Харків. Хроніки атаки на місто, день 161-й (03.08.2022)

Перемикач мов

Відносно спокійний день. Обстрілів було мало, вони були поодинокі і прилітали в околицях північних і північно-східних районів Харкова. Спалах активності був зранку. Ввечері, під час дощу, був грім. Ми так звикли очікувати постійно прильот, що є дехто навіть сплутав грім з вибухами.

Пошкоджений будинок через обстріл з РСЗВ Чугуєва Фото: Національна поліція. Харківська область, CC BY 4.0
Пошкоджений будинок через обстріл з РСЗВ Чугуєва Фото: Національна поліція. Харківська область, CC BY 4.0

Ранкові удари о 3-55 були лише по Харкову, їх було два – прилетіло по Холодній Горі впало на відкритій території, утворило вирву, вибило вікна у житлових будинках поруч. Також перебило лінію електромереж, яку до вечора електрики полагодили. Інша ракета прилетіла по підприємству у Новобаварському районі, внаслідок чого частково зруйновано виробниче приміщення одного з цехів із площею 6 тис. кв. м. В обох випадках це були, за інформацією поліції та обласної влади, ракети від комплексу “С-300”, випущені з-під Бєлгорода.

Крім того, одну ракету від “С-300” українське ППО збило зранку над Харківською областю – у полі поліцейські зібрали уламки збитої ракети.

А от 4 серпня доба почалася з ракетних ударів – о пів на другу ночі по Харкову прилетіло чотири ракети: дві з них вдарили по об’єкту критичної інфраструктури та підприємству у Немишлянському районі Харкова, а ще дві – по відкритій місцевості за межами міста.

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що за інформацією розвідки, найближчим часом московити посилять ракетні удари по Харкову та по районам Харківської області, а також звернувся до жителів Харківщини реагувати на сигнали повітряної тривоги та ракетної небезпеки та перебувати під час таких сигналів в укриттях. Водночас, чутки щодо чергового наступу на Харків, які ширяться через рашистські вкиди він відкинув, оскільки ЗСУ тримають позиції і готові до будь-яких сценаріїв, а також посилюють інженерні та фортифікаційні споруди. Він підтвердив ті факти, які і так відомі: московити можуть спробувати взяти кілька сіл, але от взяти Харків у них немає жодних можливостей. Що стосується ракетних ударів (та, можливо, обстрілів з реактивної артилерії), то розвідці треба довіряти. Залякування та терор цілком може бути в рамках відволікання наших військових від московитських активностей на східному та південному фронтах.

Протягом двох днів тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Борщової, Петрівки, Циркунів, Михайлівки, Лісне, Руської Лозової, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. У Дергачівській міській громаді поранення зазнав чоловік. Також рашисти обстріляли смт Золочів, Дуванка, Одноробівка, Івашки, Соснівку, Світличне Золочівської селищної громади (за час з початку широкомасштабного вторгнення у громаді загинули 57 та поранено 83 людей. Обстрілам піддаються Перемога Липецької сільської громади, Рубіжне, Українка. Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів та Молодова Старосалтівської селищної громади, Чугуїв, Велика Бабка Чугуївської міської громади, Коробочкине, Леб’яже Чкаловської селищної громади та село Мосьпанове та Стару Гнилицю Малинівської селищної громади, а також Скрипаї Зміївської міської громади.

Близько першої години дня по Чугуєву рашисти здійснили удар з РСЗВ “Ураган” касетними боєприпасами по житловим кварталам у трьох різних мікрорайонах міста. В результаті влучання однієї з ракет у житловий п’ятиповерховий будинок загинув чоловік, а ще дві жінки зазнали поранень. Загиблий та одна із поранених жінок – громадяни московії. “руzzкій мір” все-таки приніс “визволення” від життя та здоров’я.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої, проте спроби атак московитів закінчуються нічим. Були чергові спроби московитів атакувати через Дементіївку та Питомник, проте всі атаки наші військові успішно відбили.

Параноя щодо наступу на Харків через Гусарівку Балаклійської міської громади, з якої лише є один шлях – до Барвінкового триває. І ще раз.

Московити дійсно атакують від села Байках біля самої Балаклії на Гусарівку. Там є один шлях – на Барвінкове. Є інший – на Первомайський, але ним можна заблукати зі старими картами, що є в московитів. Далі, сайт Deep State позначив стрілочкою від Балаклії у напрямку смт Андріївка Донецької селищної громади та Зміїв “напрямок удару”. Щоправда, ані Генеральний штаб, ані знайомі з тих територій чогось подібного не підтверджують. На жаль. оті стрілочки на цьому сайті час від часу бувають нанесені для проформи і не відповідають дійсності. Це не означає, що протягом кількох днів не буде подібного удару. Але треба констатувати, що на цей час жодних подібних загроз немає. Проте це питання довіри до ЗСУ та інформації Генерального штабу і органів влади. Погодьтеся, дивно, якщо інформація від інтернет-ресурсу значить більше, ніж інформація від Генштабу. І так, я також користуються цим ресурсом, але я ставлюся до інформації критично і порівнюю з іншими джерелами інформації, після чого роблю ті чи інші висновки. Але, схоже, “слава” “Інституту вивчення війни”, який активно поширює вже кілька днів подібні твердження, є заразною. Але це не все. Одна ця стрілочка (без повідомлень Генштабу чи інших офіційних осіб) спричинила посилення тривожності у харківців в соціальних мережах. Навіть у тих людей, хто нібито має чудово розуміти, що картографування від команди волонтерів не завжди є точним та відображає реальну картину бойових дій, а не те, що, припустімо, було на полі бою від одного до кількох днів тому. І ще раз. Лише холодний розум, вивчення карти та географії зони бойових дій, порівняння декількох джерел інформації збережуть ваші нерви та здоров’я.

Харківська область, за словами Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, є лідером в Україні за кількістю зруйнованих або пошкоджених внаслідок бойових дій пам’яток культури – наразі таких 109 об’єктів. Водночас, начальник Харківської ОВА уточнив, що на початок серпня пошкоджені 109 пам’яток культурної спадщини на території Харківщини. Разом з цим на запитання щодо позиції обласної влади з приводу демонтажу пам’ятника Євдокиму Щербініну (московитському генералу, який ліквідував автономію слобідських козацьких полків у 1765 році, після чого став губєрнатором Слобідсько-Української губернії, створеної на місці ліквідованих полків як адміністративно-територіальних одиниць), який встановлений у 2004 році біля будівлі Харківської облдержадміністрації, Олег Синєгубов не дав жодної відповіді, заявивши, що як чиновник він не має висловлювати особистої думки на цю тему і позиція влади буде дана після завершення всіх процедур.

Питання щодо демонтажу цього пам’ятника, який так і не узаконений за ці роки (тобто немає документів що він встановлений відповідно до всіх процедур) патріотична громадськість Харкова від 24 лютого час від часу підіймає в соцмережах, хоч і достатньо неактивно. Зрозуміло, що пам’ятник особі, яка ліквідувала українську козацьку автономію на Слобідщині і яка стала впроваджувати стандартизовану московитську імперську систему влади на цих теренах, не має стояти в українському Харкові, тим більше на найбільшому майдані міста та біля будівлі обласної влади.

Також Мінкульт спільно з Харківською ОВА напрацьовує алгоритм дій, щоби убезпечити об’єкти матеріальної культурної спадщини й не матеріальної, об’єкти музейного фонду, а крім цього обговорювали питання про поновлення освітнього процесу у мистецьких вишах області. Наразі розробляється проєктна документація для консервації будівлі Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди у селі Сковородинівка Золочівської селищної громади, яку було знищено ракетним ударом 6 травня цього року, а також будуть залучатися міжнародні донори для його відновлення.

За інформацією Міністерства культури та інформполітики, близько 60% фондів публічних бібліотек складають видання, які були видані до 1991 року, але вони мають низький попит у читачів. Тому підпадають під оптимізацію. Водночас, їх необхідно чимось замістити, а на це необхідно близько 5 млрд гривень.

Олександр Фельдман, власник компанії “АВЕК”, якій належить ринок “Барабашово”, заявив, що територія ринку, яка вигоріла під час рашистські обстрілів буде прибрана: розібрані постраждалі конструкції, завали та прибране сміття. Після цього планується провести реконструкцію цієї території.

За інформацією Харківської обласної військової адміністрації на території Харківського району без врахування міста Харкова станом на 3 серпня через московитські обстріли зруйновано або пошкоджено 1881 житловий будинок, 7 медичних установ, 27 закладів освіти та 4 заклади культури. На цей час з 15-ти громад району тимчасово окупованими залишаються половина Дергачівської міської громади та вся Липецька сільська громада. На території району за рахунок переїзду більш безпечні населені пункти та громади отримати статус внутрішньо переміщеної особи майже 59,5 тисяч осіб. Також триває збір збіжжя у Нововодолазькій та Мереф’янській громаді, а всього зернові та зернобобові планується зібрати з території 20 354,5 гектари.

Уряд Франції передав українським медикам 10 тис. ноутбуків для роботи, при цьому Харківщина отримала 600 ноутбуків. Їх отримають лікарі первинної та вторинної ланки, щоби надавати консультації дистанційно, виписувати рецепти на ліки та листки непрацездатності онлайн.

У смт Коломак (центр Коломацької селищної громади) демонтовано дошку з цитатою Владіміра Лєніна: “Никогда не победят того народа, в котором рабочие и крестьяне в большинстве своем узнали, почувствовали и увидели, что они отстаивают свою, советскую власть трудящихся”. Також прибрано з монументу меморіалу Другої світової війни і радянську зірку, але місцева влада так і не прибрала цифри “1941” як символьне позначення дати початку Другої світової війни, хоча вона почалася у 1939 році.

До Первомайської міської громади, яка звернулася до КМУ щодо виключення її зі списку таких, що перебувають у зоні бойових дій, долучилися Олексіївська та Біляївська сільські громади. Головна причина – недоотримання коштів та відсутність компенсації з державного бюджету місцевим громадам, щоби вони могли забезпечувати життєдіяльність та підготовку до того ж опалювального періоду. Колективне звернення від трьох громад вже направлено до уряду. До речі, у Первомайській міській громаді наразі проживає 7,5 тис. внутрішньо переміщених осіб, а станом на середу лютого проживало приблизно 30 тис. людей.

За результатами перевірок епідеміологів води з водогону у Лозовій, вода не відповідає гігієнічним нормативам за мікробіологічними показниками епідемічної безпеки, а тому медики рекомендують використовувати для пиття бутильовану воду або кип’ятити воду до утворення бульбашок на поверхні. Разом з цим у Лозовій вже встановлене нове обладнання системи оповіщення населення, щоби для мешканців центральної частини міста гучніше лунала сирена повітряної тривоги.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Атака рашистів з Байрака на Гусарівку Балаклійської міської громади були успішно відбиті. Московити обстрілюють прифронтові села – Пришиб Донецької селищної громади, Гусарівку, Протопопівку, Чепіль Балаклійської міської громади, Норцівку Савинської селищної громади, Грушуваху, Гусарівку, Мечебилове, Дібрівне, Рідне Барвінківської міської громади, а також Бражківку, Карнаухівку, Вірнопілля та Довгеньке Оскільської сільської громади.

Харківська прокуратура повідомила про початок розслідування факту примусової депортації населення з тимчасово окупованого смт Козача Лопань Дергачівської міської громади на Харківщині на територію Росії. Ця інформація початково була поширена у медіа. Московитські військові та воєни з ОРЛО (т.зв. “ЛНР”) примусово “евакуюють” місцевих мешканців до наметових таборів Бєлгородської області московії, залякуючи людей інформацією про обстріли, які нібито роблять українські війська.

А ще на окупованих територіях Харківської області відкрито пункти приймання документів на рашистське громадянство у Куп’янську та Вовчанську. За інформацією окупаційної влади та колаборантів, охочих отримати громадянство країни-окупанта багато, але час очікування рішення – до трьох місяців. Водночас. для агітації людей поширений матеріал, як голова окупаційної т.зв. “військово-цивільної адміністрації” Купʼянського району Максим Губін приніс документи на московитський паспорт.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії