Харків. Хроніки атаки на місто, день 104-й (07.06.2022)

Тривають московитські обстріли Харкова – від них страждають північні околиці міста, зокрема, Салтівка, а також Олексіївка, яку обстріляли дві за день. Також дві за день обстрілам піддалася і Журавлівка. Пізно ввечері по Харкову прилетіли дві ракети, одна з яких зруйнувала супермаркет південно-східній околиці Харкова. Десь із 6 годин тривала загроза артилерійського обстрілу Харкова – так довго вона ще не тривала, при цьому за цей час незалежно кілька разів оголошували про повітряну тривогу. Знищення московитами соціальної інфраструктури (магазинів, навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, житлових кварталів) разом з примусовою депортацією населення до московії, в першу чергу, дітей, має на меті депопуляцію населення України на територіях, де ведуться бойові дії, позбавлення цих територій майбутнього. А ще вперше за останній час у Харкові на Центральному ринку поліція спіймала торговців гуманітаркою.

Знову важкий і складний день для Харкова – знову обстріли житлових кварталів. Крім обстрілів Салтівки, сьогодні двічі зранку московити обстріляли Журавлівку, а потім двічі протягом дня обстріляли Олексіївку – є загибла людина, є поранені. До речі, рятувальники на Журавлівці витягли з під завалів неушкодженим чоловіка. Він перше, що запитав, то про свого собаку, який такий був під завалами. Згодом собаку рятувальники також дістали з-під завалів.

Загалом по місту за день, крім загиблої людини, ще 8 осіб поранені. А близько одинадцятої години вечора під сирену (!!!) прилетіла ракета з Бєлгорода – точне місце не знаю, але вибух був дуже гучним в тому місці, де я живу (прилетіло в Холодногірський район міста). А ще прилетіло і по супермаркету на південно-східній околиці міста. Залякування харківців та винищення будь-якої інфраструктури Харкова.

Більше того, сьогодні з шостої вечора і до глупої ночі тривала загроза артилерійського обстрілу – так довго вона ще не тривала. Раніше вона вмикалася після повітряної тривоги, тут – незалежно від неї. Лише пізніше пролунала повітряна тривога, а згодом був її відбій, а от загроза артобстрілу тривав і далі. І лише вночі, вже після чергової повітряної тривоги, знято було обидва попередження.

Знищене через московитський ракетний удар складське приміщення
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

Тривали обстріли московитами північних передмість Харкова – Руські і Черкаські Тишки, Циркуни, Руська та Черкаська Лозова (у Черкаській Лозовій внаслідок обстрілів загинуло двоє людей), смт Прудянка та Слатине, Дергачі, населені пункти Золочівської селищної громади. Є поранені внаслідок обстрілів. Також були обстріли і в районі Чугуєва, зокрема, по селу Коробочкине.

На північ від міста тривають бої. Позиції наших військових обстрілюють.

Знищення московитами соціальної інфраструктури (магазинів, навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, житлових кварталів) разом з примусовою депортацією населення до московії, в першу чергу, дітей (для поповнення білого, слов’янського свого населення), має на меті депопуляцію населення України на територіях, де ведуться бойові дії, позбавлення цих територій майбутнього (майбутнє – це молодь та діти, а немає молоді і дітей – немає майбутнього), перетворення цих територій на пустку, де лишаються лише старі та немічні люди. Це все є чіткі ознаки геноциду. І якщо Харків не так легко знищити, то в передмістях на північ і північний схід від міста цей план рашисти втілюють

Сенсація! У Харкові на Центральному ринку спіймали торговців гуманітаркою – консервами без штрихкодів та будь-яких позначок українською мовою з гуманітарної допомоги. Документів у них не було, і на них поліцейські склали адмінпротоколи. Проте проблема з продажем гуманітарки є, але ті, хто реально торгує нею точно мають якийсь захист.

Салтівське трамвайне депо підраховує збитки. Повністю знищено десь 60 трамвайних вагонів, ще понад 60 – мають пошкодження і самостійно виїхати не можуть. Приблизно 20 вцілілих трамвайних вагонів не можуть виїхати через пориви контактної мережі, знищені підстанції і їх необхідно якось транспортувати. Також із 150 турецьких автобусів Karsan 3 знищено повністю, ще 120 мають пошкодження різного ступеню, частина з яких не може бути відновлена. Вцілів раритетний вагон серії Х 1920-х років випуску, а от раритетний вагон серії МТВ-82 знищено повністю і відновити його вже ніяк не вийде. Майже рік тому, коли наприкінці липня минулого року, був парад трамваїв у Харкові, багато харківців бачили його в останній раз…

Відновлення та реставрація пошкоджених будівель Харківського університету імені Каразіна на зараз оцінюється у приблизно 3,5 млрд гривень. Будівлі 4 факультетів з 23 університету мають істотні пошкодження чи їх зруйновано повністю. Так, у двох головних корпусах вибуховою хвилею після ракетних ударів по майдану Свободи та будівлі Харківської ОДА вибито вікна і зараз вони тимчасово закриті. Знищено будівлю економічного факультету університету внаслідок авіаудару – це пам’ятка архітектури у стилі конструктивізму, але бетонні конструкції витримали і будівлю можна відреставрувати. Частково знищено інститут держуправління, корпус фізико-технічного факультету та спорткомплекс університету. Є пошкодження будівлі бібліотеки, де зберігаються стародруки та абонемент філологічної літератури, музею природи, двох гуртожитків.

У Харкові та області тривають ремонтні роботи з відновлення електропостачання: у Харкові після обстрілів протягом дня, у передмістях, зокрема, у звільненій понад 2 місяці тому Вільхівці, у Лозовій, де було пошкоджено лінію електропередач та житлові будинки внаслідок ракетного удару.

Еліна Світоліна та Андрій Шевченко закликали спортивну спільноту Європи підтримати футбольний клуб “Металіст 1925”, база якого у смт Високий частково зруйнована внаслідок московитських ракетних ударів по ній, та допомогти відновити пошкоджену футбольну інфраструктуру.

До речі, під час евакуації людей з окупованих територіях північно-східної і східної частин Харківщини, яка була 6 червня, під час переходу людей та розміщення їх в автобусах, почався московитський артобстріл – били тупо по району дамби. Українські військові фактично частину людей закривали своїми тілами в окопах. Взагалі зруйнована Печенізька дамба зараз служить таким собі “порталом” між вільною Україною і окупованими територіями Харківської області.

На південному сході області тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Тривають обстріли прифронтових сіл.

На окупованих територіях ситуація складна. Так, мешканка окупованої смт Вільча (Вовчанська міська громада), яка змогла виїхати до Харкова, розповіла, що перші тижні люди не брали нічого від окупантів і вони не встановлювали свої блокпости у селищі, лише були у Вовчанську. Згодом, десь з середини першої декади березня, ці блокпости з’явилися і у Вільчі. Через відсутність грошей та голод люди були змушені брати т.зв. “гуманітарку” в московитів. Люди зникають, особливо ті, хто служив в ЗСУ, брав участь в АТО/ООС.

Також московити створили т.зв. “тимчасову адміністрацію Харківської області” з центром у Куп’янську, головою якої став колаборант з Козачої Лопані Віталій Ганчев. Цікавий факт: Куп’янськ був центром Харківщини наприкінці 1941 – влітку 1942 року під час німецько-совєтської війни. Реконструктори, мать їх…

Московити намагаються відновити залізничний міст у Куп’янська, а з самого Куп’янська вже ходить пасажирський потяг до Москви.

А от фермерам в окупованій Борівській селищній громаді поставили умову надати інформацію про засіяні поля і пообіцяли “надати допомогу” в продажу сільгосппродукції до московії. Також від них вимагають надати техніку та інші ресурси для відновлення доріг та інфраструктури в їх селах.

Гауляйтер Ізюма Владислав Соколов видав т.зв. “розпорядження” про переведення діловодства винятково на московитську мову. Це у нас раніше були дискусії – що от людям зручно писати документи московитською, вони ж старі і т.п. Тут все просто – українська мова скасована за її непотрібністю. В цьому і є месь московитський імперіалізм.

До речі, в Ізюмі з-під завалів однієї із зруйнованих п’ятиповерхівок витягли тіла 47 осіб. 40 з них – упізнали місцеві мешканці. Кількість людей, які загинули в Ізюмі – ще одна таємниця, як кількість загиблих мирних мешканців в Маріуполі.

Ота “бавовна” в Бєлгородській області – то вибух на складі боєприпасів до РСЗВ. за офіційною версією тамтешньої влади “через недотримання протипожежної безпеки”. Знову хтось недопалок не там кинув, ага.

Ну а премію дарвіна отримує заступник гендиректор концерну VK Габриелян, який так гарно відпочивав у Ненецькому автономному окрузі на березі Білого моря, що його всюдихід під час форсування річки перекинувся і він втопився. Московити звинувачують у цьому “українські всюдиходи”. Це нагадує анекдот про невістку і поле.

Дякуємо нашим захисникам за ще один день! Віримо в ЗСУ та сили оборони України!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії