Харків. Хроніки атаки на місто, день 141-й (14.07.2022)

Перемикач мов

День був достатньо тихим – були поодинокі артилерійські удари по Харкову, а от ніч знову була гучною – ракетні удари завдані по одному з підприємств на півдні міста. Знову було зафіксовано, що ракетний удар завдано ракетою від ЗРК “С-300”. За даними Харківської ОВА. не всі захисні споруди регіону не були готові на 100% на час широкомасштабного вторгнення московитів, проте зараз вважають, що проблема вирішена. А ще внаслідок обстрілів на Харківщині пошкоджено та зруйновано 140 пам’яток архітектури.

День був в принципі тихим: як і у минулі дні обстріли Харкова московитами були поодинокі та фіксувалися лише коли-не-коли на північних околицях Харкова. Трошки прильотів було ввечері – в район околиць П’ятихаток. Ракетний удар протягом доби був один – після другої години пролунало три вибухи, які зруйнували колишній меблевий цех на півдні Харкова. Візуальне спостереження мешканцями Харкова зафіксувало 3 вильоти ракет з району Бєлгорода, одна з яких з невідомих причин впала (робота ППО чи самоліквідація ракети). В результаті ракетного удару пошкоджені приміщення, автівки та територія підприємства, де кілька вирв від ракет.

А от ракетний удар 15 липня стався о пів на третю ночі прийшовся на кілька навчальних закладів в різних районах міста – на Холодній Горі та ХТЗ.

Пошкоджений внаслідок московитського обстрілу дах ТРЦ “Французький бульвар”
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

Графік ракетних ударів весь час рухливий – це той “плаваючий графік”, про який я пишу. Активізація ракетних ударів по Харкову, Миколаєву, Часовому Яру та Вінниці свідчить про подальший шантаж московії проти України: це спонукання українців виступити проти власного уряду з вимогою щодо термінових “перемовин” та капітуляції перед московитами. Московити діють за власними розумінням, що терористичними актами можна залякати людей і примусити виконувати свої вимоги. Крім того, масштабний ракетний терор по всій країні – це спроба деморалізувати українців через постійні удари з великою кількістю загиблих та поранених.

Також в контексті постійних московитських викидів щодо відсутності у Харкові ППО, що Київ здав Харків, що про постійні ракетні удари та обстріли міста, загиблих і поранених внаслідок них, не говорять у загальнонаціональних новинах (цікаво, звідки така інформація – чи московити розраховують на те, що українці не дивляться телебачення та не читають новини, навіть в інтернет-ЗМІ, а тому можна поширювати подібні брехливі вкиди), а також можливого наступу московитів на місто (були чутки щодо цього десь 14-16 липня) є підозра, що інформаційні атаки на ці теми можуть посилюватися через те, що страшні ракетні удари по інших містам з десятками загиблих і поранених певною мірою відсувають на другий план факт постійних обстрілів Харкова. І на цьому підґрунті московити будуть намагатися створювати штучне протистояння між харківцями та Києвом (читай – іншою частиною Україною), базуючися на знанні про великий місцевий патріотизм у мешканців міста. Мета – створення антагонізму та суперечностей між харківцями та киянами і на цьому створювати напругу та зневіру в місті. Єдиний спосіб протидіяти цьому – попереджати поширення таких чуток, визначення джерел поширення та інформування про таких активних поширювачів куди треба. І вести з тими, хто піддається впливу такої інформації роз’яснювальну роботу (за можливості).

Ракетний удар по метродепо в районі станції метро “Турбоатом”, за інформацією харківської поліції, здійснено ракетами з маркуванням 5В55, які є ракетами від ЗРК “С-300”. Ці ракети використовуються системою ППО та початково мають клас “земля – повітря”, але за певних умов цей комплекс, як і ракети можна налаштувати на систему “земля – земля”. Щоправда, точність удів в цьому випадку буде невелика. Це дозволяє говорити про зменшення використання “Іскандерів” (їх обмежене використання або через нестачу та перехід на ракети, які можуть запускатися з наземних установок і яких є певний запас. Загалом, частина з ракет, якими завдають ударів по Харкову зараз складають саме ракети від “С-300”, що свідчить про ситуацію із запасом ракет як таким.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Петрівки, Циркунів, Питомника, Нового, Дементіївки, Руської Лозової, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстрілювали смт Золочів, села Світличне та Соснівку Золочівської селищної громади. Обстрілам піддаються Перемога Липецької сільської громади, Рубіжне, Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, Коробочкине Чкаловської селищної громади. У Чугуївському районі поранено двох людей.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Протягом останнього тижня московити завдають в районі лінії фронту авіаударів. Знову московити намагалися штурмувати Дементіївку Дергачівської громади – це таке щодня, але знову московити не мали жодного успіху.

Міський голова Харкова Ігор Терехов каже, що московити, вдаривши по електродепо метрополітену, пошкодивши рухомий склад, хочуть зупинити роботу міського транспорту. О, нарешті, дійшло, що московити хочуть руйнувати і будуть роботи далі, знищуючи, як він зазначив і будівлі з устаткуванням електродепо і рухомий склад. І так, це та ситуація, з якою прийдеться жити довго. Легкого виходу із ситуації немає.

Рятувальники розбирали конструкції ТРЦ “Французький бульвар”, які були пошкоджені під час обстрілу з реактивної артилерії – було знято частину фасаду, яка могла впасти, а також демонтовано частину ушкодженого даху.

А директор Департаменту цивільного захисту Харківської ОВА Іван Сокол визнав, що не всі захисні споруди регіону не були готові на 100% на час широкомасштабного вторгнення московитів. Проте він говорить, що зараз вони готові – цікаво, і де? Чи це міська влада так запевнила? То можу сказати дуже просто – жодної роботи міської влади з облаштування укриттів та бомбосховищ не проводилося, лише загальні заяви. Але дуже “втішає”, що з питаннями про облаштування укриттів та їх пошук треба звертатися до “Жилкомсервісу”. Тобто у департаменті цивільного захисту цих даних немає – тобто немає сенсу звертатися громадянам із відповідними запитаннями до департаменту? Ну і також “Жилкомсервіс” – це Харків, а як щодо інших міст? Весело…

14 липня почали ходити трамваї з Новожанове до метро “Героїв праці” та Гідропарку. А вже з 15 травня запрацює автобус з РТС (ХТЗ) до метро “Тракторний завод”.

За час повномасштабного вторгнення московитів внаслідок обстрілів на Харківщині пошкоджено та зруйновано 140 пам’яток архітектури обласного та національного значення. На частині пам’яток Харкова за участі волонтерів зроблено 3D-сканування, і якщо будівля зовсім завалиться, її можна буде відтворити із схожих матеріалів. Разом з цим будівлях обладміністрації, Управління Служби безпеки, поліції та університету ім. В. Н. Каразіна, які є пам’ятками архітектури, на цей час неможливо зробити консервацію через великі руйнування та нестачу фінансування. Як приклад неправильної роботи комунальників із частинами пам’яток харківський архітектор Дворніков наводить семінарію на вулиці Семінарській, а також садибу Павлових на вулиці Полтавський шлях, коли частини будівлі вивозили або на звалище, або у невідомому напрямку. Також правильним рішенням було би створити у Харкові оглядову комісію, яка були проводила оцінку руйнувань, можливості збереження будівлі та її подальшої реставрації, у якій мають бути представлена громадськість, а також обов’язково фахові архітектори-реставратори.

“Червоний Хрест” на Харківщині стверджує, що ситуація із обсягами гуманітарної допомоги стає поступово гіршою: обсяги зменшуються, що це регіон, де точаться активні бойові дії. І з настаннями зими та холодів можуть виникнути великі проблеми з гуманітарною допомогою.

СБУ підтвердило, що заступник голови Харківської облради Богдан Мальований є громадянином московії. А ще СБУ не проводила спеціальну спецперевірку Богдана Мальованого як кандидата на посаду заступника голови Харківської облради, оскільки звернень про її проведення до СБУ не надходило. Уявляєте? Громадянин московії став заступником облради, бо спецперевірки не було, бо ніхто не звернувся про її проведення. Чи це означає, що керівництво облради винне у цьому, що у цьому винна голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко? Дуже багато запитань і дкже мало відповідей. А ще СБУ майже півроку мовчало про ситуацію з Мальованим, поки у публічній площині вона не дійшла до точки кипіння у громадськості.

Процес деколонізації та дерусифікації почався у Нововодолазькій селищній громаді – там створили робочу групу щодо перейменування вулиць, площ, провулків в населених пунктах громади і мешканцям громади пропонують взяти участь в опитуванні. Загалом у списку близько 40 топонімів до перейменування.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села та містечка – село Пришиб Донецької селищної громади, Протопопівка Балаклійської міської громади, Барвінкове, Велику Комишуваху, Дібрівне, Курульку, Іванівку та Рідне Барвінківської міської громади.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії