Харків. Хроніки атаки на місто, день 111-й (14.06.2022)

Перемикач мов

Північні околиці Харкова московити продовжували зрідка обстрілювати. “Традиційних” для навколо опівнічних годин ракетних ударів по місту цього дня не було. Виконком Харківської міськради продовжив безкоштовний проїзд у комунальному транспорті. Разом з тим, зараз курсує обмежена кількість транспорту, оскільки значна частина тих же трамваїв пошкоджена, а також впав пасажиропотік в метро (110 тисяч зараз проти майже пів мільйона у часи ковідного карантину). На Північній Салтівці тривають відновлювальні роботи з підключення будинків до газопостачання. Також відновлено після пошкодження газогону газопостачання в Малоданилівській селищній громаді, триває підключення до газопостачання Дергачів. На окупованих територіях колаборанти разом з окупантами шукають вчителів, які почнуть з вересня роботу за московитськими програмами. А гауляйтером окупованої Балаклії окупанти призначили громадянина московії.

Поодинокі московитські обстріли по Харкову тривають – прилітає зрідка в околиці Північної Салтівки, селища Жуковського та П’ятихаток. Ракетних ударів цієї доби не було. І це добре. Загалом день минув відносно тихо. Єдине, на відміну від кількох попередніх днів, збільшилася кількість повітряних тривог протягом дня (на вихідних повітряні тривоги стали для Харкова рідкістю), хоча ще кілька тижнів тому повітряні тривоги були по десятку разів на день.

Інша картина у північних передмістях Харкова – тривають відчутні обстріли фактично всіх населених пунктів, які знаходяться під контролем наших військових – Руських і Черкаських Тишків, Циркунів, селищ Питомник та Нове, сіл Руської Лозової, Дементіївки, Цупівки, смт Прудянка та Слатине, а також Дергачів. Загалом Харківському районі від обстрілів поранено двох людей. Вчергове було обстріляно смт Золочів – на цей раз снарядами на парашутах – постраждалих немає, але пошкодження зазнали низка житлових будинків. Так само тривають обстріли і північно-східних околиць міста – сіл Байрака, Замуйлівки, Шестакового, Верхнього Салтова, обстрілюють район Ізюма – села Леб’яже, Базаліївка, Коробочкине, смт Малинівка (тут поранено через обстріли трьох людей, а всього в Чугуївському районі поранення зазнали четверо людей).

Пошкоджений будинок культури на Сортувальці (квітень 2022 року)
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

На північ від Харкова тривають бої – де ми атакуємо, де нас. Складніша ситуація на північний схід в Харкова в районі сіл Байрак – Рубіжне, де точаться важкі бої – московити намагаються відсунути наших військових від своєї логістичної лінії через Вовчанськ на Куп’янськ, знову спробувати захопити Шестакове та продовжити кошмарити східні околиці Харкова звідти. Військові кажуть, що ситуацію тримають під контролем і радять все ж зачекати з поверненням до міста. Водночас, тримають ситуацію під контролем і готові до різних варіантів розвитку ситуації, тому харківцям не треба хвилюватися, але не нехтувати власною безпекою та безпекою рідних і близьких.

Загалом ситуація у Харкові стабільна і достатньо складно говорити про зміни в місті. Проте побільшало тих, хто ввечері слухає гучну музику, розважається. Складно сказати, чи це ті, хто лишався в місті, чи повернулися у травні – червні. Це справді зміна, бо до цього місто жило дуже тихо і принишкло, як натягнута пружина. Також подекуди вже трапляються люди, які сплять на лавочках вдень – схоже, свій моціон на день виконали – ото і відпочивають.

Виконком Харківської міської ради ухвалив рішення про безкоштовний проїзд в наземному комунальному транспорті та метрополітені на невизначений період. Скільки триватиме цей період поки невідомо, вирішуватимуть це питання пізніше. Зараз у Харкові курсує 34 трамваї, понад 80 тролейбусів, 74 автобуси. Охоплені комунальними маршрутами майже всі райони міста, за винятком небезпечних (наприклад, Північна Салтівка та селище Жуковського). Скасування маршруту на селище Жуковського сталося, за словами заступника Харківського міського голови з питань інфраструктури Євгенія Водовозова, тому, що автобус з пасажирами потрапив під обстріл, але тоді ніхто не постраждав (Боже, це те, про що я попереджав, коли запускали транспорт у місті; і це якраз після обстрілу того району з постраждалими). Разом з тим, на деяких маршрутах у Харкові працюють приватні перевізники, плата за проїзд на яких десь зо 20 гривень – у людини є вибір або їхати безкоштовно, або платити за проїзд. Також на цей час метро в середньому на день користується 110 тисяч людей, а під час карантину пасажиропотік складав майже пів мільйона.

Міста-побратими Харкова, за словами Ігоря Терехова, працюють над допомогою міста у закупівлі транспорту, оскільки зараз відчувається гострий його брак через пошкодження значної кількості комунальних автобусів, трамваїв та тролейбусів внаслідок обстрілів Харкова. Також йдеться і про закупівлю електробусів.

Шляховики ремонтують дороги, в першу чергу, ті, які зазнали пошкоджень внаслідок обстрілів. Це відбувається у безпечних східних та південно-східних околицях Харкова.

Харківський міський голова Ігор Терехов планує, якщо дозволить військова обстановка, 20 червня відвідати Мадрида, де відбудеться форум, присвячений післявоєнній відбудові міста. На ньому буде і лорд Фостер, який займається створенням нового генерального плану міста Харкова. На форумі планується презентувати ідеї щодо нового генплану, після чого обговорюватимуть разом із українськими, німецькими, іспанськими архітекторами. Також разом з іноземними інвесторами будуть обговорювати відновлення Харкова.

По Харкову почали розповсюджувати одну цікаву чутку. Знайома розповіла, що її онлайн-знайомий сказав їй з посиланням на брата свого друга, який служить в МЧС, що у Харкові можливий спалах холери. Коротше, це класика поширення чуток з посиланням на когось, коли інформація доходить до реципієнта через треті руки. При цьому, харківці чули, що якісь водопровідної води трохи впала, а в низці джерел у місті є збудники хвороб. Я вважаю, що це чутка інспірована московитами з метою поширення паніки в місті та відволікти увагу від ситуації в Маріуполі, де ймовірність спалаху епідемії різних хвороб, зокрема, холери високий. Таке ось утвердження думки, що епідемії можливі усюди через війну. Цікаво, які чутки ще поширюються Харковом і в який спосіб, бо психологічний тиск та панічні настрої як спосіб удару по духу містян в рамках інформаційно-психологічної спеціальної операції ніхто не відміняв.

На Північній Салтівці тривають відновлювальні роботи з підключення будинків до газопостачання. Ці роботи проводяться після розмінування саперами та роботи рятувальників з демонтажу пошкоджених блоків будинків, які можуть обвалитися. За інформацією “Харківміськгазу”, у Харкові без газопостачання залишається близько 20 тисяч абонентів, переважно саме на Північній Салтівці.

Правоохоронні органи (поліція, СБУ та прокуратура) продовжують документувати наслідки пошкоджень та руйнувань через московитські обстріли, ракетні та авіаудари, які завдавалися по Харкову та передмістям з початку широкомасштабного вторгнення. Інколи цікаво спостерігати, як прокурорські оглядають місце, на якому ми працювали понад 2 місяці тому, а руйнування були аж у березні. Але добре, що всі місця обстежують фахівці.

У Харкові ввечері та вночі була гроза. Цікаво, коли разом з грозою чуєш і плюси, і мінуси. Такий от досвід вивчення звуків. Не найкращий, але який є.

Харківський молодіжний академічний симфонічний оркестр “Слобожанський” провів у Польщі два благодійних концерти, під час яких збирають благодійні пожертви, які планують передати Збройним силам України та на відбудову Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

У смт Мала Данилівка та навколишніх селах відновили газопостачання, яке було припинення через пошкодження внаслідок прицільного московитського обстрілу магістрального газогону. Також тривають роботу з пуску газу до Дергачів та інших навколишніх сіл Дергачівської міської громади.

За інформацією начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, з понад 1700 евакуйованих людей 13 червня через Печенізьку дамбу з окупованих територій Харківщини близько 700 – це діти. Також 10% від загальної кількості евакуйованих складають мешканці тимчасово окупованих територій Луганської області.

З 15 червня у Харкові скасовують один маршрут, інший запускають, а ще запускають додаткові електрички з Харкова до передмість та до Краснограда і Первомайського.

У смт Покотилівка Височанської селищної громади 12 червня 2022 року освятили хрест та заклали камінь під майбутнє будівництво храму Православної церкви України на честь святого преподобного Агапіта Печерського. Богослужіння звершив єпископ Харківський і Богодухівський ПЦУ Митрофан разом обласним благочинним та військовим капеланом протоієреєм Григорієм Стасюком, настоятелем нової парафії ієреєм Леонідом Коренським. На урочистий захід зібралося близько 500 місцевих жителів.

На південному сході області тривають важкі бої На Слов’янському та Барвінківському напрямку. Багато прифронтових сіл обстрілюють, зокрема, села Покровське, Пришиб, Чепіль, Гусарівка Балаклійської громади та Дібрівне Барвінківської міських громад.

На Ізюмському напрямі загинув боєць 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний яр” Роман Ратушний, відомий київський активіст, борець з незаконними забудовами в місті. Зокрема, пів місяця тому він написав, серед іншого, що “чим більше росіян ми вб’ємо зараз, тим менше доведеться вбивати нашим дітям”. І він має рацію. Бо ж на Санкт-Петербурзькому економічному форумі на московії презентували карту-схему адміністративного поділу “звільненої в ході спеціальної воєнної операції” території “колишньої України” на перехідний період 3-5 років. На ній зображена вся територія України, з утворенням округів, зокрема, Західного (центр Хмельницький) та Центрального (центр Київ), до якого має входити і Харківська область. Московити не відмовилися від ідеї окупувати всю Україну – аж до кордону з країнами ЄС включно. Це їх стратегічна мета. Вони не відмовляться від неї ніколи. І це не залежить від волі хла, цього хочуть московити. І війна триватиме довго, аж доти, поки не буде буде ліквідована московія в сучасних кордонах. Бо завдання у певний момент часу військової поразки не вирушує проблему – нова активна фаза війни спалахне за 5-7-10 років, коли московія накопичить трохи сил і ресурсів. І так буде доти, поки московію не буде ліквідовано.

В окупованій Боровій рашисти намагалися знайти і наново встановити демонтований у 2016 році пам’ятник Леніну. Пошуки тривають. Також місцеві колаборанти в Борівській селищній громаді проводять пошук вчителів та збори педагогів – шукають охочих працювати за московитськими програмами та тих, хто може очолити школи. В деяких селах, де школи зазнали пошкоджень та руйнувань, зокрема, в с. Ізюмське окупаційна влада прямо сказала місцевим мешканцям, що якщо вони хочуть відновлення навчання в школі, то власними силами і за свій рахунок мають відновити шкільні будівлі.

Гауляйтером і т.зв. “головою військово-цивільної адміністрації” окупованої Балаклії став громадянин московії Юрій Шевченко, який брав участь у підніманні триколорної ганчірки в Ізюмі та називав себе в Ізюмі “волонтером”. Також відкрив приймальню для “вирішення побутових проблем” меш5канців, яка посилено охороняється московитськими військовими. Схоже, що серед місцевих колаборантів охочих та гідної кандидатури на гауляйтерство не знайшлося.

А гауляйтер Липців, голова т.зв. цивільної адміністрації Липців” – колаборант та депутат Липецької сільської ради від партії “Слуга народу Вадим Кудіков написав заяву до партії про вихід з нею. Текст складено українською мовою, а внизу приписка московитською “чєсть імєю”. Цікаво, чого партія “Слуга народу” досі його не виключила зі своїх лав, хоча вже тривалий час відомо, що він став колаборантом? Питання, питання, питання…

Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова задовольнив позов Міністерства юстиції про заборону політичної партії “Наші”, яку заснував екснардеп Євгеній Мураєв (до слова, його дружина Валерія Мураєва обіймає посаду заступниці голови Харківської облради). а кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень передано у власність держави. При цьому сам Мураєв з кінця лютого зник з публічного простору і, за деякою інформацією, зараз перебуває за межами України. Це, безумовно добре, що чергову партію заборонили, але було би добре крім Опоблоку заборонити і ОПЗЖ – багато членів цієї партії стали відвертими колаборантами на тимчасово окупованих територіях Харківщини, Луганщини, Запоріжжя та Херсонщини.

На московії тривають дивні пожежі на промпідприємствах, а у Краснодарі хтось кинув коктейль молотова в обласне управління ФСБ.

На окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя триває рух опору проти московитів – розклеюють листівки проти окупантів.

Підтримуємо сили оборони України! Віримо в ЗСУ! Перемога буде за нами!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії