Харків. Хроніки атаки на місто, день 168-й (10.08.2022)

Перемикач мов

Це був справді тихий і спокійний день. Повітряних тривог було обмаль (чи не дві за всю добу), після прильотів н північні околиці і передмістя пролунав сигнал загрози артобстрілу, а після – повітряної тривоги. Звісно, околиці Північної Салтівки обстрілювали активно. В усьому іншому був спокійний день. Аж не віриться.

Ракетних ударів цієї доби по Харкову чи передмістям не було. Взагалі. Це перший день без ракетних ударів взагалі по Харківщині за період від 15 червня. Тоді вони зробили перерву на 2 дні. Після чого змінили рашисти тактику ракетних ударів, і постійно її змінювали. Дуже схоже, що після удару аеродрому “Саки” московити були певний час у нокдауні, очікували ударів по іншим об’єктам на дальність понад 80 км, а також опрацьовували зміни до тактики.

Опосередковано про це свідчить чотири ракетні удари о 4-20 ночі по Харкову – удар прийшовся у двір житлового будинку в центральній частині міста, а ще три впали на околицях. Це означає, що московити вичікували, а оскільки удару по Бєлгороду (про що писали багато в українському сегменті Фейсбуку) не сталося, то після першого переляку знову повернулися до ракетних ударів по Харкову.
Протягом дня тривали обстріли північних і східних передмість Харкова, вздовж всієї лінії фронту, – Руських і Черкаських Тишків, Петрівки, Циркунів, Руської Лозової, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстріляли смт Золочів, Світличне, Уди. Обстрілам піддаються Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів (під час денного обстрілу пошкоджені житлові будинки, загинуло двоє людей), Коробочкине Чкаловської селищної громади, Мосьпанове та Стара Гнилиця Малинівської селищної громади.

Знову масованим обстрілам піддалися Циркуни, через що там було 10 пожеж в різних частинах села (житлові та господарські будівлі, гаражі, магазин), з якими боролися харківські вогнеборці. Також поранення дістали двоє жінок, яких госпіталізували.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Московити протягом дня робили атаки на село Уди Золочівської селищної громади та село Петрівка Липецької сільської громади, проте українські військові її успішно відбили.

Комунальники повідомили про масштаби руйнувань Харківської ТЕЦ-3, по якій було завдано ракетного удару 7 серпня. Ракети вдарили у дах над першим та четвертим котлами, вибух пошкодив обшивку труби одного з них. Котли витримали і не зруйновані. Також була знищений газон, який розірвало, але він був порожній, оскільки за кілька тижнів до удару станція була виведена на ремонтні роботи і не працювала. Разом з тим знищена вибухами система управління котлами, яку допоможуть відновити фахівці компанії Siemens. Харківській ТЕЦ-3 хавдано збитків на суму понад 60 млн гривень – і це лише необхідна для запуску станції для роботи під час опалювального сезону. Наразі комунальники своїми силами ліквідовують наслідки удару розбирають пошкоджені елементи, прибирають територію станції.

Загалом у Харкові внаслідок московитських обстрілів та ракетних ударів пошкоджено 140 об’єктів тепломереж, 55 з яких вже відремонтовані, а 85 в стадії ремонтних робіт. Найбільша кількість об’єктів, де зараз проводяться ремонтні роботи, у Київському районі – їх 22 (Північна Салтівка. селище Жуковського, П’ятихатки, Велика Данилівка).

За інформацією Харківської міськради, внаслідок обстрілів міста московитами у житлових будинках міста вибито близько 150 тисяч вікон. Зараз комунальники працюють над закриттям контурів вибитих вікон, хоча би плитами з дерев’яною стружкою.

Відбулася сесія Харківської міської ради, на якій було розглянуто низку питань. По-перше, було присуджено звання почесних громадян міста Харкова особам, які “зробили вагомий внесок у боротьбу з російською агресією проти України при захисті міста Харкова, виявили мужність та героїзм під час виконання бойових завдань”. Ними, за рішенням депутатів, стали
– генерал-майор Олександр Волобуєв, начальник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Харківській області
– полковник Сергій Гузченко, начальник кафедри тактики та загальновійськових дисциплін Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба
– генерал-майор Олег Мікац, командувач Оперативного командування “Схід” Сухопутних військ Збройних Сил України, перший український генерал, який ніколи не служив в радянській армії, навчався у Харківському танковому командному училищі.
– генерал-лейтенант Служби цивільного захисту Володимир Садковий, ректор Національно університету цивільного захисту України, генерал-лейтенант Служби цивільного захисту Володимир Садковий
– Валерій Шмуклер, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри будівельних конструкцій Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова, академік Академії будівництва України.

Беззаперечно, гідні кандидатури, хоча більше уваги все ж необхідно до військових, тих хто безпосередньо керував обороною міста, бо, маю відчуття, наступного року вішатимуть медальки вже за перемогу, а про тих, хто захистив Харків від московитської навали на рівні високої та середньої ланки, знову забудуть.
Також зроблено зміни до низки рішення щодо управління Цільовим фондом в умовах війни (можливість залучення різних типів коштів та механізм їх використання на поточні потреби в умовах постійних ремонтів внаслідок регулярних обстрілів московитами міста), щодо участі ОСББ та ЖК у відбудові (відсоток участі знижено з 30 до 1), сплата вишам за проживання в їх гуртожитках переселенців, а також проведення в них ремонтних робіт, ліквідовано школу інтернет з перетворенням її на дитсадок та дві вечірні школи. Цікаво, що після звернення опозиційних депутатів, Терехов дав доручення підготувати на наступну сесію питання про процедуру позбавлення звання Почесного громадянина міста і кажуть намагався говорити українською мовою. Ще би він так само намагався говорити українською під час виступів на телебаченні.
Тим часом Фонд гарантування вкладів фізичних осіб просить забрати клієнтів ліквідованого “Мегабанку” цінності та речі, які ті зберігали в індивідуальних банківських сейфах – це треба зробити протягом одного місяця.

Новим директором Департаменту культури та туризму Харківської обласної військової адміністрації призначено Едуарда Павленка. Він випускник 2005 року Харківського національного економічного університету ім. Семена Кузнеця (спеціальність — міжнародна економіка). Згодом здобув правничу освіту та освіту із публічного управління. До цього працював у “Правекс-Банку”, займався бізнесом, з 2020 року працював заступником начальника управління у справах молоді та спорту Харківської ОДА, а також є депутатом Харківської міськради від “Слуги народу”. Будь-якої освіти у галузі культури в нього немає. Звісно, це не вперше, коли на культури признаються людей, які дуже далекі від неї. Проте шкода, що до цієї галузі (а пам’яткоохоронна сфера відноситься саме до сфери культури) ставляться ось таким чином.
У селі Мала Рогань знайшли та ексгумували тіло ще однієї особи із зав’язаними руками, яку вбили московити під час окупації цього села. Водночас, особу загиблого на цей час встановлюють.
Українські військові нарешті закрили “лавочку” пересування через Печенізьку дамбу для можливостей “пенсійного туризму”: поїхати до Харкова з окупованої території за кошт волонтерів, зняти гроші і повернутися на окуповану територію назад. Тепер є лише один шлях – з окупованої території на вільну Україну. До слова, сталося це наприкінці липня. Одна з причин: після “дня відкритих дверей”, коли на окуповані території можна було повернутися, посилювалися обстріли блокпостів: очевидно, хтось із “туристів” здавав координати розташування українських військових.

Вищий антикорупційний суд 10 серпня визнав суддю Дзержинського районного суду міста Харкова (не дивуйтеся – їх так ані за Порошенка, ані за Зеленського і не перейменували) винним у хабарництві та засудили до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати суддівські посади на три роки, а також стягнути 500 доларів, які у якості хабаря отримав засуджений. У 2015 році він вимагав 3 тис. доларів за ухвалення “правильного” рішення у цивільній справі, а також 500 доларів — за винесення рішення вже в іншій справі.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Атаки рашистів в напрямку на Гусарівку та Велику Комишуваху були відбиті. Московити обстрілюють прифронтові села – смт Андріївку Донецької селищної громади, Гусарівку, Слобожанське, Чепіль, Шевелівку Балаклійської міської громади, Велику Комишуваху, Дмитрівку, Нову Дмитрівку, Рідне, Богодарове Барвінківської міської громади, а також Вірнопілля, Карнаухівку та Довгеньке Оскільської сільської громади.

А на окупованій території Борівської селищної громади московити намагаються форсувати річку Оскіл вбрід. але в основному безуспішно. Після чого техніка так і застягає у воді. А ще у Боровій окупанти відновили роботу одного з дитсадків – “Золота рибка”, готують до відкриття у вересні школи.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії