Харків. Хроніки атаки на місто, день 172-й (14.08.2022)

Перемикач мов

День був відносно тихим. Час від часу були прильоти у північних передмістях. Обстріли самого міста не дуже зачіпали, крім Північної Салтівки. Тривають артдуелі, у т.ч. з використанням реактивної артилерії.

Пошкодження внаслідок ракетного удару по житловому кварталі в смт Слобожанське Чугуївського району на Харківщині Фото: Національна поліція. Харківська область, CC BY 4.0.
Пошкодження внаслідок ракетного удару по житловому кварталі в смт Слобожанське Чугуївського району на Харківщині Фото: Національна поліція. Харківська область, CC BY 4.0.

Доба почалася з повітряної тривоги та ракетних ударів: о 1-05 по смт Слобожанське (центр Слобожанської селищної громади), де знаходиться вкрай важливий об’єкт критичної інфраструктури України – Зміївська ТЕС, вдарило дві ракети від комплексу “С-300”, запущені з-під Бєлгорода. Одна з ракета поцілила по території цього об’єкту, а інша по житловому кварталу, де розташовані п’ятиповерхові будинки, прямо по парковці автівок недалеко від житлового будинку, утворивши вирву 9 метрів в діаметрі і 4 в глибину: частина машин була знищена вибухом, частина згоріла – загалом пошкоджено 18 автівок, вибуховою хвилею вибило вікна, пошкодило балкони та поранено трьох мешканців селища. Разом з тим, по Харкову ракетних ударів не було.

А от доба 15 серпня почалася знову з ракетних ударів: цього разу ракети били по Харкову та області (передмістям) понад 15 хвилин: з 2-50 до 3-09. Загалом було завдано 12 (!!) ракетних ударів комплексу “С-300” (це, до слова, повний дивізіон “С-300”). Стільки ракетних ударів було завдано по Чугуєву та Клугино-Башкирівці 25 липня, 3 тижні тому. 4 ракети вдарили по одному з промислових підприємств у Слобідському районі міста, а ще 2 вдарили по підприємству у Мерефі, а ще кілька – по промзоні у Чугуєві. За словами начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, деякі ракети не дісталися своїх цілей (десь так воно по звукам ніби і було). Відомо, що кілька ракет впало в околицях смт Ков’яги Валківської міської громади (є вирви в землі)

Але цікаво, що близько першої години ночі ракета, випущена з Бєлгорода, впала в селі Весела Лопань Бєлгородської області – через бавовняний friendly fire пошкодило будинки, зокрема, повибивало вікна.
Московити розширюють географію ракетних ударів – вперше за весь час ракетний удар з Бєлгорода був завданий за межі зони Харківської агломерації. Вперше ракети впали в області (зауважу, що ракетні удари по Краснограду та Лозовій завдавалися з акваторії Чорного та Каспійського морів, і там були не “Іскандери” чи С-300. Це означає, що ракетний терор стає масштабнішим та ширшим, ці вибухи чує все більша кількість людей прильоти було чутно, хоч смт Слобожанське розташоване за 60 (!!) кілометрів від Харкова. Враховуючи проникнення звуку, ці вибухи могла чути значна частина мешканців області, зокрема, і на окупованих територіях.

Нарешті, удар по Зміївській ТЕЦ (до цього московити вже били по Харківських ТЕЦ-3, ТЕЦ-5 (Подвірки) та ТЕЦ-2 (Есхар)) означає, що вони налаштовані на створення гуманітарної катастрофи на Харківщині, коли не може не бути ані електрики, ані теплопостачання і. можливо, газу. Наразі ці “дзвіночки” набули вже системності. Тому мої думки щодо складної зими базуються не на пустому місці.

Протягом дня тривали обстріли північних і східних передмість Харкова, вздовж всієї лінії фронту, – Руських і Черкаських Тишків, Борщової, Петрівки, Циркунів, Руської Лозової, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, смт Слатине та Прудянка, Дергачів, а також Черкаської Лозової та Каравана Малоданилівської селищної громади. Також рашисти обстріляли смт Золочів (пошкоджений житловий будинок та майстерня з їдальнею ліцею №2, а також поранення дістала літня жінка) та села Світличне, Шаповалівка та Уди. Обстрілам піддаються Перемога Липецької сільської громади, Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, Чугуїв, Коробочкине, Базаліївка, Ртищівка Чкаловської селищної громади, Мосьпанове та Стара Гнилиця Малинівської селищної громади. Котрий день село Циркуни піддається масованих рашистським обстрілам – тепер через них поранено чоловіка.
На північ і північний схід від Харкова тривають бої, проте спроби атак московитів закінчуються нічим. Московити атакували в районі Питомника, але українські військові завдали втрат рашистам і ті відступили.
Читаючи звіти Міноборони московії щодо завданих ракетних ударів по Харкову, звертає на себе увага, що десь в половині з них фігурує спецпідрозділ Kraken, який брав участь у боях за звільнення від окупантів і Малої Рогані з Вільхівкою та навколишніми селами, і Руської Лозової, і Циркунів з Тишками, і Питомника з Дементіївкою, які постійно тепер рашисти штурмують. При цьому, московити не розмінюються на дрібниці і за їх звітами щоразу знищено від від кількох рот до батальйону. А загалом, якщо порівняти всі звіти вже знищено понад 2 бригади (!!!) Kraken’ів (понад 5 тисяч осіб). На Харківщині вони точно найпопулярніший тип українських ворогів. Проте для московитів це нормально – вони вже завершують знищення по третьому колу всієї української авіації – і ні в кого на болотах не виникає незручних питань, бо ж вони давно воюють з НАТО.

Харківська область отримала 7 генераторів для медичних закладів для їх сталої роботи у разі перебоїв х електропостачанням: 2 від ООН, а 5 – від ВООЗ. Деякі з них вже направлені до лікарень Харківщини.
З 15 серпня розпочинається навчання на старших курсах у дистанційному формі у вишах Харківщини. З понад 30 вишів III-IV рівня акредитації повністю евакуйований з Харкова лише один виш. Водночас, частина першокурсників НТУ “Харківський політехнічний інститут” зможе вчитися в аудиторіях у Чернівцях, де у вишу була власна будівля, яка кілька років не використовувалася і зараз була відремонтована та облаштовано бомбосховище.

Суд виніс вирок ще одному прибічнику “руzzкава міра” з Дергачів, який у соцмережах виправдовував війну московитів проти України і чекав приходу окупантів. Зрештою, йому присудили 3 роки позбавлення волі із іспитовим строком в один рік, оскільки підозрюваний визнав свою провину та уклав угоду з прокурором.
На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Тривають бої в районі кордону Харківської та Донецької областей у напрямку на село Долина на Донеччині. Московити обстрілюють прифронтові села – Пришиб Донецької селищної громади, Гусарівку, Протопопівку, Чепіль Балаклійської міської громади, Норцівку, Залиман Савинської селищної громади, Велику Комишуваху, Грушуваху, Дібрівне, Курульку Барвінківської міської громади, а також Бражківку та Вірнопілля Оскільської сільської громади. В районі Нової Дмитрівки рашисти атакували позиції ЗСУ, але отримали відсіч і відійшли.
А от сьогодні ньюзмейкером інформації з окупованих територій буде Куп’янщина. По-перше, Харківська обласна прокуратура та Офіс генерального прокурора оголосили про підозру т.зв. голові окупаційної “адміністрації села Петропавлівка” гауляйтеру на території окупованої Петропавлівської сільської громади Володимиру Демченку – він став колаборантом і став працювати на рашистів. Посаду гауляйтера Демченко обійняв наприкінці травня цього року. Цікаво, що він з 2010 по 2015 рік обіймав посаду Куп’янського міського голови від “Партії регіонів”, а до широкомасштабного вторгнення був заступником голови Петропавлівської сільської громади. Ще однією цікавинкою є те, що сам Демченко сильно критикував діяльність Геннадія Мацегори до вторгнення та окупації цієї частини Харківщини, а тепер обидва конкуренти виявилися колаборантами та державними зрадниками.

А ще одним колаборантом став Лісностінківський староста Курилівської сільської громади Микола Чашка-Ратушний – він працює на московитів на посаді т.зв. помічника начальника окупаційного т.зв. “Курилівського територіального центру” (центру, цікаво чого. чи це так адмінодиницю назвали у титрах). Тов. Чашка-Ратушний засвітився у пропагандистському відео рашистів і розповів, що директорка Лісностінківського ліцею Лариса Фесенко не хотіла співпрацювати з окупантами та не давала московитам ноутбуки, які є власністю ліцею. Проте, як хизується помічник місцевого гауляйтера, із допомогою т.зв. “правоохоронних органів” окупаційної т.зв. “військово-цивільної адміністрації” Харківської області вдалося відібрати ноутбуки та печатки Лісностінківського ліцею. Ноутбуки, за словами колаборанта, планують використовувати під час навчально-виховних заходів. Сам же Микола Чашка-Ратушний у 2010-2015 роках був Лісностінківським сільським головою (головою тодішньої адмінтеродиниці Лісностінківська сільська рада, до якої входили села Лісна Стінка, Біле, Воронцівка, Синиха та Хомине, а у 2020 році, після децентралізації та утворення Курилівської сільської громади, його затвердили на посаді старости.
У Бєлгородській області неспокійно: кажуть, в районі села Козінка Грайворонского района Бєлгородської області, на самому кордоні з Україною, із Сумською областю, поруч з смт Велика Писарівка, сталася бавовна та підірвалася вежа, з якої рашисти стежили за частиною державного кордону. На московії у бавовні звинувачують міфічних “диверсантів”.

Ну а премію дарвіна та орден імені Саши Коца отримує нєкто “Воєнкор Срєда”, завдяки фоторепортажу якого вдалося встановити точне місцеположення бази “вагнерівців” в окупованій Попасній. Завдяки влучним ударам українських артилеристів базу зруйновано, кажуть багато загиблих ів поранених окупантів. Дякуємо воєнкору з поганялом “Срєда” за фоточку з адресною табличкою об’єкта! Тепер саміж московити звинувачують цього “воєнкора” у роботі навідником для ЗСУ. Цікаво, чи буде суд Лінча, чи спустять все на гальмах?

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії