Харків. Хроніки атаки на місто, день 140-й (13.07.2022)

Перемикач мов

Обстріли по місту з артилерію поодинокі та спорадичні по північним околицям. Ракетні удари по місту інтенсифікувалися – було два удари протягом дня – зранку о третій годині (руйнувань та потерпілих немає) та о 23-й годині вечора (пошкоджені промпідприємства). Як мінімум одна ракета, що летіла по Харкову зранку, була збита ППО. Акустичний терор проти харківців продовжується та активізується. Харківська область посідає перше місце в Україні за кількістю пошкоджених і зруйнованих внаслідок московитських обстрілів закладів освіти (понад 500 закладів освіти – чверть від загальної кількості в Україні).

День був загалом тихим: обстріли були справді поодинокі та спорадичні по північним околицям. Сьогодні московити не обстрілювали вдень з реактивної артилерії, а тому не було ані руйнувань, ані пожеж, ані великої кількості поранених. Проте доба відзначилася кількома хвилями ракетних ударів. Вперше московити вдарили за 5 хвилин після третьої ранку (о, змінили свій “плаваючий графік”: кілька днів в одному режимі, після чого графік змінюють, і тепер стало трохи раніше за попередні дні) по Харкову знову ракетами: було чутно 2 вибухи, характерні для прильотів, в межах міста та один точно за його окружною. За даними візуального спостереження харківців, рашисти змінили район традиційних пусків ракет. За інформацією начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, московити справді намагалися завдати ракетних ударів по Харкову, а ППО ЗСУ зробили так, що “бєлгородський гостинець” “загубився дорогою”. Тролінг московитських евфемізмів, не інакше. Потерпілих немає, руйнувань немає, схоже воно впало десь. Поліція підтвердила падіння однієї ракети зовсім вже на околицях Харкова (десь в Новобаварському районі – Залютине) – ППО/ПРО Харкова збило ракету з осколково-фугасною бойовою частиною з комплексу протиповітряної оборони – ЗРК “С-300” класу “земля – повітря”, яку в певних випадках можна перелаштувати на клас “земля – земля”. Це може свідчити про 2 речі: тимчасово скінчилися ракети Іскандер для ракетних ударів по Харкову або ж приходиться частково розбавляти Іскандерами ракетами інших типів і класів. У будь-якому разі ракетний безліміт Іскандерів вже не є таким беззаперечним як у перший місяць ракетних ударів.

Але такі думки розвіялися ввечері і вночі. Другий удар за день стався за кілька хвилин до 23-ї години почалися ракетні удари по Харкову – у цій хвилі нарахували 4 прильоти у південній частині міста. Відомо про руйнування метродепо на червоній лінії метро, а також про пошкодження промислових об’єктів на Основі та Немишлі. Все цілком очевидно: московити справді будуть добивати все, що не добили (а по метродепо “Немишлянське” вже прилітало), зокрема, і для паралізації функціонування міста (для техогляду вагонів метро потрібне депо та його устаткування, в умовах тунелю це зробити неможливо).

Пошкоджений багатоповерховий будинок на Салтівці після обстрілу навколишньої території московитами з реактивної артилерії
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

А ще прильоти вже 14 липня за кілька хвилин після другої години. У місті було чутно три вибухи. Візуальне спостереження мешканцями Харкова зафіксувало 3 вильоти ракет з району Бєлгорода, одна з яких з невідомих причин впала (робота ППО чи самоліквідація ракети).

Всі ракетні удари завдавалися по різним районам міста і абсолютно в різний час, до якого мешканці міста не були готові. Це підтверджує 2 позиції, які я висловлював неодноразово. Перше – наявність “плаваючого графіку” – це означає, що ракетний удар буде завдано у вночі в абсолютно непередбачуваний час (або зміна плаваючого графіку після кількох днів ракетних ударів в один час). Друге – це психологічний та акустичний терор міста, щоби в кожному районі Харкова було гучно чути як мінімум один з ракетних ударів – відповідно і підбираються “цілі”. Це прямий наказ харківцям “не спати” та контроль сну, його тривалості з боку рашистів.

Але щодо сну є й інший бік медалі. Багато харківців вже справді не реагує на тривогу та ракетні удари і продовжує спати. Небезпека цього полягає в тому, що якщо ракетний удар буде завдано по житловому району, то це збільшить кількість загиблих і поранених, зокрема, через міцний сон людей і відсутність люфту часу для реагування ними на надзвичайну ситуацію.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Петрівки, Циркунів, Питомника, Нового, Дементіївки, Руської Лозової, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстрілювали смт Золочів (пошкоджено дев’ять будинків та господарські будівлі), Уди, а також горіли поля із пшеницею Золочівської селищної громади. Обстрілам піддаються Перемога Липецької сільської громади, Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, Коробочкине Чкаловської селищної громади. У Чугуївському районі поранено двох людей.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Протягом останнього тижня московити завдають в районі лінії фронту авіаударів. Також знову московити намагалися штурмувати Дементіївку Дергачівської громади, проте наші котики ці намагання і спроби припинили. А кілька тижнів тому бійці загону ССО “Азов Харків” знищили московитські три легковики, сім БМП-2 та два танки Т-72Б3та 37 загарбників у селищі Варварівка Вовчанської міської громади Харківщини.

З 14 липня починають курсувати трамваї за маршрутами 27 та 28, які працюватимуть два місяці. Маршрут 27 ходитиме від Новожанове через Академіка Павлове та ст. м. “Героїв Праці”, через Гідропарк на психлікарню і далі на Новожанове. Маршрут 28 ходитиме реверсивним шляхом від Новожанове через психлікарню, Гідпропарк і ст м. “Героїв Праці” по Академіка Павлова до Новожанового.

Депутатка Харківської міської ради Ірина Гончарова з фракції партії “ЄС” звернулася Міністра культури та інформаційної політики щодо захисту об’єктів культурної спадщини від загрози подальшого знищення, руйнування або пошкодження, оскільки Харківський міський голова Ігор Терехов вже неодноразово встиг заявити про необхідність знесення деяких памʼяток містобудування та архітектури, через те, що вони дуже серйозно пошкоджені ракетними та артилерійськими ударами московитів і стосувалися: будинку Харківської облради і та ОДА, пошкоджений 1 березня (охор. № 7414-Ха), будинку економічного факультету ХНУ ім. В. Н. Каразіна, пошкоджений 2 березня (охор. № 7212-Ха), садиби першої третини XIX ст, пошкодженої 6 липня (охор. № 7297-Ха). Це суперечить українському законодавству, зокрема, закону “Про охорону культурної спадщини”. Разом з тим, харківські архітектори та реставратори вже заявляли, що ці будівлі можна відновити та реставрувати, але найпершим завданням є стабілізація та консервація пошкоджених архітектурних пам’яток – і це має бути роботою місцевої влади. Депутатка просить Мінкульт максимально оперативно забезпечити органи місцевої влади належними рекомендаціями і методиками поводження з об’єктами нерухомої культурної спадщини в умовах війни. Також листа як копію направлено і до міського голови Терехова, щоби він був в курсі такого звернення.

Рятувальники та Департамент цивільного захисту Харківської ОВА розробили методичні рекомендації для магазинів та торговельних центрів щодо дій під час повітряної тривоги – припинити роботу кас та вивести покупців до укриттів (на відстані до 500 м від магазину чи супермаркету). Оголошення про повітряну тривогу з’явилися у багатьох як і повідомлення, що під час повітряної тривоги вони не працюватимуть.

Деякі супермаркети вже почали впроваджувати ці рекомендації влади: під час сигналу повітряної тривоги всі люди мають виходити з супермаркетів, але всі вони мають укриття поблизу. Так, “Епіцентр” на Гагаріна має укриття щонайменше півкілометра. При цьому до укриття на такій відстані не кожна людина дійде швидко. Більше того, люди похилого віку, батьки з дітьми чи люди з особливими потребами точно не зможуть швидко дістатися до укриттів. В ТРЦ “Нікольський” припиняють роботи та всіх людей фактично виганяють у підземний перехід. Але не всі супермаркети виконують рекомендації – вони лише попереджають про повітряну тривогу, але не виганяють людей на вулицю, оскільки поблизу немає укриттів взагалі. Як показує практика, то якщо це ракетний удар з Бєлгорода, то від часу попередження повітряної тривоги до прильоту є лише секунд 10 у найкращому випадку (час від запуску ракети з-під Бєлгорода до точки прильоти у Харкові – 1,5 – 2 хвилини). За цей час хіба що можна підійти ближче до виходу та впасти на підлогу. Якщо це повітряна тривога через ракетний удар з Чорного чи Каспійського моря, то час для того, аби дійти до укриття, яке є в самому супермаркеті чи поблизу нього у 100-250 метрах, але не у пів кілометрах.

До Харкова приїздив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет (відомий тим, що він є патентованим плагіатором). Харківська область посідає перше місце в Україні за кількістю пошкоджених і зруйнованих внаслідок московитських обстрілів закладів освіти, а збитки від цього – десятки мільярдів гривен. За час від час широкомасштабного вторгнення московитів внаслідок обстрілів були пошкоджені понад 500 закладів освіти на Харківщині: початкової, середньої, вищої, позашкільної (це четверта частина від пошкоджених або зруйнованих закладів освіти по всій країні!!!): пошкоджені та зруйновані 223 шкіл із 715-ти. А на окупованих територіях перебуває понад 150 закладів освіти (раніше повідомлялося про 165 закладів освіти). Також у Харкові пошкоджено 21 заклад вищої освіти з 24-х. Найбільше постраждали ХНУ ім. Каразіна (зруйновані 2 корпуси та спорткомплекс), НТУ “ХПІ”, ХНПУ імені Григорія Сковороди (частково зруйнований родин корпус), Державний біотехнологічний університет (є руйнування зооветакадемії, університетів аграрного університету, харчування та торгівлі, сільського господарства – всі, з яких утворено цей заклад вищої освіти). Також дуже сильно постраждав НАУ “ХАІ”, постраждали і заклади вищої освіти силових структур. Остаточний формат навчання Харківська обласна військова адміністрація визначатиме у другій половині серпня, а сам міністр освіти вже сказав, що рекомендує готуватися до дистанційного навчання. Звісно, можливий варіант змішаного навчання або декілька закладів в одній будівлі, якщо є заклад має укриття чи укриття поруч. Або ж заклад зможе працювати, якщо він матиме укриття.

У зруйнованій ракетним ударом 10 липня гімназії імені Ломоносова в кабінеті біології, який постраждав, вижили двоє сухопутних черепах, яких подарували школі учні. У школі немає умов утримувати черепах – немає води, світла, а приміщення побите. Тому почали шукати людину, яка їх візьме на утримування. На оголошення відгукнувся хлопець, який вже має досвід утримання таких черепах.

Із 16 липня набувають чинності положення Закону України “Про функціонування української мови як державної”, які тепер дадуть змогу штрафувати порушників щодо використання української мови у публічній сфері (посадові особи, які мають послуговуватися українською під час виконання владних функцій, виконання норм щодо української мови в судочинстві, в труждових відносинах, в освіті, науці, культурі, на телебаченні, радіо, друкованих засобів інформації, веб-сайтів, у сфері обслуговування, під час публічних заходів, в рекламі, у сфері охорони здоров’я, спорту, на транспорті, в телекомунікації тощо), які визнають, що у разі першого порушення під час різних офіційних заходів, спілкування або ж документообігу накладається штраф від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 6800 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше. Якщо це стосується порушень у сфері освіти, науки, культури, книговидання, у користувацьких інтерфейсів та веб-сайтів, публічних заходів, реклами, охорони здоров’я, спорту, телекомунікацій та поштового зв’язку, транспорту – штраф складає від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 5100 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше. А от порушення законодавства друкованими ЗМІ – штраф від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6800 – 8500 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше. Інші порушення – штрафу від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 5100 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше. А от повторне порушення протягом року – від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 – 11900 грн). Отже, після попередження щодо усунення порушень наступним йде штраф.

За інформацією Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя на цей час закон щодо використання української мови порушують 25 посадовців України, зокрема, на Харківщині – начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов (одне із інтерв’ю він давав московитською мовою), міський голова Харкова Ігор Терехов (низка прямих ефірів на телебаченні), директор Харківського обласного перинатального центру Ірина Кондратова (в одному із відеосюжетів). Вибіркове обстеження зроблене протягом березня – червня 2022 року. З 16 липня за відсутність української мови у публічних зверненнях наступає адмінвідповідальність – попередження і далі штраф. Тож, якщо пан Терехов та інші посадові особи будь-яких підприємств та організацій державної та комунальної власності будуть готовити не українською під час виконання своїх посадових обов’язків, то звертатимусь із скаргами на них до Уповноваженого із захисту державної мови. А пан Тєрєхов такими темпами буде постійно платити штрафи, поки не вивчить українську мову. Але це також стосується і бізнесів, які працюють. Гадаю, що 4,5 місяці обстрілів змусили замислитися, що мета московитів – знищити або зробити рабами українців, а ідея “руzzкава міра” – це не захист московитської мови, а знищення української мови та культури. Та й зараз вже не березень і не квітень, коли місто було під потужними щоденними обстрілами.

Продовжується епопея з “Мегабанком”, який НБУ визнав неплатоспроможним. Час для реєстрації як потенційний інвестор подовжено ще на 2 тижні – для зацікавлених інвесторів час для подання заявок на допуск до участі у відкритому конкурсі подовжено до 12 липня 2022 року. Існує низка варіантів подальшої долі банку – три з них передбачають ліквідацію банку, а один – перепродаж зацікавленому інвестору.

Харківський коц, який увійшов до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, виробляють на вертикальному верстаті – саме завдяки цій особливості його внесли до цього переліку. Також особливістю харківського коцу є довгий ворс, а між двома сусідніми ворсовими рядками є смуга гладкого ткання шириною від сантиметра до двох. Такі коци виготовляються фактично лише на замовлення, їх не продають у магазинах, бо виготовлення коцу займає багато часу. Коци представлені в музеях – в Харківському історичному музеї, де зберігається 3 коци, один з яких ніколи не експонувався. Водночас, для збереження традиції справді необхідна програма Харківської обласної та міської влади щодо збереження та розвитку, популяризації харківського традиційного коцарства.

У Харкові суд оголосив вирок водіям-учасникам ДТП 7 листопада 2020 року на проспекті Науки, внаслідок якої 10-річний хлопчик отримав травми, а 50-річна жінка померла в лікарні після майже чотирьох місяців у комі. Тоді громадянин Єгипту їхав на авто проспектом Науки зі швидкістю близько 110 км/год і проїхав перехрестя із вулицею Космічною прямо по смузі, що дозволяла лише поворот ліворуч. Автівка громадянина Єгипту зіштовхнулася з автівкою, за кермом якої був 24-річий харків’янин, після чого громадянин Єгипту на автівці влетів в “острівець безпеки”, на якому перебували четверо людей

А от у Валках чоловік повідомив про замінування супермаркету 12 липня, через що із закладу евакуювали близько 100 осіб. Вибуховий пристроїв не знайдено, а самого чоловіка затримано – він був в стані “драбадан” алкогольного сп’яніння. Тепер йому загрожує 6 років позбавлення волі.

Також почався суд щодо колаборанта зі Старого Салтову Олександру П., директора “нафтопереробного заводу” у селі Вільхівка (центр Вільхівської сільської громади), який показав московитам шлях зі Старого Салтова до Вільхівки біля Харкова і провів на своїй автівці окупантів аж до окружної дороги Харкова. Також колаборант допомагав рашистам у розміщенні, показував розміщення адмінбудівель у Старому Салтові, Вільхівці та Верхній Роганці та підвали, де переховувалися місцеві мешканці. Також, за словами свідка. колаборант змушував місцеве населення в окупованих селах носити московитам продукти харчування.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села та містечка – Явірське Донецької селищної громади, Залиман Балаклійської міської громади, Велику Комишуваху, Гусарівку, Дібрівне, Курульку Барвінківської міської громади та Вірнопілля Оскільської селищної громади.

А от 18-річний колаборант Ілля Гаманін, який наприкінці червня 2022 року розтрощив Державний Герб України на будинку культури у с. Петропавлівка (центр Петропавлівської сільської громади) та очолює промосковську колабораційну молодіжну організацію “маладьожницй совєт” Куп’янська отримав заочно підозру за фактом публічної наруги над малим Державним Гербом України. Наразі встановлюються інші фігуранти кримінального провадження. Але, як на мене, тут крім публічної наруги, має бути участь у пропагандистських матеріалах окупантів, а також державна зрада.

На окупованій території Борівської селищної громади московити почали роздавати пенсію у 10 тис. рублів в обмін на персональні дані, але люди не дуже йдуть до них, щоби цю інформацію окупанти не використали під час проведення псевдореферендуму. Але збір персональних даних відбувається і на блокпостах, на яких людей, які виїжджають з смт Борова перевіряють та змушують фотографуватися з паспортом. Московити та колаборанти шукають батьків і дітей та агітують їх навчатися за московитськими програмами та подавати заяви на навчання у закладах освіти. Разом з тим, представники місцевої влади та волонтери змогли передати на окуповану територію Борівської селищної громади чергову партія інсуліну, ліків та адресні посилки.

Із розповідей тих, хто виїхав з окупованих територіях складається картина життя в окупації. Так, щоби виїхати з Ізюма до Печенізької дамби, через яку відбувається щотижня евакуація людей з окупованих територій, треба проїхати 13 блокпостів московитів. При цьому спочатку треба приїхати в Ізюм, а лише потім їхати у бік Печенігів.

А от на північ від Харкова в районі окупованого села Стрілеча (Липецька сільська громада) зникли т.зв. “волонтери” Владімір Мінушкін та Артьом Матвєєв, які поїхали зі Пскова до окупованої території Харківської області і “зникли”. Ці “волонтери” везли гуманітарну допомогу, які збирали у Пскові для окупаційних московитських військ під назвами т.зв. “ЛНР” та “ДНР”. А вже під час роздачі гуманітарної допомоги “військові” з т.зв. “ЛНР” забрали обох волонтерів і їх місце знаходження невідоме. Місцеві мешканці окупованої Стрілечої кажуть, що це була “військова комендатура”, яка вчиняє що хоче. Тепер родичі зниклих рашистів-“волонтерів” шукають їх Бєлгороді.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії