Харків. Хроніки атаки на місто, день 124-й (27.06.2022)

Перемикач мов

Для міста важкий день. До поодиноких обстрілів протягом дня по північним околицям Харкова, які були достатньо інтенсивними, та ракетних ударів близько опівночі (зруйновано чергову школу та черговий автосалон), додалися кілька обстрілів Північної Салтівки, Салтівки та Нових Будинків з реактивної артилерії по житловим кварталами – на ранок 9 осіб загинули, а ще 31 людину поранено. Наслідком рашистської політики психологічного та акустичного (нічні ракетні удари чути на все місто – не спати, будете спати, коли ми схочемо) терору стає підвищення градусу агресії до Бєлгорода та його мешканців серед харківців. Міська влада готується до нового опалювального сезону, а комунальники допомагають споруджувати укріплення навколо Харкова. Також у місті почали відновлювати п’ятиповерхівку на Новій Баварії, яка зазнала істотних пошкоджень після авіаудару вдень 1 березня 2022 року – відновили систему водопостачання, відновлюють фасад, який потім планують утеплити. Тривають спроби московитів штурму позицій ЗСУ на півночі від Харкова, проте вони безуспішні. А з окупованих територій Харківщини вдалося евакуювати 783 людией, серед яких 218 дітей.

Черговий важкий день для міста – достатньо серйозні обстріли протягом дня з жертвами та великою кількістю поранених. День не був тихим – були постійні поодинокі обстріли околиць – Північної Салтівки, Великої Данилівки, селища Жуковського. Надвечір московити здійснили кілька масованих обстрілів з реактивної артилерії по Північній Салтівці, Салтівці та по Нових Будинкам. Загалом від цих всіх денних атак загинуло 5 людей (згодом стало відомо про 9 загиблих), 31 особа, у т.ч. 5 дітей (за даними поліції) поранені. Щоправда, інші служби дають інші цифри по пораненим (Харківська ОВА зазначала про 22 осіб). Обстріл був зроблений не прицільно, у двори житлових будинків, які знаходяться поруч зі школами чи дитсадками. Метою цього обстрілу було завдати максимальних збитків та отримати в результаті максимальну кількість постраждалих. Це тактика терору та залякування харківців для примусу здатися. Московити час від часу до неї вдаються, починаючи із квітня – саме тоді почали фіксувати такі удари по площам з великою кількістю постраждалих.

Вночі московитами завдано низку ракетних ударів по району Журавлівки (зруйновано автосалон) та Нових Будинків (пошкоджено школу). В обох випадках пожежі, які спалахнули після них, рятувальники швидко загасили (буквально протягом години).

Наслідки ракетного удару по одному з будинків на Журавлівці у Харкові.
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

Так само тривають обстріли передмість – Руських і Черкаських Тишків, Циркунів, селищ Питомник та Нове, Руської Лозової, Цупівки, Безруків, смт Прудянки та Слатине, а також Дергачів. Також пізно ввечері обстріляли і смт Золочів – пошкоджений багатоквартирний будинок, але минулося без жертв. Обстрілам піддається і район села Перемога Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, смт Печеніги та передмістя Чугуєва.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Московити вкотре намагаються штурмувати позиції ЗСУ в районі села Дементіївка Дергачівської міської громади. Також вони на Харківському та Ізюмському напрямках для маскування створюють на позиціях дерев’яні макети танків, щоби відволікати увагу наших артилеристів та операторів ПТУРів.

Наслідком рашистської політики психологічного та акустичного (нічні ракетні удари чути на все місто – не спати, будете спати, коли ми схочемо) терору стає підвищення градусу агресії до Бєлгорода та його мешканців серед харківців – саме з-під цього міста по Харкову запускають “Іскандери”. Так от, все більше починає охоплювати людей думка стерти той Бєлгород з лиця землі разом зі створенням безлюдної 100-кілометрової зони вздовж кордону з Україною.

Активізація московитських обстрілів візуально не вплинула на кількість людей у місті. Тобто масового виїзду з Харкова немає, ситуація плаваюча – хтось приїздить, хтось їде.

У Харкові відновили автобусний маршрут до селища Жуковського та створили новий – від залізничного вокзалу до парку Горького. Щодо відновленого маршруту до селища Жуковського – сумнівне рішення, оскільки в околиці прилітає протягом останніх днів. Особисто я не вважаю гарною ідеєю відновлення автобусних маршрутів в цей район у найближчий час.

Міський голова Ігор Терехов заявив, що зараз комунальні служби займаються двома головними питаннями – підготовкою до нового опалювального сезону, який має початися 15 жовтня, а також допомагають військовим споруджувати укріплені райони навколо Харкова. Хто там боїться, що навколо Харкова нічого не робиться (якщо про це не кажуть, то це не значить, що нічого немає) – от Терехов публічно про це розповів. Також за інформацією одного з комунальних підприємств, на Салтівці, яка найбільше постраждала і продовжує страждати від обстрілів міста, пошкоджено близько 70% контейнерів для сміття. Коли конт ейнер придатний до відновлення – його ремонтують, але часто це пошкодження через обстріли – вони розірвали чи простріляні уламками, і такі відновленню не підлягають.

У Харкові почали відновлювати п’ятиповерхівку на Новій Баварії, яка зазнала істотних пошкоджень після авіаудару вдень 1 березня 2022 року. Тоді загинуло 8 людей, а ще 6 зазнали поранень. Зараз відновлюють фасад, який потім планують утеплити за останніми технологіями. Також в будівлі вже завершили відновлення мережі водопостачання.

Абітурієнти з тимчасово окупованих територій та з районів, де ведуться бойові дії, матимуть спеціальні квоти на вступ до вишів. На цей час урядом визначено, що у Харківській області під таку категорію підпадає 51 громада з 56-ти (щодо деяких є сумніви – приміром, було за весь час кілька прильотів, а самі вони не знаходяться поруч з тими громадами, які зазнають постійних чи нерегулярних обстрілів).

Харківський письменник Сергій Жадан отримає цьогорічну Премію миру від німецьких книговидавців, вручення якої відбудеться 23 жовтня 2022 року під час Франкфуртського книжкового ярмарку. Премію вручено “за видатну мистецьку творчість та за гуманітарне ставлення, з яким він звертається до людей, які воюють, і допомагає їм, ризикуючи своїм життям”.

За інформацією Харківської облвійськадміністрації, протягом дня тривала евакуація людей через Печенізьку дамбу з тимчасово окупованих територій Харківщини – виїхати до вільної України змогли 783 людини, серед яких 218 дітей. Це вдалося реалізувати за участі низки волонтерських організацій та представників Червоного Хреста. Щоправда, московити обстріляли район розташування евакуаційних автобусів під час евакуації вдень – поранення отримав 90-річний мешканець смт Печеніги.

На південному сході Харківщини тривають бої – на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові населені пункти Барвінкове, смт Андріївка та села Явірське Донецької селищної громади, Чепіль та Гусарівка Балаклійської міської громади,

На окупованих територіях ситуація стабільно складна. Немає грошей та готівки, створено штучний курс 1 гривня – 1,5 рублі, продукти харчування завозяться з московії – вони поганої якості та дорожчі від українських у 2-4 рази. Також аграріям з Балаклійської міської громади окупанти заявили, що пшеницю нового урожаю вони можуть здати лише за ціною 5000 рублів за тону. Інших варіантів у них немає. При цьому запаси зерна та продуктів харчування вивозять у бік Куп’янська і далі на Сватове.

27 червня у німецькому Лейпцигу пройшла акція на підтримку українського народу. На неї зібралося приблизно 200 людей, які тримали плакати плакатами “Stop war”, “Stop bombarding Kharkiv”, “Кременчук”, “Куп’янськ” тощо. У своїх виступах на акції вони згадували ракетний удар по торговельному центру у Кременчуці, постійні обстріли Харкова, а також окуповані території України.

На окупованих територіях почастішали бавовни на складах боєприпасів – у Горохуватці Борівської селищної громади на Харківщини (також зникла частина особового складу та техніки), Зимногір’ї та Родаковому в ОРЛО т.зв. ЛНР. Якісна і далекобійна західна зброя вже на фронті – і можемо спостерігати за її результативністю. Ураження складу з боєприпасами – це створення проблем для кількох БТГр, а також логістичних для всього угрупування, і воно знижує інтенсивність бойових дій, бо без боєприпасів довго не повоюєш.

Віримо в ЗСУ! Підтримуймо волонтерів. І віримо в нашу перемогу!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії