Харків. Хроніки атаки на місто, день 147-й (20.07.2022)

Перемикач мов

Московити цієї доби не завдавали ракетних ударів по Харкову, проте знову вдалися до удару по житловому району з реактивної артилерії: прилетіло по зупинці громадського транспорту на Салтівці, пошкоджена мечеть, є загиблі та поранені. Але ракетні удари були завдані по Чугуєву – пошкоджено ще одну школу. У місті почали евакуювати трамвайні вагони з Салтівки, недалеко від трамвайного депо, які там стояли з ще кінця лютого.

Психологічно складний та не дуже тихий день. Зранку близько 9-30 було завдано кілька ударів з РСЗВ “Ураган” по одному з районів Салтівки – району ТРЦ “Караван”. Снаряди прилетіли прямо по тролейбусній зупинці, і в результаті цього обстрілу загинуло троє людей, в т.ч. 13-річний хлопець, а ще двоє, зокрема, 15-річна дівчинка, сестра загиблого хлопця, зазнали поранень. Дівчинка перебуває у тяжкому стані і протягом дня проведено три операції.Загалом, за даними Харківської обласної прокуратури від московитських обстрілів загинуло на Харківщині 48 дітей, а ще 151 дитина зазнала поранення.

Отже, удар з реактивної артилерії було завдано чітко по зупинці громадського транспорту, згоріли кіоски на зупинці. Також пошкоджено прилеглі житлові будинки та нову мечеть мусульманської релігійної громади “Сунна”. Ще раз наголошу, що зупинки транспорту були і є ціллю для московитів. Той факт, що під обстріл потрапила мечеть нічого не значить, оскільки у Харкові чимало церков чи культових споруди постраждали під час обстрілів обстрілюваних околиць, ракетних чи авіаударів. Ще одну вирву місцеві мешканці знайшли неподалік ще однієї зупинки громадського транспорту – 27/28 трамваю, через що стався обрив контактної мережі. Це черговий акт ранкового та денного тероризму, до якого московити час від часу вдаються. Після цього Салтівка піддалася ще кільком обстрілам, одночасно пролунав сигнал “загроза артилерійського обстрілу”. Протягом дня північні околиці Харкова – Північну Салтівку, селище Жуковського та П’ятихатки московити обстрілювали. Ввечері пішов достатньо сильний дощ і у північній частині міста було видно дуже красиву веселку, але приблизно в цей час рашисти почали обстрілювати північні околиці – і П’ятихатки, і Північну Салтівку з використанням реактивної артилерії. Всього за день поранення через обстріли зазнали троє мешканців міста.

Місце обстрілу зупинки громадського транспорту на Салтівці
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

Ніч безпосередньо для міста була спокійною. Візуальним спостереженням зафіксовано 6 вильотів ракет з-під Бєлгорода о чверть на другу ночі та 6 вибухів десь під Харковом. Точно відомо про ракетний удар мінімум однією ракетою в Чугуєві – зазнала часткових руйнувань ще одна школа у місті. Це вже 4-й ракетний удар за останні 5 днів саме Чугуєву. Це помста московитів за те, що від українських військових регулярно прилітало по базам в районі Куп’янська та інших окупованих територій. Оскільки ці удари, ймовірно, відбуваються з цього боку Сіверського Дінця, то це пояснює чому протягом останнього тижні значно посилилися обстріли населених пунктів від смт Печеніги та смт Малинівка вдовж Дінця чи на Малинівському плацдармі: обстріли посилилися як за інтенсивністю, так і за типом снарядів, які використовують, через що збільшилася кількість загиблих та поранених.

Майже о пів на четверту ночі 21 липня по Харківщині завдано два ракетні удари – за звуком їх чули з боку Чугуєва.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Петрівки, Циркунів, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, Руської Лозової, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстріляли смт Золочів (поранена одна людина через нічний обстріл десь о першій ночі) та село Довжик (пошкоджені будинки, загинув чоловік, поранена жінка) Золочівської селищної громади. Також горіли 2 поля на території громади на площі близько 60 га, але завдяки діям аграріїв та пожежників врятували пшеницю на площі 66 га. Загалом по області вже згоріло збіжжя на полях на площі 130 га. Кілька днів тому, голова Золочівської селищної ради казав, що згоріло поле на 150 га, але це, очевидно, помилка – в якійсь із цифр. Обстрілам піддаються смт Старий Салтів, смт Печеніги, Чугуїв, Коробочкине (через обстріл були пожежі, пошкоджені приватні будинки), Базаліївка, Ртищівка Чкаловської селищної громади, а також смт Малинівка та села Мосьпанове та Стару Гнилицю Малинівської селищної громади. Так, у Старій Гнилиці московити здійснили дистанційне мінування території села, через що підірвалися два сусіди: один загинув, інший, депутат селищної ради, зазнав поранення. Також зруйновано 4 будинки. Загалом в Чугуївському районі поранення зазнали 5 людей.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Московити після багатьох невдалих спроб пробити українську оборону знову спробували пройти в районі селища Питомник Дергачівської міської громади, але отримали відсіч та відійшли.

З трамвайних колій на Салтівці (у березні – квітень був дуже обстрілюваний район) нарешті міська влада почала евакуйовувати трамваї, які зупинилися після того як була знеструмлена підстанція – в неї прилетів снаряд, і трамваї так і лишилися на лінії, не заїхали в депо, що їх врятувало, хоча частина з них постраждала від обстрілів. А от переважна більшість вагонів, які були у Салтівському трамвайному депо – знищені чи серйозно пошкоджені. Частину вагонів забрали сьогодні. Якщо чесно, не розумію, чому це не було зроблено раніше (принаймні, відтягти їх у більш безпечні місця). Єдина резонна причина – стан колій, які потрібно було полагодити. В усьому іншому причин немає – електроживлення немає, тому для транспортування залучили трактор.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, через московитські обстріли у Харкові пошкоджено загалом 232 заклади освіти (це школи, дитсадки, заклади позашкільної освіти). Повністю зруйновано 21 заклад освіти. На території Харківської області, без врахування Харкова, пошкодження зазнав 191 заклад освіти. Також у Харкові й області пошкоджені будівлі 57 закладів професійно-технічної та вищої освіти.

Після невеликої перерви відновив роботу у місті ТРЦ “Французький бульвар”, який був пошкоджений під час обстрілу реактивною артилерією 11 липня. Після перевірки цілісності конструкцій будівлі, демонтажу пошкоджених конструкцій та обмеження доступу у мені сектори закладу, експерти дали дозвіл на подальшу експлуатацію торговельно-розважального центру. Разом з цим відбувся тренінг для співробітників закладу з дій під час повітряної тривоги, евакуації людей та наданню першої допомоги.

У селище Елітне Вільхівської селищної громади, яке перебувало в окупації з кінця лютого по кінець березня 2022 року, повернулася вже третина мешканців, які виїхали через початок широкомасштабного вторгнення та після звільнення селища. На середину лютого тут проживало 1,4 тисячі людей. У селищі зруйновані школа, садок, пошта, амбулаторія, ЖЕК. Із соціальної інфраструктури вцілів будинок культури та один з трьох магазинів. Купляти продукти сюди приїздять люди із сусідніх сіл і селищ. Також пошкоджені або зруйновані через обстріл більшість будівель в Елітному.

Також в селищі тривають роботи з ремонту дитсадка, який постраждав під час московитської окупації селища: його обстріляли наприкінці березня, коли у його підвали ховалося понад сотня місцевих мешканців. Знищено приміщення двох груп та столову – тепер планують демонтувати зруйновану частину будівлі, щоби решта можна було експлуатувати.

Також складна ситуація і на території Малинівської селищної громади, яка щодня потерпає від обстрілів. Так, у селі Мосьпанове з 966 людей лишилися 120. У селі зруйнована школа, будівля старостату, школа. Зв’язку із селом практично немає, електрики також. Село існує за рахунок генераторів, але 2 генератори вже знищили московити під час обстрілів. Також складна ситуація і в Старій Гнилиці – там було одне з кращих сільгосппідприємств, де вирощували овочі.Разом з цим у громаді евакуацію не оголошували (насправді, було би не зле вивезти людей, які постійно під обстрілами на лінії фронту).

Випускниця Харківської гімназії №47 Дар’я Клименко стала срібною призеркою 54-тої Міжнародної хімічної олімпіади. Загалом до команди входило четверо учасників: двоє киян, львів’янин та харків’янка.

А у Харкові поліція особливого призначення виявила на ХТЗ під час комендантської години чоловіка, який перебував на вулиці в цей час. У нього знайшли карти з відмітками про розташування адміністративних будівель у Харкові. Громадянин поїхав на спілкування з ким треба.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села – Чепіль та Покровське Балаклійської міської громади, Гусарівку, Грушуваху, Велику Комишуваху, Дібрівне Барвінківської міської громади

На окупованих територіях ситуація складна.

Тим не менш Харківська обласна прокуратура продовжує виявляти колаборантів та оголошувати їм хаочно підозри про вчинення злочинів. Так, оголошено підозру колаборантам з смт Шевченкове Сергію Лоскутову, 1962 р.н. та Євгенію Нечволоду, 1971 р.н. Зокрема, Лоскутов працює на московитів з середини квітня: закликав місцевих мешканців виходити на роботу до селищної ради, збирав списки учасників АТО/ООС та мисливців у Шевченківській селищній громаді, намагався примусити людей вивісити на будівлі Шевченківської селищної ради російський прапор.Також він давав вказівки вивозити із сільськогосподарських підприємств громади зерно, насіння соняшнику та кукурудзу до московії, забирав у місцевих мешканців автівки, а у мисливців – зброю. А от Євгеній Нечволод почав співпрацювати з окупантами у травня: він вивозив сільськогосподарську техніку, зерно та добрива з території підприємств Шевченківської громади, а також допомагав рашистських військовим забирати в людей приватні автомобілі нібито на потреби “окупаційної адміністрації”, агітував мешканців громади підтримати окупантів, оскільки “у складі московії їм буде краще”.

Стало відомо, що колишній комуніст та депутат Ізюмської міськради від “ОПЗЖ” Володимир Ковальчук залишився в Ізюмі, став колаборантом, працює з московитами й звинувачує українську армію в обстрілах окупованого міста. Сам Ковальчук є людиною Фомічевського, одного з колаборантів, які допомогти рашистами увійти у місто. Також він та інші комуністи постійно тягали в Ізюмі прапори СССР на різні міфологізовані в соку свята. Ще одним депутатом від “ОПЗЖ”, хто перейшов на бік окупантів, стала Любов Ткачова, яка й видає т.зв. газету окупаційної влади “Ізюмскій телеграфъ”. За словами, мешканців Ізюма, внаслідок обстрілу гори Крем’янець та центру Ізюма 15 липня загинули 2 людей, ще близько десяти – поранені.

На території Борівської селищної громади колаборанти допомагають розселяти московитів у помешкання місцевих жителів та надають їм інформацію про них, допомагають їх грабувати, “відживати” бізнес, агітують, що московія сюди прийшла на завжди, поширюють іншу дезінформацію.

Більшість школярів та частина вчителів виїхали з території Борівської громади. Проте місцева окупаційна влада проводить наради із вчителями, складають списку учнів та батьків, які згодні вчитися за московитськими програмами. Школи ж Борівщини будуть працювати дистанційно за українськими програмами.

За інформацією начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, окуповане місто Балаклію московитські війська поділили на три зони і заборонили місцевим жителям перетинати їх межі, обмежили пересування містом.

Рашисти продовжують примусово депортувати людей з окупованих територій Харківщини до Бєлгородської області, про що знімають пропагандистські сюжети: так, за їх словами, із Козачої Лопані депортовано близько 200 людей. у т.ч. 20 людей. При цьому московити стверджують, що це роблять через обстріли нібито українських військових. Також подібні примусові депортації були і з інших населених пунктів на північ від Харкова: із Циркунів, Липців, Руських та Черкаських Тишків, Руської Лозової, Питомника тощо, коли, за їх словами, вивезли щонайменше тисячу цивільних осіб.

На цей час в окупації перебуває близько 30% території Харківської області.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії