Харків. Хроніки атаки на місто, день 119-й (22.06.2022)

Перемикач мов

Кількість обстрілів Харкова збільшується: крім поодиноких обстрілів та ракетних ударів (знову по промзоні в Індустріальному районі), додалися ще й обстріли з реактивної артилерії по промзонам міста. Через це призупинили курсування потягів метрополітену на частині Салтівської лінії. Встановлена, що пожежа, яка охопила 5 гектарів з 17 пошкоджених на ринку “Барабашово” завдано шкоди на понад 2 млрд гривень. А ще Харківщина посідає трете місце в Україні за кількістю відкритих проваджень, які пов’язані з порушеннями, пов’язаними з гуманітарною допомогою.

Завершився 17-й тиждень московитських атак на Харків. Ситуація на зараз погіршилася – збільшилася кількість обстрілів. До поодиноких обстрілів північних передмість Харкова (в основному околиці Північної Салтівки, селища Жуковського та П’ятихаток). Знову було завдано удару з РСЗВ по промзоні на Немишлі. Ввечері під час зливового дощу московити активізували обстріли. А от ракетні удари сьогодні вперше за весь час було завдано двома хвилями. Перша хвиля почалася раніше на пів години, ніж зазвичай – десь о 22:31. На цей час вже діяла повітряна тривога. Було чотири удари. Друга хвиля сталася біля опівночі двома ударами також під час завчасної повітряної тривоги. За повідомленням начальника Харківської ОВА, вони припадали на промзону Індустріального району. Більше подробиць наразі немає.

Північні передмістя піддаються сильним обстрілам. Руські та Черкаські Тишки, Петрівка, Циркуни, Питомник, Руська Лозова, Цупівка, смт Прудянка та Слатине, Дергачі. У Дергачах через ракетні удари пошкоджено лінії електропередач, через що частина міста залишилася без електрики. Тривають обстріли Золочівської селищної громади, зокрема, смт Золочів, де через прямого влучання снаряду в житловий будинок загинуло троє людей, знайдених під завалами будинку, та село Уди. Так само обстрілюють і східні передмістя Харкова – Шестакове, Байрак, Перемога, Рубіжне, Верхній Салтів, смт Старий Салтів та Печеніги, села Коробочкине, Леб’яже, Мосьпанове, Ртищівка. У Чугуєві внаслідок обстрілів загинуло двоє людей – працівники комунального підприємства, ще четверо людей – поранені. Снаряди зруйнували котельню, горіли та були пошкоджені приватні будинки, магазин та гаражі.

Частково зруйнована котельня у Чугуєві внаслідок московитських обстрілів.
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

На південному сході тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Тривають обстріли сіл Шевелівка, Нова Дмитрівка, Новопавлівка, Курулька, Рідне, Семиланне, Червоне, Червона Поляна, Велика Комишуваха, Нова Дмитрівка Барвінківської міської громади, Вірнопілля та Карнаухівка, Оскільської сільської громади. Внаслідок обстрілу села Пришиб Балаклійської міської громади загинуло п’ятеро жінок, які в цей час перебували біля багатоквартирного будинку.

За повідомленням Харківської поліції, рух поїздів метро на дільниці від станції метро “Академіка Барабашова” до “Героїв Праці” призупинили з 21 червня через збільшення інтенсивності обстрілів міста.

Держекоінспекція встановила, що через пожежу на ринку Барабашово, яка охопила 5 гектарів площі (загалом пошкоджено десь 17 га із загальних 80) завдано збитки довкіллю на суму понад 2 млрд грн (під час горіння відбулось забруднення атмосферного повітря неорганізованими викидами забруднюючих речовин та засмічення відходами пластику, металу, скла, тканини та деревини земельної ділянки загальною площею 3,2 га з об’ємом понад 100 куб м).

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб із розпочав виплати коштів вкладникам банку “Мегабанк”, який на початку місяця було визнано неплатоспроможним. за договорами банківського вкладу, строк дії яких закінчився до 2 червня 2022 року включно та за договорами банківського рахунку (поточні рахунки).

Харківщина посідає трете місце в Україні за кількістю відкритих проваджень, які пов’язані з порушеннями, пов’язаними з гуманітарною допомогою. Наразі відкрито 247 кримінальних проваджень, а 29 особам повідомлено про підозру. Більша за Харківщину кількість проваджень відкрито у Києві та на Львівщині.

Через московитські обстріли поранено мешканця села Тихопілля Лозівської міської громади.

Пожежа на Шебелинському газопереробному підприємстві, за інформацією начальника Ізюмська РВА, локалізовано 21 червня, а 22 червня ще тривало її гасіння. Пожежа сталася через влучання снарядів під час московитського обстрілу по заводу ще 18 червня.

На окупованих територіях ситуація стабільно важка. Так, мешканці Вовчанська та сіл Вовчанської міської громади мають їздити на закупи продуктів харчування до московитського Шебекиного. Проте обміняти гривні на рублі немає де. Міняють лише долари на рублі, а через штучно занижений московитською державою обмінний курс (55 рублів за один долар) разом із цінами у 1,5-2 рази вищими за українські, такі закупи стають дуже дорогими.

Рашисти 22 червня перекрили гуманітарний шлях для передачі допомоги жителям окупованої Борівської селищної громади. По інший бік Печенізької дамби на вантаж з ліками, продуктами харчуваннями, засобами гігієни та адресними посилками чекали представники місцевої лікарні, але окупанти не пропустили навіть представників “Червоного хреста”. При спробах прорватися і передати вантаж рашисти робили постріли в повітря, попереджуючи, що будуть стріляти на ураження. На території Борівської громади московити будують додаткові укріплення та ставлять нові блокпости та посилено перевіряють документи у місцевих жителів.

Трьох воєнів з ОРДО т.зв. “ДНР”, які воювали у складі московитських військ і були взяті у полон на Харківщині отримали вироки у 15 років за ухвалою суду у Полтавській області за статтями державна зрада створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань.

Ну а премію дарвіна сьогодні отримує мешканець Харкова, який евакуювався у Тернопіль, але ходив у футболці з гербом СССР. Мешканці Тернополя викликали поліцію і прихильника московитського імперства затримали за публічне використання комуністичної символіки. Нагорода таки знайшла свого героя. Школа, що місцеві не пояснили в межах самооборони цьому “евакуйованому”, що ватанізм може зашкодити здоров’ю. І було би цікаво знати його ім’я, бо країна має знати своїх героїв!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії