Харків. Хроніки атаки на місто, день 148-й (21.07.2022)

Перемикач мов

Зранку московити обстріляли тролейбусне коло на ринку Барабашово та житлові райони Салтівки в результаті 3 людей загинули, а 23 – поранених. На Салтівці також пошкоджено ще одну зупинку громадського транспорту. За 2 дні обстрілам піддалися 3 зупинки громадського транспорту. Московити змінили тактику з нічних ракетних ударів на денний терор.

Ще один важкий та достатньо гучний день для Харкова. Зранку близько 9-30 було завдано кілька ударів з РСЗВ “Ураган” по одному з районів Салтівки. Втрапили в кілька різних місць.

По-перше, прилетіло по ринку Барабашово, точніше навіть тролейбусному колу. Один з тролейбусів висадив пасажирів і розвертався, щоби рушити у зворотній бік і саме цей час стався удар реактивною артилерію. Удар був достатньо точним – два снаряди впали біля тролейбусу і посікли його сильно – тепер він потребує чи не капітального ремонту та тривалого відновлення (пробиті колеса, пошкоджене і крило, і устаткування, і салон, розбиті всі вікна, крім лобового). Поранений водій тролейбусу. Один зі снарядів влетів прямо в моторний відсік легкової автівки. Вона та автівка поруч згоріли. Загалом був залп із 6 ракет, 2 з яких пробили дахи магазинів на ринку. Окрема тема, про яку хочу написати, – зачинені на замок ворота, які спускаються до ще одного майданчику ринку та до виходу метро. При цьому прильоти були поруч із цими воротами. Я розумію, що коли частина ринку не працює, хочеться обмежити пересування людей. але інколи це може бути загрозливим для їх життя. Але мене турбує інше: це точно були корегувальники, які дали чіткий час прибуття тролейбусу. Більше того, якщо пов’язати час цих ударів з часом прильотів по іншим місцям, то виникає цілком обґрунтована думка, що корегувальники були на автівці. І давали цілевказання на місця ударів, рухаючись автівкою.

Наслідки обстрілу ринку Барабашово
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Після того, як пролунали обстріли оголосили загрозу артобстрілу, яку скасували о 10-25. Також на годину з 9-35 до 10-25 призупинили роботу Салтівської лінії метрополітену через загрозу нових обстрілів по Харкову та по Салтівці, зокрема. Це було абсолютно правильне рішення, аби мінімізувати загрозу для людей.

По-друге, прилетіло поруч із житловим будинком на Салтівці, пошкодило стоматологічний кабінет, де нікого не було. Але одна з ракет реактивної артилерії влучила прямо у телекомунікаційний колодязь і частина мешканців району тепер без інтернету. У будинку пошкоджені вікна – троє поранених. Ще два залпи “Урагану” прилетіли по малолюдній зупинці громадського транспорту недалеко від другого місця артилерійського обстрілу, зруйнувавши її (принаймні, скляні поверхні зупинки знищені), плюс багато прильотів по дорозі. Чи хтось постраждав на зупинці – невідомо, ніби казали про одного постраждалого, але підтверджень цьому в мене немає. В усіх випадках було використано касетні боєприпаси РСЗВ “Ураган” (це за даними слідчих та безпосереднього огляду нашої команди на місці обстрілів – ці уламки вже ні з чим не сплутаєш).

Отже, за день два обстрілу зупинок та громадського транспорту та скупчення людей. За два дні три обстріли зупинок громадського транспорту. Коли міська влада запускала транспорт у Харкові, я вказував у Хроніках, що це один із потенційних ризиків для містян – московити можуть прицільно бити туди і буде багато жертв. Ці 2 криваві дні, на жаль, це підтверджують, що рашисти поки відмовилися від тактики нічних ракетних ударів по Харкову і нічного терору, змістивши його в область, в основному на Чугуїв. Натомість вони повернулися до тактики денного терору з використанням реактивних систем залпового вогню з касетними бойовими частинами, що призводить до великої кількості постраждалих. Оскільки саме це дає найбільший розголос, підсилює паніку та занепад духу та поширення різного роду інформації та чуток. Власне, практику денного терору вони і раніше від травня від часу практикують. Якими будуть їх подальші дії – не знаю, але вони точно будуть суміщати і ракетний нічний терор, і денний через обстріли з реактивної артилерії. мета московитів – поширення паніки у Харкові разом з чутками про наступні штурми чи здачу міста. Так, я вже чув нову версію коли планується черговий штурм та захоплення Харкова (попередній анонс був на 14-16 липня) – тепер плани змістилися вже на осінь цього року. Чому так – ніхто не знає, бо про Одесу вже поширюють чутки захоплення рашистами на із початку наступного року.

Міський голова Терехов закликає в годину пік бути максимально обережними через небезпеку ударів з реактивної артилерії. Але я вважаю, що треба бути весь час уважними до ситуації – московити будуть міняти час, щоби подібні удари завжди були несподіваними і від них було чимало постраждалих. Це буде комбінована тактика з метою тримати людей постійно в напрузі та психологічно вимотувати і послаблювати. Тому обережність і ще раз обережність дозволить уберегти своє життя і здоров’я. Але є одна річ, яку могла би зробити міська влада. В місцях велелюдних зупинок громадського транспорту та на ринках, де немає швидкого доступу до укриття чи станції метро можна було би створити наземні чи заглиблені му землю тимчасові укриття з товстих бетонних блоків, які би захищали від ударів з РСЗВ. Так, це потребує ресурсів, але це може врятувати життя. Це не стосується всіх зупинок транспорту, але стосується йдеться про ті, де великий пасажиропотік та є зупинками-хабами.

На жаль, під час удару по ринку Барабашово загинув родин із продавців Артем Погорелець, який також був волонтером організації “Звичайні люди”, допомагав у забезпеченні військових шкарпетками та іншими необхідними речами і багато коштів сім’ї спрямовував на допомогу ЗСУ. У нього залишилася дружина дві доньки. Крім того, був поранений й один з поліцейських. А одного з поранених медикам прямо у кареті швидкої вдалося реанімувати із стану клінічної смерті.

Протягом дня північні околиці Харкова – Північну Салтівку, селище Жуковського та П’ятихатки страждали від московитських обстрілів. Це був найактивнішим днем за кількістю обстрілів, за останні майже 2 тижні, після того як українські військові трохи, схоже, зменшили можливості складів боєприпасів в окупантів. Ввечері обстріли трохи посилилися – били в основному по П’ятихаткам та Салтівці. Це були як артилерійські обстріли, але в основному – удари з РСЗВ.

Ніч для міста минула спокійно, але майже о пів на четверту завдано два ракетні удари – за звуком в районі Чугуєва, в результаті чого зруйновано об’єкти інфраструктури комунального підприємства. Загиблих та постраждалих немає.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Петрівки, Циркунів, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, Руської Лозової, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстріляли смт Золочів та Уди Золочівської селищної громади. Обстрілам піддаються села Рубіжне та Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, смт Печеніги та село П’ятницьке Печенізької селищної громади, Чугуїв та села Велика Бабка і Пушкарне Чугуївської міської громади, Коробочкине, Леб’яже та Ртищівка Чкаловської селищної громади, а також смт Малинівка, села Мосьпанове та Стара Гнилиця Малинівської селищної громади.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Московити після багатьох невдалих спроб пробити українську оборону знову спробували пройти в районі селища Питомник Дергачівської міської громади, але отримали відсіч та відійшли.

За інформацією Офісу Президента України на станом на липень на Харківщині потребує відновлення загалом 6238 об’єктів, зокрема, 2589 житлових будинків (1542 будинки повністю зруйновані, а 1047 – частково), понад 3000 приватних будинків, 120 шкіл (повністю зруйновано 15), 109 дитсадочків (з них 8 зруйновано повністю), 45 медичних установ, 294 об’єкти інфраструктури.

За інформацією РНБО України, найбільша кількість ракетних ударів була завдано не по Маріуполю, як ми всі думали, а по Ізюму – 476 ракетних ударів. Після Ізюма за кількістю йде Маріуполь, далі Миколаїв. Хто на четвертому місці – поки невідомо.

Харківські медики констатують, що через військові дії збільшилася кількість передчасних пологів у вагітних жінок, в основному це через стрес. Також багато породіль з новонародженими. які мають ускладнення, транспортують до Харкова для надання фахової допомоги – з 24 лютого достатньо складних випадків було 26.

Начальник Харківської облвійськадміністрації Олег Синєгубов заявив. що найвірогідніше наступний навчальний рік у школах Харківської області проходитиме у дистанційному режимі. Влада, звісно, сподівається на поліпшення із безпековою ситуацією, але в школах бракує обладнаних бомбосховищ, а тому наразі Харківщина готується до онлайн-формату.

А ще на Харківщині подовжили час продажу алкоголю на час дії воєнного стану в магазинах – з 8:00 до 20:00 години (раніше було з 9 до 18-ї години), а у закладах громадського харчування – з 8:00 до 22:00 (раніше – з 9 до 21-ї години).

Волонтери з Благодійного фонду “Сестра милосердя” просять підтримати військових, які перебувають на лікуванні у Харківському військовому шпиталі, та передати їм м’які іграшки, оскільки вони нагадають про дім, а також такі іграшки стають їх оберегами під час виконання бойових завдань.

Адміністратори харківських Telegram-каналів передали військовим вісім автомобілів. Наприкінці червня найбільші харківські пабліки (ХХ, ХС, Харьков Live, Харьков 1654, СТО Харьков, 057, Kharkov City, Алексеевка Харьков, Типичное ХТЗ зібрали 1,6 млн грн на придбання машин за чотири години. Придбані машини використовуватимуть на Харківському напрямку: по 2 автівки передали 127 бригади ТрО ЗСУ та підрозділів НГУ, по 1 – для ССО “Азов Харків”, 92-ї та 93-ї окремих механізованих бригад, а також 113-ї бригади ТрО ЗСУ. Ще залишилось майже 600 тисяч, які планують витратити або на буси (якщо знайдуть відповідно типу), або на ще два позашляховики. У планах організаторів “Адмінського збору” зібрати 3 млн грн, щоби забезпечити наших захисників ще й квадрокоптерами.

За даними харківських рятувальників, зафіксовано 13 пожеж на полях Харківщини, 11 з яких пов’язані з обстрілами московитських військ (10 – з пшеницею, 1 – з ячменем). Горіли поля у Барвінківській, Чугуївській міських, Донецькій, Слобожанській, Чкаловській, Печенізькій, а також Золочівській селищних громадах. Загалом пожежі знищили врожай на площі понад 130 га.

Складна ситуація у Циркунівській сільській громаді, яка є прифронтовою і щодня потерпає від значних обстрілів. Село Циркуни зараз без газу, електрики та води. Тут постійно через обстріли спалахують пожежі, і рятувальники не завжди можуть приїхати, щоби їх загасити. Тут живе приблизно тисяча людей, переважно пенсіонери, з п’яти тисяч станом на середину лютого 2022 року ще близько 500 проживають у Черкаських та Руських Тишках. З 7 травня більше 10 людей загинули від поранень, більше 20 отримали травми внаслідок обстрілів. Немає жодного не пошкодженого будинку на території громади, а приблизно 10% всіх будинків зруйновано вщент. Як джерело електроенергії для зарядки телефонів допомагають генератори, продукти привозять волонтери та військові.

Багато будівель в селі були пошкоджені ще під час окупації, від обстрілів та мародерства московитів, які зайшли сюди 24-25 лютого. Розграбували та розтрощили будівлю сільради, школу, будинки, чиї господарі виїхали. Було багато дагестанців та воєнів з ОРЛО (т.зв. “ЛНР”). З вулиць Циркунів, де стояла артилерія та міномети, обстрілювали Північну Салтівку. Голову Циркунівської сільської громади викрали московити з дому 21 березня і повезли на підвал, а потім ще 6 днів щоночі перевозили з місця на місце. З ним проводили бесіду щодо співпраці (пропонували і далі бути головою), але він відмовився. Але дехто з мешканців Циркунів співпрацював з рашистами. і, ймовірно, вони здали окупантам 10 колишніх учасників АТО, які зникли без вісті і їх доля досі невідома. Декого з колаборантів уже затримали (серед них був і депутат місцевої ради), але на думку сільського голови викрили не всіх.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села – Чепіль та Норцівки Балаклійської міської громади, Гусарівку, Велику Комишуваху, Дібрівне та Курульку Барвінківської міської громади, а також Карнаухівку та Вірнопілля Оскільської сільської громади.

Харківська обласна військова адміністрація намагається домовитися про евакуацію людей з тимчасово окупованого Ізюма, оскільки в місті немає електрики, зв’язку, води та тепла. Там багато будинків зруйнованих і скоро вже буде осінь та зима.

А от одного з колаборантів та сепаратистів 2014 року – Сергія Агаркова, який відомий за виступами у шоу “Україна має талант”, окупанти призначили керівником окупаційної адміністрації у Боровій. Раніше Агарков був заступником гауляйтера у Балаклії. Схоже, кадрів у московитів мало, що приходиться використовувати настільки сумнівних людей.

А ще окупанти заявили, що акредитували за московитськими стандартами 2 школи на окупованих територіях Харківщини – гімназію №1 Куп’янська та школу №11 в Ізюмі (єдина в Ізюмі школа, яку московити не зруйнували під час боїв за місто), які тепер, на думку рашистів, зможуть видавати московитські атестати всім випускникам окупованих територій Харківської області.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії