Харків. Хроніки атаки на місто, день 98-й (01.06.2022)

День був тихим,  було кілька поодиноких ударів по північним околицям Харкова. Вночі сталося два сильні прильоти вже після опівночі 2 червня. Основні московитські обстріли припадали на північні передмістя – сильно діставалося Золочеву, також були обстріли Чугуєва та навколишніх сіл. Обласна прокуратура обстежує пошкоджені будинки на Північній Салтівці, проводить необхідні слідчі дії. Тайвань надасть матеріальну допомогу Харкову на суму 2 млн доларів, які, за словами міського голови Терехова, буде використано на шкільні бомбосховища. 

День минув відносно тихо – сильних прильотів не було цієї доби, може поодинокі раз – два впали в околицях П’ятихаток та Північної Салтівки. Вже після опівночі по Харкову сталися два сильні прильоти, які були чути по всьому місту, але про них вже у наступних хроніках.

Натомість обстріли припадали на північні передмістя Харкова – Руські та Черкаські Тишки, Циркуни, Руську Лозову, смт Слатине і Прудянка, Дергачі. За словами, голови Дергачівської міської громади, село Цупівка – суцільні руїни. Більше того, евакуйованим звідти прямо кажуть шукати десь собі житло на зиму. На жаль, не все невеликі села на північ від Харкова можна буде відновити після завершення війни. Як і багато чого також. У Циркунах поранено одну людину.

Також обстрілювали і Чугуїв та околиці міста – села Клугино-Башкирівку та Коробочкине, де поранення зазнали четверо людей.

Крім того, продовжувалися московитські обстріли смт Золочів. Внаслідок них було вчергове пошкоджено низку об’єктів соціальної інфраструктури, на щастя, обійшлося без жертв та постраждалих.

Один із пошкоджених будинків у центральній частині міста
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

На північ від міста тривають бої. За словами речника Генштабу, на Харківщині є місця, де ЗСУ та інші сили оборони України вийшли до державного кордону України.

Місто продовжує жити. Але паніка після кількох сильних прильотів по Павловому Полю вщухла. Водночас, повної безпеки немає – невідомо куди і коли московити можуть дострелити наступного разу. Людей відносно багато на вулицях, машин так само – у будні дні. Більшість почувається розслаблено.

Обласна та міська влада провели нараду з керівниками найбільших торговельних мереж щодо асортименту продукції та ціноутворення. Попри всі економічні проблеми, керівників мереж просять, щоби ціни на продукти і товари першої необхідності були доступними для людей. При цьому, я неодноразово чув ще у травні, що забезпечення Харкова дуже продуктами харчування дуже пристойне і подекуди навіть є ширший асортимент, навіть порівняно з іншими найближчими обласними центрами, які знаходяться у тилу.

Через руйнування тютюнової фабрики Philip Morris під Харковом наразі вона не працює і відновлення її поки не буде. Зараз компанія вибудовує нові логістичні ланцюжки, аби доставити до України тютюнові вироби своїх торгових марок. Так само не працює і фабрика “Мівіна” – залишки зі складів дорозпродуються, а замість неї з’являються іноземні аналоги під іншими торговельними марками компанії Nestle. Проте ця компанія не скоротила свої присутність на московитському ринку, тому я від неї відмовився і раджу це зробити іншим (за можливості, звісно, зважаючи на економічну ситуацію). Купівельний бойкот – достатньо ефективна річ.

Обласна прокуратура обстежує пошкоджені будинки на Північній Салтівці, опитує мешканців будинків, збирає речові докази. Можу сказати, що зараз правоохоронні органи серйозно працюють за фактами пошкоджень та руйнувань, хоча без залучення додаткових сил все це зробити достатньо швидко не вийде – настільки великий масштаб руйнувань та пошкоджень у Харкові.

Харківські школярі проведуть останній дзвоник у режимі онлайн. Чи це було загальношкільна “лінійка” чи в рамках класу – кожний заклад і клас вирішуватиме окремо.

Тайвань надасть матеріальну допомогу Харкову на суму 2 млн доларів, про що повідомив міністр закордонних справ Джозеф У. За словами міського голови Терехова, ці кошти буде використано на шкільні бомбосховища. Це важлива і першочергова річ, про що наша команда документаторів вже зазначала. Разом з тим, можна відзначити, що міська влада за понад 3 місяці з початку вторгнення не зробила фактично нічого для облаштування шкільних укриттів та бомбосховищ необхідним для тривалого перебування в них.

Електрики відновлюють електропостачання на Велику Данилівку, яка також серйозно постраждала від обстрілів. До деяких осель таке відновлене не буде зроблене через їх руйнування та щоби запобігти виникненню пожеж.

У місті почав працювати Будинок нерухомості щодо реєстрації прав на нерухоме майно. Також почали працювати деякі підрозділи інших комунальних підприємств та деякі поліклініки.

З позитиву. Французький інженер Емануель Дюран зараз працює у Харкові та робить цифрові 3D-моделі деяких пам’яток культурної спадщини у місті. Шкода, що подібна робота у нас зовсім не велася раніше через брак ресурсів.

У поліцейській дільниці в Безлюдівці, що біля Харкова прихистили кота Осю, якого полишили його власники, коли виїздили з Північної Салтівки. Людяне ставлення до тварин – це те, що нас завжди вирізняє від московитів.

Студентку четвертого курсу факультету прокуратури Аміну Афанасьєву відрахували з Національного юридидичного університету ім. Ярослава Мудрого в Харкові, оскільки вона стала колаборанткою та стала керівницею громадської приймальні руху “Донецька республіка” в тимчасово окупованому Маріуполі. В університеті зазначили, що в “колективі немає місця колаборантам та зрадникам, які обрали сторону окупанта”. На жаль, і раніше серед студентів і цього вишу були діти колаборантів з тимчасово окупованих ОРДЛО. Полегшений вступ до українських навчальних закладів абітурієнтів з тих територій все ж таки має бути сумісний з перевірками, особливо до закладів вищої освіти з правоохоронною та правничою спрямованістю.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Тривають обстріли прифронтових сіл та майже щоденні обстріли міста Барвінкового. Як не дивно, деякі мешканці повертаються до міста, попри обстріли. Як пояснив голова Барвінківської міської громади Олександр Бало був період, коли не було обстрілів понад тиждень по місту, після чого люди почали приїздити. Хтось хоче просто додому, у когось тут городи та домоволодіння, але це дуже погано та небезпечно і міська влада Барвінкового закликає не ризикувати своїм життям. Наразі у Барвінковому проживає трохи більше 1,5 тисячі людей.

Також на Харківщині в боях на Ізюмському напрямку загинув командир окремого загону спеціального призначення Західного територіального управління Національної гвардії України полковник Владислав Аллеров, син генерал-полковника Юрія Аллерова, командувача Нацгвардії у 2015-2019 роках. Під час бойового зіткнення з московитами, які намагалися прорвати оборону українських військових один з його побратимів отримав поранення ніг, і Владислав Аллеров наклав турнікети та прикривав евакуацію пораненого. На жаль, при відході групи він отримав поранення, яке було несумісне з життям. 1 червня 2022 року його поховали на Личаківському цвинтарі у Львові.

На окупованих територіях ситуація складна. Так, відомо, що з населених пунктів Борівської селищної громади виїхало близько 50% дітей. Одночасно, фермери навіть в умовах обстрілів і інших загроз засіяли поля десь на 30-35% від запланованих площ.

В деяких громадах Харківщини місцева влада скасувала купальний сезон через небезпеку від вибухових пристроїв – так зробили в Краснокутській (північний захід області) та Слобожанській (неподалік від Балаклії) селищних громадах.

На окупованих територіях Херсонщини повністю вимкнено український мобільний зв’язок і мобільний інтернет. Відновити його немає змоги через московитський контроль за обладнанням. Тепер окупанти змушують людей купувати картки рашистських телефонних операторів з кодом +7. Крнім того, вони посилюють контроль за інформацією, що передається мережами, а тому будь-яке спілкування людей в окупації з вільною Україною у месенджерах можливе лише за умови встановлення VPN-програм. Також спілкування за допомогою телефонних розмов може бути небезпечним, оскільки всі розмови проганяються через спеціальні пристрої на обладнанні рашистських операторів, встановлені ФСБ, які реагують на певні ключові слова та фрази.

Збірна України, як завжди валідольно, перемогла шотландців 3-1 і тепер гратиме в Кардіффі з Вельсом за 4 дні. Наші вболівальники Гемден-Парк також чудові, що гарно заряджали “ЗСУ”.

Віримо і підтримуємо наших захисників із ЗСУ та інших сил оборони України. Допомагаймо волонтерам, медикам та рятувальникам. Підтримуймо один одного. І все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії