Харків. Хроніки атаки на місто, день 158-й (31.07.2022)

Перемикач мов

Сьогодні московитські обстріли Харкова були неінтенсивні. У неділю останнім часом, складається враження, у московитів “вихідний” чи “день відгулів”. По самому місту були реально поодинокі артилерійські удари у північно-східних околицях. Загалом день був тихим і канонада на півночі була інтенсивною.

Частково зруйнований поліграфічний комбінат
Частково зруйнований поліграфічний комбінат “Будинку друку” у Харкові після ракетних ударів вранці 31 липня 2022 року. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

Ракетні удари були завдані о 4-й годині – прилетіло шість ракет по Немишлі у Харкові, де частково зруйновано будівлю поліграфічного комбінату та пошкоджено багатоповерхівку “Будинку друку”, де колись містилися редакції основних харківських газет та видавництв. Крім того, зруйновано і автосервіс біля поліграфкомбінату, серйозно пошкоджено автівки клієнтів автосервісу. Вибуховою хвилею книжки порозкидало територією. Також на певний час був утруднений рух проспектом Героїв Харкова через уламки будівлі. Також ракетні удари були завдані по виробничим будівлі в Київському та Шевченківському районі. Цікаво. що про два останні місця прильотів пожежники та поліція повідомили окремо та значно пізніше – вже вдень, і це не увійшло у ранковий звіт начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова. За пів години ще дві ракети вдарили по околицям Змієва (південно-східне передмістя Харкова та Харківської агломерації, центр Зміївської міської громади) – зруйновано одну будівлю та пошкоджено ще кілька на території фермерського господарства у селищі Бутівка Зміївської міської громади. За інформацією Харківської поліції, в усіх випадках рашисти застосували ракети від системи “С-300”, які переобладнали у клас “земля – земля”.

Другий день поспіль по два ракетних удари по Харкову та передмістям. Щоправда, цього разу вони були завдані з невеликим інтервалом. Також вперше ракетні удари були завдані по околицям Змієва (сама Зміївська міська громада є прифронтовою – бойові дії на території не ведуться, але буквально сусідні села в інших громадах постійно під обстрілами. До цього часу Зміїв не піддавався ракетним ударам. Місто разом з Валками були єдиними містами, а з Новою Водолагою – єдиними відносно великими населеними пунктами (населення понад 10 тис. осіб), які не обстрілювалися та по територіям чи околицям яких не наносилися ракетні удари. Територіальне розширення території ракетних ударів та нічного московитського терору – це ще одна ознака, яку слід зафіксувати.

А от о 2-10 1 серпня по передмістям Харкова завдано 6 ракетних ударів – поприлітало у Мерефу та околиці Чугуєва. Одна з ракет вибухнула відразу після злету в районі Бєлгорода, одну перехопило українське ППО.

Протягом двох днів тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Борщової, Петрівки, Михайлівки, Циркунів, Руської Лозової, Питомника, Нового Дементіївки, Безруків, Цупівки, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. У Дергачівській міській громаді поранення зазнав чоловік. Також рашисти обстріляли смт Золочів, Дуванка, Соснівка, Уди Золочівської селищної громади. Обстрілам піддаються Верхня Роганка Вільхівської сільської громади, Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, Чугуїв, Велика Бабка Чугуївської міської громади, Базаліївка, Іванівка, Коробочкине, Пушкарне Чкаловської селищної громади та село Мосьпанове та Старої Гнилиці Малинівської селищної громади.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої, проте спроби атак московитів закінчуються нічим.

Оскільки новин сьогодні не багато, то спробую зробити кілька замальовок. Після весняного відкату у мовному питанні, про що я писав навесні у хроніках, спостерігаю зворотній процес. Якщо ти звертаєшся у супермаркеті українською, то з вірогідністю 90% перша фраза буде українською. У кіосках (МАФах) ситуація суттєво гірша. Проте у кафе та супермаркетах обслуговують українською. Ймовірно, це пов’язано з новими нормами мовного закону, адже тепер за порушення можна порушників штрафувати після попередження. Зрештою, така зміна є безумовно позитивною. І це контрастує з тим як міські чиновники, у першу чергу, міський голова Терехов, ігнорують виконання вимоги публічно спілкуватися українською відповідно до норм мовного закону.

У вихідні дні машин на вулицях стає суттєво менше. Можливо, трохи менше і людей в супермаркетах. Але це все відносно – в одному районі може бути менше людей, в іншому навпаки більше. Принаймні, повернення людей я не фіксую. Є певна стабільна планка. Подекуди я знаю факти, коли навпаки люди знову виїжджають з міста, оскільки шансів знайти тут роботу немає.

Мушу визнати, що проблема нічного терору та терору як такого стосується не лише Харкова та Чугуєва. Від цього страждає і Миколаїв, який у ніч на неділю зазнав, безперечно масштабного комбінованого обстрілу реактивною артилерією та ракетних ударів. Під час ударів, які припали на початок доби 31 липня, загинув у власному будинку Герой України, генеральний директор агрохолдінгу “Нібулон” Олексій Вадатурський разом зі своєю дружиною Раїсою. Можна ставитися по-різному до заяв, які лунають з Офісу Президента, але в одному вони мають рацію: це було цілеспрямоване вбивство, замасковане під масований удар по місту. Точніше це було вбивство та терор. Точне влучання однієї з ракет в будинок (точніше навіть у спальню, що не залишило жодних варіантів на порятунок) – це вбивство. Пан Вддатурський був однією з найбільш впливових персон Миколаєва та всього Півдня України, був значним меценатом Миколаєва (і у часи ковіду, і зараз). Не дарма, після його вбивства московити у соцмережах радісно потирають руки, що своєю ракетою вони вбили одного з найбагатших людей України, одного з “поплічників Порошенка”, який, за їх словами, “один з найбільших донорів” ЄС, а також значні кошти направив на фінансування сил оборони України та Миколаєва, зокрема (от останнє – точно правда). Безперечно, це сильний удар по обороноздатності Миколаєва, зважаючи на велику залученість подружжя Вадатурських щодо тилового забезпечення міста та області, великими патріотами яких вони були.

На мій погляд, московити після демонстративного вбивства українських військових, які перебували у полоні в концтаборі в Оленівці, та не менш демонстративного вбивства Олексія Вадатурського можуть вдатися до інших атентатів з метою усунення (бажано фізичного знищення) відомих та вагомих політичних, громадських діячів, бізнесменів та волонтерів (в першу чергу, це стосується найбільш загрожених регіонів України – всього Півдня (Миколаївщини, Одещини, Херсонщини (в евакуації), Запоріжжя), Донбасу (Донеччини, Луганщини (в евакуації)) та Сходу (Січеславщини та Харківщини) України. Найбільший ризик є в тих, хто мешкає в містах, які розташовані у безпосередній близькості до фронту або в обласних центрах перелічених регіонів. Рашисти подібні атентати робили вже незліченну кількість разів проти українців та українського національного руху, найбільш відомими серед яких є вбивства Євгена Коновальця та Степана Бандери. Нам наразі необхідні всі люди, оскільки дуже багато різних питань зав’язано на особистих контактах. Мені складно прогнозувати де і коли це станеться знову, але я бачу дуже високу загрозу повторення таких вбивств, оскільки перші два зроблені в проміжку буквально кількох днів. В цій ситуації рекомендую дотримуватися кількох важливих речей: 1. бережіть себе і, за можливостей, ночуйте в укриттях. 2. вимкніть геолокацію на смартфоні, більшість контактів переведіть у режим захищених месенджерів (WhatsApp, Skype, Signal; останній з них найбільш сек’юрний з усіх), 3. не бійтеся бути трохи параноїком щодо власної безпеки: це не погано на війні, бо може зберегти вам життя.

За інформацією поліції Харківщини станом кінець липня у Харківській області через обстріли та воєнні злочини московитів з початку повномасштабного їх вторгнення до України загинуло 996 осіб, у т.ч. 48 дітей. За останній тиждень загинуло 15 осіб (всі – дорослі). Також за інформацією Офісу Генпрокурора у Харківській області загинуло та поранено загалом 195 дітей.

Стрічка “Люксембург, Люксембург” режисера Антоніо Лукіча (відомий за фільмом “Мої думки тихі”), у якій головні ролі виконали брати Аміль і Раміль Насірови — учасники культового у певних харківських колах андерграунд хіп-хоп гурту “Курган & Agregat” із смт Близнюки (центр Близнюківської селищної громади), змагатиметься на Венеційському бієнале за головну нагороду конкурсної програми “Горизонти”. У фільмі брати Насірови зіграли братів-близнюків, які намагаються дати раду власному життю, де раптово з’являється батько, який давно зник. А світова премʼєра стрічки відбудеться на початку вересня.

СБУ затримала двох харків’ян за несанкціоноване поширення інформації про розташування та переміщення Збройних сил України – 46-річного експоліцейського та 50-річного чоловіка знайомого, який також працював у правоохоронних структурах, оскільки вони знімали на відео місця розташувань українських військових та розмістили відео у московитському Telegram-каналі, який використовується спецслужбами московитами для проведення підривної діяльності проти України. На цей час чоловіки працювали у приватній фінансовій фірмі та вільно пересувалися містом і областю на службовому автомобілі. Їм обом вже повідомлено про підозру у вчинені злочину.

А ще поліція на Харківщині повернула вкрадену нагороду – медаль “За військову службу Україні”, яку вкрав 55-річний чоловік, що пробрався до домоволодіння, де живе мати нагородженого бійця, і викрав цю нагороду з військової форми. Зловмисником виявився мешканець Валківської громади, який зловживає спиртними напоями, і він викрадену нагороду чоловік обміняв на алкоголь. Тепер крадію загрожує 8 років буцигарні.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села – Пришиб Донецької селищної громади, Гусарівку, Новомиколаївку, Протопопівку та Чепіль Балаклійської міської громади, Барвінкове, Грушуваху, Гусарівку, Курульку, Дібрівне, Червоне, Семиланне, Червону Поляну Барвінківської міської громади, Карнаухівку Оскільської сільської громади..

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії