Харків. Хроніки атаки на місто, день 123-й (26.06.2022)

Перемикач мов

Відносно спокійний день з поодинокими обстрілами північних околиць Харкова протягом дня. З початком доби був ракетний удар реактивною артилерією по околиці міста із пошкодженням одну з лікарень Медкомплексу,а перед опівніччю ракетами з-під Бєлгорода завдано низку ударів – по одній зі шкіл та житловому будинку в різних районах міста. У Харкові триває реорганізація роботи трамвайних маршрутів: один скасовують, два додають. А ще внаслідок московитського вторгнення до України на Харківщині зруйновано (та пошкоджено) 4019 житлових будинків, 97 медичних закладів, 427 навчальних установ, 62 заклади культури, 12 промислових підприємств.

Як не дивно, день був відносно тихим, особливо в порівнянні з кількома днями до того. Без поодиноких обстрілів не обійшлося, але так чи так ситуація була спокійніша. Знову діставалося Північній Салтівці та П’ятихаткам. Після опівночі, як тільки почалася доба 26 червня, з реактивної артилерії прилетіло в район 602-го мікрорайону (це назва кола тролейбусу і трамваю). Зруйновано одну із квартир на 9-му поверсі із техповерхом у відносній новобудові-дев’ятиповерхівці, спалено низку машин у дворі, а також серйозно пошкоджено одну з лікарень Медкомплексу. За свідченням місцевих мешканців, спочатку була пристрілка від московитів, а потім вже уточнений залп. Били вони якраз по лікарні.

А от перед опівніччю, вже наприкінці доби – о 23-30, як за розкладом московити випустили по місту та околицям низку ракет – нарахували 5 прильотів. Відомо, що ракети влучили в двоповерхову господарську будівлю на Журавлівці, через що там зайнялася пожежа та були пошкоджені житлові будинки, гаражі та дитсадок, а також по території однієї зі шкіл на Павловому Полі – школа має пошкодження фасаду та інтер’єру, а на подвір’ї утворилася вирва.

Тривають обстріли і північних околиць Харкова – Руських та Черкаських Тишків, Циркунів, селищ Питомник та Нове. Руської Лозової, Дементіївки, Цупівки, смт Прудянка та Слатине, а також Дергачів. Також обстрілам піддалися смт Золочів, та села Світличне та Одноробівка Золочівської селищної громади – в Одноробівці є пошкодження та руйнування житлових будинків. Так само обстрілюють і східні передмістя Харкова, зокрема Шестакове, Замуйлівку, район Старого Салтова. Обстрілам піддається Чугуїв та його околиці, зокрема, село Клугино-Башкирівка, де загинуло двоє людей, а ще двоє поранені, а також село Коробочкине Чкаловської селищної громади. Крім того, обстрілам було піддано і смт Покотилівка на південь від Харкова. Всього в Харківському районі було поранено від обстрілів московитів трьох людей.

Вирва після ракетного удару біля школи на Павловому Полі у Харкові.
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

На північ та північний схід від Харкова тривають бої. Були спроби штурму московитів на Дементіївку та Питомник, проте вони були відбиті. Разом з цим лінія фронту на північний схід від Харкова була дистанційно замінована московитами.

У Харкові триває реорганізація маршрутів комунального транспорту, зокрема, замість 6 трамвайного маршруту (з 602-го мікрорайону до Південного вокзалу) запущено 8-й маршрут з 602-го мікрорайону до Одеської та 7-й маршрут з Південного вокзалу до Новожанового. Також планується, відновити один та запустити ще один автобусний маршрут з понеділка.

З 27 червня між Дергачами та Харковом відновлюють щоденне пряме автобусне сполучення. Також між Харковом та Золочевим, а також селом Феськи курсують автобуси з понеділка по суботу, які прямують, зокрема, і через Дергачі

Що стосується “Мегабанку”, який НБУ визнав неплатоспроможним, то стало відомо на тижні, що два потенційні інвестори, зацікавлені взяти участь у виведенні з ринку банку, подали заявки у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на допуск до відкритого конкурсу. Загалом можливі кілька варіантів ліквідації (повна чи передача зобов’язань і активів до іншого банку) чи продаж неплатоспроможного банку інвестору.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Обстрілюють прифронтові села, зокрема, Мосьпанове Донецької селищної громади, Чепіль Балаклійської міської громади, Барвінкове (там поранено одну особу), Нову Дмитрівку, Дібрівне, Велику Комишуваху, Рідне Грушуваху, Курульку Барвінківської міської громади та Вірнопілля Оскільської сільської громади.

На окупованих територіях ситуація так само складна. Так, в Ізюмі створена т.зв. “народна міліція” з метою “для забезпечення порядку та захисту громадян” і діє разом з комендатурою, воєнною поліцією та 60-ю мотострілецькою бригадою. До її лав вступили колаборанти з числа співробітників правоохоронних органів та охоронних структур. У місцевій агітці розповідають, що т.зв. “народна міліція” вже ліквідувала схрони з вогнепальною зброєю та вибухонебезпечними речовинами, а також викрила торгівців-порушників медикаментами та неліцензійними алкогольними напоями.

За даними начальника Харківської облвійськадміністрації Олега Синєгубова, внаслідок московитського вторгнення до України на Харківщині зруйновано (та пошкоджено) 4019 житлових будинків, 97 медичних закладів, 427 навчальних установ, 62 заклади культури, 12 промислових підприємств.

Смішне. Кажуть, після чергового обстрілу рашистами Харкова постраждав автопарк Міши “сумнопикого” Добкіна з неонацистськими номерними знаками АХ1488 різних серій. Це настільки обурило диякона РПЦвУ, що він накатав постик в інстограмчику з проханням вважати його націоналістом. Тільки не уточнив чиїм – українським, чи московитським. Вчергове “текст по-дебільному написаний”.

На московії не спокійно – зійшов з рейок у тверській області товарняк з боєприпасами. На жаль, нічого не здетонувало і не підірвалося, а так був би дуже красивий “бадабум”.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаймо волонтерам, медикам та рятувальникам. Знаємо, що буде буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії