Харків. Хроніки атаки на місто, день 114-й (17.06.2022)

Перемикач мов

Тривають поодинокі обстріли північних околиць Харкова, від яких вперше за тривалий час зайнялася пожежа в одній із багатоповерхівок. Ввечері близько 23-ї години по місту завдано кількох ракетних ударів з-під Бєлгорода. Після майже тижневої зупинки руху поїздів метро між станціями “Академіка Барабашова” та “Героїв Праці” ця дільниця знову почала працювати. ДСНСники за участі поліції та Червоного хреста почали проводити в метро тренінги щодо поводження під час обстрілів та надання першої допомоги. На тренінги існує запит серед людей, вони містять багато корисної інформації, але є й недоліки, які слід виправити. На Харківщині через обстріли та бойові дії пошкоджено 186 шкіл, з яких 15 зруйновано повністю (з 715 шкіл в цілому по області, 165 з яких розташовані на окупованих територіях), а до першого класу на підконтрольних українському уряду територіях очікується у два рази менше дітей, ніж минулого року.

Ситуація у місті стабілізувалася у певній точці – протягом дня бувають поодинокі московитські обстріли по північним околицям міста, головно по Північній Салтівці – там від обстрілів вперше за великий проміжок часу зайнялася пожежа в 16-тіповерхівці (за інформацією ДСНС, горіли балкони). А пізно ввечері, майже о 23-й годині (як за розкладом) по Харкову та околицям завдали ракетних ударів. Цього разу нарахували три штуки, два з яких були достатньо тихими (як для району, де зараз мешкаю), а ще один, схоже, був в межах міста (достатньо гучний). За інформацією начальника Харківської ОВА, ракети влучили в одне з комунальних підприємств міста.

Продовжуються обстріли північних передмість – Руських та Черкаських Тишків, Циркунів, селищ Питомник і Нове, сіл Руська Лозова, Дементіївка, смт Прудянка та Слатине, а також по самим Дергачам. Також тривають обстріли смт Золочева (пошкоджено 7 будинків), району Старого Салтова та Чугуєва (зокрема. села Коробочкине Чкаловської селищної громади)

На північ і північний схід від Харкова тривають бої, зокрема, за Цупівку, Великі Проходи та в районі села Кочубеївка Дергачівської міської громади. Московити також засилають диверсійно-розвідувальні групи (наприклад, на Рубіжне та Руську Лозову – і околиці харківських П’ятихаток), які були знешкоджені, за повідомленням Генштабу, нашими військовими.

Один із пошкоджених будинків на Північній Салтівці.
Фото: Євген Титаренко, CC BY-SA 4.0.

Після майже тижневої зупинки руху поїздів метро між станціями “Академіка Барабашова” та “Героїв Праці” ця дільниця знову почала працювати. Також відновлено курсування автобусів з Салтівки до станцій метро на цій дільниці, а ще об’єднано 2 тролейбусні маршрути в один (від району “Східний” до ст. м. “Армійська”), а також запустили додатковий автобусний маршрут з Диканівки до ст. м. “Проспект Гагаріна”.

Двох мародерів затримали на Салтівці – вони намагалися винести гуманітарну допомогу, яка зберігалася в одній зі шкіл цього району.

Вчора дехто з нашої команди документаторів відвідав тренінги від ДСНС, поліції та Червоного Хреста, які проводилися у метро щодо поводження під час обстрілів, вирізнення “мінусів” та плюсів”, а також надання першої допомоги. Можу сказати, що запит серед людей на такі тренінги великий. Проте я побачив кілька проблем. Перша: відсутність звукопідсилювальної апаратури: коли приходили електропоїзди чи було оголошення з гучномовця виступаючого було фактично не чутно. З цим треба щось робити. Про падати якомога нижче до землі казали, а про захист із півночі – ні, про “мінуси” і “плюси” вони часто і самі не завжди знають як розрізнити (тобто певні банальні речі, які не враховують специфіки артилерії, зокрема, 155-й калібр, який за звуком значно відрізняється). Також прогалиною є те, що не розповідали як зрозуміти відстань до місця обстрілу, про те, що шум у підвалі буде інакшим, ніж на вулиці – додаються звукові хвилі, які йдуть землею. Розповідали про дії під час виявлення вибухонебезпечних предметів (не підходити до них та викликати поліцію та рятувальників), розповідали про необхідність ховатися в укриттях, а список місць має надати місцева влада (це просто чудово!). Ну а перша медична допомога – тут також є проблеми: і з пов’язками, і з джгутами, і багато чим іншим. Звичайні джгути не зупиняють кровотечу і не можуть її зупинити. Для зупинки кровотечі потрібний правильний турнікет (CAT чи “Січ” – їх реально знайти). Не було нічого про тампонування осколкових поранень, а натомість пропонували накладати пов’язки. Чесно, це суперечить основам тактичної медицини, де головне зупинити кровотечу і викликати швидку. При цьому, поганий турнікет чи джгут – калічить пораненого. Хоча було і корисно для людей – дехто відкрив для себе, що послаблювати джути та турнікети до прибуття в лікарню не можна. Тому враження дуже специфічні: з одного боку є корисна інформація, яка, звичайно, дуже потрібна і затребувана в Харкові (про неї не всі знають чи розуміють), але, з другого боку, є низка прогалин, які, як на мене, перетворюють цей захід більше на формальний, ніж справді якісний тренінг. Так, дуже мало наочності на тренінгах від ДСНСників, відсутні роздаткові матеріали з чіткими інструкціями. Будемо комунікувати з організаторами та наполягати на внесенні змін. Також обіцяють, що такі тренінги будуть регулярними і проходитимуть як на станціях метро (на станціях метро щоп’ятниці), так і біля пунктів видачі гуманітарної допомоги.

У Харкові відкрився ТРЦ “Нікольський”, по якому був приліт у березні. Працює супермаркет на низка маркетів на нижніх поверхах будівлі. З погляду налагодження життя міста це добре. Маю обережний оптимізм, як і щодо всього.

Документальний фільм “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” Тараса Томенка став переможцем Міжнародного кінофестивалю в Кошице у категорії “Найкращий ігровий фільм”.

З підрозділи Державної міграційної служби в Шевченківському, Київському та Салтівському районах Харкова відновлюють свою роботу з понеділка 20 червня – тепер можна отримати послуги із вклеювання фотокартки у паспорти-книжечки чи отримати ID-картку, а також закордонний паспорт.

Автобусний маршрут між Богодуховом та Золочевим, який тільки 14 червня відновив свою роботу, припиняє з 18 червня курсування через розташування Золочева в районі бойових дій та низький попит людей на нього. Його відновлення можливе буде у разі встановлення стабільної безпекової ситуації.

Зранку було завдано ракетного удару по комунальному підприємству в місті Первомайський (центр Первомайської міської громади). В результаті є пошкодження будівель підприємства та поранено трьох осіб. Після обстрілу голова громади попрохав мешканців повідомляти до поліції про роботу дронів та виявлені сумнівні предмети.

У багатьох громадах Харківщини заборонено купатися через загрозу підриву на мінах та вибухових предметах у лісосмугах вздовж річок чи в самих річках. Зокрема, подібні обмеження почали діяти в Лозівській міській громаді, де порушників штрафуватимуть, а в Харкові поліція та ДСНСники проводять рейди по пляжах і проводять роз’яснювальну роботу серед відпочивальників.

За даними Департаменту науки та освіти Харківської ОВА, у Харківській області внаслідок московитського вторгнення до України, обстрілів населених пунктів області суттєво пошкоджено 186 шкіл, з яких 15 зруйновано повністю. У 201 школі (включно із пошкодженими та зруйнованими) на підконтрольній українському уряду території навчальний процес за будь-яких умов не зможе розпочатися 1 вересня. При цьому, очікується, що на Харківщині до першого класу піде не більше 12 тисяч учнів, що у 2 рази менше, ніж попереднього року. Зараз громади Харківщини відпрацьовують мережу шкіл, де навчання може розпочатися 1 вересня. Загалом в області налічується 715 шкіл, з яких 165 перебувають на тимчасово окупованій території. Підтверджено загибель 44 дітей (за даними поліції, 45). а 130 – зазнали поранень. Також внаслідок обстрілів загинуло 9 працівників закладів освіти, у т.ч. 5 вчителів. Повноцінно почати новий навчальний рік, навіть за умови достатньої безпекової ситуації навряд чи вийде через значну кількість пошкоджених закладів середньої освіти. Також з 230 тисяч школярів 130 тисяч виїхали за межі Харківщини, а половина з цієї кількості взагалі перебувають за межами України.

На південному сході Харківщини тривають важкі бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Активні ЗСУ змусили окупантів залишити село Дмитрівка Оскільської сільської громади Ізюмського району.

У смт Шевченкове та Шевченківській селищній громаді місцеві колаборанти допомагають московитським окупантам грабувати помешкання місцевих жителів: вони виявляють пусті хати і вибивають двері. Особливу цікавість проявляють до домівок фермерів та керівників господарств. Також забирають в людей продукти харчування, знищують сільгосптехніку та особисті авто (зокрема, такі факти, за даними джерела Суспільного, зафіксовано у селах Новий Бурлук, Шишківка, Нижній Бурлук та Великі Хутори, а також в селі та Юрченкове Чкаловської селищної громади). Крім того, у Шевченковому рашисти обклали податком місцевий ринок, погрожують, що будуть забирати більшу частину з врожаю, а також обкладають даниною підприємців.

В окупованій Борівській селищній громаді московити викрали зерно з фермерських господарств і тепер його частину роздають людям, видаючи це за гуманітарну допомогу. Також серед окупантів місцеві колаборанти користуються незначною довірою, і деякі з них взагалі позникали.

А от у Куп’янську відкрили центр “Єдиної Росії”, де обіцяють видавати гуманітарну допомогу. Зокрема, відкривати такий “центр” приїхали керівник центрального виконкому “Єдиної Росії” Олександр Сідякін та депутати Держдуми від партії Артем Бічаєв і Артем Туров, за участі т.зв. “голови” окупаційної т.зв. “тимчасової цивільної адміністрації Харківської області” Віталія Ганчева. Також під час цієї поїздки депутат Держдуми обговорювали питання про перехід шкіл окупованих територій Харківщини на російські освітні програми та “перепідготовку” вчителів на території московії.

До речі, сам гауляйтер окупованої території Харківщини Ганчев вже видав т.зв. “указ” про “новий прапор і герб Харківської області” малиново-синьо-червона триколорна ганчырка з двоглавою куркою та гербом Харкова.

Презентовано “Книгу катів українського народу”, які вчиняли воєнні злочини проти мирного населення”, зокрема в ній вже є інформація про щонайменше 14 осіб, у т.ч. 7 полковників та 4 підполковників московитської армії.

У Бєлгороді на московії не спокійно. Під час запуску ракет по Харкову чули “бавовну”. Варіанти два: або московити розміщують пускові станції біля житлової забудови, або одна із запущених ракет самоліквідувалася.

Віримо в ЗСУ! Підтримуймо волонтерів, медиків та рятувальників! Віримо в Україну!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії