Харків. Хроніки атаки на місто, день 174-й (16.08.2022)

Перемикач мов

Це були два важких дні, коли Харків московити достатньо інтенсивно обстрілювали – били по промисловим зонам та житловим кварталам. І це рахуючи обстрілів північних околиць Північної Салтівки, Великої Данилівки та селища Жуковського, куди постійно прилітає.

Пошкоджена будівля вуглехімічного інституту внаслідок ракетного удару по Харкову
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Після ранкових ракетних ударів 15 серпня, орієнтовно о 10-35 було обстріляно кілька мікрорайонів Салтівки, поблизу Володимирської церкви. Снаряди “градів” впали біля житлових будинків (вибиті вікна, пошкоджені балкони), церкви, на дитячий майданчик та по зупинці громадського транспорту, пошкоджено будівлю універмагу та низку легкових автомобілів, а також згоріло кілька гаражів. Загалом зафіксовано місця близько 10 влучань снарядів. Спочатку було госпіталізовано 4 постраждалих (двоє важких), але згодом до лікарень звернулось ще 5 осіб. Одна з важких пацієнток, 75-річна жінка від отриманих поранень померла. При цьому повітряну тривогу чи загрозу артобстрілу у Харкові не оголошували (як на мене, це найдивніше рішення), але міський голова Терехов та начальник Харківської ОВА Синєгубов рекомендували мешканцям Салтівського району бути в укриттях. Цікаво, що раніше московити для обстрілів міста використовували “урагани” та “смерчі”. які мають більшу площу ураження.

Вечері Харків обстріли з реактивної артилерії двічі – спочатку о 22-30 обстріляли Салтівку та селище Жуковського, а за пів години знову дісталося Салтівці та Великій Данилівці. Через обстріли у деяких будинках вибило скло, у приватних секторах пошкоджені приватні житлові будинки – вибито скло, в деяких пошкоджені дахи, але поранених не було. Відзначу, що з’явилися нові звуки прильотів – дуже характерне відлуння, дехто сплутав із ракетами на відстані, хоча це була лише реактивна артилерія: виявилося, що Харків вперше реактивною системою залпового вогню “Торнадо-С”, здатною бити на 35-40 км, на відміну від звичайних “градів у 20-25 км, та приблизно стільки ж – “Ураганом”). Що цікаво: після першого обстрілу подавався сигнал повітряної тривоги, але за кілька хвилин після скасування – стався другий удар з реактивної артилерії. За даними Харківської обласної прокуратури, снаряди поцілили по території приватних домоволодінь.

16 серпня активні обстріли продовжилися. В основному прилітало в околиці міста та по північним околицям, але о 17-й годині знову прилетіло по Салтівці – горіли гаражі та кілька ще неевакуйованих пошкоджених трамвайних вагонів (вони вигоріли вщент) із Салтівського трамвайного депо. Після цього ввімкнулось попередження про повітряну тривогу, і про дотримання безпеки та перебування в укриттях зауважив начальник Харківської ОВА. Обстріл знову вівся з РСЗВ “Торнадо-С” з напрямку тимчасово окупованих Липців.

Ввечері Харків знову двічі обстріляли з реактивної артилерії – спочатку о 21-05, а потім о 22-й годині. В обох випадках під удар потрапила Салтівка – вибиті вікна, пошкоджені балкони. Так само, як і минулого вечора використовували РСЗВ “Торнадо-С”, так само після першого обстрілу був сигнал тривоги, а за 20 хвилин після його скасування стався другий обстріл, після чого додаток дав і загрозу артобстрілу, і сигнал повітряної тривоги.

Доба 15 серпня почалася знову з ракетних ударів: цього разу ракети били по Харкову та області (передмістям) понад 15 хвилин: з 2-50 до 3-09. Загалом було завдано 12 (!!) ракетних ударів комплексу “С-300” (це, до слова, повний дивізіон “С-300”). Стільки ракетних ударів було завдано по Чугуєву та Клугино-Башкирівці 25 липня, 3 тижні тому. 4 ракети вдарили по одному з промислових підприємств у Слобідському районі міста, ще 2 вдарили по підприємству, пошкодження зазнав також об’єкт інфраструктури у Мерефі, а ще кілька – по промзоні у Чугуєві (пошкоджене промислове підприємство та гаражний кооператив). За словами начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, деякі ракети не дісталися своїх цілей (десь так воно по звукам ніби і було. я нарахував 4 таких збитих цілі) – ракети впали в районі смт Ков’яги Валківської міської громади у полі, де лишилися вирви та уламки від них. В усіх випадках це були ракети від системи “С-300”.

16 серпня о 2-30 було завдано сім ракетних ударів, які припали на різні райони міста – Шевченківський та Київський, Салтівський, Індустріальний та Холодногірський райони. Це був наймасовіший за територіальним розльотом нічний ракетний удар за весь час з 23 травня (тобто за майже 3 місяці) В усіх випадках, крім Київського – це була територіям промислових зон чи промислових підприємств, є пошкодження інфраструктурних об’єктів. А от ракетний удар по Київському району був майже у центральній частині міста стався на вулиці вулиці Весніна: на місці, де були трамвайні рейки утворилася велика вирва, пошкоджені комунікації, пошкоджена будівля науково-дослідного вуглехімічного інституту, а у житловій п’ятиповерхівці вибило вікна.

Вранці 17 серпня о 4-30 з району Бєлгорода по Харкову та околицям було завдано 5 ракетних ударів, з яких лише один припав на Харків по підприємству у Слобідському районі.

Посилення обстрілів Харкова (Чотири чималих обстріли (якщо рахувати з ракетними ударами – давно так не було!) протягом двох дів поспіль) та ракетні удари останніми днями посилилися – як по місту, так і по передмістям, а це свідчить, що московити посилюють тиску на харківців напередодні і Дня незалежності України і Дня міста, яке відзначають (поки) 23 серпня. Також одночасно відбуваються штурмові дії на кількох напрямках поблизу Харкова, які, завдяки ЗСУ, безуспішні. Власне, в умовах відсутності успіхів, в умовах, коли у Криму трапляється регулярно бавовна на складах і базах одним з виходів є посилання панічних настроїв серед мешканців Харкова та посилання терору щодо них. Прогнозую, що терор буде більш-менш інтенсивним до Дня міста та Дня незалежності України, після чого може піти на спад.
Протягом двох днів тривали обстріли північних і східних передмість Харкова, вздовж всієї лінії фронту, – Руських і Черкаських Тишків, Борщової, Петрівки, Циркунів, Руської Лозової, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстріляли смт Золочів та села Дуванка, Одноробівка, Світличне та Уди. Обстрілам піддаються Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, Чугуїв, Коробочкине, Базаліївка, Іванівка, Ртищівка Чкаловської селищної громади, Мосьпанове та Стара Гнилиця Малинівської селищної громади.

Золочів обстрілювали обидва дні. За цей час пошкоджено знову Золочівський ліцей №2, приватні будинки, поранення зазнав молодий чоловік.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої, проте спроби атак московитів закінчуються нічим. Московити 15 серпня атакували в районі села Уди з боку Козачої Лопані, але українські військові завдали втрат рашистам і ті відступили. 16 серпня їх атаки вже сконцентрувалися на районі т.зв. Малинівського плацдарму українських військ – в напрямку сіл Леб’яже та Базаліївка.

При цьому вже кілька днів в рашистських пропагандистських медіа поширюється інформація про захоплення московитами села Уди та Одноробівки Золочівської селищної громади, проте це є неправдою та брехнею – в тому районі справді ідуть бої, але село контролюється українською армією, так само й Одноробівка. Голова Золочівської селищної громади Віктор Коваленко зазначив, що з усіх населених пунктів Золочівщини наразі під окупацією перебувають села Турове та Макарове – вони окуповані з перших днів вторгнення. Наразі у Золочівській громаді мешкає 25-30 тисяч людей, а в прифронтових селах Уди, Калинове та Світличне фактично немає жителів.

На залізничному вокзалі у Харкові ввели з 16 серпня систему перевірку багажу через сканери, а самих пасажирів через металодетектори. Процедура не має займати багато часу, але пасажирів потягів далекого сполучення просять приїжджати на вокзал заздалегідь – десь за годину до відправлення. А всі такі поїзди відправлятимуться з першої платформи. Планується, що протягом доби перевірятимуть до 3 тис. пасажирів. Сама перевірка не стосується приміських електропоїздів. Аналогічну систему ввели і на залізничному вокзалі в Києві з 9 червня. Чесно, трохи сумнівне рішення у прифронтовому місті затримувати рух пасажирів, примушувати їх скупчуватися в одному місці. Тобто з точки зору безпеки людей – не найкраще рішення. З точки зору контролю за обігом зброї та боєприпасів – вірне. Але, знову ж, це радше стосуватиметься тилових міст, а не самого Харкова (у нас не настільки всі ідіоти, щоби возити зброю в поїздах).

А спецпідрозділ Kraken розігрує Лімузин, який йому нещодавно передав харківський блогер Женя Зуб, в обмін на донати для придбання квадрокоптерів DJI Matrice 300 RTK. Взяти участь у розіграші може кожний, задонативши як мінімум 500 гривень. Оберуть переможця рандомно – більше унікальних донатів – більше шансів на перемогу.

Харківські комунальники відремонтували теплотрасу біля одного з коледжів у центральній частині міста, пошкоджену ракетним ударом 13 серпня – тоді ракета прилетіла прямо по теплотрасі, зруйнувала її і пошкодила фасад будівлі. Наразі територію вже підготовлення для проведення робіт з асфальтування дороги.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь виніс припис з попередження Харківській міській раді через ведення телеграм-каналу органу місцевого самоврядування московитською мовою за зверненням активістки активістки ГО “Світанок” та проєкту “Мова. Харків” Маргарити Федоренко. Цікаво, чи перейде канал на українську мову, чи будуть як ті їжачки колотися, платити штрафи з міського бюджету, але не коритися?
За інформацією Харківської облвійськадміністрації, в Чугуївському районі з початку повномасштабного вторгнення пошкоджено та зруйновано 770 об’єктів, які розташовані на підконтрольній українському уряду території. При цьому бойові дії ведуться на території Чугуївської, Вовчанської міської, Малинівської, Печенізької, Старосалтівської та Чкаловської селищних громад, а чотири громади частково окуповані (Вовчанська міська, Печенізька, Старосалтівська, Чкаловська селищні громади) – кількість пошкоджених будівель і загиблих осіб там невідомі

Розпорядженням начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова на території Харківської області цивільному населенню заборонено відвідувати, заходити та заїздити у ліси на строк дії воєнного стану. Також заборонено проводити селекційний, діагностичний та науковий відстріли, полювання на всі види мисливських тварин. Перебувати у медах мисливських угідь можна лише для здійснення біотехнічних заходів за погодженням з районними військовими адміністраціями обласним управлінням лісового та мисливського господарства.

Під час евакуації з тимчасово окупованих територій Харківської та Луганської областей через напівзруйновану Печенізьку дамбу вдалося вивезти 784 особи, зокрема, понад 260 дітей. Це відбулося за сприяння низки волонтерських організацій, Червоного Хреста та в координації з віцепрем’єркою Іриною Верещук.

У Харкові патрульні затримали чоловіка під час комендантської години, в якого виявили листування з офіцером московитської армії, фото критичної інфраструктури із місцями влучань рашистських снарядів та позиціями наших захисників. Його було доправлено на “співбесіду” до відповідних органів.
На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити атакували і від Байрака на Гусарівку, у бік Довгенького Оскільської сільської громади, але отримавши відсіч від українських військових відійшли, також тривають бої в районі кордону Харківської та Донецької областей у напрямку на сіл Мазанівка та Долина на Донеччині. Московити обстрілюють прифронтові села – Асіївку, Гусарівку, Протопопівку, Шевелівку, Чепіль Балаклійської міської громади, Барвінкове, Велику Комишуваху, Грушуваху, Дібрівне, Нову Дмитрівку, Рідне Барвінківської міської громади, а також Бражківку та Вірнопілля Оскільської сільської громади.

В районі Ізюму у складі добровольчого батальйону “Карпатська Січ” захищає незалежність України ексдепутат латвійського Сейму Юріс Юраш. Він приєднався до українських захисників у березні, брав участь у боях за Київ, в районі Ірпеня.

А Харківська обласна прокуратура та СБУ оголосили про підозру у колабораційній діяльності (до 10 років колонії) т.зв. голові окупаційної т.зв. “військово-цивільної адміністрації” гауляйтеру Куп’янського району Максиму Губіну, який став колаборантом та посів наприкінці червня цю посаду, “керує” Куп’янським районом та містом Куп’янськом. При цьому він співпрацює з московитами від початку їх вторгнення, до цього був на подібній посаді керівника окупаційної влади в смт Козача Лопань. При цьому, як глузують в СБУ, свої промови як чиновник окупаційної влади він робить на фоні україномовного банера української Куп’янської міської ради.

На окупованих територіях Харківської, Херсонської та Запорізької областей московити запустили свій мобільний зв’язок піж назвою “Міртєлєком”. Цю компанію окупантів створено 9 червня в окупованому Криму, харківську філію очолив Андрєй Макаров з радом з Казані, який до цього був заступником директора Самарсбкої філії “Ростєлєком” та фінансовим директором компанії “АІСТ” (м. Самара), яка є власністю “Ростєлєкома”. Тепер окупант вже розповідає про послуги у Вовчанську, Куп’янську, Куп’янську-Вузловому, Ківшарівці і про плани охопити своїм зв’язком всі окуповані території. Таким чином “Ростєлєком” створив ще одну свою проксі-компанію, щоби не потрапити під санкції, хоча т.зв. “менеджмент” на окупованих територіях цього т.зв. оператора пов’язані з “Ростєлєкомом”.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії