Харків. Хроніки атаки на місто, день 122-й (25.06.2022)

Перемикач мов

День був не тихим – були обстріли протягом дня північних околиць Харкова, а що місцева влада попереджала мешканців ППівнічної Салтівки, 602-го мікрорайону, П’ятихаток та селища Жуковського про загрозу артилерійського обстрілу. Через обстріли П’ятихаток було пошкоджено будівлю ядерної підкритичної установки “Джерело нейтронів”, але немає жодної загрози підвищенню радіаційного фону. Вечірні біля опівнічні ракетні удари по Харкову були по Олексіївці та району Центрального ринку – по житловим будинкам. У місті відкрився ТРЦ “Дафі” на Салтівці, який знаходиться в зоні щоденних обстрілів московитів. А ще, виявилося, що у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна об’єднано кафедри російської мови та історії російської літератури у кафедру слов’янської філології, до якої запрошено викладачів польської філології.

Чотири місяці московитського широкомасштабного вторгнення та атак на Харків. Можна констатувати, що плани захопити Харків стали для московитів нездійсненними. тому вони протягом останнього місяця перейшли до акустичного терору та залякування – обстріли з важкої артилерії, реактивної артилерії та нічні ракетні удари.

День в цілому був достатньо гучним – були обстріли і північних зі східними околицями Харкова, і працювала українська артилерія. Били по околицям Північної Салтівки, селища Жуковського та П’ятихаток. Протягом дня Департамент цивільного захисту Харківської ОВА попереджав мешканців Північної Салтівки, 602-го мікрорайону, П’ятихаток та селища Жуковського про загрозу артилерійського обстрілу та необхідність триматися ближче до укриттів. Внаслідок нічних, ранкових і денних обстрілів було пошкоджено будівлю ядерної підкритичної установки “Джерело нейтронів”, зокрема, були пошкоджені стіни прибудови прискорювача до експериментальної зали. вентиляційні канали та труби, системи охолодження клістронної галереї прискорювача, корпуси дизель-генераторів аварійного електроживлення. Проте жодної загрози для людей та радіаційного забруднення від цього немає.

От минулого дня (24 червня) приліт ракет стався після опівночі – зруйнований спорткомплекс “Політех”, а також прилетіло в промку ХТЗ. Потім активізація відбулася десь після 20-ї години, коли почалися більш активні обстріли передмість. Після 23-30 сталося два прильоти – в район Немишлі та в центрі міста, де пошкоджено офісну 10-поверхову будівлю (БЦ “50 паралель) – там зайнялася пожежа на верхніх поверхах, яку рятувальники достатньо швидко загасили. По цьому бізнес-центру вже прилітало не один раз – фасад було зруйновано ще під час ракетного удару по будівлі Харківської ОДА.

Зруйнований будинок в районі Благовіщенського базару (Центрального ринку)
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

А от цього дня прильоти були рівно о 23-й – прилетіло в район Благбазу по двоповерховому будинку (було поранено двох людей, які мешкали в будинку) та по Олексіївці (на дорозі у приватному секторі тепер вирва, заповнена водою із пошкодженого водогону). І після цього після опівночі удар з реактивної артилерії по південно-східній Салтівці (район Медкомплексу). Всього у Харкові було поранено троє людей

Також були обстріли північних і східних передмість – Руських та Черкаських Тишків, Циркунів, селищ Питомник та Нове, сіл Руська Лозова, Дементіївка, Цупівка, Безруки, смт Прудянка та Слатине, а також Дергачів. Загалом на території Дергачівської міської громади загинуло понад 100 осіб, а щонайменше 200 – отримали поранень через иосковитські обстріли від початку широкомасштабного вторгнення до України. Також відбувся обстріл смт Золочева, внаслідок чого загинула одна жінка, а також району села Уди Золочівської селищної громади. Вдень був обстріл смт Рогань – один зі снарядів на парашуті влучив на подвір’я приватного будинку, утворивши вирву глибиною у людський зріст. Тривали обстріли Кутузівки, Рубіжного, Верхнього та Старого Салтова, а також Чугуєва і його передмість. Внаслідок обстрілів Чугуєва, які були час від часу протягом дня, поранення зазнала одна жінка.

На північ від Харкова тривають бої. Дня московити намагалися штурмувати позиції українських військових в районі села Уди Золочівської селищної громади, проте штурм було відбито із втратами для окупантів.

Цікаве спостереження. До міста повернулося приблизно половина з тих, хто виїхав протягом лютого – квітня. Так от чисто візуально не менше половини тих, хто повернувся – це вата, яка немає чітких проукраїнських поглядів. І якщо в період найбільших обстрілів у місті було до 15% людей з проросійськими поглядами чи поглядами – “я не знаю хто і звідки стріляє”, то зараз таких стало відчутно більше – я би сказав десь чверть, а той більше таких у місті. На жаль, це гірка правда. Це проблема на поверхні, просто багато хто закриває на неї очі. Більше того, більшість з тих, хто взагалі тікав та втік з Харкова від обстрілів були саме люди з категорій з проросійськими поглядами чи “какая разніца”. Що стосується тих біженців з Харкова, хто досі не зрозумів що і до чого, то з такими є достатньо простий спосіб комунікації: вата розуміє лише силу, фізичну силу. “Не вірю в силу слова я, а вірю в силу піздюлєй” – писав класик сучасної української літератури Лесь Подерев’янський.

Що стосується ракетних обстрілів, то з околиць Харкова можна спостерігати за ними – принаймні фазу зльоту. Інша річ, що 100 кілометрів між точкою запуску та удару ракета пролітає за якісь дві хвилини, ну інколи може 2,5 хвилини. За цей час ППО по балістичній ракеті має ідентифікувати її координати, навестися та здійснити влучний удар. На це все і потрібно якраз 2-3 хвилини мінімум. Тобто для більш якісного ППО потрібний зовсім інший рівень технологій. Залізний купол не розрахований проти балістичних ракет, а лише проти саморобних за кустарними технологіями. Сучасні технології ПРО чи ще чогось не здатні боротися з балістичними та крилатими ракетами на відстані 100 км від точки запуску до точки ураження з високим рівнем ефективності. Просто цю технологію необхідно створити. А для цього потрібні науковці і наука. І так, це не швидкий процес, лише наукова розробка технології до виготовлення прототипу – це мінімум кілька років. Тому заклики деяких харків’ян про додаткове ППО чи “закрите небо”, на жаль, розбиваються у технологічну обмеженість нашого поточного світу.

У Харкові відкрито ТРЦ “Дафі” на Салтівці, на межі з Великою Данилівкою – в зоні, яка може піддаватися обстрілами. Там працює, щонайперше, супермаркет. Загалом, це добра новина, але в контексті обстрілів, що посилилися, – це може бути одна із цілей для московитської артилерії.

У Харкові небезпечні для відвідування є північні околиці міста і прилеглі до них території, Лісопарк, Саржин Яр, водойми, ріки, озера, де можливо відбулося дистанційне мінування чи знаходяться нерозірвані боєприпаси та розтяжки.

1 червня 2022 року Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна об’єднав кафедри російської мови та історії російської літератури у кафедру слов’янської філології. Нова кафедра тепер охоплює освітні програми з російської та польської філології, для чого залучили викладачів польської мови. Як зазначили в університеті, реорганізація відбулася відповідно до внутрішніх переконаннями університетської спільноти та громадянської позиції університету.

У Чугуєві міська влада закликає місцевих мешканців допомагати в розборі завалів будівель, які сталися через обстріли протягом останнього тижня.

Починається обговорення з деколонізації назв вулиць у Змієві та селах Зміївської міської громади, а село Першотравневе пропонують перейменувати на Спасівське.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Також тривають обстріли сіл Чепіль Балаклійської міської громади, Нова Дмитрівка, Новопавлівка, Грушуваха, Вірнопілля, Веселе та Курулька Барвінківської міської громади, Дібрівне, Оскільської сільської громади.

На окупованих територіях ситуація складна. Балаклія кожного дня обстрілюється московитами, щоби зробити вигляд, що так чинять Збройні сили України. В місті наразі проживає понад 10 тисяч людей. З 7 травня доставити в Балаклію гуманітарну допомогу неможливо. більше того, заборонено в’їзд та виїзд з міста у бік підконтрольної українському уряду території.

В окупованому місті Куп’янськ та смт Дворічна Харківської області почав працювати т.зв. “пенсійний фонд” окупаційної адміністрації. який почав видавати нові пенсійні посвідчення жителям. Нові посвідчення – це просто картонка з наклеєним фото, для отримання якої треба надати окупантам паспорт, ідентифікаційний код, фотографію, довідку про інвалідність, старі посвідчення, а сам бланк пенсійного посвідчення продається і його потрібно ще й купити.

Смішне. Після падіння на підлогу під час “освячення” церкви в Новоросійську поцрєарх-главпоп ФСБ Кіріл згадав не про Боже знамення (а воно якесь не дуже гарне), а про закони фізики та слизьку підлогу. А як же те, що закони фізики на церкву не діють? Такоє, коротше.

Віримо в ЗСУ та наближаймо день перемоги України!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії