Харків. Хроніки атаки на місто, день 100-й (03.06.2022)

Перемикач мов

100 днів спроб московитів взяти Харків виявилися неуспішними.  За 100-й день були знову поодинокі обстріли північних околиць міста, знову завдано ракетного удару по одному з районів Харкова. Проте було багато обстрілів у передмістях, зокрема, із застосування гелікоптерів. Телеграм-канал “Вертикаль”, який наближений до Офісу Президента, заявив про звільнення сіл Веселе та Мале Веселе. У місті 2 топновини: з 1 червня відновлюються комунальні платежі через скрутний стан комунальних підприємств, а ще один з великих харківських банків, через який і йшла більшість тих платежів, – “Мегабанк” – визнано неплатоспроможним і в нього введена тимчасова адміністрація.

100 днів широкомасштабного вторгнення та 100 днів атаки московитських військ на Харків. За традицією, це певний рубікон, який унаочнює деякі особливості періоду після зміни лідерів чи певних нових обставин. Якщо підсумувати, то за 100 днів московити Харків взяти не змогли, хоча не відмовилися від цієї ідеї. Завдяки українським силам оборони наразі обстріли Харкова поодинокі і зводяться до обстрілів північних околиць міста та ракетних ударів по місту і передмістю.

Обстріли були, але поодинокі. Прилітало у північні околиці – Північна Салтівка, околиці П’ятихаток. Вночі прилетіло знову по одній з промзон на півдні міста – згорів черговий склад. Близько опівночі була серія прильотів, проте інформації про це у мене немає. Загалом, коли прильоти стали поодинокими, стає складніше отримувати інформацію про їх конкретні місця. Я радію цьому хоча би тому, що місця ударів не публікують та не здають заради хайпу. Наявність конкретики наразі вже відходить на другий план.

Багато обстрілів по передмістям. Руські та Черкаські Тишки, Циркуни (тут згоріли чергові складські приміщення), Руська Лозова, Питомник, Дементіївка, смт Прудянка і Слатине, Безруки (по останніх трьох навіть працював ударний варіант Мі-8). Внаслідок обстрілу Золочева цілковито зруйновано терапевтичне відділення лікарні, а інші будівлі лікарні пошкоджено.

Один з будинків на Північній Салтівці
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

На півночі і південному сході від Харкова тривають бойові дії. Міський голова Дергачів вкотре (без офіційного повідомлення від Генштабу та Харківської ОВА) заявляє про бої за звільнення сіл Цупівки та Великих Проходів. Телеграм-канал “Вертикаль”, який наближений до Офісу Президента, заявив про звільнення сіл Веселе та Мале Веселе. Цікаво, що у зведенні Генштабу фігурує обстріли в райони селище Глибоке, яке навіть на північ від Липців. Дуже мало що зрозуміло (без офіційного повідомлення), але все дуже цікаво. На північний схід від Харкова обстріли – в основному дістається Кутузівці, Старому Салтову та Печенігам. Також прилетіло по об’єкту транспортної інфраструктури (міст??) біля села Мохнач Зміївської міської громади.

У Харкові дві топновини. Перша. Попри заяву міського голови Терехова, що комунальні платежі будуть скасовані до кінця війни (воєнного стану), але з 1 червня вони повертаються. Всі. Комунальні підприємства у скрутному становищі, грошей немає. Тільки от тут питання виникає, яке ніяк не вирішене владою: якщо будинок зруйнований чи сильно пошкоджений і по факту цих послуг немає, то за що платити – “за повітря”? Зрозуміло, що оскільки поступово починає працювати економіка, то ніби треба платити комуналку, але для людей, які втратили житло чи виїхали з міста і не користуються послугами, питання компослуг не врегульоване аж ніяк. Тобто з одного боку закликаємо вирішувати питання повернення залежно від безпекової ситуації, а з іншого – змушуємо людей повертатися до напівзруйнованих осель, бо платити просто так за неотримані послуги – явно не тойво. Коротше, знову все зроблене через одне місце. І в результаті страждатимуть харків’яни.

Друга топновина – “Мегабанк”, через який проходила левова частка платежів комунальних послуг у Харкові, визнаний НБУ неплатоспроможним, у нього введена тимчасова адміністрація і він має бути ліквідований. Зауважу, що банк належить Віктору Суботіна, гендиректору “Турбоатому”, який активно підтримував Зеленського на виборах. Проблеми банку почалися ще минулого року. Якщо коротко, видача кредитів лише пов’язаним особам, проблема з оцінкою кредитних ризиків, багато непрацюючого майна і т.п. Вже у травні банк почав суттєвого затримувати проведення платежів та видачу коштів з рахунків своїх клієнтів, через що до НБУ посипалися багато скарг. І от тепер – таке рішення НБУ. Банк тривалий час рекламувався міською владою, у багатьох харківських структур (зокрема, комунальні підприємства та “Укренергомашини”) там рахунки і тепер вони по факту заморожені. Сам власник банку Суботін називає це фарсом і закликає президента та народних депутатів втрутитися і зберегти банк, бо це удар по економіці України. Схоже, це і є відновлення економіки Харкова, яке прогнозував харківський міський голова Терехов.

За даними обласної влади в області пошкоджені і зруйновані понад 5 тис. будівель (від вибитих вікон до повного руйнування), зокрема, у Харкові такі пошкодження має 30% будинків житлового фонду. Разом з цим, пошкоджено 154 пам’ятки архітектури, а дві зруйновано повністю – будівля панського маєтку – музею Григорія Сковороди в Сковородинівці та будівля Харківської ОДА. Остання відновленню не підлягає. З точки зору будівлі як пам’ятки – це втрата, бо це далеко не найгірший приклад сталінського ампіру. А от з точки зору естетики та загального вигляду конструктивістського майдану Свободи – це казана що. Щоправда, є й погана новина – наша влада разом з модерновими дизайнерами, які називають себе “архітекторами” замість неї втулять чергове скляне-мансардне одоробло.

Каразінський університет створює філії в країнах Європи для залучення випускників шкіл, які виїхали в ці країни через широкомасштабне вторгнення. Зокрема, така філія вже відкрилася у Мюнхені з очно-дистанційною формою навчання. А ще у харківських школах відбувся останній дзвоник онлайн.

У селі Вільхівка, звільненому 2 місяці тому, відновили газопостачання в повному обсязі. Насправді, питання відновлення газо-, електро- та водопостачання залежить від багатьох факторів, і, в першу чергу, безпекових.

Командиру однієї з московитських військ БТГр Євгєнію Зєлєнову, заступнику командира 25-ї окремої мотострілецької бригади 6 загальновійськової армії московії, заочно повідомлено про підозру у тому, що він 24 лютого наказав розстріляти автомобілі цивільних осіб, які втікали від московитів у Харків, біля розв’язки Харківської окружної дороги та дороги на Липці.

На південному сході Харківщини тривають бої – наші військові стримують атаки московитів, які посилили свої наступальні дії на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Тривають обстріли прифронтових сіл та Барвінкового.

На окупованих територія ситуація складна – продовжує посилюватися окупаційний поліцейський режим. У смт Борова, де до цього часу керував московитський військовий комендант, призначено ще одного “посадовця” окупаційної адміністрації, що приїхав з московії, але його посада так і не зрозуміла – чи то “глава”, чи то “прєдсєдатєль”.

Віримо в ЗСУ! Підтримуймо волонтерів, медиків, рятувальників, а також один одного у цей важкий психологічний період. Віримо у себе і віримо в Україну!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії