Харків. Хроніки атаки на місто, день 149-й (22.07.2022)

Перемикач мов

День відносно спокійним, але обстріли були – діставалося північним околицям. Наприкінці доби вони активізувалися і було попередження про загрозу артобстрілу. Серед головних новин: депутати Харківської міськради “ЄС” звернулась до міського голови щодо виключення московитської мови та літератури з навчальних планів шкіл у Харкові з українською мовою викладання, а ще НБУ ухвалив остаточне рішення про ліквідацію “Мегабанку”, через який проходили левова частка комунальних платежів.

День тихим не назвеш, але пройшов він відносно спокійно. Основні обстріли припадали на передмістя та північні околиці Харкова – П’ятихатки, селище Жуковського та Північна Салтівка. Обстріли були з РСЗВ. О 23-й години знову сильно з реактивної артилерії обстріляли північні передмістя та околиці Харкова і було оголошено загрозу артилерійського обстрілу. Ніч з 22 на 23 липня пройшла відносно спокійно – час від часу були артдуелі, але ракет вперше з 23 травня не було ані в Харкові, ані в області, і про це немає в офіційних зведеннях!

Денних обстрілів не було, що означає, що московити постійно змінюють тактику щодо обстрілів, щоби це було несподіванкою для людей та мало найбільший психологічний ефект. Також від кількох джерел отримав інформацію, що містом ширяться божевільні чутки, що всі, хто за Україну з Харкова вже виїхали, у місті лишилися хіба що ті, хто чекає на “рускій мір”, шо Харків “чекає” на “визволителів”. І, ясна річ, скоро “визволителі” таки прийдуть. Такі чутки ширяться через жіночок у транспорті чи у велелюдних місцях (у чергах за гуманітаркою та на ринках). Як кажуть друзі, подібні чутки поширювалися і в Донецьку у 2014 році на початку захоплення міста рашистами. Єдиний спосіб боротися з цим: просто затримати таку людину на місці та викликати хоча би поліцію (можна сказати. що затримали корегувальника).

Рятувальники проводять демонтаж нестабільних конструкцій на будинку на Північній Салтівці
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

О другій ночі на початку доби було чутно 2 прильоти: внаслідок ракетних ударів було зруйновано адміністративне та виробниче приміщення одного з підприємств.

Протягом дня північні околиці Харкова – Північну Салтівку, селище Жуковського та П’ятихатки страждали від московитських обстрілів. Це був найактивнішим днем за кількістю обстрілів, за останні майже 2 тижні, після того як українські військові трохи, схоже, зменшили можливості складів боєприпасів в окупантів. Ввечері обстріли трохи посилилися – били в основному по П’ятихаткам та Салтівці. Це були як артилерійські обстріли, але в основному – удари з РСЗВ.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Борщової, Петрівки, Циркунів, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, Руської Лозової, смт Слатине та Прудянка (внаслідок обстрілів зруйновано будівлю дитячий садочок “Ялинка”, пошкоджено приватні будинки), Дергачів. Також рашисти обстріляли смт Золочів, Івашки та Уди Золочівської селищної громади. Обстрілам піддаються села Кутузівка Вільхівської селищної громади, Перемога Липецької сільської громади, село П’ятницьке Печенізької селищної громади, Чугуїв Базаліївка, Коробочкине, Іванівка, Леб’яже та Ртищівка Чкаловської селищної громади, смт Малинівка, села Мосьпанове та Стара Гнилиця Малинівської селищної громади, а також Скрипаї Зміївської міської громади.

У Золочеві внаслідок обстрілу пошкоджені будинки та господарські споруди, лінії електропередач, загинула жінка та поранення дістали чотири особи. А село Івашки московити обстріляли з гелікоптера в влучили в двоповерховий багатоквартирний будинок, а якому розташовувався центр видачі гуманітарної допомоги.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Московити і далі намагаються покращити своє становище та проводять атаки у бік селища Питомник та у бік Золочева, щоби розширити контрольовану ними територію навколо Козачої Лопані, але отримали відсіч та відійшли.

Депутати від фракції “Європейська Солідарність” в Харківській міській раді звернулась до міського голови щодо виключення московитської мови та літератури з навчальних планів шкіл у Харкові з українською мовою викладання, оскільки московія перетворила свою мову та літературу на зброю проти проти української ідентичності. Предмет московитської мови в деяких школах залишається нині як “друга іноземна мова”. Депутати пропонують винести питання про виключення цих предметів з навчальних планів на розгляд сесії міськради та в подальшому покласти контроль за виконанням рішення на постійну комісію з гуманітарних питань (освіта, культура, духовність, молодіжна політика та спорт).

Рятувальники продовжують розбирати завали на багатоповерхових будинках та демонтовувати нестабільні конструкції пошкоджених будівель на Північній Салтівці, щоби попередити самовільне падіння аварійних елементів конструкції будинків.

На вихідних у Харкові через ремонт водогону на Салтівці не курсуватиме за звичним маршрутами 27 та 28 марки (так у Харкові від давніх давен називають номер маршруту трамваю: власники кінної залізниці були бельгійці – звідси і прийшла назва) – вони ходитимуть обрізаними частинами, а один з них навіть розвертатиметься, використовуючи задній хід.

Ну що ж, після понад 1,5 місяця невідомості Нацбанк своїм рішенням за поданням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати АТ “Мегабанк”, який було визнано неплатоспроможним 2 червня цього року. Банк був основним для комунальних підприємств та розрахунку з ними: левова частка комунальних платежів йшли через цей банк. Також через нього йшли всі розрахунки “Турбоатому”, гендиректор якого і власником банку є Віктор Субботін. Цікаво, що за 1,5 місяці міський голова Терехов жодним чином не відреагував на цю новину, хоча рахунки частини комунальних підприємств та самого “Турбоатому” та “Електроважмашу”, які об’єднані в “Українські енергетичні машини” зависли у “Мегабанку”. Цікаво, що наприкінці 2000-х Субботін через банк трохи фінансував соцпартію та навіть мав власне радіо – московитомовне радіо “Слобожанщина”, яке померло у 2014 році. Такий от фінал бізнес-імперії одного з основних бізнес-активів Субботіна, який завжди хизувався тим, що він дуже гарний і вправний менеджер.

А от в іншому випадку Терехов звернувся до Ради нацбезпеки та оборони з проханням націоналізувати Харківську ТЕЦ-5. Її приватизували у 2012 року, коли головою Харківської ОДА був Міша Добкін, а сам Терехов був заступником міського голови Харкова, яким тоді був Кернес. Власником стала компанія “Укрістгаз”, яка пов’язана зі співголовою забороненої ОПЗЖ Юрієм Бойком, а номінальним власником наразі є австрійський юрист Рубен Захарян. Ані обласна, ані міська влада не заперечували проти цього. І от тепер згадали. Річ у тому, що представники Харківської ТЕЦ-5 взяли і попередили ввечері 21 липня, що ТЕЦ-5 з 12:00 22 липня відключить подачу гарячої води – і без гарячої води залишилися мешканці Олексіївки, Новобаварського та частково Холодногірського районів Харкова (Лисої та Холодної гори), а це 800 будинків. Ще кілька днів тому представники ТЕЦ-5 заявили, що завершили підготовку до нового опалювального сезону і от. Проблеми у них були протягом цього року, оскільки зросли ціни на газ. Проте спільними зусиллями міської та обласної влади ситуацію стабілізували. І от тепер така ситуація. До речі, власником Харківгазу та Харківміськгазу є Дмитро Фірташ. Терехов говорить, що на запуск котельні на Павловому Полі, яка на зараз виведена в ремонт, потрібно 10-12 днів. Тож Харківський міський голова Ігор Терехов просить державу забрати стратегічно важливе підприємство у приватних власників, а також просить голову Харківської обласної військової адміністрації підготувати листа до Ради нацбезпеки та оборони щодо націоналізації Харківської ТЕЦ-5, щоби харківці залежали від якогось приватного підприємства. Проблеми з ТЕЦ-5 були весь час – з травня і до вересня Олексіївка весь час на моїй пам’яті була без гарячої води. Проте десь у 2015-2016 роках ситуація погіршилася, а в останні роки гаряча вода з’являлася в мешканців житлових районів, які опалювала ТЕЦ-5 у жовтні – листопаді. Але частково це проблема і “Харківських теплових мереж”, які затягували з ремонтом магістральних мереж.

“Харківобленерго” відновило електропостачання села Вільхівка (центр Вільхівської сільської громади), яке було звільнене наприкінці березня цього року. До початку широкомасштабного вторгнення тут проживало понад 8 тисяч людей, більшість з яких евакуювалися з Вільхівки. Було пошкоджено підстанцію “Армійська”, від якої заживлений населений пункт. Також повітряні лінії електропередачі були з перебитими дротами та розбитими опорами. Роботи з відновлення проходили із саперами, які перевіряли територію наявність вибухонебезпечних предметів, було відремонтовано та замінено трансформаторну підстанцію та чотири трансформатори та 30 повітряних ліній електропередачі напругою 0,4 та 10 кВ.

А у Чугуєві за розпорядженням міської голови Галини Мінаєвій почали облаштовувати укриття в місцях масового скупчення людей в центрі міста, щоби люди в разі обстрілів могли укритися та захиститися. Це роблять комунальники та волонтери. Конструкція складається з фундаментних блоків та мішків з пісками, в деяких випадках з мішків з піском, що залежить від місця розташування.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села – Чепіль та Протопопівку Балаклійської міської громади, Гусарівку, Велику Комишуваху, Дібрівне та Курульку Барвінківської міської громади, а також Вірнопілля Оскільської сільської громади.

А гауляйтеру Ізюма Владиславу Соколову Офіс Генерального прокурора заочно оголосив чергову підозру – він, будучи завідувачем сектору банківської безпеки та охорони ізюмського відділу “Ощадбанку”, маючи доступ до кімнати зберігання зброї у квітні пішов на співпрацю з московитами та передав рашистських військовим 3 автомобілі Ford Transit та один “ВАЗ 2114”, а також 8 пістолетів Макарова і 224 набої до них. Його підозрюють у передачі матеріальних ресурсів військовим держави-агресора.

Також за повідомленням НАЗК розпочато кримінальне провадження стосовно старости Глибоківського старостинського округу Липецької сільської громади, який із квітня 2022 року працює на окупантів. Він є батьком Вадима Кудікова, який з квітня став головою окупаційної т.зв. “адміністрації” гауляйтером села Липці, а до того був депутатом Липецької сільської ради.

Новий заступник з’явився у голови окупаційної т.зв. “військово-цивільної адміністрації Харківської області” Віталія Ганчева – ним став В’ячеслав Матвеєв, який є фігурантом бази “Миротворця”. Раніше в нього було прізвище Широких. Він 2004-2014 року працював генеральним продюсером Луганської обласної телерадіокомпанії, працював і на Віктора Януковича, і заступником голови правління інформаційного агентства “РІА Новини-Україна” (у 2002-2003 роках). Після 2014 року він лишився у Луганську та працював в окупаційній московитській адміністрації ОРЛО як “заступник керівника адміністрації голови ЛНР”. Тепер цінного кадра перевели на Харківщину для підсилення управлінських кадрів. Як після угоди із окупаційною адміністрацією в ОРЛО т.зв. “ЛНР”. Сам же Матвєєв вже зробив заяву для рашистських пропагандистських ЗМІ, що на окупованих територіях зробили перепис пенсіонерів, “взяли їх на облік” в органі окупаційної владі – т.зв. “пенсійний фонд”, і тепер ці пенсіонери почали отримувати московитські пенсії по 10 тис. рублів.

Також голова окупаційної т.зв. “військово-цивільної адміністрації Харківської області” Віталій Ганчев підписав угоду про співпрацю з головою окупаційної московитської адміністрації в ОРДО т.зв. “ДНР” Денисом Пушиліним. Тепер окупаційна влада в ОРДО буду передавати “досвід” на окуповані території Харківської області.

А в окупованому смт Шевченковому на Харківщині вже відомо про шістьох колаборантів. Крім місцевого гауляйтера Андрія Стрижка, його дружини та колишньої секретарки Шевченківської селищної ради, відомо про Надію Чубенко, яка раніше була кухаркою, а тепер працює в окупаційній адміністрації селища, займається пропагандистською діяльністю, бере участь у заходах, розподіляє гуманітарну допомогу. Зокрема, вона допомагала у селищі Шевченкове демонтувати пам’ятник воїнам АТО. Помічником гауляйтера Андрія Стрижка є Євгеній Нечволод, якому прокуратура вже оголосила підозру про державну зраду. Нечволод ніде офіційно не працював, підробляв різноробочим на сільгосппідприємстві, а зараз за вказівкою Стрижка та окупаційних військ організовує вивезення вкраденого з Шевченківської селищної громади зерна, добрив й технік, збирає та передає московитам інформацію про родини учасників АТО/ООС. Нечволоду допомагає Сергій Лоскутов, якому також прокуратурою повідомлено про державну зраду, він також грабує сільгосппідприємства Шевченківської громади, допомагає рашистам у відбиранні автівок та зброї у мешканців Шевченківщині.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії