Харків. Хроніки атаки на місто, день 167-й (09.08.2022)

Перемикач мов

День був, на відміну від попереднього, тихим та спокійним. Обстріли в основному велися по північним передмістям Харкова. В околицях Північної Салтівки московити прилітало, але по самому Харкову – ні. Це перший подібний день десь із червня. Зауважу, що мову веду про денні, а не нічні години.
А доба, звично почалася з ракетних ударів – о 2:10 по Харкову завдано чотири ракетних удари: одна ракета прилетіла по готельно-ресторанному комплексу у північно-західній частині міста на окружній дорозі і значно пошкодили його, ще одна вдарила по медичному центру та котельній на Панасівці. Котельня зазнала істотних руйнувань, у подвір’ї медцентру утворилася вирва, а сам медцентр зазнав істотних пошкоджень – вибиті вікна, пошкоджені інтер’єри та обладнання в середині. Також по ХТЗ прилетіли ще 2 ракети: одна з них пошкодила стовп тролейбусної контактної мережі, а інша – промислову будівлю, біля якої утворилася велика вирва. В усіх випадках, як і у попередні дні, московити використовували ракети від ЗРК “С-300”.
У ніч на 10 серпня, вперше за 2.5 місяці з 23 травня ракетних ударів ані по Харкову, ані передмістям не було. Схоже, на рашистів справив враження удар невідомим предметом по авіабазі у Новофедорівці, поблизу Сак та Євпаторії у Криму. Харківці.
Пошкоджений медцентр на Панасівці у Харкові. Фото: Національна поліція. Харківська область. CC BY 4.0
Пошкоджений медцентр на Панасівці у Харкові. Фото: Національна поліція. Харківська область. CC BY 4.0
Протягом дня тривали обстріли північних і східних передмість Харкова, вздовж всієї лінії фронту, – Руських і Черкаських Тишків, Петрівки, Циркунів, Руської Лозової, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстріляли смт Золочів, Соснівка, Уди. Обстрілам піддаються Перемога Липецької сільської громади, Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, смт Печеніги, Коробочкине Чкаловської селищної громади, Мосьпанове та Стара Гнилиця Малинівської селищної громади.
У Циркунах від масованих обстрілів рашистів сталося 16 пожеж в різних частина села, багато будинків були пошкоджені. До їх гасіння було залучено ціла нихка бригад рятувальників з кількох районів Харкова. А у селі Коробочкине Чкаловської громади також сталося займання внаслідок обстрілів.
На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Московити здійснили атаку (вона тривала і ввечері із використанням освітлювальних ракет) від окупованого села Ветеринарне біля Козачої Лопані на село Уди Золочівської селищної громади, проте українські військові її успішно відбили.
А ще польовий табір кількох підрозділів 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу московії, які ведуть бої на безпосередньо Харківському напрямку (у бік Харкова), за інформацією видання Defense Express з кількох джерел, рашистське командування “посунуло” дещо назад(негативно наступило) від селища Комсомольскій (22 кілометри від кордону з Україною до селища Хохлово Бєлгородської області і тепер розташовується за 50 кілометрів від кордону з Україною (!!!). А причина таких переміщень в Himars, якого рашисти дуже побоюються після виносу їх складів та баз на окупованих територіях півдня і сходу України. Та й після виносу складів в районі Козачої Лопані.
Міжнародна організація з питань міграції Агенції ООН прокинулася від анабіозу і заявила, що готова надати Харкову допомогу у вигляді засобів гігієни, подушок. ковдр, постільної білизни, рушників, матраців. а також виділити кошти на проведення невеликих ремонтних робіт у місцях, де проживають переселенці (у Харкові та передмістях їх розселили по гуртожиткам та базам відпочинку). За інформацією міського голови Харкова Ігоря Терехова, в кожному з районів міста (їх у Харкові дев’ять) є по кілька гуртожитків, де проживають переселенці, є ще деякі гуртожитки, які не задіяні, але в них треба зробити косметичний ремонт та обладнати для проживання.
Чеське місто Плзень передадуть Харкову 2 тролейбуси Škoda 24 Tr та кілька тривісних автобусів Solaris Urbino 15 і зічленованих Urbino 18 для поповнення парку громадського транспорту міста. Весь транспорт низькопідлоговий та вироблений у 2000-х роках. Загалом, у Плзені вирішили весь транспорт, що виводитиметься з експлуатації не списувати, а зарезервувати і передавати постраждалим від московитського широкомасштабного вторгнення українським містам.
У понеділок, 8 серпня, відбулася через напівзруйнований міст на Печенізькій дамбі чергова евакуація людей з тимчасово окупованих територій Харківщини та інших східних областей України. Цього разу змогли виїхати понад 809, у т.ч. понад 240 дітей. Близько 80 людей з евакуйованих були хворі чи малорухомі – і не могли самостійно пересуватися. Кількість людей, які виїжджають з окупованих територій, за словами волонтерів, трохи зменшується, оскільки і процес виїзду через блокпости стає складнішим і багато людей через різні обставини не можуть поїхати, а ще окупанти з контрольованої ними території не випускають чоловіків. Евакуація відбулася силами волонтерських організацій Helping to Leave, Eventroom, Way of Ukraine, Kharkiv Help, Etoc, “Спільна справа” та представників Червоного Хреста України.
Служба безпеки України повідомила про викриття зрадника в Управлінні СБУ у Харківській області, який працював в Антитерористичному центру СБУ в Харківській області. Раніше особа працювала у Харківській міськраді, але невдовзі після початку широкомасштабного вторгнення московитів до України він влаштувався до СБУ за завданням куратору-московиту, кадровому співробітнику ФСБ, який сам на нього вийшов в обмін на гарантії безпеки для нього і його родини, якщо рашисти захоплять Харківщину. Зрадник передавав московитам інформацію про українські розвіддані щодо рашистських військ, плани і поточні заходи ЗСУ, українських правоохоронних органів і спецслужб. Окупанти використовували цю інформацію для передислокації власних підрозділів з метою захисту їх від артилерійських ударів ЗСУ, для планування диверсій, а також масованих артилерійських і прицільних ракетних обстрілів по стратегічних об’єктах міста Харкова. Затримали “крота” після того, як він попрохав завдати удару по об’єкту, де перебуває особовий склад СБУ. Особу було затримано за держзраду в умовах воєнного часу та судом взято під варту.
Що ж, новий очільник Харківського УСБУ Олександр Куць (призначений 19 липня) починає дуже добре. Коли він став керівником УСБУ в Донецькій області у березні 2015 року, то за півтора роки було викрито лише 3 великих кротів серед співробітників СБУ. скільки кротів поменше і серед інших органів – одному Богові відомо (шкода, але це непублічна інформація). Можу сказати одне: Служба Божа на Харківщині буде ще ефективнішою.
Деколонізація та дерусифікація стартує у місті Люботині (передмістя Харкова, центр Люботинської міської громади). Там почалося громадське обговорення пропозицій щодо перейменування вулиць, провулків, в’їздів та тупиків, назви яких пов’язані з географічними об’єктами московії. До списку увійшли 10 топонімів, проте незрозуміло нащо перейменовувати Кубанський в’їзд, бо ж Кубань – історичні українські землі. Тому цю назву немає жодного сенсу чіпати. Серед пропонованих назв найменування на честь “Азову”, 92-ї окремої механізованої бригади імені Івана Сірка, вулиця і в’їзд Збройних сил України, Салтівки, Маріуполя, Запоріжжя та Миколаєва.
А Укрзалізниця відновила курсування “Слобожанський експрес”, який раніше зв’язував Попасну, Харків, Суми та Конотоп. Курсуватиме він за маршрутом Харків – Суми – Конотоп у складі дизель-поїзда ДПКР-3 Крюківського вагонобудівного заводу, а подовження до Попасної відбудеться після звільнення міста від московитських окупантів.
На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села – смт Андріївку та П’ятигірське Донецької селищної громади, Гусарівку, Слобожанське, Чепіль, Шевелівку Балаклійської міської громади, Велику Комишуваху, Дмитрівку, Нову Дмитрівку, Рідне, Богодарове Барвінківської міської громади, а також Вірнопілля, Карнаухівку, та Довгеньке Оскільської сільської громади.
У прифронтовому Барвінковому під опікою місцевого ветеринара Володимира Яковенка понад 200 котів і собак, яких покинули господарі під час евакуації міста у квітні – травні цього року. Він розвозить корм тварин у касці та бронежилеті по певним точкам, куди хвостаті приходять самі. Корм купує завдяки пожертвам та допомозі зоозахисних організацій. Протягом двох місяців літа до Барвінкового, попри небезпеку. повернулася частина людей, і тепер у місті живе понад 3 тисяч осіб, яким потрібна медична допомога. Найближча аптека – аж у Лозовій за 64 кілометри або треба їхати у Павлоград Дніпропетровської області (туди ближче, ніж до Харкова, бо до Харкова електричкою понад 3,5 години в один бік). Тож він привозить місцевим і ліки. засоби особистої гігієни. Одна із специфічних потреб у Барвінковому – електричні плити (є люди, які кілька місяців не їли нормальних гарячих страв), адже газу немає через перебитий газопровід і постійні обстріли.
За інформацією голови Ізюмської райвіськадміністрації Степана Масельського, від часу початку широкомасштабного вторгнення московитів до України на території Ізюмського району (Балаклійська, Барвінківська, Ізюмська міські, Борівська, Донецька, Савинська селищні, а також Куньєвська і Оскільська сільські громади) загинуло від рашистських обстрілів 855 жителів та зруйновано понад тисячу будівель. Ці дані, зрозуміло, не є остаточними: тривають бойові дії на території району, значна його частина (частина Балаклійської, Савинської, повністю Ізюмська, Борівська, Кун’євська, Оскілька громади) окупована. При цьому на території району проживає майже 2.5 тисяч вимушених переселенців.
За інформацією видання “Обрії Ізюмщини”, в окупованому Ізюмі військова комендатура московитів розташувалася у приміщенні сервісного центру МВС, а підрозділ т.зв. “народна міліція” – в приміщенні Центру надання адміністративних послуг. Лікарі приймають в центральній міській, в залізничній лікарнях, а також автомагазині “Дорожня карта”. Аптеки не працюють, а ліки продають на базарі. Поранених та тяжкохворих транспортують до Куп’янська чи взагалі до московії. Щоби доїхати з Ізюму до села Тополі Дворічанської селищної громади (на кордоні з московією) потрібно проїхати 20 блокпостів та витратити 4 години.
Неспокійно і у Бєлгородській області московії. За рішенням губєрнатора Бєлгородської області Вячеслава Гладкова у пʼятикілометровій прикордонній зоні у пʼяти муніципальних утвореннях – Красная Яруга, Грайворон, Борісовка, Бєлгородський та Шєбєкінскій райони – школи та дитсадки не почнуть працювати 1 вересня, а дітей возитимуть до інших шкіл у безпечній зоні. В інших прикордонних муніципальних утвореннях (на кордоні з вже окупованими територіями Харківщини та Луганщини) таких обмежень не буде. Цікаво, що до цього відселили мешканців кількох сіл (на самому кордонів з Україною – зокрема, села Нєхотєєвка), які потерпали від “бавовни” невідомого походження.
Премію дарвіна сьогодні отримують троє хлопів з Харкова, які посеред дня влаштували стрілянину у приватному секторі. До них місцеві мешканці викликали наряд поліції. Коли ж до них навідалися поліцейські, то знайшли чимало предметів, схожих на зброю та набої, а також півтора десятки кущиків конопель. Сиділи би собі тихо – і проблем не було.
Ну а подією дня стала велика бавовна на складі боєприпасів в смт Новоолексіївка (це біля Генічеська) на Херсонщині, а також на аеродромі “Саки” в окупованому Криму. Удар був дуже символічний. Це цікавий аеродром з кількох причин:
– з нього авіація московитів літала бити по українським позиціям на Херсонському напрямку.
– тут розташований комплекс “НИТКА” для підготовки льотчиків палубної авіації ВМФ московії (ага-ага, для авіаносного крейсера “Адмірал Кузнєцов”, тут створено подібний трамплін та систему аерофінішерів – передали вітання задимленому “Кузє”)
– 9 серпня московити відзначають один із днів “воінской слави” (день першої в московитській історії морської перемоги рашистського флоту над шведами біля мису Гангут у 1714 році (хоча, оскільки московити не вміють в історичну хронологію і перерахування юліанського на григоріанський календар, то вони помилилися з датою, бо ця битва сталася 7, а не 9 серпня, та й таке).
– ну і просто помста за рашистський удар “Кинджалами” по військовим об’єктам у Вінницькій області у День Повітряних Сил ЗСУ, яке відзначали 7 серпня (на жаль, є постраждалі).
Символічний удар вийшов успішним: московити трохи перелякалися, у ближніх будинках від бавовни повиносило вікна та двері (подекуди на відстані у кілометр від місця вибуху), а за повідомленням командування Повітряних Сил ЗСУ, знищено на авіабазі 9 московитських літачків.
Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!
Сергій Петров
About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії