Харків. Хроніки атаки на місто, день 144-й (17.07.2022)

Перемикач мов

День був у Харкові тихий, а от вночі по підприємствах Харкова та Дергачів була завдано ракетні удари. Також протягом дня обстрілювали Чугуїв, а міська голова Чугуєва заявила, що якщо мешканці міста не будуть відповідально ставитися до безпеки, то в’їзд приватним автівкам до центру буде заборонено. А за інформацією поліції, від початку широкомасштабного вторгнення московитів на Харківщині загинуло 959 осіб, у т.ч. 47 дітей.

День був здебільшого спокійний: були буквально поодинокі обстріли північних околицях Харкова. Після вчорашньої активізації стався спад активності московитів. Були обстріли Північної Салтівки, а також П’ятихаток, через шо було пошкоджено кілька багатоповерхівок. Проте доба почалася традиційно з ракетних ударів – о пів на третю по Харкову прилетіло дві ракети (пошкоджено адмінбудівлю промислового підприємства у північній частині Харкова, через що в ній зайнялася пожежа). Ще 2 ракети вразили підприємство у Дергачах. За інформацією поліції, і в Чугуєві вчора, і Харкові та Дергачах цього дня були помічені ракети від ЗРК “С-300”. З Іскандерами не все так гладко, як було певний час.

Вже 18 липня десь о другій ночі по околицям Харкова завдано ракетних ударів. Куди прилетіло точно не невідомо. Також десь о чверть на третю кілька ракетних ударів було завдано по Чугуєву – пошкоджені приватні та багатоповерхові житлові будинки, водогін (у частині міста тимчасово відсутнє водопостачання), без серйозних руйнувань та потерпілих.

Пошкоджена школа після ракетного удару на ХТЗ у Харкові
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Петрівки, Циркунів, Веселого, Питомника, Нового, Дементіївки, Руської Лозової, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстрілювали смт Золочів, села Калинове, Івашки, Уди та селище Одноробівка Золочівської селищної громади. Зокрема, села Івашки та Одноробівка були обстріляні приблизно опівночі в ніч з 16 на 17 липня. В Івашках пошкоджені приватні будинки, спиртзавод, обстріляла село Івашки Золочівської громади. Окупанти влучили у складські приміщення, спиртзавод та приватний будинок, а в селищі Одноробівка пошкоджено складські будівлі сільгосппідприємства на станції Одноробівка. В Калиновому внаслідок обстрілу були пошкоджені будинки, деякі з них загорілися, загинула літня жінка, а її дочка зазнала уламкових поранень. Обстрілам піддаються селище Елітне Вільхівської сільської громади, Рубіжне, Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, смт Печеніги (один чоловік загинув, а ще один – поранений), Коробочкине Чкаловської селищної громади, а також смт Малинівка та село Мосьпанове Малинівської селищної громади.

Протягом дня Чугуїв зазнавав обстрілів з боку московитів. Серйозний обстріл був вдень, проте серйозних руйнувань, загиблих та поранених не було. Водночас, міська голова Чугуєва Галина Мінаєва вкотре звернулася до мешканців міста перебувати у безпечних місцях. Скупчення людей та автівок в центрі міста небезпечна, і вона звертається до власників автотранспорту паркуватися далі від центру (особисті автівки ще й заважають роботі рятувальників, яка триває на пошкоджених та зруйнованих будівлях в центрі міста після ракетного удару 16 липня). Якщо мешканці міста не дослухаються прохання міської влади, то міська голова Мінаєва заборонить рух приватного автотранспорту в центрі Чугуєва.

Останні ракетні удари та активізаціях артилерійських обстрілів Чугуєва загалом приводять до думки, що тактика психологічного та акустичного тероризму, яка активно використовується у Харкові, практикується у Миколаєві, тепер поширилась на Чугуїв. Це ніщо інше, ніж терор та психологічний тиск на мешканців міста, щоби ті припинили чинити опір та здалися окупанту. Харків та ближні передмістя живуть в такому стані із 20-х чисел травня, тепер до нас долучився ще й Чугуїв, який не мав московитського нічного терору. Також це схоже на таку собі відповідь за удари HIMARS’ами по Куп’янську та околицям, внаслідок чого у московитів є втрати і проблеми з логістикою.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Протягом останнього тижня московити завдають в районі лінії фронту авіаударів.

За інформацією Харківської поліції, станом на 17 липня від початку широкомасштабного вторгнення московитів внаслідок обстрілів, боїв та воєнних злочинів окупантів на Харківщині загинуло 959 осіб, у т.ч. 47 дітей. При цьому, за даними поліції за останній тиждень загинуло 17 осіб, зокрема, одна дитина. А всього ж на Харківщині, за інформацією Офісу Генпрокурора, постраждало (загинуло і були поранені) 191 дитина (зауважу, що час від часу інформація по загиблим і пораненим у прокуратури та поліції може різнитися – суто через процесуальні моменти реєстрації смертей та кримінальних справ по них). Загалом по Україні постраждало 1015 дітй, з яких 353 загинули. а 662 зазнали поранень. Більше за Харківську постраждало дітей лише у Донецькій області – 353 дитини.

Тим часом, партія “ОПЗЖ”, серед членів та депутатів якої багато колаборантів на тимчасово окупованих територіях, подала апеляцію до Касаційного адміністративного суду щодо своєї заборони. Загалом заборону оскаржили кілька партій, не лише “ОПЗЖ”.

Поліцейські у Харкові затримали 31-річного мешканця міста Довжанськ (раніше – Свердловськ) Луганської області, який розщташований на окупованій території ОРЛО т.зв. “ЛНР”: у його телефоні виявили листування з невідомим, де він вказував дані геолокації розташування українських військ.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села та містечка – село Протопопівка, Чепіль Балаклійської міської громади, Барвінкове, Велику Комишуваху, Гусарівку, Дібрівне, Курульку, Іванівку, Нову Дмитрівку, Барвінківської міської громади та Вірнопілля Оскільської сільської громади.

Тим часом в окупованому Куп’янську московити підняли на флагштоці триколорну ганчірку т.зв. “прапора Харківської області московії”, який тепер за символ на окупованих територіях області. Щоправда, механізм флагштоку настільки проржавів, що під час підняття цієї ганчірки було чутно лише скрежетання металу, бо жодної музичної паузи, навіть у вигляді гімну московії, ніхто не поставив. Також 17 липня місцевий гауляйтер окупаційної адміністрації Харківської області Віталій Ганчев заявив, що тепер на окупованих територіях Харківщини почали діяти військові комендатури (цікаво, а до цього що це було – просто комендатури гістапи-ФСБ?), а тому окупаційна “тимчасова цивільна адміністрація” “області” перейменована на “військово-цивільну адміністрацію” “області”. Чи перейменовані у подібний спосіб окупаційні “тимчасові цивільні адміністрації” районів – невідомо, історія про це поки що мовчить. Ото нема чого робити – лише займаються імітацією бурхливої діятєльності та перевішуванням табличок ніби переставлянням ліжок у борделі.

За інформацією з моїх джерел, староста смт Білого Колодязя (Вовчанська міська громада) пішла разом зі своєю командою у відставку і не стала співпрацювати з окупаційною адміністрацією. Новим керівником окупаційної адміністрації у селищі став місцевий наркоман (так, справжній наркоман). А ще місцевий фермер з Білого Колодязя на прізвище Кулініч продав зерно в московію, після чого він видавав людям, які віддали свої паї йому для обробки, гроші у рублях.

А в Ізюмі до місцевої окупаційної “поліції” шукають людей – переваги віддаються особам із досвідом роботи у правоохоронних структурах. Крім того, в місті шукають і медперсонал до стоматологічної поліклініки, зокрема, стоматологів, протезистів, медсестер.

Вчителів шкіл окупованої Шевченківської селищної громади агітують до співпраці з окупантами, проте на роботу за російською програмою погодились не більше 10 осіб. Для цього ще наприкінці травня – на початку червня московити збирали освітян на “наради”, наполягаючи на впровадженні московитських програм, перепідготовці вчителів української мови та літератури, історії та молодших класів, яку необхідно провести у московії, обіцяючи при цьому зарплату 15 тис. рублів. Після цього частина вчителів та керівників шкіл виїхали з окупованої території, а самі окупанти готові привезти вчителів з московії до шкіл на окупованих територіях Харківщини.

І трохи приємних новин. Протягом останніх днів наші військові працюють зброєю від наших західних союзників по тилам окупантів: в Куп’янську пошкоджені всі мости у місті і тепер в московитів існують проблеми з логістикою та переміщенням у південному напрямку. Також бавовни траплялися на різних промзонах міста, щось горіло та вибухало. Також прилітало московитам в районі станції Куп’янськ-Вузловий – після цього навколишня територія була очеплена.

А премію дарвіна отримує якийсь московит в Тульській області, який так хотів вкрасти метал, що сунув сунув залізяку на рейки під товарний потяг, в результаті чого зійшло з рейок низка вагонів на перегоні “Вузлова-3 – Жданка”. Сам “геній” спецоперації із крадіжки загинув на місці. Але є і позитив: рух на перегоні було припинено на тривалий час, поки ремонтні бригади не відновили залізничне полотно.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії