Відбудова Харкова: думки Чєслава Білєцького

Перемикач мов

Відбудова Харкова – вочевидь дуже складне і комплексне питання, про яке варто думати вже сьогодні, не зважаючи на регулярні обстріли.

Наталія Зубар: пане Чєслав, незважаючи на постійні обстріли Харкова рашистами, його мешканці  вже задумуються про розбудову Харкова після війни. Якою на твою думку має бути роль польських фахівців, польських архітекторів в цьому процесі?

 

Чєслав Білєцький:

“Ти показала мені руйнування Харкова і великі, і величезні. І я зараз думаю про Варшаву, яка була розгромлена та спустошена німцями, гітлеровцями після Варшавського повстання. І вважаю, що її реконструкція може бути гарним прикладом для українських архітекторів, які мають зробити певний вибір.

З одного боку – це вибір збереження ідентичності міста, його мультикультурності, його історичних традицій.

І тут не можна перестаратися ані з модернізацією, ані з консерватизмом, тому що завжди такі руйнування і наслідки війни, є нагодою для створення чогось нового, нових напрямків вулиць та площ.

Що найважливіше?

Важливо зберегти найважливіше – пам’ять місця, пам’ять місць.

Бо без цієї пам’яті місто вмирає.

Місто – це феномен концентрації, феномен людської активності. І ця активність вас – харків’ян, вас -українців не дала захопити місто путінській Росії.

А тому пам’ять цього місця має продовжуватися, має зберегти коріння різних містян.

Але я бачу нас поляків, які так пов’язані з вами – українцями, і відчуваємо себе прифронтовою державою.

Яка роль іноземців?

І наша роль – бути вашими радниками та тренерами. А (відбудовувати місто) ви самі маєте, ваша технічна інтелігенція, ваші архітектори, ваші інженери мають зробити ту роботу.

То буде чудове поле майбутнього і нашої майбутньої співпраці, в якій не йдеться про те, щоби вас повчати.

А тільки йдеться про можливість скористатися нашим досвідом з реконструкції Варшави та старого міста у Варшаві чи реконструкції Гданьська

Ви зможете побачити, як багато ми могли зробити значущих речей, роблячи також помилки. І ви можете вчитися на наших помилках. А розумні люди вчаться на чужих помилках, а нe на власних.””

Зняла в Варшаві Наталія Зубар 13 червня 2022 року. Переклад Ігоря Дубровського.

Хто це?

Чєслав Білєцький – польський архітектор, журналіст і політик, доктор технічних наук, діяч Солідарності – антикомуністичної опозиції в ПНР, у 1997–2001 рр. депутат Сейму ІІІ каденції та голова Комітету закордонних справ. Кавалер ордена Білого Орла.

Сайт Чєслава Білєцького http://bielecki.pl/

Що ще подивитися?

Щоб відновити ціле місто, потрібно почати з однією вулиці – Фестиваль Урбаністики в Бережанах

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie, ГО “Львівський медіафорум”, Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair