Харків. Хроніки атаки на місто, день 106-й (09.06.2022)

Перемикач мов

Поодинокі обстріли по околицям Харкова тривають – є загиблі та чимало поранених. Вночі, після 23-ї години, знову було завдано ракетних ударів по Харкову. Міський голова Терехов заявив, що внаслідок московитських обстрілів у Харкові пошкоджено близько 3500 будинків, з них 500 не підлягають відновленню, а загалом житло втратили 150 тисяч людей (на чому ґрунтуються такі дані поки не зовсім зрозуміло). У дворах будинків в місті разюче збільшилася кількість автівок. Проте на дороги повернулися 90-ті – купа аварійних ситуацій, як з боку водіїв, так і пішоходів, які часто перетинають вулиці навскіс де їм заманеться.

Московити продовжують обстрілювати Харків – були поодинокі обстріли околиць Олексіївки, Салтівки. Проте ці обстріли наносяться з РСЗВ, а тому прилетіти може справді куди завгодно. Кількість жертв в кінці доби 8 червня 2022 року зросла до трьох, також було поранено п’ять людей. Протягом дня рятувальники та служби розбирали завали та ліквідовували наслідки.

Вночі, після 23-ї години, як за розкладом, московити нанесли чергові ракетні удари. Було чутно три гучних і один менш потужний приліт. Після першого з них увімкнувся сигнал повітряної тривоги. Ракети були випущені з Бєлгорода.

Один із пошкоджених будинків у Харкові внаслідок московитських обстрілів
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

Так само тривають обстріли північних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Циркунів, Руської Лозової, Цупівки, Дементіївки, селища Питомник, смт Прудянка та Слатине, а також околиць Дергачів та Малої Данилівки. Також вчергове рашисти обстріляли смт Золочів – 2 будинки зруйновані, 14 пошкоджені, одна жінка загинула, ще 5 людей зазнали поранень, а також село Одноробіка, де пошкоджено електропідстанцію, будинок культури та їдальню. Були обстріли смт Печеніги, село Рубіжного Вовчанської міської громади, в районі Чугуєва, зокрема, село Коробочкине. Приміром, московити в Чугуївському районі двічі били по одному з промпідприємств.

Щоби зрозуміти, що люди повертаються до Харкова достатньо зайти у будь-який харківський двір і побачити скільки там машин. У березні – квітні двори були пусті – машини були поодинокі і заїхати в будь-який двір було легко. От з середини травня машини у дворах почали з’являтися, а зараз вже багацько машин. І це ще не всі повернулися до Харкова.

На дороги повернулися 90-ті. З початком вторгнення і масованих обстрілів московитів по місту швидкість – запорука врятованого життя, в першу чергу, в обстрілюваних районах. Паски безпеки були зайвими, оскільки в разі обстрілу необхідно швидко евакуюватися з автівки. З початком повернення людей до Харкова кількість потенційно небезпечних ситуацій зросло. І це навіть з увімкненими світлофорами на найбільш жвавих перехрестях. Повернулися пішоходи-унікали, які через дві суцільні пруть навскіс. Ну а харківський стиль водіння дійшов свого апогею з рівня плювання на правила.

Ознака мирного життя – наявність звичайних пожеж. Але щодо цієї пожежі є питання – пожежа на заводі “Електромашина”, який недалеко від станції Харків-Пасажирський. Зараз причину пожежі з’ясовують фахівці, але я не здивуюся, якщо це була диверсія.

За словами Харківського міського голови Ігоря Терехова, у Харкові пошкоджено близько 3500 будинків, з них 500 не підлягають відновленню (на чому ґрунтуються такі оцінки не зрозуміло), Через московитське вторгнення житло втратили 150 тисяч людей (на мою думку, це приблизна цифра, що стосується людей, які втратили квартири через потрапляння снарядів у квартири, вигорання квартир внаслідок обстрілів, а також мешканців тих будинків, де відновлення комунікацій у будинках можливе за умови їх капітального ремонту або ж вигорання окремих квартир,

Як не дивно, у Харкові поступово намагаються відродити життя, зокрема, і спортивне. Так, в рамках проєкту “Здорова нація” тренери-волонтери все літо проводитимуть безкоштовні тренування з баскетболу для дітей і підлітків. Важливим є те, що місце, де проводяться тренування обладнане бомбосховищем, а отже безпекові вимоги дотримано.

Найвище місце з усіх українських вишів в рейтингу QS World University Rankings (рейтинг найкращих вишів світу за показником досягнень у галузі освіти та науки та є найпопулярнішим у світі джерелом порівняльних даних про успішність університетів) посів Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (541-550 позиція). Крім ХНУ ім. В. Н. Каразіна до рейтингу потрапили Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” (651-700 позиція) та Харківський національний університет радіоелектроніки (1001–1200 позиція). До слова, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, який багато років був лідером серед українських вишів у всіх рейтингах, серед українських вишів у цьому рейтингу лише третій. Всього до рейтингу потрапили 11 українських вишів.

У Харкові відновив свою роботу Сервісний центр МВС. Також сервісні центри працюють в Богодухові, Краснограді та смт Пісочин біля Харкова.

Харківська обласна прокуратура передала до суду матеріали щодо 53-річної мешканки Харкова, яка у лютому – березні передавала окупантам інформацію про пересування та розміщення сил оборони України, які ті використовували при корегуванні обстрілів по місту. У березні її затримали і 16 березня оголосили підозру.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Населені пункти в прифронтовій зоні постійно обстрілюються. Московити також цілеспрямовано стріляють по лісам поблизу Балаклії та смт Андріївка Донецької селищної громади.ґВ результаті спалахнуло кілька осередків пожеж, з якими вогнеборці разом з місцевими мешканцями боролися протягом дня і змогли загасити всі осередки пожеж. Пожежі в лісах поблизу Сіверського Донця внаслідок обстрілів – часте явище – це велика екологічна проблема, а знищення лісів московитами слід розглядати винятково як екоцид, як частину політики з винищення українців та суцільного руйнування території України.

Співробітники Балаклійської міської ради, які виїхали з окупації у лютому – березні на підконтрольну уряду територію продовжують працювати на надавати гуманітарну допомогу та сприяти в евакуації жителям старостинських округів Балаклійської міської громади, які знаходяться у прифронтовій зоні. Також всім співробітникам міських рад з Балаклії, Куп’янська, Ізюма тощо, які стали колаборантами чи співпрацюють з окупантами заробітна плата не перераховується.

Московитські окупанти ніяк не визначаться з адміністративною приналежністю окупованих територій Харківщини – спочатку були плани приєднати їх до т.зв. ЛНР, потім до Бєлгородської області (навіть почали видавати довідки з такими бланками), а в останні дні (після формування т.зв “тимчасової цивільної адміністрації Харківської області”) до Харківської області московії. Так, саме московії, а не всяких там “народних ріцпублік” чи “новоросій”, або ще чогось.

Поліція Харківської області продовжує вносити до списку жертв московитського широкомасштабного вторгнення – на заразі зафіксовані факти 823 людей, зокрема 43 дітей. Так, за останню добу внесено факти загибелі чотирьох дітей на окупованих територіях – двох у Харківському районі, двох – в Ізюмському районі.

На московії трапилася чергова дивна пожежа на Загорському оптико-механічному заводі у місті Серґієв Посад у Підмосков’ї. Цей завод виробляє оптику та приціли для московитської оборонки. А ще якась “бавовна” зранку трапилася у селі Хотмижск Бєлгородської області. Місцева влада стверджує, що то українці обстріляли село. До речі, колись Хотмижск (населення там суцільне московитське) входив до складу Харківського намісництва (1780-1796 роки) як місто, центр однойменного повіту.

З життя довбанутих. Губєрнатор Бєлгородський області Вячєслав Гладков заявив, що “Бєлгород весь час вважався передмістям Харкова, і от зараз настав час змінити це і має бути навпаки” [Харків – передмістям Бєлгорода]. Точно в дурдомі амністія, ну правда. Цікаво, що заявив це він на звіті перед депутатами обласної думи щодо економічного та туристичного розвитку Бєлгородської області. А ще з епічного: там прозвучало, що Бєлгородська область з 2014 року (з початку московитсько-української війни) через проблеми на кордоні стала “тупиковою”. Здається, тупиковою є не лише Бєлгородська область та Бєлгород, а й сам губєрнатор. І хто ще буде розповідати про меншовартість московитів перед українцями.

Віримо і підтримуймо сили оборони України! Віримо ЗСУ! Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії