Харків. Хроніки атаки на місто, день 108-й (11.06.2022)

Перемикач мов

Продовжуються поодинокі обстріли північних обстрілів Харкова. Нічний ракетний удар було завдано по одному з промислових об’єктів Харкова. В останні дні міський голова Терехов став менш публічним, а риторика його заяв змінилася: зараз він говорить ймовірність неодноразових спроб з боку московитів атакувати в напрямку Харкова. Дослідження якості води виявили відхилення щодо вмісту заліза, каламутності у водопровідній воді у місті, а також забруднення мікроорганізмами у низці джерел. Харківський футбольний клуб “Металіст 1925” наразі тренується в Київській області і планує проводити в наступному сезоні свої матчі на одному з київських стадіонів. За даними поліції та прокуратури на території Роганської селищної громади, яка з перших днів вторгнення і до березня була прифронтовою, пошкоджено понад 1500 різних об’єктів.

Обстріли Харкова тривають – вони поодинокі та достатньо рідкі цього дня. Так, було буквально кілька обстрілів околиць Олексіївки та Північної Салтівки. Нічний ракетний удар було завдано по промисловому об’єкту в районі ХАІ (за даними обласної прокуратури). Більше нічого в цей день не було. Зауважу, що ще зранку в п’ятницю по телеграм-каналам була поширена інформація про те, що на вихідних можлива активізація обстрілів Харкова, оскільки 12 червня – день московії.

Тим часом московитські обстріли приміської зони на північ і схід від Харкова тривають і вони достатньо інтенсивні. Рашисти обстрілюють фактично всі населені пункти – Руські і Черкаські Тишки, Циркуни, Руська Лозова, Цупівка, Безруки, смт Прудянка і Слатине, Дергачі та смт Мала Данилівка. У Малій Данилівці внаслідок обстрілу спалахнула пожежа серед приватних будинків. Також був інтенсивний обстріл смт Золочева, внаслідок чого загинуло двоє людей, та райони села Уди Золочівської селищної громади. Були обстріли Верхнього Салтова та району Чугуєва. Внаслідок вчорашнього обстрілу села Коробочкине збільшилася кількість загиблих до п’яти (схоже, поранена людина померла в лікарні чи дорогою до неї).

Розбір завалів частково пошкодженого будинку у Харкові
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

На північ від Харкова тривають бої – в районі Цупівки та Великих Проходів, в районі Борщової – Руських Тишків та Тернової Липецької сільської громади – Байрака – Рубіжного Вовчанської міської громади.

З життя міста. Загалом базари у Харкові відновили роботу, подекуди навіть магазинчики, які торгують достатньо специфічним товаром, як от чаєм-кавою. На ринку “Барабашово” вже працює близько 20% торгових точок. Щоправда, чотири рази ринок обстрілювали і частина торгових точок знищена чи пошкоджена.

В останні дні міський голова Терехов став менш публічним, а риторика його заяв змінилася. Якщо десь із середини травня він опосередковано заявляв про відновлення міста і закликав підприємців відновлювати бізнес, то зараз заявляє про можливість ще не один раз спроб з боку московитів атакувати в напрямку Харкова, а питання повернення до міста людей мають ухвалювати вони самі, зважаючи на обстріли північних околиць, ракетні удари та можливість обстрілів будь-якого району Харкова.

Взагалі Терехов – це окрема тема. Це він зараз каже, що заява на другий день московитського вторгнення про “дипломатичне врегулювання” – то про захист Харкова та що не треба бомбити міста. А тоді це сприймалося інакше. І так само інакше сприймається і нарада Філатова зі своїми соратниками, яку от злили в інтернет. Можна багато кричати, що ти патріот, але в критичні моменти такі заяви свідчать, що ти шукаєш способи як зберегти владу, чекаєш, що за тебе все вирішить ЗСУ, а і готуєш шляхи відходу як щось піде не так. Тому так, і Терехов (йому ніхто не довіряв ледь не з місяць, а тоді вже ЗСУ стабілізували ситуацію навколо Харкова і почали контрнаступальні дії), і Філатов були морально готові здатися, якщо в сил оборони України не вистачало би ресурсів і сил боронити українську землю. Так, багато посадовців місцевої влади в Україні думає про себе, а не про державу, і це є справді проблемою. Вони формують місцевий патріотизм під себе, під свої електоральні успіхи, а загальнонаціональний контекст і інтереси національної безпеки їх мало обходять, бо вважають, що це має вирішувати умовний “Київ”, а не вони.

Звісно, такі посадовці не всі. Але реально зі всіх голів міст і селищ Харківської області, які в прифронтовій зоні реально проукраїнську позицію, на що є підтвердження в постійних заявах зайняли Вячеслав Задоренко з Дергачів (хоч і до нього в місцевих є купа питань у перші два тижні вторгнення, поки ЗСУ не зробили свою справу), який публічно інших голів громад Харківщини закликав зробити публічні проукраїнські заяви, та Сергій Зеленський з Лозової. До цього списку можна опосередковано додати Віктора Коваленка з Золочева, а також селищного голову з Борової, який виїхав звідти і зараз намагається допомогти гуманітарною допомогою з Харківщини своїй громаді. Щодо позиції решти голів громад не було чутно нічого, або їх заяви не потрапили мені на очі, або були надто розпливчасті.

За даними досліджень стану якості води, виявлено, що у водопровідній воді у Харкові має відхилення щодо вмісту заліза, каламутності та пергаманатної окисності. Це видно неозброєним оком – у воді набагато більше осаду, ніж було раніше. Що стосується джерел, з яких багато харків’ян бере воду, то з ними також не все гаразд – так на джерелах у Саржиному ярі, на Немишлі та Кітлярчиному ярі (природна межа між Салтівкою та Північною Салтівкою – донедавна зона постійних обстрілів) є велика проблема з якістю води, зокрема, через забруднення патогенними мікроорганізмами.

У Харкові міських транспорт поки буде безкоштовним. Наскільки довго – невідомо.

Харківський футбольний клуб “Металіст 1925” наразі тренується в Київській області і планує проводити в наступному сезоні свої матчі на одному з київських стадіонів. Проте це питання поки не вирішене через різні організаційні та безпекові питання.

За даними поліції та прокуратури на території Роганської селищної громади, яка з перших днів вторгнення і до березня була прифронтовою, а обстріли території велися по суті по травень включно, пошкоджено понад 1500 різних об’єктів, з них зруйновані чи частково зруйновані 16 багатоповерхівок і 22 приватні будинки.

На південному сході області тривають активні бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Обстрілюють саме Барвінкове та прифронтові села – Мосьпанове Малинівської селищної громади, Чепіль Балаклійської міської громади, Українку та Петрівку Барвінківської міської громади, Вірнопілля Оскільської сільської громади.

На окупованих територіях Харківщини триває підготовка до святкування 12 червня “дня московії”, готують якусь програму. Не завжди знаходять достатню кількість охочих для цього, особливо в смт Боровій. Також у смт Борова окупанти зрізали тризуб, знімають українські прапори, інколи перед цим їх демонстративно розстрілюють.

На московії знову перманентна бавовна у Бєлгородській та Брянській областях (у Клинцях сталася велика пожежа на території військової частини).

Ну а премію дарвіна отримують дві жительки Кам’янця-Подільського, які заявили до поліції, що їх побили сусіди. При перевірці виявилося, що вони займалися підтримкою московитів – і тепер проти них відкрили кримінальну справа за статтею колабораційна діяльність. Якби всі адепти московії в Україні робили би подібні камінг-аути українська Земля очистилася!

Підтримуймо сили оборони України! Віримо в ЗСУ! Допомагаймо волонтерам, медикам та рятувальникам! Все неодмінно буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії