Харків. Хроніки атаки на місто, день 110-й (13.06.2022)

Перемикач мов

Поодинокі обстріли по північним околицям Харкова тривають, є поранена людина. Знову біля опівночі по місту було завдано ракетного удару по південним околицям і передмістям Харкова. Це не лише руйнування, а й терор, щоби харківці не могли нормально спати. Це діє достатньо виснажливо на психіку та здоров’я і є психологічним та акустичним терором проти харківців. Харківські теплові мережі звертаються до абонентів, у яких немає лічильників з обліку гарячої води та тепла та тимчасово перебувають в інших областях України або країнах і зареєстровані як переселенці, надати дані про місце фактичного проживання через сайт, кол-центр чи інформаційне вікно теплових мереж для призупинення нарахування плати за послуги до моменту повернення додому. У Харкові на цей час працює 192 супермаркети, 35 ринків та 215 аптек, а на ринку “Барабашово” працює понад 20% торгових точок (через обстріли вигоріло приблизно чверть території ринку).

День в цілому минув відносно тихо. Були поодинокі обстріли околиць Північної Салтівки, селища Жуковського (там поранено одну людину) та П’ятихаток. Після невеликої активізації по обстрілам протягом кількох днів перед цим така тиша була достатньо контрастна. Десь за 15 хвилин до опівночі по Харкову та околицям знову завдано ракетних ударів з-під Бєлгорода. Загалом нарахували п’ять ударів, в основному та південним околицям і передмістям Харкова. ДСНС підтвердило, що внаслідок ракетних ударів спалахнула пожежа на одному із складів поза Харковом, яка також охопила і автомобілі. Це не лише руйнування, а й терор, щоби харківці не могли нормально спати. Після ракетних ударів легко і швидко вже не заснеш. І кожного вечора чекаєш, що прилетить. Це діє достатньо виснажливо на психіку та здоров’я. На жаль, цим аспектом психологічного та акустичного терору проти харківців правоохоронні органи поки не займаються (так, у них є купа іншої роботи), проте це є важливим елементом масштабності воєнних злочинів проти цивільних. З другого боку, для доведення такого типу злочину потрібно не лише його документувати, а й опитувати купу людей, визначити, що погіршення їх здоров’я спричинено саме відсутністю сну. Тому цей терор належить до неочевидних саме для кримінальних розслідувань.

Набагато інтенсивніші обстріли тривають по північних передмістях Харкова – по Руських та Черкаських Тишках, Циркунах, Руській Лозовій, Дементіївці, Цупівці, смт Прудянка та Слатине, а також Дергачам, в деяких випадках із застосуванням авіації. Тривають обстріли Золочівської селищної громади – по селам Івашки, Олександрівка та Світличне – там зруйновані та пошкоджені житлові будинки та господарські будівлі. Також обстрілюють східні передмістя Харкова – Байрак, Рубіжне, район Старого Салтова, село Молодова, село П’ятницьке Печенізької селищної громади та район Чугуєва. Зокрема, у П’ятницькому внаслідок обстрілу поранено тримісячну дитину, а її мати загинула. У смт Малинівка внаслідок обстріли житлової забудови поранено двох дітей.

Розбір завалів зруйнованої 17-ї школи у Харкові
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

На північ та північний схід від Харкова тривають бої. Московити ввели підкріплення і скоротили сіру зону, атакують українські позиції, щоби ближче підійти до Харкова. Це означає те, про що я й писав – битва за Харків ще не закінчилася. Наші військові стримують атаки рашистів. Також на північ від Харкова нацгвардійці з артилеристами знищили трохи техніки, боєкомплекту окупантів.

Харківські теплові мережі звертаються до абонентів, у яких немає лічильників з обліку гарячої води та тепла та тимчасово перебувають в інших областях України або країнах і зареєстровані як переселенці, надати дані про місце фактичного проживання через сайт, кол-центр чи інформаційне вікно теплових мереж для призупинення нарахування плати за послуги до моменту повернення додому. Як на мене, тут не вистачає ще одного моменту – багато харків’ян переїхали в інші райони міста і не можуть повернутися до своїх пошкоджених будинків, не мають відповідної реєстрації. Для таких випадків треба передбачити відповідний механізм, щоби люди не сплачували плату за послугу, якщо вони там фактично не проживають або не можуть з об’єктивних причин (приміром, будинок пошкоджений, можливі обстріли району, відсутні заклади торгівлі, транспорт тощо). Особливо це стосується Північної Салтівки, найближчих до неї мікрорайонів номерної мікрорайонної Салтівки, Великої Данилівки, П’ятихаток, селища Жуковського, Олексіївки, Обрію, ХТЗ тощо. Доказами можуть бути свідчення інших мешканців будинку та/або родичів чи свідків, які можуть підтвердити цей факт.

“Харківміськліфт” продовжує роботи з відновлення роботи ліфтів у Харкові. Наразі запущено 6179 з 6795 ліфтів у Харкові. Також в будинках комунальної власності проводяться роботи з обслуговування внутрішньобудинкових електромереж – такі роботи виконали у 2804 будинках.

У Харкові, за інформацією Харківської міськради, станом на цей час працює 192 супермаркети (близько 65% від загальної кількості), 35 ринків із 53, а також 215 аптек. Працюють деякі магазини мереж “Eva”, “Prostor”, 6 супермаркетів “Comfy” та один “Епіцентр”. На ринку “Барабашово” працює понад 20% торгових точок. Підприємці намагаються повернутися та почати роботу, хоча так робить не так багато людей та й покупців зараз мало. На ринку внаслідок пожеж, спричинених московитськими обстрілами, вигоріло 17 га території із загальної 80 га, приблизно чверть від загальної території ринку,

Випускники шкіл Харківщини, які не зможуть отримати атестати про освіту у своїх школах, зможуть їх отримати в Мерефі та Пісочині. Термін отримання документів про освіту для випускників з окупованих територій (на них розташовані 165 шкіл) подовжено до грудня 2022 року.

У передмісті Харкова затримано чоловіка, який за завданням своєї кураторки з московії фіксував місця дислокації підрозділів ЗСУ та інших військових формувань на території області, зокрема, місця блокпостів та військові укріплення. Його затримали, коли він їхав виконувати чергове завдання.

Триває евакуація мешканців окупованих територій через Печенізьку дамбу. Процес евакуації проходить через дамку можливий лише пішки. Цього разу, незважаючи на небезпеку провокацій з боку московитів, виїхати змогли понад 1700 людей з тимчасово окупованих територій Харківської області, зокрема, з Куп’янської, Великобурлуцької, Вовчанської та Ізюмської громад. В організації евакуації брали участь організації “Допомагаємо виїхати”, “Help me Kharkiv”, “Незламний Харків”, “Eventroom”, “D20 Kharkiv”, а також представники Червоного хреста. Треба зазначити, що дорогою до дамби люди проходять 8 московитських блокпостів

Харківські рятувальники у Київському районі після звершення людей врятували з каналізаційного колодязю дику качку дев’ять каченят, які туди впали. Після цього врятованих птахів випустили в річку.

На південному сході Харківщини тривають бої – московити атакують на адмінмежі Харківської та Донецької області у бік Слов’янська вздовж траси М03, а також на Барвінківському напрямку. Разом з цим обстрілам піддаються всі фронтові та прифронтові населені пункти. Так, у селі Завгороднє Балаклійської міської громади поранено одну людину. Вчора і сьогодні бійці 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний яр” знищили 2 пташки рашистів – вчора Су-34, а сьогодні Ка-52 “Алігатор”. Обидві пташки впали на окупованій московитами території, а тому доля пілотів невідома.

На окупованих територіях ситуація лишається складною. У Великому Бурлуці кілька днів тому здетонувала московитська техніка з боєкомплектом. Причина невідома, схоже недотримання правил пожежної безпеки чи чергова “бавовна”. Також окупанти пропонують всім випускникам шкіл атестати московитського зразка та вступати до московитських вишів. В окупованій Боровій та Ізюмі створено окупаційною адміністрацією т.зв. “відділи освіти”, які займаються обліком вчителів та школярів, які залишилися на цих територіях. Також вони готуються відкрити з 1 вересня навчання в деяких школах за московитськими програмами. Особливо для цього шукають вчителів, педагогів та вихователів дитсадків, які погодяться працювати на окупантів.

В Ізюмі колаборантами стали заступник начальника відділу освіти, деякі працівники податкової інспекції, райдержадміністрації та районної ради. Також в Ізюмі рашисти шукають банківських працівників для відкриття у місті відділення московитського “Сбєрбанку”. При похованні видають свідоцтва про смерть, одному з ізюмчан, який виїхав з міста видали документ з номером “1340” – чи це свідчить про кількість померлих за цей час, чи номери ставляться просто так – невідомо.

Також з окупаційною владою співпрацює й митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей УПЦ МП, представник якого був на т.зв. “засіданні” з утворення т.зв. “тимчасової цивільної адміністрації Харківської області”, а священники єпархії беруть у заходах, які організовують окупанти. Також він роздавав коментарі московитським ресурсам, що продовжуватиме поминати патріарха РПЦ Кіріла, хоче єдності з РПЦ, і не виконуватиме рішення Помісного Собору УПЦ МП, який відбувся наприкінці травня 2022 року, проголосив формальне відокремлення від РПЦ, а сама УПЦ МП відповідно до церковних канонів таким чином стала невизнаною православною церковною спільнотою розкольницькою церквою, на відміну від ПЦУ, яка отримала Томос Вселенського патріарха Варфоломія і є однією з 15-ти помісних церков світового православ’я. Більше того, такі дії УПЦ МП здійснені з метою уникнення ліквідації цієї організації через зміни до українського законодавства, яке забороняє будь-які організації з керівним центром в країні-агресорі.

Харківський адвокат Андрій Коломійцев позивається проти Російської Федерації через зруйнований фармацевтичний склад ТОВ “Аметрин ФК” на Київщині, у який три місяці тому влучив російський снаряд. Внаслідок пожежі підприємство зазнало збитків на майже 215 мільйонів гривень. За словами адвоката, це перший випадок такого позову в Україні, і це допоможе виробити як механізм визнання потерплими підприємств та людей, так і подальшого відшкодування збитків.

Смішне. Якийсь пенсіонерці на московії прийшов пакунок з подарунками до дна московії – крупи, борошно, макарони, банка консервів без етикетки. У бакалійних виробах знайдена живність – “крупа з м’ясом”.

Підтримуймо сили оборони України! Віримо в ЗСУ та віримо в Україну!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії