Харків. Хроніки атаки на місто, день 146-й (19.07.2022)

Перемикач мов

День був спокійний: були поодинокі обстріли північних околиць міста, а надвечір стало більше діставатися північним передмістям Харкова. Ракетний удар цього разу прийшовся по Клугино-Башкирівці. Начальником Управління Служби безпеки України у Харківській області призначений Олександр Куць, про якого загалом схвально відгукуються проукраїнські активісти Донбасу, де він працював з 2014 по 2019 рік. А в одну із сіл Зміївської громади знесли пам’ятник московитському імператору Алєксандру III, встановлений буквально напередодні Євромайдану.

День був загалом спокійний: бувають поодинокі обстріли північних околицях Харкова – традиційно прилітає в околицях Північної Салтівки та П’ятихаток. Ввечері під обстріл знову потрапили околиці Салтівки. Сьогодні другу ніч і день поспіль ракетних ударів по Харкову не було. Проте московити зі своїм “плаваючим графіком” і далі тероризують жителів Харківської агломерації. Цього разу знову дісталося чугуївцям, точніше о 4-й ранку ракетні удари з-під Бєлгорода були завдані по селу Клугино-Башкирівка Чугуївської міської громади (тероризувати село, де знаходиться ППД 92-ї окремої механізованої бригади імені Івана Сірка – цікава ідея, але по туди прилітає і з реактивної артилерії; але у московитів власна логіка). Одну з ракет 5В55, яка належить до системи ЗРК “С-300” підрозділи ППО ЗСУ змогли збити і вона впала недалеко від Харкова – її оглянули поліцейські.

Ніч безпосередньо для міста була спокійною. Візуальним спостереженням зафіксовано 6 вильотів ракет з-під Бєлгорода о чверть на другу ночі та 6 вибухів десь під Харковом. Точно відомо про ракетний удар мінімум однією ракетою в Чугуєві (частково зруйнована школа). Терор Чугуєва триває, натомість ракетний терор Харкова на певний припинився. Московити намагаються міняти тактику, розширюючи територію ракетних ударів. Подальші їх дії складно передбачити: це може бути поновлення ракетних ударів по місту, зосередження на Чугуєві та його околицях, пошук нової цілі для ракетних ударів або поєднання двох чи трьох варіантів подальших подій.

Демонтаж небезпечних блоків зруйнованого житлового будинку на Залопані
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Петрівки, Циркунів, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, Руської Лозової, Лісне, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. У Циркунах через ранковий обстріл поранена жінка. Також рашисти обстріляли поле поблизу села Івашки Золочівської селищної громади – люди встигли відскочити, комбайн не постраждав, але поле площею 150 га через займання згоріло. Обстрілам піддаються смт Печеніги, Чугуїв та села Клугино-Башкирівка, Коробочкине (через обстріл були пожежі, пошкоджені приватні будинки), Базаліївка Чкаловської селищної громади, а також смт Малинівка та Мосьпанове Малинівської селищної громади. У Мосьпановому через обстріли загинули двоє людей, хоча обласна влада попередньо інформувала них як про поранених. У Малинівській громаді загалом через обстріли загинули 11 осіб, зокрема. 6 – в Мосьпановому. Також через обстріли поранень зазнали п’ятеро людей у Харківському районі, а також по одній у Чугуївському та Богодухівському районі.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Московити після Дементіївки переключилися на штурм села Уди Золочівської селищної громади, але наші захисники зупиняють всі спроби окупантів.

Начальником Управління Служби безпеки України у Харківській області призначений Олександр Куць, який раніше у 2015-2018 роках був начальником Головного Управління СБУ Донецької та Луганської областей, а у 2018-2019 роках – головою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації. Відомо, що він активно боровся проти зрадників та агентів московитських спецслужб серед співробітників СБУ, зокрема, було виявлено як мінімум трьох таких. Також представники московитської окупаційної адміністрації в ОРДО (т.зв. “ДНР”) називали Олександра Куця причетним до ліквідації “Гіві” та “Мотороли”. Мої знайомі з Донеччини позитивно відгукуються про нового начальника УСБУ на Харківщині, тому можна сказати, що це, безперечно, гарна новина, яка сприятиме покращенню безпекової ситуації.

А от колишній начальник УСБУ в Харківській області Роман Дудін, який був звільнений 29 травня, тепер записує відео до іноземних дипломатів, в яких розповідає, що через його звільнення в ФСБ святкували, що після його звільнення посилилися обстріли Харкова (взагалі-то вони посилилися з 20-х чисел травня і пов’язані з тим, що московити контратакували наших військових та підтягнули ближче артилерію після деякого часу страху через наступальні дії українських військових), звинувачує в ситуації Олега Татарова, що робота в СБУ погіршилася. Тепер же він звертається до іноземних дипломатів, щоби ті перевірили підстави звільнення Дудіна і чи не стоять спецслужби московії за цим (це, перепрошую, вже потребує оцінки лікарів). Обов’язки керівника УСБУ на Харківщині після звільнення Дудіна до цього часу виконував полковник Андрій Дармограй.

За інформацією від Харківської ОВА, на Харківщині 14 спортивних об’єктів, серед яких тренувальні бази і заклади освіти, потребують ремонту, оскільки мають пошкодження через обстріли та бомбардування. Зокрема, йдеться про Харківський фаховий коледж спортивного профілю у Помірках потребує ремонту, Харківський фаховий коледж спорту, Олімпійський навчально-спортивний центр “Акварена” (зазнав бомбардування з літака), стадіон “Динамо” (тут грали у регбі до вторгнення, а зараз пошкоджений газон та покриття бігових доріжок), Школа вищої спортивної майстерності (вилетіли вікна), Харківський республіканський ліцей-інтернат спортивного профілю, дитячо-юнацька спортивна школа “ХТЗ”. Серйозні ушкодження є у будівлях та території навчально-тренувальної бази “Металіста 1925”, стадіонів “Сонячний” (північніше П’ятихаток, біля окружної дороги) та “Схід”, стадіон університету внутрішніх справ, спортивні об’єкти Каразінського університету, спорткомплекс “ХПІ”, “Салтівський лід”. Разом з цим невідомою є ситуація стану спортивних об’єктів на тимчасово окупованих територіях Харківщини. Наразі харківські спортсмени – члени збірних тренуються переважно в інших регіонах України та за кордоном.

А мешканець Харкова Вадим Коваленко пройшов дистанцію відповідно до вимог змагань з тріатлону Ironman (через вторгнення московитів до України взяти участь у цих змаганнях він не зміг), під час якої закликав донатити на допомогу ЗСУ, і таким чином зібрав понад 400 тис. грн. А друзі організували трансляцію проходження ним дистанції (4 км – уплав, 180 км — на велосипеді, 42 км — біг) через соцмережі.

У селі Першотравневе Зміївської міської громади, яке пропонують, до слова, перейменувати, знесли пам’ятник московитському імператору Алєксандру III та зірвали табличку з постаменту, де написано: “Памʼятник встановлений силами громадських організацій: Фонд “Відродження культурного надбання”, харківська обласна громадська організація “Русь триєдина”, за підтримки президента Російської федерації В. В. Путіна, православної громадськості Харкова.”. Цей пам’ятник було встановлено у 2013 році (так-так, незадовго до Євромайдану, коли московія готувалася до поглинання України на 2015 рік, під час президентських виборів), до 400-річчя Дому Романових та 125-річчя порятунку царської родини при катастрофі потяга (30 жовтня 1888 року). На відкритті памʼятника були присутні дехто із теперішніх колаборантів, зокрема, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей та керівник організації “Русь триєдина” Сергій Моісеєв, який наразі їздить окупованими територіями Харківщиною.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села та містечка – село Чепіль Балаклійської міської громади, Барвінкове, Гусарівку, Велику Комишуваху, Дібрівне, Нову Дмитрівку Барвінківської міської громади. Спроби атак у бік Гусарівки та Дмитрівки були відбиті.

Ситуація у Барвінковому та Барвінківській міській громаді, яка є прифронтовою, складна. У Барвінковому з 9-10 тисяч мешканців міста зараз лишилися тисячі півтори. Обстріли міста, за словами, міського голови Олександра Бало, відбуваються щодня, тому вже посеред дня людей на вулицях немає. Центр міста весь зруйнований, а взагалі 2/3 всіх будинків у Барвінковому або пошкоджені, або зруйновані. У центрі міста обладнали сховище для тих, кого обстріли можуть застати далеко від власного укриття. Тут також є лави для сидіння та запаси води, щоби кілька годин перечекати.

У місті від початку широкомасштабного вторгнення загинули 13 людей, ще 15 отримали поранення. У Барвінковому є лікарі, але аптеки всі не працюють. Також можуть допомогти і медики з військового шпиталю. Електричка з Гаврилівки до Лозової дає можливість поїхати в тилове місто за всім необхідним та готівкою.

Деякі села перебувають на лінії фронту, зокрема, Грушуваха, Велика Комишуваха, Курулька. З Великої Комишувахи (від села лишилися фактично самі руїни) та Курульки виїхали всі мешканці, а от у Грушувасі досі залишається 13 людей з 800, які мешкали тут ще в лютому. Для тих, хто лишився возять продукти та пенсії. Люди не хочуть виїздити, бо дуже прив’язані до землі та худоби. На землях громади на чи біля лінії фронту провести посівну не вийшло, так поля ці непридатні – там багато нерозірваних снарядів.

У Барвінковому працює водо- та електропостачання, а от газу немає, бо перебиті мережі. Комунальники мають можливості лагодити пориви мереж, які трапляються через постійні обстріли. У низки сіл й електрики немає. У Барвінковому є 50 багатоповерхівок, які мають автономне газове опалення, але опалювати цієї зими їх не вийде, тому міська влада закликає людей готувати дрова на зиму – дає дозволи на вирубку посадок та пошкоджених дерев.

Харківська обласна прокуратура оголосила про підозру у держзраді колишній поліцейській, криміналістці з тимчасово окупованого Куп’янська, яка стала колаборанткою та стала працювати на окупантів – надавала анкетні дані поліцейських Куп’янського райвідділу поліції, адреси проживання, інформацію про про наявність у них зброї тощо. Також вона брала участь в обшуках колег з метою вилучення табельної вогнепальної зброї.

Пропагандистські матеріали зображують як на окупованих територіях Харківщини знищують будь-які згадки, які пов’язані з Україною. Для цього перефарбовують мости, які пофарбовані у кольори українського прапора, на кольори московитської триколорної ганчірки, залучаючи до цього тих ветеранів АТО, кого змогли розшукати. Стели на в’їздах до населених пунктів також фарбують у триколори, а над ними вішають прапор московії, зокрема, на в’їзді до Дворічної та Куп’янська.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії