Харків. Хроніки атаки на місто, день 117-й (20.06.2022)

Перемикач мов

Протягом кількох днів обстріли Харкова посилилися: крім поодиноких обстрілів північних околиць міста та нічних ракетних ударів (цього разу по професійному коледжу та одному з електродепо метрополітену), після чого призупинили курсування поїздів між станціями “Академіка Барабашова” та “Героїв праці”. Удар по метродепо може поставити під загрозу безпеку перевезень цим видом транспорту через купу необхідних перевірок і ремонтів в умовах депо. А от знищення навчальних закладів – це свідомі урбіцид міста та депопуляція території, щоби позбавити її майбутнього.

Обстріли Харкова посилилися. Якщо раніше це були винятково поодинокі удари по північним околицям разом з нічними ракетними ударами, то цього дня завдано вдень масового удару реактивною артилерію по східній частині Салтівки, промисловій зоні на Немишлі, внаслідок чого спалахнула пожежа, та в Індустріальному районі Харкова. Також в деяких районах на сході міста, зокрема, на частині Салтівки зникла електрика, в решті районів був скачок напруги. Звісно, були і обстріли північних околиць Харкова. Нічні ракетні удари в районі 23-30 завдано по одному з метродепо Харкова (метродепо в районі Турбоатома), через що знову призупинили роботу дільниці між станціями “Академіка Барабашова” та “Героїв Праці”. Внаслідок цього удару, за даними поліції, пошкоджено 3 рухомих склади метро та поранено одного співробітника. Також удар нанесено по коледжу житло-комунального господарства ХНУМГ імені Бекетова на Журавлівці – будівлю зруйновано. Також зруйновано і гуртожиток коледжу.

Північні і східні передмістя і далі перебувають під обстрілами – Руські і Черкаські Тишки, Циркуни, Руська Лозова, Дементіївка, смт Прудянка та Слатине, Дергачі та смт Мала Данилівка. Так Також обстрілюють Верхній і Старий Салтів, Кутузівку (загинула жінка) та район Чугуєва, зокрема, сам Чугуїв, села Коробочкине, де поранено одну людину, Стара Гнилиця та Базаліївка.

На північ і північний схід від Харкова точаться бої – наші військові тримають оборону, попри намагання московитів підійти ще ближче до Харкова.

Одна із пошкоджених шкіл Харкова, березень 2022 року
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

Що стосується удару по метродепо – то цього я боявся найбільше. При цьому вдарили саме по основному. Взагалі рухомий склад потребує постійної технічної перевірки, оглядів, ремонтів. Виконання цих робіт поза депо неможливе, оскільки частина робіт потребує підйому складу та, наприклад, зняття колісних пар для заточки чи їх заміни. Зробити це все в тунелі, ясна річ, неможливо. І з цієї точки зору функціонування метрополітену у Харкові у мене викликає занепокоєння – як це все буде проводитися і чи будуть дотримуватися всі заходи безпеки. Не виключаю, що московити і далі гатитимуть по іншим транспортним депо у місті, щоби паралізувати транспорт у Харкові повністю.

Знищення освітніх закладів триває. Освітній заклад – це не лише будівля, а й устаткування, обладнання, колектив викладачів. Освіта – це молодь. Немає закладів освіти – немає молоді – немає майбутнього. Всім відомі факти, як із закриттям школи село дуже швидко вмирає. Якщо у місті не буде функціонувати система освіти – деградуватиме і місто, велике місто може поступово зникати, оскільки тут не буде майбутнього. На жаль, знищення московитами закладів освіти різного рівня триватиме і надалі – знищення освітньої інфраструктури призводитиме до виїзду молоді в інші регіони України та за кордон. А отже, це не лише урбіцид міста, а й депопуляція прикордонних з московією територій, щоби потім було легше їх захопити на новій ітерації війни (можливо, навіть не цього разу). І обстріли міста та руйнування інфраструктури, якби це не було прикро, будуть триватимуть до кінця війни. І навіть закінчення гарячої фази не гарантує безпеки, бо до Харкова можна дострелити з території московії навіть тими ж “Смерчами”…

Група волонтерів допомагає пенсіонерам в розбиранні завалів у квартирах та закривають плівкою або забивають фанерою розбиті вікна, які постраждали від обстрілів у Харкові. Так, вони власними зусиллями вже навели лад у п’ятьох квартирах пенсіонерів на Салтівці.

Майже тисяча людей 20 червня змогла виїхати з тимчасово окупованих територій на Харківщині через дамбу Печенізького водосховища. .Евакуація здійснена зусиллями організації “Допомагаємо виїхати”, яка займається підготовкою евакуації, а також волонтерів з організацій “Help me Kharkiv”, “Незламний Харків”, “Eventroom”, “D20 Kharkiv” та представників Червоного хреста. Виїхати змогли жінки, діти та літні люди. Разом з цим дітей старше за 14 років та людей з інвалідністю, а також хворим (їм “рекомендували” їхати на лікування до московії) цього разу окупанти не пропускали.

З міркувань безпеки Укрзалізниця змінила маршрут потяга Харків – Івано-Франківськ. час в дорозі якого тепер зросте на 3 години.

На південному сході області тривають бої – гатять на Ізюмському та Барвінківському напрямках. Також обстріли тривають й всіх профронтових сіл.

На окупованих територіях ситуація складна. До Ізюма нагнали велику кількість ОМОНівців. Також окупанти планують з 1 вересня відновити навчальний процес мза московитськими програмами в ліцеї №3, медичному коледжі, професійному ліцеї, музичній школі та двох дитячих садочках. Дехто з педагогів погоджується працювати за такими програмами. А в окупованій Співаківці біля Ізюма окупанти призначили двох старост: на правій стороні села Співаківка ним став чоловік на прізвисько “Ленін” – Володимир Черняк, чиє по-батькові — Ілліч, а на лівій стороні – Віктор Ведута, прописаний у Донецьку, але проживає у Співаківці. Є інформація, що у Віктора Ведути син працює в т.зв. поліції т.зв. “ДНР”.

Автомобіль з родиною з села Турове Золочівської седищної громади. яке тимчасово окуповано московитами, підірвався під час спроби виїхати на підконтрольну українському уряду та ЗСУ території. В результаті загинув чоловік, а його дружина та дитина поранені і були доправлені до лікарні.

Ще одну проросійську партію заборонив суд – на цей раз ОПЗЖ, серед членів якої багато колаборантів на окупованих територіях України. Звісно, ще є час на апеляцію, але це лише відтермінує її ліквідацію.

А от одного з депутатів від ОПЗЖ – депутата Солоницівської селищної ради Андрія Лазуренка Київський районний суд Харкова визнав винним у підготовці до захоплення влади та присудив 2 роки ув’язнення. Зокрема, на початку березня він через WhatsApp зателефонував до представників молодіжного крила партії та повідомив, що “в найближчий час Харків та Харківська область будуть окуповані представниками Збройних сил РФ” та наказав підготуватися до встановлення в регіоні влади, що буде підконтрольна Росії. При цьому планувалося вчинення насильства щодо бійців тероборони, правоохоронців. Після затримання він визнав себе винним та пішов на співпрацю із слідством.

Віримо в ЗСУ! Віримо в нашу перемогу! Україна – понад усе!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії