Харків. Хроніки атаки на місто, день 109-й (12.06.2022)

Перемикач мов

Північні околиці Харкова московити продовжують обстрілювати через поодинокі удари. О 23-й години знову завдано ракетного удару по одному з промпідприємств у Харкові. Разом з тим, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначив, що відновлення обстрілів житлових кварталів Харкова з боку московитів через невдачі на Луганському напрямку вимагають від українських військових “адекватних дій”. Попри побоювання, що московити до дна московії активізують обстріли Харкова, такого загострення не трапилося. На північ та північний схід від Харкова тривають бої – десь українські війська ведуть наступальні дії, десь московити тиснуть з метою повернення під контроль села Шестакове, проте українські військові стримують атакувальні пориви московитів. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в черговому своєму звіті зазначила, що московити обстрілюють Харків реактивною артилерією з касетними бойовими частинами.

День минув загалом тихо. Були поодинокі московитські обстріли в районах Північної Салтівки та приватного сектора Великої Данилівки і селища Жуковського, а також Олексіївки. Внаслідок обстрілів поранено одну людину. Пізно ввечері, як за розкладом, о 23-й годині по місту було завдано два ракетні удари, які знову ж таки чуло все місто. За інформацією начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, ударів було завдано по одному з промпідприємств міста.

Цікава деталь: у суботу ввечері ракетних ударів не було (був ракетний удар на після опівночі в ніч з п’ятниці на суботу). Харківці вже з квітня фіксують особливість в рашистських обстрілах, що на вихідних (субота та перша половина неділі) інтенсивність зменшується. З чим це пов’язано складно сказати – чи то вихідні у логістичних служб, чи у командування, чи щось ще.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у розмові з головою об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі зазначив про відновлення обстрілів житлових кварталів Харкова (думаю, йдеться передусім про обстріли Олексіївки) з боку московитів через невдачі на Луганському напрямку, і що вимагає від українських військових “адекватних дій”. Серед багатьох харків’ян вже тривалий час циркулює думка про завдання ударів по Бєлгороду, з околиць якого запускають ракети по Харкову.

Одна із пошкоджених багатоповерхівок на Північній Салтівці
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

Попри побоювання, що московити до дна московії активізують обстріли Харкова, такого не трапилося – і це добре. Ще значну дату минули без загострення саме у Харкові (раніше це було і на Великдень, і на “9 мая”).

Разом з тим, діставалося північним передмістям Харкова – селам Руським та Черкаським Тишкам, Циркунам, Руській Лозовій, селищам Питомник та Нове, селам Дементіївка, Безруки, Цупівка, смт Прудянка та Слатине, а також Дергачам. Обстрілам піддаються і смт Золочів та села інші села Золочівської селищної громади, зокрема, села Світловщина та Зрубанка, де є зруйновані та пошкоджені будинки. Також тривали обстріли і районів Старого Салтова (зокрема, села Замулівка, Байрак), смт Кочеток, район Чугуєва, зокрема, село Коробочкине (поранено одну людину). Внаслідок московитських обстрілів серйозно пошкоджено дитячий оздоровчий табір “Орлятко” у Кочетці. До речі, табори та гуртожитки коледжів навколо Чугуєва стали прихистком для людей, які втратили свої домівки через московитські обстріли. Тобто московити тупо цілили в цивільних, які вже один раз втратили домівку.

На північ та північний схід від Харкова тривають бої – десь українські війська ведуть наступальні дії (Цупівка та Великі Проходи, за повідомленням голови Дергачівської міської громади), десь московити – у бік Руських Тишків та Рубіжного і Байрака. з метою повернення під контроль села Шестакове, щоби і далі обстрілювати південно-східні околиці Харкова. Проте, українські військові стримують атакувальні пориви московитів.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в черговому своєму звіті зазначила, що московити обстрілюють Харків реактивною артилерією з касетними бойовими частинами. Зокрема, у їх звіті йдеться про обстріл 15 квітня 2022 року району ХТЗ, внаслідок якого загинули 9 людей та ще понад 35 були поранені. Власне, касетними боєприпасами Харків обстрілюють з перших днів вторгнення рашистів до України і, слід відзначити, ці факти також фіксувала ця організація у своїх попередніх звітах. Звісно, Amnesty International багато в чому сліпа, але, що цікаво, саме її розголос щодо використання забороненого типу боєприпасів став підставою для створення про касетні обстріли Харкова в англійській Вікіпедії. Хоча харківцям від того не легше.

Приблизно з 14-ї години припинено курсування поїздів метрополітену до трьох станцій метро “Академіка Павлова”, “Студентська” та “Героїв праці”. Офіційно це пов’язано з технічним проблемами. Про відновлення руху буде повідомлено додатково. Тому наразі поїзди на Салтівській лінії ходять до станції “Академіка Барабашова”.

Загалом у місті ситуація загалом стабільна – люди намагаються далі жити в умовах загрози обстрілів, працюють, відпочивають. Кілька днів тому в центрі у сквері “Стрілка” поліція з військовими роздавали повістки чоловікам до територіальних центрів комплектування ЗСУ з метою уточнення особистих даних – хто має бойовий досвід піде служити, інших залежно від потреб відправлять на медкомісії, навчальні центри чи поставлять на у чергу. Цілком адекватна річ, зважаючи, що у нас воєнний стан, і ти маєш або служити, або волонтерити, або працювати, допомагаючи Україні у боротьбі з окупантами. Що стосується історії з парочкою на одеському пляжі, якій вручили повістки, то тут ситуація специфічна: з одного боку немотивовані люди в армії не дадуть якості, а з другого – вони точно заслужили адмінпокарання за секс в публічному місці.

У мікрорайоні Північна Салтівка-1 відновили газопостачання для близько 5 тисяч абонентів – на 30 будинках виконали зварювання пошкоджень від обстрілів та вибухів, замінили десятки метрів пошкоджених ділянок газопроводів, запірних пристроїв, а на деяких багатоповерхівках виконали перемонтаж газової мережі.
Також Комунальники ремонтують котельні Північ-5, яка забезпечує теплом та гарячою водою Північну Салтівку, а також планують відновити всі постраждалі від обстрілів теплові пункти на Салтівці та котельню у П’ятихатках до початку наступного опалювального сезону.

Також останніми днями тривають перевірки Держпродспоживслужби на АЗС Харкова та області цін на паливо. Загалом протягом травня – червня виявили 16 фактів порушень та виписали штрафи на суму 290,7 тис. грн.

За даними Офісу Генпрокурора на Харківщині внаслідок московитського вторгнення постраждало (йдеться про загиблих та поранених разом) 166 дітей, зокрема, було додано факти про поранення 17 дітей на тимчасово окупованих територіях. Разом з цим, за даними поліції Харківської області загинуло 43 дитини. За кількістю постраждалих дітей Харківщина “посідає” друге місце – більше лише в Донецькій області, де постраждало 218 дітей.

На південному сході області тривають бої – на Слов’янському (тут, схоже, московити вже вийшли на кордон Харківської та Донецької областей) та Барвінківському напрямках. Тривають обстріли прифронтових сіл, а також лісів вздовж Сіверського Донця між Балаклією та смт Андріївка Донецької селищної громади, внаслідок чого сталося займання в лісі, яке гасили рятувальники.

На жаль, одна дитина, яка виїхала з Харкова, тікаючи від обстрілів міста, поранена внаслідок ракетного удару по Чорткову, який стався пізно ввечері в суботу.

У боях за Україну загинув Сергій Гавриленко, заступник начальника навчального курсу з морально-психологічного забезпечення інженерно-авіаційного факультету Харківського національного університету Повітряних Сил імені Кожедуба, а з
з квітня 2014 року по лютий 2015 року очолював Охтирську РДА. На цей час він також навчався в аспірантурі Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди та планував захищати дисертацію з психології. У нього залишилися дружина, син і донька.

Смішне. Вдова московита, який загинув місяці зо два місяці тому в Україні, отримала подарунок до дня московії, в якому була листівка, пляшка олії, трохи борошна, гречки, цукру та вівсянки. Незадоволена московитка ще й обурюється – нехай дякує за таку щедрість тамтешню владу – натуральний обмін на московії він такий.

Віримо в ЗСУ! Тримаємо стрій! І докладаємо зусиль для нашої перемоги!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії