Харків. Хроніки атаки на місто, день 116-й (19.06.2022)

Перемикач мов

Більшість дня у Харкові була спокійною, проте поодинокі обстріли міста по північним околицям і передмістям все-таки бувають. Незавдовго до опівночі по Харкову та передмістям завдано ракетні удари – завдяки літній ясній погоді можна побачити пуски ракет з району Бєлгорода. Асортимент продуктів став майже як у період  до вторгнення, зокрема, і щодо преміальних товарів. Через погіршення безпекової ситуації навколо Харкова та інспіровані московитами чутки, що міський голова хоче втекти з міста, Терехов візьме участь у форумі, присвяченому відновленню та відбудові Харкова дистанційно через відеозв’язок.

Обстріли Харкова тривають. Московити б’ють по північним околицям і передмістям. Більшість дня була більш-менш спокійною, але надвечір відбулася певна активізація московитів. Щоправда, вона була націлена здебільшого на передмістя Харкова. Десь о пів на дванадцяту знову прилетіли ракети. В основному по передмістям Харкова. Точно відомо, що прилетіло по Люботину. За повідомленням поліції, пошкоджені приватні будинки, господарські споруди та навчальний заклад. Що цікаво, десь о 23-й годині завила сирена без спрацювання додатку “Тривога”. Пізніше спрацював додаток і завила сирена і лише після цього почалися прильоти. А ще літні ясні ночі дають можливість побачити запуск ракет з Бєлгорода – як вони летять на Харків та передмістя.

Обстріли північних та східних передмість тривають. Рашисти б’ють по Руським і Черкаським Тишкам, Циркунам, Руській Лозовій, селищам Питомник та Нове, району сіл Великі та Малі Проходи, Цупівці, Дементіївці, смт Прудянка та Слатине, а також Дергачам і Малій Данилівці. Обстрілам піддавалися і села Золочівської селищної громади – Цапівка, Баранівка, Морозова Долина та Тимофіївка. Також тривають обстріли по Рубіжному. Верхньому Салтову, Чугуєву та селу Коробочкине. У Чугуєві внаслідок обстрілу поранення зазнала одна людина, а у Циркунах чоловік підірвався на міні.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Московити атакують і намагаються підійти до Харкова ближче, проте наші військові стримують окупантів.

Пошкоджена школа на Новій Баварії у Харкові.
Фото: Євген Титаренко, CC BY-SA 4.0

Харків, з одного боку, ніби повертається до мирного життя, а з іншого на дорогах повна вакханалія. Пішоходи, які переходять навскіс, – це норма, велосипедисти, які перетинають подвійну суцільну і потім їдуть по одній з головних вулиць смугою назустріч транспорту, – це також стає нормою. Про автівки мовчу: хтось включає поворотник, але не повертає. У мене одне питання: що в голові у всіх цих людей. Чи це вже відчуття власної безсмертності чи щось інше. Питання риторичне.

Давно не писав про ситуацію в магазинах та супермаркетах. Зрештою, останні два-три тижні помітив, що асортимент продуктів став майже як у період до вторгнення, зокрема, щодо преміальних товарів. Можливо. не завжди є вибір на такі позиції, але те, що вони є у продажу. – факт. Зайдеш у супермаркет і не помітиш, що це прифронтове місто.

Міський голова Терехов повідомив, що скасував поїздку на форум, присвячений відновленню та відбудові Харкова через погіршення безпекової ситуації у Харкові та його передмістях, а також через купу вкидів чуток, інспірованих московитами, що у такий спосіб він хоче втекти з міста і не повертатися до нього. Візьме участь у форумі міський голова дистанційно. Загалом, це було все очікувано. Дивно, що він оголосив про свою поїздку заздалегідь, щоби рашисти могли підготуватися і поширити у Харкові низку чуток. Тому очікувано, що ніхто нікуди не їде.

За даними комунального Харківського центру поводження з тваринами, кількість безпритульних тварин у місті зросла втричі. Левова частка тварин – це колишні домашні улюбленці, яких покинули господарі, які виїхали з Харкова з початку широкомасштабного вторгнення. Разом з тим, кількість тих, хто готовий взяти тварину додому, знизилася. Не лише тому. що люди побоюються брати відповідальність на себе за таку тварину, а й тому, що покинутих тварин дуже багато, а отже прохання про допомогу у прилаштуванні такої тварини перевищує “попит” чи можливості людей.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Разом з цим московити обстрілюють прифронтові села – Чепіль, Пришиб, Протопопівка Балаклійської міської громади, Велика Комишуваха, Дібрівне, Курулька Барвінківської міської та Вірнопілля Оскільської сільської громад. Так, в Іванівці Барвінківської міської громади поранення зазнали троє людей, зокрема, двоє дітей.

У боях на Ізюмщині загинув командир 49-го окремого стрілецького батальйону “Карпатська Січ” Олег Куцин. Він брав участь у війні з 2014-го року, зокрема. у боях за Донецький аеропорт. Ціле життя мав активну громадянську позицію – був активістом РУХу з 1989 року, активістом “Просвіти”, членом Історичного клубу “Холодний Яр”. Вічна пам’ять герою!

На окупованих територіях ситуація стабільно складна. Рашисти обстрілюють і окуповані території. У Балаклії поранення зазнали двоє людей, а в смт Шевченкове поранено одну людину.

Група ізюмчан та їхніх родичів, які перебувають на підконтрольній українському уряду території України звернулися до президента України Володимира Зеленського врятувати жителів тимчасово окупованого міста Ізюм. У місті немає їжі, всі комунікації зруйновані, гуманітарну допомогу дають лише в разі співпраці з окупантами, немає ліків та медикаментів, зокрема. є факти поширення корости. Ізюмчани порівнюють ситуацію з Маріуполем і просять врятувати хоча би дітей. Не знаю, що сказати. Ситуація важка. Надії дуже мало, що щось вдасться. Проте забувати про Ізюм, який цілковито поруйнований, не можна. У жодному разі.

У Львівському муніципальному мистецькому центрі 23 червня відкриються виставку про Харків – “Харків – Залізобетон”. Співорганізатором цієї виставки є резиденція “Слово” Харківського літературного музею. На виставці можна буде простежити культурну та інтелектуальну історію Харкова крізь історію будинку “Слово”, від створення і до сьогодення.

На московії знову “бавовна”. Цього разу в Курській області. Проте прилетіло туди, за словами, місцевої влади, ніби як “отвєтка” на обстріли московитів українських територій. До речі. в тих околицях тривають “навчання”, тому найвірогідніше, що це чергова провокація рашистів.

Віримо і підтримуймо сили оборони України та ЗСУ! Допомагаймо волонтерам, медикам та рятувальникам. Наближаймо день нашої перемоги!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії