Харків. Хроніки атаки на місто, день 139-й (12.07.2022)

Московитських обстрілів Харкова трохи стало більше протягом дня. Вони знову рано вранці завдали ракетного удару по одному з об’єктів на Павловому Полі. Вже в середині дня реактивною артилерією обстріляли промзону на південному сході міста – є поранені. А харківський олігарх, власник компанії DCH Олександр Ярославський повернувся до України після втечі в середині лютого 2022 року з України через ДТП – автівка, в якій він, ймовірно, був за кермом. збила людину на смерть.

Сьогодні обстрілів побільшало: схоже московитам підвезли трохи боєкомплекту, хоча в цілому це було відносно тихий день. Але вдень, десь о пів на другу московити чергове обстріляли промзону ХТЗ та Немишлі з реактивної артилерії, в результаті чого пошкоджень та руйнувань зазнали чотири промпідприємства, житлові будинки, гаражі, автомобілі. В результаті спалахнуло 6 пожеж, поранено шестеро осіб (майже всі – чоловіки), 5 з яких було госпіталізовано до лікарень міста. Протягом дня обстріли були північних околиць Харкова, зокрема, Північної Салтівки, П’ятихаток, а також околиць Салтівки і Олексіївки. При цьому московити активізували свої обстріли вже о 10-й вечора. Через обстріли вдень та пізно ввечері дві застосунок видавав загрозу артилерійського обстрілу. У попередні дні така загроза була максимум один раз на день чи її не було, а от цього дня – аж двічі за добу. Точно підвезли боєкомплект – треба знову нашим хлопцям виносити склади із боєприпасами…

А дуже ранній ранок за традицією починався не з кави – о 3-30 по Харкову завдано 2 ракетні удари, які прилетіли поміж житловими будинками в районі Павлового Поля та зруйнували спортивний дитячий майданчик – на місці утворилися великі вирви (як і завжди від цих балістичних ракет). Сергій Жадан у своєму фейсбуці написав. що кілька днів тому грав з друзями на футбольному полі, що розташоване поруч, а от цим ранком ця територія перепахана Іскандерами. За даними візуального спостереження самих бєлгородців, із 3-х запусків одну “блєдіну” (так у Харкові називають “Іскандери”, якими б’ють по місту) таки приземлили.

Наслідки обстрілів реактивною артилерією московитів промзони Немишлі у Харкові
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

А вже 13 липня московити вдарили за 5 хвилин після третьої ранку (о, змінили свій “плаваючий графік”: кілька днів в одному режимі, після чого графік змінюють, і тепер стало трохи раніше за попередні дні) по Харкову знову ракетами: було чутно 2 вибухи, характерні для прильотів, в межах міста та один точно за його окружною. За даними візуального спостереження харківців, рашисти змінили район традиційних пусків ракет. За інформацією начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, московити справді намагалися завдати ракетних ударів по Харкову, а ППО ЗСУ зробили так, що “бєлгородський гостинець” “загубився дорогою”. Тролінг московитських евфемізмів, не інакше. Потерпілих немає, руйнувань немає, схоже воно впало десь.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Петрівки, Циркунів, Питомника, Нового, Дементіївки, Руської Лозової, Безруків, смт Слатине (тут загинув чоловік, ще один один чоловік та одна жінка зазнали поранень через обстріли) та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстрілювали смт Золочів, села Соснівка, Чорноглазівка, Уди (поранено літню жінку). Золочів рашисти обстрілювали кілька разів за день зі ствольної та реактивної артилерії – пошкоджено близько десяти житлових будинків, один з яких багатоквартирний. Протягом останніх трьох днів, за словами голови Золочівської селищної громади, дуже сильні обстріли Золочева, через що люди стали активніше виїжджати із селища. Обстрілам піддаються селище Кутузівка Вільхівської сільської громади, Українка, Замулівка, Байрак, Рубіжне Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів. Коробочкине та Іванівка Чкаловської селищної громади, Стара Гнилиця Малинівської селищної громади.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Протягом останнього тижня московити завдають в районі лінії фронту авіаударів. Також вчергове протягом дня кілька разів московити намагалися штурмувати Дементіївку Дергачівської громади, проте наші котики ці намагання і спроби припинили.

У Харкові жодних візуальних змін – людей і машин відносно небагато. Проте місто і далі в прифронтових умовах постійних обстрілів. Люди в основному чітко розуміють хто гатить по Харкову, але левова частка харківців і досі задається питання “за що це нам?”, “що вони хочуть цим досягти?”, “чим ми завинили?” – за 4,5 місяці постійних обстрілів більшість мешканців міста так і не змогли зрозуміти простий факт, що московити стріляють по місту. бо хочуть нас знищити, бо ми українці. Не важливо якою ми мовою розмовляємо чи яка у когось релігія, важливі наші політичні переконання: ми за Україну чи московію. Якщо за Україну – то нас і далі вбиватимуть. Просто тому, що ми не хочемо бути рабами окупантів.

Частина Тюринки та Салтівських селищ через обстріл з реактивної артилерії у понеділок лишилися без електрики. Енергетики ремонтують пошкоджені електромережі та обіцяють все полагодити до середи.

Одній з відомих Харківських волонтерок Марині Поляковій, яка є головою громадської організації “Всеукраїнське об’єднання рідних, які зникли безвісти та загиблих захисників України” потрібна допомога. Як зазначають її друзі, лікарі виявили у неї онкологію і надалі необхідне лікування вартістю понад 30 тисяч доларів. Сама Марина Полякова понад 8 років, від початку АТО у 2014 року, займається волонтерською допомогою для наших захисників їх родин, родин та дітей полеглих героїв, захистом їх прав. Вона за цей час організувала не один десяток різних заходів для наших військових та їх родин, не один десяток пікетів з вимогами до місцевої влади виконати норми законодавства щодо прав ветеранів АТО/ООС та членів їх сімей. Також вона є авторкою ідеї створення меморіальної стіни воїнам АТО і ООС на фасаді храму Іоанна Богослова Православної Церкви України у Харкові. Посилання на пост з реквізитами тут.

У Лозовій відбулася нарада за участі начальника Харківської ОВА щодо безпекової ситуації на півдні Харківщини та необхідний дій зі зміцнення обороноздатності Лозівського району (Лозівська, Первомайська міські, Близнюківська селищна, Біляївська і Олексіївська сільські громади) – фактично всі вони є прифронтовими. Також до Лозової та громад району повертаються люди, які раніше, десь у березні – квітні евакуювалися в інші регіони України. Проте перебувати на території Лозівського району поки небезпечно. Так само просить не повертатися до міста та населених пунктів громади через небезпеку і голова Лозівської міської громади Сергій Зеленський.

А тепер про прифронтові громади поблизу Харкова. Такий собі дайджест.

Дергачівська міська громада

  • Близько 35% території громади наразі тимчасово окуповані московитськими військами. Скільки там проживає людей – невідомо. У Козачій Лопані проживає понад 2100 осіб, у Токарівці та Проходівському старостинському окрузі – десь по сотні осіб.
  • У перші дні після початку широкомасштабного вторгнення московити не блокували населені пункти Дергачівської громади, тому можна було їздити між ними, передавати допомогу та отримувати інформацію. Голова громади Вячеслав Задоренко у перші дні жив із родиною у Цупівці, а вже коли ситуація стала напружена (десь під кінець першого тижня), то сім’ю вивіз, а сам лишився в Дергачах.
  • Коли московитів, які йшли на Дергачі та Харків нараховували десь 200 одиниць техніки. ЗСУ їх добре побили, а потім місцеві хлопці, які пройшли АТО/ООС вишукували техніку, яку можна евакуювати і передавали нашим військовим. Вони також збирали розвіддані.Вони багато зробили, щоби наші військові змогли втримати Дергачі. Якби місто не втримали, то Харкову було би дуже складно.
  • Коли московити підійшли впритул до Дергачів, тоді була масова евакуація до Харкова автобусами та різними бусами. Також була евакуація і у квітні. коли місто дуже сильно обстрілювали.
  • Колаборантів всіх знають. Зазвичай ними стали ті люди, які не досягли якихось успіхів у житті, люди з кримінальним минулим чи ті, хто зловживає спиртним. Частина колаборантів під час евакуації зі звільнених сіл також виїжджали, але потім співробітники СБУ їх вираховували і затримували

Золочівська селищна громада

  • На кінець лютого – початок березня у Золочівській громади проживало понад 40 тис. осіб, у т.ч. біженці з Харкова
  • Коли почали обстрілювати Золочів та інші села громади люди почали масово виїздити. Зараз у Золочеві з близько 11 тисяч людей лишилося близько 8 тисяч, а майже 3 тисячі виїхали. У селах, які найбільше обстрілюють лишилося максимум кілька десятків людей: в селі Уди було 1217 жителів, залишилося 23, у Світличному було понад 300 осіб, а зараз всі виїхали, у Калиновому було понад 600 мешканців, а зараз лишилося 33.

Окремо слід сказати про ситуацію із Національним літературно-меморіальним музеєм Григорія Сковороди у селі Сковородинівка Золочівської громади. Фахові реставратори оглянули будівлю і дали попередній висновок про можливість відновлення будівлі. Далі технічний акт. 9 липня спеціалісти Департаменту капітального будівництва Харківської ОВА оглянули будівлю для підготовки документів для консервації будівлі. Також у Мінкульт подані документи із фіксацією всіх руйнувань. Наразі необхідно зробити тимчасовий дах та закрити вікна, провести усі аварійні роботи. Повилітали рами і в інших будівлях на території музею. Кошти на відновлення музею будуть шукати через залучення іноземних благодійників.

Циркунівська сільська громада

  • У громаді від початку вторгнення немає електрики, близько двох місяців немає газу. Відремонтувати комунікації неможливо через постійні обстріли, які чинять московити. Топкові (котельні) зруйновані, так само і школа зруйнована. Інфраструктура сіл громади майже вся знищена.
  • З понад 10 тисяч людей. які мешкали у селах громади на середину лютого, зараз лишилося близько 1,5 тисяч людей. Попри можливість евакуації вони не хочуть виїжджати, бо бажають кидати свої оселі та худобу. Люди, які лишилися у селах (в це – здебільшого літнього віку), ховаються у льохах.
  • Магазинів у громаді не лишилося – всі зруйновані.
  • Місцева влада вже працює з волонтерами, аби ті привозили вугілля та дрова для підготовки до зими.

А співробітники національного природного парку “Слобожанський” разом з мешканцями Краснокутської селищної громади провели на початку липня облік білих лелек в межах громади – зафіксовано 17 пар білих лелек, які виростили 46 пташенят. Здебільшого, у кожної пари по 3-4 лелечати. Цей рік став одним з найкращих років за чисельністю лелек за увесь період проведення обліків з 2014 року.

Харківський олігарх, власник компанії DCH (їй, зокрема, належить Харківський тракторний завод) Олександр Ярославський повернувся до України, після того як 10 лютого терміново виїхав до Лондону, ніби до родини, аже 9 лютого автівка, якою зазвичай саме він самостійно кермує, збила на смерть одного з мешканців Печенізької селищної громади. У день, коли він виїхав, провину на себе намагався взяти один з водіїв компанії, але правоохоронці не взяли ці свідчення до уваги. І от тепер Ярославський прибув на пункт пропуску Малий Березний” на кордоні зі Словаччиною. Після спілкування із прокурорами за участю його адвоката, йому повідомлено про статус свідка, в нього взяли зразки його ДНК та очікується, що його викличуть найближчим часом на допит.

Що це значить – складно сказати. Варіантів кілька: Ярославський вже “вирішив” питання як залишитися сухим, на фоні слідства може стати “великим благодійником Харкова”. Варто зауважити, що попри обіцянку продати свою яхту, а гроші спрямувати на допомогу Харкову (про це він казав, здається, у березні), жодної інформації про це не було. Так само немає жодної інформації чим за майже 5 місяців обстрілів та атак московитів на Харків Олександр Ярославський допоміг місту. Відповідь проста – нічим. Тому будь-які спроби зараз піаритися на темі допомоги ним чи за сприяння міського голови Харкова (про таке ходять вже чутки) мають бути упереджені.

Поліцейські затримали чоловіка, який займався корегуванням вогню московитів, у якого виявили екшн-камеру, блокнот з балістичними розрахунками польотів снарядів артилерії, РСЗВ та лазерний далекомір. Також у його телефоні знайшли номер абонента з московії, який підписаний як “куратор”, якому затриманий надсилав йому балістичні розрахунки, фото та геомітки влучань ворожих снарядів, зокрема тих, які стались за останні кілька днів.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села та містечка – Пришиб Донецької селищної громади, Чепіль Балаклійської міської громади, Барвінкове, Велику Комишуваху, Гусарівку, Дібрівне, Курульку, Нову Дмитрівку, Маяк Барвінківської міської громади, Довгеньке, Вірнопілля та Сулигівку Оскільської селищної громади.

Тим часом на окупованих територія ситуація складна. Т.зв. голова окупаційної т.зв. “тимчасової цивільної адміністрації” гауляйтер Харківської області Віталій Ганчев звинуватив заарештованого московитськими військовими схоже вже колишнього гауляйтера Куп’янська, колишнього міського голову цього міста Геннадія Мацегору, який і здав його московитам, “у меркантильності”: він “просто відверто саботував свою діяльність”, “вирішував свої меркантильні інтереси”за що його “зняли” з посади.

В окупованому Куп’янську інтернет та мобільний зв’язок відсутні з квітня. Також проблеми з централізованим водопостачанням. Люди цей час як могли допомагали один одному. З гуманітарною допомогою складно – московити створюють картину, що Україна кинула людей напризволяще. Люди не хочуть виїжджати та кидати свої домівки, а українські партизани нещодавно розвісили патріотичні листівки (до дня родини). Зараз у Куп’янську дуже високі ціни: щоби купити базові продукти потрібно витратити 700 грн. Медики у Куп’янську працюють, але приймають в основному московитів, яких дуже багато і навіть потрібно звільнити всі палати від пацієнтів з дрібними осколковими пораненнями. За словами місцевих, гауляйтер Мацегора арештований тому, що він здав місто, віддав всі гуртожитки московитським військовим, а зараз їм вже не потрібний – все що треба він вже зробити. Процес впровадження в обіг рублів іде слабко, так само і роздача московитських паспортів. З середини червня у Куп’янську оголошено воєнний стан, але окупанти мобілізацію ще не проводили.

Колаборант з Вовчанська Дмитро Чигринов (відомий як кримінальний авторитет на прізвисько “Чиж”) у жовтні з ще однією особою був затриманий за викрадення людей і тяжкі тілесні ушкодження. 18 лютого 2022 року Чигринов вийшов із СІЗО під заставу у розмірі 545,8 тис. гривень та виїхав до Вовчанська. Ці гроші було спрямовано на ЗСУ.

Гауляйтером в окупованому смт Вільча (Вовчанська міська громада) є Олексій Солонецький. Раніше він працював у магазині в Харкові, в якому викрав товари і втік. Після окупації Вільчі та Вовчанська займався перепродажем товарів з московії, встановлюючи чи не найвищі ціни.

Окупанти створили “державне “підприємство” “Куп’янська залізниця” (із частини колій Південної залізниці, які на окупованих територіях). “Директором” цього “підприємства” став Олег Глєбов, який до початку повномасштабного вторгнення московитів працював ревізором на залізниці у Купʼянську. Так от, за словами цього “керівника” окупанти практично повністю відновили залізницю на окупованій частині Харківщини, зокрема, на дільницях Купʼянськ — Тополі, Куп’янськ — Сватове та від Куп’янська у бік Святогірська (у напрямку Лиману Донецької області) і частково відновили сполучення у бік Харкова. Поки окупанти кажуть. що не можуть запустити пасажирський рух. Цікаво, що вони не повідомили про стан дільниці Бєлгород – Вовчанськ – Куп’янськ, але це таке.

Також Глєбов заявив, що планується вивезення зерна та іншої сільськогосподарської продукції до московії старого та нового врожаю. Проте наразі для цього чекають на вагони від РЖД. Також планується вивозити будматеріали та
та інших потреб “клієнтів”.

Є інформація, що українські військові за допомогою HIMARS’ів зруйнували залізничний міст у Куп’янську, а тому в окупантів знову проблеми з логістикою. Наскільки ця інформація відповідає дійсності – невідомо (підтверджень з того боку не бачив).

На окупованих територіях окупанти чекають на гроші з Москви для виплати “зарплатні” бюджетникам. Транш має надійти найближчим часом, і мають виплатити гроші за червень і липень”. Гауляйтер окупаційної адміністрації Харківської області Віталій Ганчев обіцяє, що і медики, і педагоги отримають більше грошей, ніж отримували за України, а пенсіонери отримуватимуть по 10 тис. рублів попри штучно занижений курс гривні до рублі 1 до 1,5. За словами колаборанта, вже створили відділення “МРБ-банку” (“зареєстрований” в окупованій московитами Південній Осетії, а також очікують, що на окуповану територію Харківщини зайде ще якийсь банк з безпосереднього з московії.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, відомо про мінімум одного загиблого та 10 поранених (інформація про кількість жертв і постраждалих уточнюється) після обстрілу московитами 8 липня 2022 року гори Крем’янець, коли там зібралися люди, щоби зловити мобільний зв’язок і зателефонувати рідним.

Ситуація в окупованій Балаклії складна: будь-яку гуманітарну допомогу роздають за особистими даними, комендантська година – з 14:00, московити постійно обстрілюють місто. Немає електрики та води в місті, а евакуюватися можна тільки через територію московії, при цьому чоловіків прискіпливо допитують на кордоні.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії