Коротко про візит Зеленського до США

Перемикач мов

Після того, як ракета впала на території Польщі, я в обговоренні колегами з нашої команди “Майдан Моніторинг” сказав, що тепер нам будуть безліміт ППО та і зброї загалом. Мова йде не про забезпечення всіх наших забаганок, а про збільшення поставок зброї і, в першу чергу, систем ППО, наскільки наші союзники можуть це зробити (з власних запасів чи виробити нові, бо це виготовлення таких систем – це не один місяць роботи).

Зеленський під час виступу в Конгресі США передав членам Палати прелставників та сенаторам бойовий прапор з фронту. Фото з офіційного Твітеру Ненсі Пелосі.

Після масованих ракетних ударів по нашій енергетичній інфраструктурі 23 листопада, коли стався найсерйозніший блекаут за весь час, ця думка лише ствердилася – і стало зрозуміло, що передача систем Patriot – питання часу. Подальші ракетні удари по інфраструктурі 5 та 16 грудня, а також удари за допомогою шахідів-мопедів лише були додатковими аргументами перед нашими союзниками щодо необхідності посилити українське ППО. Особисто я думав, що Patriot’и дадуть вже на початку 2023 року, але..

Нам зробили просто неймовірний подарунок на Різдво, бо Patriot – це один із символів американської демократії. Так, символом американської демократії є, крім іншого, й американська зброя. А Patriot, як один з найтехнологічніших та найефективніших зразків зброї, – це справді символ демократії, символ оборони! Бо ж він означає, що США всіма силами та різними методами будуть забезпечувати суверенітет свого союзника, якому вони дають Patriot’и. Більше того, це союзництво дуже високого рівня, аналогічний тому, який є у Польщі та країн Балтії і близький до того, що є в Ізраїлю чи Японії.

У промові Зеленського до обох палат Конгресу, яка на мій погляд, дуже гарна, оскільки її головний меседж, що російсько-українська війна – це битва за свободу та демократії проти тиранії, було 3 дуже важливих пасажі. Перший – це аналогія з битви за Бахмут з битвою в Арденах у грудні – січні 1944 року (“на Різдво 1944 року”, як прозвучало у Зеленського). Впевнений, ця дуже вдало підібрана аналогія знайде відгук у американців, оскільки бійці 1-ї американської армії, а особливо, 101-ї аеромобільної дивізії, тоді проявляти чудеса героїзму, а 101-а аеромобільна в США – це культ.

Другий пасаж був про танки та літачки – що українці здатні швидко навчитися ними керувати. І питання бронетехніки та авіації є вирішальним для успіху сил оборони України протягом 2023 року. Це означає дуже просту річ. Дадуть і літачки, і танки (номенклатура та модифікації, наприклад, танків – окрема тема, не розраховуйте на новітні модифікації, радше 1980-ті – початок 1990-х років). І питання передачі вже “на столі”. Найпізніше дадуть до кінця весни, але щось внутрішнє підказує, що ті ж літачки дадуть навіть трохи швидше, не виключаю, що вже у лютому – березні.

Ну а третій – це цитата із звернення Президента США Франкліна Делано Рузвельта 8 грудня 1941 року до Конгресу щодо оголошення війни Японії щодо праведної потуги американського народу “в ім’я досягнення цілковитої перемоги” – це дуже і дуже сильно. Загалом, промова вся насичена меседжами, які зрозумілі американцям і мало зрозумілі українцям через наші дуже обмежені світової знання.

Є в поїздці Зеленського до США ще один цікавий момент. Під час Другої світової війни (та і пізніше) саме ВПС та інші урядові структури США чи Великої Британії забезпечували переліт своїх союзників, хто не мав власних ресурсів на це. Ще ще одна аналогія, яка буде зрозуміла американцям. І символічна, як на теперішні часи.

Візит Зеленського до США дуже і дуже якісний – і він, до певної міри, стає поворотним моментом на дипломатичному фронті широкомасштабного вторгнення московитів до України.

Ну а питання дрескоду, через що в багатьох не зрозуміло з чого палає, – це елемент прямої апеляції до американського народу, такий собі “черчеллізм”. І я впевнений, що цей пункт було погоджено (під підготовці подібних візитів обговорюється аж до того якого кольору краватка в кого буде). Просто тому що так працює протокол зустрічей на високому рівні. Залиште ці речі службі протоколу та дипломатам.

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії