СЬОГОДНІ ДЕНЬ ГІДНОСТІ !

Перемикач мов

Дев’ять років тому почалася Революція гідності. Почалася по всій країні.

Від Донецького Товариства Олекси Тихого вітаю всіх українців з нашим святом. Всіх тих, хто боровся за Україну тоді на Майданах, хто останні роки воював за нас. Тих, хто сьогодні взяв у руки зброю і боронить країну від заклятого ворога!

ГЕРОЯМ СЛАВА !!!

Часи Революції Гідності були вкрай тяжкими для всієї України. Люди повстали проти зрадників у владі, проти зміни курсу на демократію, на Європу. І перемогли!
Але треба враховувати, що хтось це робив на Галичині, за повною підтримкою влади і суспільства, а хтось на Донбасі, де такого не було, а навпаки – і влада, і суспільство ненавиділи нас, утискали, вбивали.

Революція гідності

Ми весь цей час вводили і себе, і всіх в оману, показуючи, що на Донбасі існує потужний патріотичний демократичний антиросійський рух. Так, активісти є. Але їх співвідношення до тих, кому все це, у кращому випадку, байдуже, а, насправді, вони не вважають Україну своєю державою, і є прибічниками Путіна, потайними, або відкритими, з усіма наслідками, – до тих, хто виходив на Майдани, і є патриотами і частиною загального національного спротиву окупаційному режиму Росії, – настільки незначне, що його не можна врахувати навіть у математичній похибці.

Революція гідності

Революція гідності

Начебто про нас пророче писав Василь Стус:

А ти шукай — червону тінь калини
на чорних водах — тінь її шукай,
де жменька нас. Малесенька шопта
лише для молитов і сподівання.

Нас на Донеччині взагалі не було до 2014 року. Ті одиниці, що щось намагалися робити, виглядали як диваки. Тоді Донбас був закритою територією, вотчиною руского міра і партії Регіонів.

З потурання влади майже таке становище залишилося і після 2014 року. Не було чітко встановленого верховенства права, поваги до власних законів, справедливого судочинства, поваги до засобів масової інформації. Реформи, які спочатку хоч якось почалися, після приходу команди Зеленського офіційно були повністю призупинені.

А головне – зрадники, колаборанти були не покарані! Навпаки, на Донбасі відновилася заборонена партія Регіонів у вигляді ОПЗЖ і ОпоБлока. І почували вони себе тут хазяїнами.
Навіть після жахливих подій 2022 року, стан речей на Донбасі не на багато змінився.
Ватники, як ми їх називаємо, замовкли, принишкли, дивляться на нас скляними очами. А у розмовах між собою, і групах – укропи обстрілюють, нада дагаваріватца, мало гуманітарки, ванючіє салдати ЗСУ…

Влада, після введення Військових Адміністрацій, начебто, змінила риторику і щось робить. Але структурні підрозділи у громадах (освіта, культура, старостати на місцях, інше) за рідким виключенням, продовжують у тому ж дусі, у кращому випадку, нейтрального ставлення до свого призначення. Не проводять роботу і не впливають на формування патріотичної громадської думки на місцях серед свого секторального поля.

Я прошу всіх нас подумати, що буде відбуватися на Донбасі після закінчення війни. Риги, проросійські сили ж нікуди не пішли. Вони вміло трансформуються, і продовжать тут свою діяльність. Тільки вже більш витончено і хитро. І можна собі уявити, які результати Донбас буде отримувати на виборах!

У Дружківці знову виринуть кулички, ковиліни, труси, гнатенки, підопригори. Вони знову придумають солоденьку казочку для свого багаточисельного електорату, і ті більшістю за них проголосують!

Українській владі вже сьогодні треба серйозно зайнятися концепцією розвитку суспільства у післявоєнний період.

Українській владі вже сьогодні треба не викладати відосики у разнобій, а серйозно зайнятися концепцією розвитку суспільства у післявоєнний період. Забути всі розбіжності з рештою демократичних сил, створити уряд національної єдності і вести країну вперед. Відновити всі реформи. Поки президент цього не зробить, враховуючи брак у нього професійних і компетентних кадрів, йому буде важко втримати ситуацію в країні.

Під час війни Зеленському не треба так щільно діяти у рамках електорального суспільного запиту. Пора проявити твердість і вийти із склавшогося ступору. Як це колись зробив Черчилль.

Євген Шаповалов
Голова Донецького обласного
Товариства Олекси Тихого.
21.11.2022.