Харків. Хроніки атаки на місто, день 112-й (15.06.2022)

Тривають поодинокі обстріли північ передмість Харкова. Цього дня майже весь день була загроза ракетного удару, тому людей прохали без крайної потреби не виходити з домівок та укриттів. Чи то шахраї, чи московитська агентура почали розвішувати оголошення від імені КП “Жилкомсервіс”, що “з 15 червня і до завершення бойових дій просимо залишати квартири відчиненими з метою доступу бійців тероборони без псування майна (зламу замків) і розташування вогневих позицій”. Місто відвідав прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан та оглянув місця московитських обстрілів на Північній Салтівці, в центрі та інших місцях. За даними Харківської обласної прокуратури через московитські обстріли у Харкові пошкоджено 224 заклади освіти та ще 150 закладів освіти в інших населених пунктах області.

День минув загалом тихо у місті. Знову є поодинокі обстріли північних околиць Харкова. Фактично весь день за даними Департаменту цивільного захисту Харківської ОВА була загроза ракетного удару – про таку ймовірність попереджала влада. При цьому за цей час прозвучало лише дві повітряні тривоги. Водночас, вже два дні поспіль московити не завдають ракетних ударів вночі по Харкову. Можливо, вони вчергове змінили тактику. Правда, о 3-й ночі вже наступної доби прилетіло по південно-східним околицям Харкова, але це вже в наступних хроніках. Салтівська лінія працює лише частково – обмеження ввели через можливість обстрілу інфраструктури метрополітену на Салтівці.  За даними Харківської обласної прокуратури, через московитські обстріли у Харкові пошкоджено 224 заклади освіти та ще 150 закладів освіти в інших населених пунктах області.

Північні передмістя Харкова як і раніше достатньо інтенсивно обстрілюють: обидвоє Тишків, Циркуни, селища Питомник та Нове, села Руська Лозова, Цупівка, смт Прудянка, Слатине, а також Дергачі. Також тривають обстріли Золочівської селищної громади, зокрема, села Уди. Також обстрілам піддаються район села Верхній Салтів та міста Чугуєва, село Базаліївка та Леб’яже Печенізької селищної громади.

Пошкоджена будівля бібліотеки (на другому поверсі) та супермаркету на Салтівці (травень 2022)
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої – московити намагаються тиснути, українські військові тримають оборону. А Британське видання The Telegraph з посиланням на власні джерело поширило інформацію про потрапляння в полон 9 червня в районі села Ізбицьке (зараз контролюється окупантами) двох американців, які воювали у складі одного з підрозділів ЗСУ, – 39-річного Александера Дрюке та 27-річного Енді Г’юна. Офіційні особи в Україні та США на цей час не коментують цю ситуацію, в першу чергу, з міркувань безпеки та конфіденційності.

Натомість по Харкову почали поширювати чергові чутки, інспіровані московитами. Крім того, почали розвішувати оголошення від імені КП “Жилкомсервіс”, що “з 15 червня і до завершення бойових дій просимо залишати квартири відчиненими з метою доступу бійців тероборони без псування майна (зламу замків) і розташування вогневих позицій”. У Харківській міській раді, де відреагували на цей фейк, зазначили, що це розклеюють шахраї (певно, з метою крадіжок майна). Проте, як на мене, ситуація глибша і до цього можуть цілком бути причетні рашисти. Загалом різних чуток і вкидів з метою розколу між українцями з Харкова та інших міст в останні дні побільшало. Це свідчить, що, не маючи військових сил взяти Харків, московити намагаються посіяти паніку та розбрат серед харківців та українців в цілому, створити внутрішні конфлікти, на чому в подальшому спробувати зіграти. Одним словом. поширення чуток по Харкову зі зменшенням кількості ракетних обстрілів по місту може свідчити про нову тактику. Або спроби використання одночасно кілька тактик.

Також поліція повідомила, що 13 червня ракетний удар було завдано по складським приміщенням (склад покришок) у смт Бабаї (Височанська селищна громада), внаслідок чого була не лише пожежа, а на території є вирва глибиною 4 метри та діаметром 7 метрів (це свідчить про потужність ракет). Вилучені речові докази решок ракет.

15 червня Харків відвідав прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан та оглянув місця московитських обстрілів у місті, зокрема, знищені будинки Північної Салтівки, зруйновані школи, центр міста (будівлю Харківської ОДА, Палац праці тощо), район Павлового Поля, де внаслідок обстрілів 26 травня загинули батько з 5-місячним сином. Цікаво, що генеральна прокурорка Ірина Венедиктова подає кількість загиблих по місту і області у 760 осіб (за інформацією поліції на 14 червня — 841), а поранених – понад 1000. У Харкові та області зруйновано понад 4 тисячі об’єктів (схоже йдеться про пошкоджені та зруйновані будівлі, а їх явно більше), з яких майже 2,5 тисячі – багатоповерхівки. Також планується відкриття Представництва Міжнародного кримінального суду в Україні.

Ділянку Салтівської лінії метро від “Академіка Барабашово” до “Героїв Праці” закрили 12 червня через інформацію від військових щодо можливих прицільних ударів по електродепо ТЧ-2 “Салтівське”. Відтак, у тунелях розмістили частину поїздів. Я, звісно, не претендую на роль ванги, але при відкритті метро я писав про можливість такої загрози. Проте міська влада спочатку відкрила рух, а потім закрила. Чесно, дивуюся: ніби про цю загрозу не було зрозуміло із самого початку.

Взагалі у своїх Хроніках під час запуску транспорту я попереджав про низку загроз, які виникнуть:

  • потрібно запускати транспорт поступово в різних частинах міста для розуміння загальної безпекової ситуації
  • запуск транспорту означає можливість обстрілу зупинок транспорту. де можливе скупчення людей (таких обстрілів зрештою було два, є загиблі та поранені)
  • запуск транспорту у північні околиці Харкова (селище Жуковського, П’ятихатки, Північну Салтівку) потрібно відкласти до кращих часів.
  • Салтівська лінія може функціонувати лише до станції “Академіка Барабашово” саме через загрозу обстрілів як інфраструктури, так і північних околиць.

І що трапилося? Зупинки обстрілювали, автобус на селищі Жуковського разом пасажирами потрапив під обстріл (після цього маршрут скасували), Салтівська лінія функціонує не повністю через загрози, про які я попереджав. І нащо було настільки форсовано все робити, якщо в результаті повернулися до об’єктивних обмежень, які обумовлені саме безпековими чинниками? Не можна було зробити все відразу з врахуванням питань безпеки? Питання риторичне (хочеться процитувати Митця Леся Подерев’янського).

До речі щодо транспорту. І надалі триває реорганізація системи громадського транспорту в Харкові. Так, через запущені трамваї на 602-й мікрорайон (південно-східна Салтівка) скасували один автобусний маршрут звідти до однієї зі станцій метро, а натомість призначили інший від Холодної гори до центру міста. Також запущено Південною залізницею цілу низку електропоїздів у передмістя (Огульці, Зміїв), а також Красноград та Первомайський (станція Лихачове).

Другий збір коштів на потреби підрозділів ЗСУ, проведений 6 червня кількома найбільшими харківськими пабліками (“ХХ”, 057, “Харьков live”, Kharkov city, “ХС Харьков”, “СТО Харьков”, “Харьков 1654”) дав 642,8 тис. грн за пів години (початково ставили за мету 300 тис. грн), і на більшу частину цих коштів вже придбано 2 автомобілі Mitsubishi L200, які передали бійцям 227-го батальйону 127-ї бригади Сил тероборони та 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний яр”. На решту коштів планують купити ще один позашляховик чи бусик та передати в один із підрозділів, які боронять Харків від окупантів.

Харківський бізнесмен та волонтер Мирон Баран передав нацгвардійцям близько 50 буксирувальних ременів власного виробництва з поліестру, які мають витримувати навантаження 14 тонн.

17 червня на чотирьох станціях харківського метрополітену представники Департаменту цивільного захисту Харківської ОВА разом з рятувальниками Харківщини проведуть заняття з безпеки в умовах бойових дій: з поводження під час артобстрілів, розрізнення “виходів” та “прильотів” і які дії в таких ситуаціях, про коректність передачі інформації правоохоронцям про обстріл або переміщення московитської техніки, про надання першої медичної допомоги тощо.

Графік проведення занять:

  • 10:00 годині – ст. “Імені О. С. Масельського”
  • 11:30 – ст. “Завод імені Малишева”
  • 13:00 – ст. “Університет”
  • 14:30 – ст. “Київська”.

До Дергачів газовики відновили газопостачання після цільового обстрілу московитами газопроводу, через що він був пошкоджений, і тепер 2800 споживачів матимуть змогу користуватися природним газом.

За даними Харківської обласної прокуратури через московитські обстріли у Харкові пошкоджено 224 заклади освіти (шкіл, дитсадків, закладів позашкільної освіти) та ще 150 закладів освіти в містах, містечках та селах області. Також зазнали пошкоджень 48 закладів професійно-технічної та вищої освіти. Це свідчить про те, що можливість розпочати навчальний процес навіть за стабільної безпекової ситуації у навчальних закладах у прифронтових населених пунктах дуже обмежена через велику кількість пошкоджених закладів освіти на Харківщині і особливо у Харкові.

Харківські рятувальники повідомили, що з початку широкомасштабного вторгнення московії до України вони гасили 684 пожежі в екосистемах Харківщини, більшість з яких сталися через людську недбалість, проте чимало займань сталося і через обстріли полів та лісів.

Харківська обласна прокуратура повідомила про підозру військовому з ОРДО (т.зв. ДНР). який під час тимчасової окупації села Руські Тишки погрожував вбивством місцевим жителям, а пізніше пограбував їх.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках, обстрілюють всі прифронтові села, а також місто Барвінкове.

На окупованих територіях Харківської області ситуація так само складна. На території окупованої Борівської селищної громади намагаються продавати городину, а через відсутність грошей люди повертаються до натурального обміну продуктами чи послугами. Також московити обстрілюють села громади, поширюючи серед місцевих інформацію, що це роблять Збройні сили України. Такі випадки вже зафіксовані у селах Бугаївка Куньєвської сільської громади та Підвисоке Борівської селищної громади.

В окупованому смт Шевченкове (центр Шевченківської селищної громади) двоє чоловіків зірвали та знищили Державний герб України зі стели в центрі містечка. Одна з двох осіб, яка була зафіксована на відео, – місцевий мешканець Андрій Стрижко, який “вважає себе козаком”, симпатизує московії та має прізвисько “козак Вакула”. Раніше він вивішував совєтську червону ганчірку, на нього заводили справу, і він чекав на прихід “руzzкого міру”. Сам Стижко був професійним ковалем, поки не почав пиячити. А от іншого чоловіка, що потрапив на відео. в Шевченковому не бачили, тому можливо, це хтось з московитських окупантів.

Голові Вовчанської міської громади Анатолію Степанцю, який 3 червня 2022 року взяв участь у т.зв. “засідання” з утворення окупаційної т.зв. “тимчасової цивільної адміністрації Харківської області”, Харківська облпрокуратура повідомила про підозру у державній зраді. Тривалий час про нього не було нічого не відомо. І от, схоже, пан Степанець пішов на співпрацю з московитами та став колаборантом.

Ну а премію дарвіна сьогодні отримує одна з прихильниць “руzzкава міра”, яка хотіла приходу окупантів до Харкова. Її викрив один з віеоблогерів та записав з нею інтерв’ю, на ньому вона навіть показала свій паспорт з пропискою. Після розголосу у соцмережах до 40-річної мешканки ХТЗ прийшли з поліції з відкритою проти неї справою за статтею “колабораційна діяльність”. Своя нагорода обов’язково прийде до кожного прихильника окупантів.

Віримо в ЗСУ та Наближаймо перемогу України!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії