будинкам або через пожежі у будинках. Знову ж таки, це лише перші цифри, бо повного обстеження пошкоджених і зруйнованих будинків ще не було. Але було би бажано, щоби керівник області уточнював що означають ці цифри.

За словами проректора Каразінського університету Анатолія Бабічева, близько 80% факультетів зберегли майно та приміщення. Через обстріли знищені два навчальних корпуси університету (будівлі економічного в центрі та фізико-технічного факультету на П’ятихатках, зруйнований спортивний комплекс і кілька гуртожитків. Також серед співробітників та студентів університету є загиблі внаслідок обстрілів та у складі ЗСУ та тероборони. Є студенти, які не виходять на зв’язок, в першу чергу, серед тих, хто на окупованих територіях, і університет намагатиметься надати їм академічну відпустку.

Заступнику Заслужений лікар України” заступнику начальника Військово-медичного клінічного центру Північного регіону Міністерства оборони України Олексію Оссовському присвоєне звання заслуженого лікаря України.

Патрульна поліція Харківщини за 100 днів широкомасштабного вторгнення московії до України затримала 136 людей, які передавали дані окупантам про розміщення українських військових, цілі для враження чи наслідки ударів рашистів. Також затримано 128 мародерів. Так, 2 червня затримано

На південному сході області на Слов’янському та Барвінківському напрямках посилюються бої з метою просування московитів до Слов’янська та його оточення. Тривають московитські обстріли прифронтових сіл та міста Барвінкового.

Разом з цим, з’явилося повідомлення про “знищення” 35 загальновійськової армії московії. Ну, по-перше, знищити армію неможливо (просто прогляньте її структуру, хоча би у Вікіпедії). По-друге, арміями вже ніхто не воює (остання така війна – Друга світова), бо зараз всі воюють батальйонно-тактичними групами (або зі складу одного підрозділу, або зведених підрозділів) чисельністю 300-800 осіб. Це означає, що деякі підрозділи та/або частини підрозділів залишаються у пунктах постійної дислокації. По-третє, у повідомленнях рашистів йдеться про істотні втрати 38-ї та 64-ї мотострілецьких бригад, в БТГр яких боєздатного (це важливе уточнення) особового складу налічується до 100 осіб. До того ж, у тій же в обох зазначених бригадах по 6 батальйонів, 4 з яких ударні, та 6 артилерійських дивізіонів і ще купа інших підрозділів. Ясна річ, що втрати там великі, але не настільки, щоби казати, що бригади немає зовсім. А в самій 35-й армії – 3 ударні та 3 артилерійські бригади і ще… Запрошую до вивчення для розуміння матчастини.

На окупованих територіях ситуація складна. Також тривають обстріли цих територій – поранення отримали по одній людині в смт Чкаловське та у Балаклії.

Також у Балаклії формується окупаційна адміністрація міста. Всі виїзди на територію, контрольовану урядом України перекрито. / лише один шлях виїзду – на Куп’янськ. У Боровській селищній громаді починають переводити всю діяльність на рублі. Пенсіонерам окупаційна адміністрація під паспортні дані та за умови фотографування отримувача роздає “матеріальну допомогу” у розмірі 10 тис. рублів. У такий спосіб роблять такий собі “перепис населення”. За умови неможливості отримати грошові виплати від України чи зняти гроші з картки (це можна зробити в окупованому Старобільську під комісію до 40% від суми зняття коштів), люди туди йдуть. Бо банально треба якось жити далі. Також у магазинах при купівлі товарів запроваджено курс 1 гривня – 2 рублі.

Харківська обласна прокуратура оголосила жителю окупованого Куп’янська Олександру Костенку про підозру за статтею пропаганда війни у публічній підтримці та пропаганді повномасштабного вторгнення московії в Україну, який наприкінці квітня 2022 року поблизу Куп’янського автотранспортного фахового коледжу надав інтерв’ю телеканалу RT [раніше Russia Today], в якому в тому числі виправдовував вторгнення рашистів в Україну, заперечував тимчасову окупацію українських територій московитами та вихваляв окупантів.

Ну а премію дарвіна отримує група московитських військових, які підтримували атаку своїх військ на Попаснянському напрямку, але, маючи на озброєнні тактику “стріляй аби куди – влучиш”, відпрацювали… Проте, тут проблема куди саме вони “влучили” – відпрацювали по своїх позиціях, в результаті чого, за даними австрійського військового аналітика Тома Купера, 50 загиблих і поранених.

Віримо в наших захисників, віримо в ЗСУ та Залужного. Підтримуймо волонтерів та медиків. І віримо в Україну!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії