Харків. Хроніки атаки на місто, день 170-й (12.08.2022)

Перемикач мов

Два загалом тихі дні. В обидва дні була активізація обстрілів приміської зони та північних околиць надвечір. Протягом більшої частини світлового дня було більш-менш тихо. Страждає Північна Салтівка та її околиці та Велика Данилівка, околиці П’ятихаток. По місту артударів майже немає, оскільки наші захисники регулярно знищують склади боєприпасів московитів. Відтак, вільних снарядів на постріляти по місту в них стає обмаль.
Рано вранці 11 серпня о 4-20 ранку сталося чотири ракетні удари о 4-20 ночі по Харкову – удар прийшовся у двір житлового будинку в центральній частині міста (зруйнувало прибудову – офіс фірми та винесло вікна з рамами у багатоповерховому житловому будинку, пошкодило автівки – в них побило скло; на місці утворилася чимала вирва), а ще три впали на околицях. В усіх випадках йдеться про ракети від комплексу С-300, запущених традиційно з району Бєлгороду. Ніхто не постраждав та не звертався за медичною допомогою.
Пошкоджені будівлі в центрі Харкова після ракетного удару по центру Харкова Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0
Вдень цієї доби близько 13-ї години московити запустили ракети по Україні з району Чорного моря, проте на території Харківської області система ППО/ПРО збила дві крилаті ракети “Калібр” (до слова, у Лозовій на півдні Харківщини оголошували ракетну небезпеку), а протягом дня на Харківському напрямку було збито 2 рашистські безпілотники.
Після доби тиші московити знову вдарили по місту – вони вичікували чи після Криму вдаримо ми по Бєлгороду, чи ні. Проте Бєлгород пронесло – і нічний терор Харкова та харківців відновився. Щодо місць трьох ударів офіційної інформації немає.
12 серпня о 2-50 по місту знову було запущено 4 ракетні удари – один прилетів в промзону Київського району, один – по Новій Баварій (пошкоджено дорожнє покриття, вибито вікна в житлових будинках, а також лінію електропостачання, яку до вечора енергетики відновили), а також по південній околиці в Слобідському районі міста (частково зруйнований один із закладів вищої освіти). В усіх випадках також московити застосували ракети від комплексів С-300. Постраждалих не було.
А от зранку 13 серпня о 1-30 по Харкову завдано два ракетні удари – один по центральній частині міста (пошкоджено коледж), а інший по Немишлянському району Харкова (пошкоджені житлові будинки та тролейбуси, які, схоже на ніч розосереджують з депо). Другий ракетний удар не обійшовся без корегувальника, найімовірніше когось з місцевих мешканців, який повідомив про цей факт. За інформацією пабліків, ще 2 ракети вдарились десь в області. проте звук вибуху я не чув – в цей час йшов достатньо сильний дощ, який добряче заглушив звук від вибухів прильоту ракет. Є поранені.
Протягом двох днів тривали обстріли північних і східних передмість Харкова, вздовж всієї лінії фронту, – Руських і Черкаських Тишків, Петрівки, Черняків, Циркунів, Лісного, Руської Лозової, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, смт Слатине та Прудянка, Дергачів, а також смт Мала Данилівка та село Караван (жителі цих населених пунктів Малоданилівської селищної громади отримали поранення, кількість не названа). Також рашисти обстріляли смт Золочів, села Баранівка, Одноробівка, Світличне, Соснівка, Уди. Обстрілам піддаються села та селища Кутузівка Вільхівської сільської громади, Перемога Липецької сільської громади, Байрак, Українка, Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, смт Печеніги, Чугуїв, смт Кочеток, Велика Бабка, Чугуївської міської громади, Коробочкине, Базаліївка, Леб’яже, Іванівка, Ртищівка Чкаловської селищної громади, Мосьпанове та Стара Гнилиця Малинівської селищної громади.
11 серпня у поранення зазнали у селі Циркуни двоє людей, а у с. Баранівка Золочівської селищної громади загинула одна людина, а ще одна зазнала поранення, у в Прудянці було поранено чоловіка. 12 серпня у Золочеві поранення зазнали двоє людей. у т.ч. дитина. Також поранення зазнала одна людина в Харківському районі.
На північ і північний схід від Харкова тривають бої, проте спроби атак московитів закінчуються нічим. Московити протягом дня робили атаки на село Уди Золочівської селищної громади та село Петрівка Липецької сільської громади, проте українські військові її успішно відбили.
Мешканці однієї з багатоповерхівок у Харкові, в якій через потрапляння в будівлю снаряду через московитський обстріл, звернулися наприкінці березня до міського голови Терехова щодо проведення обстеження будинку, але за цей весь час не отримали відповіді, а лист повернувся відправникам, бо на пошті ніхто по нього не прийшов. Лише після втручання журналістів стало відомо, що на початку серпня підписано розпорядження щодо проведення обстеження в цьому будинку. Чиновники міської ради пояснили, що звернення не надходило, бо ніхто на пошті не забирав кореспонденцію. Шикарна історія і шикарна міська влада. У березні Терехов розповідав нам який він патріот як працює для забезпечення Харкова, а банальну кореспонденцію на міськраду не забирали. Чи не хотіли забирати незручні листи. Зауважу, що по багатьом будинкам є питання проведення обстеження і повідомлення їх результатів мешканцям цього будинку. Приміром, у моєму будинку комісія ніби була, але її результати так і невідомі до цього часу.
За інформацією харківських рятувальників, московити за 5,5 місяців обстріляли Харків понад 5 тисяч разів. Наразі із вилучених уламків снарядів утворився склад, де є залишки від снарядів реактивної артилерії, від “Іскандерів” та “С-300”. А за інформацією поліції, наразі відкрито понад 5200 кримінальних проваджень за фактами обстрілів об’єктів інфраструктури міста Харкова.
Харківський міський голова Терехов заявив, що харківські школи будуть працювати в режимі онлайн, а до перших класів зареєструвалися приблизно 7 тисяч дітей.
Обласна влада рекомендує людям, які живуть в приватних будинках. встановлювати твердопаливні котли. На жаль. в багатоквартирних будинках таке неможливо. Разом з цим, пошкоджені Харківські ТЕЦ-3 та ТЕЦ-5, які є критичною інфраструктурою для міста. Також міська влада та обласна влада готуються до різних сценаріїв, які можуть виникнути внаслідок цілеспрямованих обстрілів харківських ТЕЦ, котелень та тепломагістралей, зокрема, і до створення місць для обігріву людей.
А у складі виконком Харківської міської ради відбулися зміни: з нього виведені колишні заступники Харківського міського голови Костянтин Лобойченко та Марина Стаматіна, які звільнилися за власним бажанням. А вже оновлений склад Виконкому Харківської міськради 11 серпня виконавчий комітет Харківської міської ради ухвалив рішення про звільнення підприємців, які віддавали свої приміщення для надання благодійної допомоги жителям Харкова, від оплати комунальних послуг за період з 1 березня по 31 травня (за теплову енергію та її постачання, гарячу воду, централізоване водопостачання та водовідведення, поводження з побутовими відходами, технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання та водовідведення), які розташовані на центральних вулицях міста.
У Харкові триває ремонт трамвайних рейок, через що зміняють маршрути трамвайні маршрути. Так, ремонтні роботи проводяться на вулиці Шевченка, Героїв праці, Героїв Харкова, Морозова тощо. Ці роботи йдуть достатньо активно.
Віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що обов’язкова евакуація населення відбуватиметься не тільки з Донецької області залежно від ситуації на фронті та із системами теплопостачання з низки міст і сіл, де відновити її не вдасться до осені, а також які лишаються без електрики – у Запорізькій, Херсонській, Харківській областях.
З Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” звільнили доцента кафедри фізики металів та напівпровідників Максима Решетняка, якого засудили умовно за збирання даних про розташування підрозділів ЗСУ у Харкові та згодом поширив цю інформацію через “вконтакте” з координатами місце положення та приблизною кількістю військових. Суд присудив йому 5 років ув’язнення із заміною на дворічний умовний термін, оскільки він визнав свою провину та уклав угоду з прокуратурою. В університеті його звільнили “за вчинення дій, що суперечать загальноприйнятим нормам і правилам, змісту трудової функції, а також дискредитують виховні та посадові функції, які мають важливе значення у формуванні свідомості молоді. Водночас, саме звільнення відбулося лише після того як інформація про засудження Максима Решетняка стала публічною, а до універу із запитом щодо долі працівника звернулось видання Kharkiv Today. Лише після цього підготували наказ про звільнення, хоча ухвала суду була ще 11 травня, тобто 3 місяці тому.
Зауважу, що більшість вироків харківських судів за колаборацію та збирання інформації про розташування сил оборони України закінчується умовними термінами. Підставою для цього є “щире каяття” підозрюваних та “угода зі слідством про визнання вини”. Але, як показує досвід, таке каяття часто не є щирим і є способом ухилення від реального строку. Так само можна говорити, що і прокуратура не наполягає на реальних термінах ув’язнення за такі дії: ці люди хочуть обстрілів міста, смерті захисників Харкова та України та приходу сюди “руzzкава міра”. На жаль, непокаране зло вбиває і ми можемо мати ще у майбутньому проблеми через те, що прихильники приходу у Харків московитів уникли реальних термінів у в’язниці.
СБУ повідомила, що за тиждень на Харківщині виявлено понад 60 колаборантів, які допомагали московитам, співпрацювали з ними, виправдовували війну проти України та готували диверсії. Зокрема, затримано кілька осіб, які готували теракти у Харкові, викрито схрони з гранатами, снайперськими гвинтівками, автоматами та мінами, які планувалося використати для вчинення диверсій у прикордонних районах області. Також СБУ зібрала інформацію про понад 700 об’єктів для вогневого ураження командних пунктів, скупчення особового складу, важкого озброєння та складів із боєприпасами РФ. Також було затримано 2 осіб, які допомагали військовозобов’язаним чоловікам виїхати з України до ЄС через територію московії для уникнення у такий спосіб можливого призову за мобілізацією. Вартість послуги становила 500 доларів США. Один підшуковував охочих, а інший перевозив їх до державного кордону. А затримання сталося черговій при спробі перетнули державний кордон України.
На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Атаки рашистів в напрямку на Гусарівку та Велику Комишуваху були відбиті. Московити обстрілюють прифронтові села – смт Андріївку Донецької селищної громади, Гусарівку, Протопопівку, Слобожанське, Чепіль, Шевелівку Балаклійської міської громади, Норцівку Савинської селищної громади, Велику Комишуваху, Грушуваху, Гаврилівку, Дмитрівку, Нову Дмитрівку, Курульку, Рідне, Богодарове Барвінківської міської громади, а також Бражківку, Вірнопілля, Карнаухівку та Довгеньке Оскільської сільської громади.
Харківська обласна прокуратура повідомила про підозру у державній зраді колишньому поліцейському з тимчасово окупованого Вовчанська Харківської області, який у день широкомасштабного вторгнення московитів до України, 24 лютого 2022 року, став колаборантом та співпрацює з московитами. Зокрема, він привласнив службовий автомобіль, на який він наніс рашистську “Z-символіку” та став працювати в окупаційному т.зв. правоохоронному органі “оперуповноваженим”.
На окупованій території Куп’янського району під час проведення польових робіт тракторист наїхав на снаряд, який вибухнув. Після цього його ушпиталили.
За інформацією депутата Ізюмської міської ради Максима Стрельника, в Ізюмі зруйновано та пошкоджено майже 80% будівель, більшість комунікацій і опалювальний сезон там не розпочнеться. Люди там вже заготовляють дрова, у т.ч. і ті, хто живе в багатоповерхівках. Також мешканці висаджують городи і у такий спосіб запасаються провізією.
А в окупованій смт Борова низка колаборантів, зокрема, з села Піски-Радьківські, отруїлися після споживання московитської гуманітарної допомоги, проте вижили. Загалом відомо багато фактів. коли надмірне споживання рашистської т.зв. “гуманітарки” призводило до розладів травлення та харчових отруєнь. Тако на окупованих територіях московити хочуть запустити мобільний оператор “Миртелеком”, проте поки можливість здійснювати дзвінки буде лише на номери цього оператора чи на московію. Дзвонити на українські номери з нього не вийде.
Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!
Сергій Петров
About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії