Харків. Хроніки атаки на місто, день 105-й (08.06.2022)

Перемикач мов

Обстріли по місту тривають, на жаль, є поранені в наслідок них. Нічними ракетними ударами з Бєлгорода по західній околиці Харкова знищено кафе та зруйновано ще одну школу, а також пошкоджено Харківську телевежу. Рятувальники розбирають завали будинків на Північній Салтівці разом з канадськими колегами. Міська влада планує створити гарячу лінію щодо стану пошкоджених будинків у місті, на додачу до чат-бота, в якому відсутня інформація по частині будинків, оскільки не всі з них ще обстежені. У Харкові триває робота з реорганізації громадського транспорту. Власник і топменеджент “Мегабанку” провели пресконференцію, на якій висловили своє бачення щодо визнання банку не платоспроможним, зауваживши, що Нацбанк був надто прискіпливим до банку, особливо зважаючи на те, що центральний офіс знаходиться у Харкові, який постійно обстрілюється. Як і раніше тривають активні обстріли північних передмість – поранені люди. А обласна прокуратура заочно повідомила про підозру зрадникам-колаборантам, які брали участь у т.зв. “засіданні” з утворення окупаційної т.зв “тимчасової цивільної адміністрації Харківської області” та обрання її “керівника”.

Закінчився 15-й тиждень атаки московитів на Харків та фактично безперервних обстрілів по місту. День в цілому був відносно спокійний, але як і раніше обстрілам піддалася Салтівка, де було поранено двоє людей, пошкоджено житлові будинки та припарковані біля них автомобілі.

Також обстріли були інших північних околиць Харкова. А от вночі було два ракетних удари. Один з них був по Новій Баварії, де частково зруйнували чергову школу та знищили кафе і магазини. Загинуло двоє людей, ще п’ятеро зазнали поранень. У школі згоріла шкільна бібліотека – підручники, книжки зі шкільної програми з літератури, інша навчальна література. Про цілеспрямоване нищення шкіл наша команда вже писала. Останні кілька ракетних ударів: дві знищені школи та супермаркет – вкладаються в два важливі поняття: урбіцид (знищення міської інфраструктури) та депопуляція (як наслідок знищення соціальної інфраструктури, непридатність для проживання території для молоді, батьків з дітьми, позбавлення певної території майбутнього).

Вночі чергового ракетного удару було завдано по Харківській телевежі, через що було пошкоджено її інфраструктуру. Це було дуже гучно, принаймні, в районі, де я мешкаю. Здавалося, що приліт був ближчим до центру. Тож після цього зник телевізійний сигнал на Харківщині. Попри те, що багато людей дивиться у нас телевізор, але для них він не є єдиним джерелом інформації, як це є на московії. Вони справді думають, що, вирубивши телебачення, можна в такий спосіб змінити точку зору людей у Харкові та на Харківщині. Вони живуть парадигмі свого світогляду і звідси наносять удари по тим об’єктам, які для них є важливими цілями. Навіть по вузлам телекомунікацій – таке у місті у березні – квітні ставалося часто. Додам, що радіо на FM-діапазоні працює.

Пожежа внаслідок ракетного удару по Новій Баварії у Харкові
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

Оскільки ракети по Харкову випускаються з Бєлгорода, то їх часто засікти не виходить. І от цього разу повітряна тривога спрацювала відразу після прильотів по місту.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Циркуни, Черкаські та Руські Тишки, селища Питомник та Нове, села Руська Лозова, Безруки, Дементіївка, Цупівка смт Прудянка та Слатине, Дергачі. Піддаються обстрілам і села Одноробівка (поранено місцевого жителя), Світличне та Уди Золочівської селищної громади. На схід від Харкова обстрілюють Старий Салтів на населені пункти поблизу нього, смт Печеніги, а також район Чугуєва. У Печенігах пошкоджено житлові будинки, об’єкти соціальної інфраструктури, перебито лінію електропередач, через що частина селища зараз без електрики, а приблизний час відновлення зараз назвати складно через лінію фронту, яка пролягає поблизу.

На території Дергачівської міської громади, яка перебуває під контролем уряду України та ЗСУ лишається жити близько 10 тисяч осіб. За час від початку широкомасштабного вторгнення московії в Україну на території громади загинуло 100 осіб, а ще понад 100 отримали поранення.

На північ та північний схід від Харкова тривають бої та обстріли позицій наших військових. За повідомленням Дергачівського міського голови, українські військові контролюють частину села Цупівки.

В Харкові продовжує реорганізовуватися мережа громадського транспорту, проте деякі речі, приміром, не вдається втілити через ремонти дорожнього покриття. Людей в годину бік на вулицях більше – працюють різні адміністративні установи, кафе, магазини. Ці людські хвилі добре видно зранку, коли люди йдуть на роботу. Щоправда, зауважу, що інтервали метро становлять 10-15 хвилин, тому тут нема нічого дивного, якщо людям на роботу на 8-му чи 9-ту годину ранку.

На Північній Салтівці рятувальники, яким допомагають колеги з Канади, розбирають завали пошкоджених і частково зруйнованих багатоповерхівок, демонтують частини конструкцій, які загрожують подальшому обваленню будівель. Разом з цим, міський голова Терехов підтвердив, що в чат-боті в Телеграмі “Харків – Твій дім” відсутня частина інформації про стан будинків, оскільки не всі з близько 3,5 тисяч пошкоджених обстежені – за його словами, зараз обстежено близько 2,7 тисяч. Також планується створити гарячу лінію щодо стану будинків у Харкові.

Харківська волонтерка Анжела Денисенко отримала відзнаку “За співпрацю” від командувача Національної гвардії України. Вона входить до волонтерської групи “Help Army” та є організатором “Музичного батальйончика”, який проводив концерти для українських військових на передовій в зоні АТО/ООС з літа 2014 року.

Все цікавіше в ситуації навколо “Мегабанку”, який НБУ визнав неплатоспроможним 2 червня 2022 року. Його власники та топменеджери дали пресконференцію у Києві і заявили, що Нацбанк, ухвалюючи рішення щодо неплатоспроможності банку, при надсиланні листів до банку у березні – квітні оперував даними, які були станом на 23 лютого 2022 року. Крім того, вимагав надати документи хоча головний офіс у Харкові, а місто перебуває під постійними московитськими обстрілами. Ще й жодний представник Нацбанку не приїздив до офісу банку. Власне, історія справді достатньо сумнівна, оскільки, за словами головного бенефіціара банку Віктора Суботіна, “Мегабанк” був єдиним банком з усіх, хто прохав про рефінансування в НБУ і не отримав його. Приміром, той же “Альфа Банк” з реально московитським корінням такий рефінанс отримав. Зараз всі рахунки заморожені. І тимчасова адміністрація банку, яка працює в Івано-Франківську, буде визначати порядок виплати з Фонду гарантування вкладів, а також шукатиме інвестора: для продажу банку іншим власникам чи ліквідації банку та виплати грошей всім, хто тримав в банку свої рахунки – а це купа комунальних підприємств, організацій та установ. Наразі 30 млн гривень зобов’язань із здійснення операцій за платежами клієнтів (в основному комунальні платежі) – зависли через блокування рахунків банку. Подальша доля цих грошей невідома. При цьому, “Мегабанк” ще березні у відносно безпечних районах Харкова почав відновлювати роботу пунктів приймання комунальних платежів, а також поповнював свої банкомати готівкою. До слова, банк передав всі броньовані автівки, крім однієї, яку залишив для власних потреб, для ЗСУ. Власне, є багато нюансів, які в рішенні НБУ здаються м’яко кажучи “дивними”.

Південно-східна околиця Харкова – район Обрій підключено до газопостачання – його отримали десь 7 тисяч споживачів. З іншого боку підключити будинок не означає, що в ньому буде газ чи електрика. Були випадки, коли будинок підключали до електроживлення, але через пошкодження в ньому ставалися пожежі чи затоплювало всі квартири через пошкоджені труби в будинках – таке неодноразово вже було на Північній Салтівці.

Східні передмістя Харкова – села Благодатне, Затишшя та селище Елітне – отримали нарешті електрику. Енергетикам вдалося відновити лінії електропередач та підключити загалом близько 500 будинків до електромереж. Проте у селищі Елітне підірвався на міні та зазнав поранень тракторист під час польових робіт. На жаль, вільно ходити по полям, лукам, лісам, узбіччям на територіях, де велися бойові дії, зможемо не скоро, у найкращому випадку за 5-10 років. До того ж, на жаль, через людську безпечність траплятимуться от такі випадки…

Державний біотехнологічний університет (об’єднав університет харчування і торгівлі, аграрний університет, університет сільського господарства та зооветакадемію) з Харкова до Хмельницького. Новим тимчасово виконуючим обов’язки ректора Андрія Кудряшова, який раніше працював в Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА.

На південному сході області тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити активізувалися в останні дні і намагаються організувати наступ на цих напрямках. Також постійно обстрілюють прифронтові населені пункти від Балаклії до Курульки і Барвінкового Барвінківської міської громади, а також район села Богородичне біля Святогірська Донецької області.м Також рашисти обстрілювали навіть місто Первомайський.

Продовжуються обстріли московитами окупованих територій, зокрема, міста Балаклії.

До тимчасово окупованої Борової передали ліки (інсулін, L-тироксин, ліки проти серцево-судинних захворювань тощо), які надали Департамент охорони здоров‘я Харківської ОВА, обласна лікарня та партнери нашої команди – “Інфоцентр Євро Харків”. Передачу організували на дамбі у Печенігах співробітникам Борівської лікарні.

Харківська обласна прокуратура всім учасникам “засідання” з утворення окупаційної т.зв “тимчасової цивільної адміністрації Харківської області” та обрання її “керівника” – гауляйтера заочно повідомила про підозру щодо державної зради. Так йдеться про “обраного” на тому “засіданні” окупаційного гауляйтера Харківської області Віталія Ганчева, мера і гауляйтера Куп’янська Геннадія Мацегору, гауляйтера Ізюма та Ізюмського району Владислава Соколова, голову т.зв. “тимчасової цивільної адміністрації” смт Козача Лопань Максима Губіна, колаборантів з Куп’янська Валерія Іванова та Олександра Слісаренка, Катерині Водолажській, яка була секретарем цього т.зв “засідання” та колишній директорці Куп’янського краєзнавчого музею Ірині Осадчій.

Крім того з окупованого села Макарове Золочівської селищної ради московити вивозять зерно – вже вивезли десь понад 600 тон з близько 1,5 тисячі тон, що зберігаються на елеваторах у селі. Йде грабунок українського зерна з метою його продажу як московитське разом зі звинуваченням України у світовій продовольчій кризі. Проте це все наслідок московитського вторгнення в Україну, захоплення і блокування портів, грабунок українського зерна, а також нищення елеваторів на території України рашистськими ракетними ударами.

На окупованих територіях залишилися і не встигли евакуюватися чотири навчальні заклади професійної вищої освіти – Куп’янський та Ізюмський медичні, Балаклійський педагогічний та Куп’янський автотранспортний професійні коледжі.

Смішне. АвтоВАз на московії відновив складання авіток Lada Granta у антикризовій комплектації – з екологічністю Євро-2 (замість Євро-5), без системи АБС, подушок безпеки та ГЛОНАСС-додатків, оскільки закупити ці пристрої за кордоном в умовах санкцій неможливо. Коротше, маємо трохи оновалений дизайн Жугулі-вісімки / дев’ятки у 2022 року, а начиння плюс-мінус таке саме як і 30 років тому. Вперед у минуле.

На московії чергова бавовна – у прикордонних з Україною Курській та Бєлгородській областях. Причина – не зовсім зрозуміла.

Віримо і підтримуймо ЗСУ! Допомагаймо волонтерам, медикам та рятувальникам. І віримо в перемогу!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії